• No results found

6 FÖRSTÅELSE AV OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL HÄLSA

6.1 Elevers tankar om hälsa

6.1.1 Fysiska hälsoaspekter

I princip alla elever som deltog i studien skriver något om träning och rörelse. De anger att träning av fysisk förmåga är en viktig aspekt kring hälsa.

Röra sig varje dag, beroende på vad din kropp behöver.

Man är frisk, har god kondition och orkar med allt man vill orka med. Man är glad och så. […] Man tränar 2–3 gånger i veckan, blandar mellan kondition och styrketräning. Om man är vältränad mår man mycket bättre, man får bättre självförtro- ende, blir inte sjuk lika lätt. Man orkar göra mer på jobbet och i skolan och dessutom lär man sig bättre.

Eleverna ger uttryck för många olika argument som motiverar dem till träning och fysisk aktivitet. De skriver att de tränar sin fysiska förmåga för att de ska orka göra sådant de vill i livet. Andra motiv som nämns är att vilja bli bättre på något, det vill säga bli starkare, få ökad kondition, ha möjlighet att bli idrottsproffs, bli piggare och/eller få ökad koncentrationsförmåga av träning, så att bland annat skolarbetet går enklare. Det finns även de som skriver att de känner sig gladare och mer sociala när de tränat, medan ytterligare några tycker det är skönt att rensa tankarna genom att träna och att det är kul.

Jag konstaterar att studiens elever verkar se fysisk aktivitet som en naturlig del i vardagen, de svarar att rörelse är något som gag- nar deras hälsa på flera olika sätt. Eleverna ger också uttryck för att i stor utsträckning vara träningsvilliga. Det finns dock en sprid- ning i svaren, från elever som tränar varje dag till de som skriver att de tränar någon gång ibland när de får lust, andra vill hålla sig i fysisk form men avsätta så lite tid som möjligt och helst med låg fysisk ansträngning. Det som skiljer eleverna åt är därmed deras inställning, om de ser till exempel fysisk aktivitet som ett nödvän- digt ont, eller som en källa till glädje. Valet av träningsform, samt frekvensen och intensiteten av densamma, skiljer dem också åt.

Flertalet av eleverna för fram att förutom att träna är kosten

viktig. Det handlar till exempel om att äta nyttig mat.

Jag förknippar hälsa med kost – hur vi ska äta för att må bra, vad som är bra att äta innan man tränar.

Det är viktigt att äta lagom av allt tror jag, så att man får i sig lite av varje. Självklart mår inte kroppen bra om du skulle äta på McDonald’s varje dag, men någon gång ibland skadar inte. Äta nyttigt och bra […] Äta lagom mängd för vad din kropp behöver.

En grupp elever menar att de tycker det går fint att äta onyttigt ibland, så länge de tränar och äter balanserat i övrigt. De skriver också att de tänker på mängden mat de äter i förhållande till hur mycket de rör på sig, de vill inte bli överviktiga. Det finns svar som visar på en förståelse av sambandet mellan aktivitetsgrad och mat- konsumtion, samt att energibehovet är olika från individ till indi- vid beroende på vad kroppen förbränner. Det finns även de som

poängterar att det är viktigt att fördela matintaget under dagen på ett funktionellt sätt och att de försöker tänka på hur de äter inför och efter ett träningspass för att få god effekt av sin träning.

Vissa skriver att de tycker om att baka och laga mat på fritiden, samt att de är intresserade av kost, vilket nedanstående svar ex- emplifierar.

Att äta nyttigt tycker jag dessutom är roligt, att laga mat och känna sig mätt på någonting som man vet är bra för kroppen.

De vet att en varierad kost är nyttig för dem och att mängden mat de äter bör stå i balans med hur mycket just de gör av med, för att inte tappa respektive öka i vikt.

Det förekommer också svar som belyser att eleverna värdesätter sömn och återhämtning för att må bra.

Avslappning – att man måste ta det lugnt och vila, att man inte ska stressa. […]

Sömn – att det är viktigt att sova.

Att kunna känna när man behöver vila/pausa.

Om man sover bra kan kroppen reparera sig och ta igen allt som gått åt under dagen.

Tillräckligt med sömn, möjlighet att ta det lugnt och att kunna slappna av ibland för att orka med vardagen, anger de eleverna är viktigt kring hälsa. Dessa synpunkter sammanfattas med begreppet

återhämtning. En grupp svarar att i kombination med andra aspek- ter är utomhusvistelse en viktig hälsokälla för dem och något som ger avslappning och energi.

Hälsa för mig är hur man mår. Mat, träning, motion osv. Det är viktigt att äta rätt och träna mycket. Äta varierad kost, allt från kostcirkeln. Att röra på sig mycket och vara ute mycket. Få en bra kondition så man får ett starkt hjärta. Äta och träna så att man håller sig frisk och får ett bättre immunförsvar.

Jag är inte mycket en innemänniska utan jag är nästan alltid ute och hittar på något. […] På somrarna brukar vi vara ute och tälta på kvällarna, bada osv.

Min kropp mår också bättre av att jag kommer ut än att sitta på rummet. Frisk luft och lite motion får jag nya krafter av.

Jämte ovanstående rent hälsofrämjande aspekter finns det elever som tar upp att man bör undvika stress, tobak, droger och alkohol för att främja sin hälsa.

Hälsa för mig är också att man inte stressar för mycket. Då mår man inte heller bra.

Inte röka eller ta droger.

Röker man mycket och dricker man mycket då påverkas också hälsan. […] Rökning och sprit skadar hälsan.

De som angett hälsoskadliga aspekter är eniga, dessa aspekter bör undvikas. En del elever skriver dock att trots att de är medvetna om den negativa påverkan på hälsan dessa aspekter kan ha, händer det att de ändå röker, dricker, låter bli att träna, äter skräpmat och stressar.

Ett mindre antal elever tar också upp att för att ha hälsa bör man vara frisk och sjukdomsfri.

Det kan också vara att man är frisk och inte har några sjukdomar.

De fysiska aspekter eleverna tillsammans nämner är sammanfatt- ningsvis träningavfysiskförmåga, kost, återhämtning, att vara ut- omhus, att undvikahälsoskadliga aspekter samt attvara frisk.