• No results found

6 Resenärsperspektiv

6.3 Kompletterande lagstiftning

Lagen (2014:1344) med kompletterande bestämmelser till EU:s tåg-, fartygs- och busspassagerarförordningar

Lagen (2014:1344) med kompletterande bestämmelser till EU:s tåg-, fartygs- och busspassagerarförordningar innehåller bl.a. bestämmel-ser om sanktioner och tillsyn. I förordningen (2014:1463) med kom-pletterande bestämmelser till EU:s tåg-, fartygs- och busspassagerar-förordningar har Konsumentverket och Transportstyrelsen fått i upp-gift att utöva tillsyn över passagerarförordningarna.

Lagen (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter

Sedan den 1 april 2016 gäller lagen (2015:953) om kollektivtrafikrese-närers rättigheter. Lagen innehåller bestämmelser om reseinforma-tion, ersättning och prisavdrag vid förseningar och frånträdande av avtal om köp av periodbiljett vid resor i kollektivtrafik med tåg, spår-vagn, tunnelbanetåg, buss och personbil. Resor som inte sker med kollektivtrafik omfattas inte av lagen.

I lagen görs undantag från vissa bestämmelser i tågpassagerarför-ordningen som reglerar bl.a. viss reseinformation och ersättning vid förseningar. Det innebär att dessa artiklar i tågpassagerarförordningen inte ska tillämpas på kortare inrikes trafiktjänster. Undantagen gäller alltså lokala och regionala trafiktjänster som har en sträckning som är kortare än 150 km. Vid tågresor med sådana trafiktjänster ska i stället lagens bestämmelser om reseinformation och ersättning vid förse-ningar tillämpas. Undantag görs inte vad gäller ledsagning, dvs. ledsag-ning ska erbjudas oavsett tågsträckledsag-ningens längd.

9 2013/14: RFR5 s. 87.

SOU 2018:58 Resenärsperspektiv

Av busspassagerarförordningen följer att förordningen ska til-lämpas om trafiktjänsten har en sträckning som är 250 km eller längre.

Lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter stadgar dock att vad gäller bussresor ska tillämpningen av vissa för resenärerna centrala bestämmelser i busspassagerarförordningen, bl.a. bestämmelser om information och ersättning vid förseningar, utsträckas till att gälla för trafiktjänster som har en sträckning som är 150 km eller längre.

Vid sträckor som understiger 150 km ska övriga bestämmelser i lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter tillämpas. I 7 § regleras bl.a. krav på att transportören ska tillhandahålla reseinformation i vissa avseenden. Informationen ska tillhandahållas i den form som är mest lämplig för att resenärerna ska kunna ta del av informationen, och det ska då läggas särskild vikt vid behoven hos personer med funktionsnedsättning.10

6.3.1 Stationsledsagning i praktiken Det nationella ledsagningssystemet11

Genom tågpassagerarförordningen som trädde i kraft 2009 ställs det krav på stationsförvaltare och järnvägsföretag att kostnadsfritt till-handahålla ledsagning. Både Trafikverket och Jernhusen förvaltar sta-tionerna och har därmed tillsammans byggt upp ett nationellt ledsag-ningssystem. Därutöver finns det även andra, oftast lokala aktörer, som förvaltar vissa stationer. Jernhusen upphandlar och organiserar ledsagningen medan Trafikverket ansvarar för infrastrukturen.

Stationer/hållplatser och mötesplatser fördelades för 2016 enligt följande. Totalt fanns ledsagning på 275 stationer eller hållplatser. Av dessa var 127 SL-stationer (Stockholms lokaltrafik), medan 148 var tågstationer eller bussterminaler. På varje station eller terminal, sär-skilt de större, kan det finnas flera mötesplatser. Det totala antalet definierade mötesplatser, 388 stycken, var därmed högre än antalet tågstationer eller bussterminaler.

Utöver SL-stationerna i Stockholms län har ledsagning utförts på 113 orter runtom i landet.

Under 2016 var följande aktörer anslutna till ledsagningssystemet

10 Se prop. 2015/16:13 s. 31–33.

11 Uppgifter från Thomas Brock, Jernhusen, 2017-11-20.

Resenärsperspektiv SOU 2018:58

– A-train – Botniatåg

– Cityterminalen i Stockholm – Jönköpings Länstrafik – Kalmar Länstrafik – MTR Express – Region Kronoberg – Region Skåne – Region Västerbotten – SJ AB

– Skandinaviska Jernbanor – Stockholms Lokaltrafik – Tågkompaniet

– Uppsala Lokaltrafik.

Av uppräkningen av anslutna aktörer kan det vara svårt att utläsa detaljer om vilka som är anslutna och för vilka färdsätt som ledsagning erbjuds. Vad gäller Cityterminalen i Stockholm kan passagerare erhålla ledsagning vid resor med långfärdsbussar. Den ledsagning som erbjuds av länstrafikbolag och de olika regionerna avser uteslutande tågresor.

Under 2016 genomfördes för första gången fler än 19 000 ledsag-ningar. Efterfrågan på tjänsten har stadigt ökat sedan 2011, och ök-ningen mellan 2015 och 2016 uppgår till 4,1 procent. Det finns inga uppgifter om hur många personer som nyttjade tjänsten. Däremot finns det statistik som visar att den vanligaste funktionsnedsättningen för resenärer som använder ledsagning är synnedsättning.

Via en ledsagningsportal (www.stationsledsagning.se) finns infor-mation till resenärer bl.a. om hur man går till väga för att boka ledsag-ning, aktuella tågstationer med ledsagning och hur man hittar mötes-platser för ledsagning på dessa stationer.

SOU 2018:58 Resenärsperspektiv

Finansieringsmodell12

För varje ledsagning tas en avgift ut av tågföretaget. Trafikföretagen betalar följande avgifter till Jernhusen

– 499 kronor per ledsagning där allt ingår, eller

– 99 kronor per ledsagning där allt utom den fysiska ledsagningen ingår (avser ledsagningar där trafikoperatören har tillgång till bokningssystemet och övervakning via kundtjänst, men där själva ledsagningen hanteras i annan ordning).

Till skillnad från EU-förordningen om flygpassagerare nämns ingenting om avgifter i tågpassagerarförordningen. Att som i Sverige ta ut en avgift av tågföretaget för varje ledsagning innebär att tåg-företagen tycker att ledsagning är dyrt och vill därför inte att Jern-husen gör reklam för tjänsten. Kostnaden räknas per station, vilket innebär att ledsagningskostnaden för t.ex. tågresa enkel väg med ett byte blir tre gånger 499 kronor. Trafikföretagen betalar denna kostnad för var och en av de resenärer som använder ledsagning. Av Trafik-utskottets rapport framgår att upplägget innebär att resenärer med funktionsnedsättning pekas ut som dyra och att det därmed inte finns några incitament för trafikoperatörerna att försöka få fler rese-närer med funktionsnedsättning. Först har trafikoperatörerna höga kostnader för att anpassa tågen och sedan behöver de därutöver betala ledsagning för passagerare med funktionsnedsättning. Detta innebär att tågoperatörerna motsätter sig all reklam för ledsagning, medan t.ex. Jernhusen gärna vill sprida kunskap om den ledsagning som erbjuds.

Ett annat problem som har uppmärksammats i rapporten är den organisatoriska konstruktionen. Stationsförvaltaren styr och upp-handlar ledsagningstjänsten, medan trafikoperatörerna ska betala för ledsagningen. Detta har lett till synpunkter från trafikoperatörerna som inte har inflytande över kostnaderna.

12 Uppgifterna i detta avsnitt är hämtade från Trafikutskottets uppföljningsrapport Hela resan hela året! – En uppföljning av transportsystemets tillgänglighet för personer med funktionsned-sättning, 2013/14:RFr5 s. 90–92.

Resenärsperspektiv SOU 2018:58

Ledsagning vid övriga resor med allmänna kommunikationer.

De regionala kollektivtrafikmyndigheterna i länen tillhandahåller i många fall ledsagning för trafik som dessa myndigheter är ansvariga för. Det gäller vid bussresor, spårvagnsresor, båtresor och lokala och regionala tågresor. Verksamheten utökas successivt och finns på ett stort antal orter och platser i hela landet. Ledsagningen måste oftast beställas i förväg. Tiderna för förbeställning varierar.

Ledsagaren möter upp på överenskommen plats i anslutning till stationen eller hållplatsen och ledsagar resenären vid påstigning och avstigning samt vid byte av färdmedel. Ledsagningen utförs i allmän-het av lokala uppdragstagare, oftast taxi, och är avgiftsfri. Ledsag-ningens omfattning inom buss- och kollektivtrafik är tämligen liten.

Inom t.ex. Stockholms lokaltrafik handlar det om cirka 500 ledsag-ningar per år. Från funktionshindersorganisationer har konstaterats att ledsagning är minst utbyggt inom busstrafiken.13 Exempel på regi-onala huvudmän som har egna lösningar och således inte är en del av det nationella ledsagningssystemet är Västtrafik, som i stället har byggt upp ett eget system, och detsamma gäller Öresundstågen.

Ledsagning vid flygresor14

Transportstyrelsen har tagit fram uppgifter om antalet ledsagningar på flygplatser. Under 2014 utfördes totalt 165 107 ledsagningar, vil-ket motsvarar cirka 0,4 procent av det totala passagerarantalet under året.15

Vad gäller Swedavia har bolaget uppgett att det genomförs cirka 130 000 ledsagningar per år på Swedavias tio flygplatser16, varav två tredjedelar genomförs på Stockholm–Arlanda flygplats. Ledsagning uppges ha en hög prioritet inom Swedavia och från Swedavia bedöms att det görs ett bra arbete.

På Stockholm–Arlanda flygplats finns en egen enhet för ledsag-ning med drygt 40 årsarbetskrafter (motsvarande 60–70 personer).

I de fall beställning av ledsagning har gjorts av flygbolaget fungerar

13 2013/14:RFR5 s. 121.

14 Uppgifterna är hämtade från 2013/14:RFR5 s. 125–131.

15 Transportstyrelsen, Funktionshinderspolitiken 2011–2016, Rapportering 2016 samt slutlig resultatredovisning, s. 6.

16 Kiruna Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport, Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport, Visby Airport, Ronneby Airport och Malmö Airport, enligt Swedavias webbsida 2017-11-23.

SOU 2018:58 Resenärsperspektiv

processen så att Swedavia hämtar passagageraren vid mötesplatser på flygplatsen, assisterar till gate och in i flygplanet. Där tar flygbolaget över ansvaret. Mötesplatser finns vid ingångarna, informationsdiskarna, långtidsparkeringarna, parkeringshusen och på tågstationerna. SJ för-anmäler assistans av passagerare ofta flera dagar i förväg. Om en pas-sagerare kommer med Arlanda Express ringer tågvärden till Swedavia och meddelar att en passagerare med ledsagningsbehov är på väg.

Stockholm–Arlanda flygplats anordnar särskilda utbildningar för ledsagarna där det framhålls att den viktigaste faktorn i ledsagnings-tjänsten är service och bemötande.

Den kvalitetsstandard man arbetar efter för avresor som har för-bokats innebär att 80 procent av resenärerna inte ska vänta längre än 10 minuter för ledsagning, 90 procent inte ska vänta längre än 20 minu-ter samt att ingen ska vänta längre än 30 minuminu-ter. Endast 60 procent av passagerarna som önskar ledsagning är föranmälda av flygbolagen. För de oanmälda passagerarna innebär kvalitetsstandarden att 80 procent inte ska vänta längre än 25 minuter, 90 procent inte ska vänta längre än 35 minuter samt att ingen ska vänta längre än 45 minuter.

På mindre flygplatser där man inte har speciellt avdelad personal för ledsagning kan det t.ex. vara personalen i säkerhetskontrollen som är ledsagare. Det innebär att om en ledsagning inte är bokad måste ibland säkerhetskontrollen oplanerat minska sin kapacitet för att kunna erbjuda ledsagning. En högre andel föranmälda ledsagningar skulle således leda till högre kvalitet.

Finansieringsmodell

Swedavias ledsagning finansieras genom den passageraravgift som alla flygbolag betalar för alla sina passagerare till flygplatsen. Den del av avgiften som avser ledsagning är för närvarande 1,40 kronor för alla Swedavias flygplatser utom Stockholm–Arlanda som inte tar ut någon avgift.

Flera aktörer har konstaterat att finansieringsmodellen för led-sagningen inom flyget är mycket bra. Den innebär att resenärer med ledsagningsbehov inte pekas ut och inte leder till extra kostnader för flygbolagen när de tar emot passagerare med ledsagningsbehov.

Resenärsperspektiv SOU 2018:58

Ledsagning vid båtresor

Såvitt känt finns det endast ett fåtal exempel på ledsagning inom båt-trafiken. I Västra Götaland kan ledsagning för skärgårdstrafiken bestäl-las från Västtrafik. Styrsöbolaget menar dock att i praktiken sker ingen ledsagning, bl.a. eftersom färdtjänsten skjutsar sina resenärer ända fram till båten.17

De större kryssningsföretagen erbjuder ledsagning i enlighet med fartygspassagerarförordningen.18 Även på Gotlandsfärjorna finns möj-lighet att erhålla ledsagning i samband med ombordstigning. Den som behöver hjälp under hela resan får utan biljettkostnad medta en led-sagare.19

6.4 Undersökningar av resenärernas upplevelser