• No results found

Plan för extraordinära händelser och organisering

Det fanns erfarenheter som direkt relaterade till den plan som kom-munen hade antagit för extraordinära händelser. Säkerhetssamord-naren pekade på planens funktion då den gjorde det relativt enkelt

att starta upp arbetet genom att man organiserade sig på det sätt som planen föreskrev. Personalchefen gick in som tillförordnad kris-ledningschef eftersom att kommunchefen inte var närvarande när stormen drog in:

…och det gjorde att han drog igång hela den här organisationen ut-ifrån den mall, den vi hade tagit i planen, vi hade ju gjort sådana checklistor så att det var lätt att dra igång det, och det gjorde han ju precis efter planen, och det säger…efteråt nu att just Gudrun, det var väldigt skönt att ha den, att bara läsa in för att få igång det hela, när man väl hade gått igång senare så lade man planen åt sidan för då behövde man den inte, då hade man fått igång den organisatio-nen som behövdes (Säkerhetssamordnare)

Personalchefen delade denna erfarenhet men pekade samtidigt på problem som fanns när det gällde planen, framförallt när det gällde hur man skulle bestämma att en händelse verkligen var en extraor-dinär händelse:

…det kan jag säga att det finns en liten otydlighet tycker jag i vår plan – när ska man gå över? Eller när tar man det här beslutet? Eller vem tar det här beslutet?

Men här finns en liten otydlighet – vem är det egentligen som …som bestämmer?

Det var inte bara planen som var grunden för denna otydlighet. Det var svårt att bestämma om just den händelse som man stod inför faktiskt föll under kategorin extraordinär händelse. Det fanns under stormen Gudrun en tveksamhet kring huruvida man skulle definiera händelsen som extraordinär och därmed kalla in krisledningsnämn-den eller inte. I kommunens anteckningar från krisledningsmöten står det onsdagen den 12: e januari att kommunalrådet beslutade att starta upp en krisorganisation enligt planen och att man därmed hade en krisnämnd, tillika kommunstyrelsen, samt att kommunche-fen bemannade staben. Samma dag redogjorde också personalchekommunche-fen inför kommunstyrelsen om arbetet och de åtgärder man vidtagit till följd av stormen och påpekade att frågan nu var huruvida krisled-ningsnämnden skulle aktiveras. (Östra kommunen KS

sammanträ-desprotokoll 2005-01-12) Likväl konstaterades i kommunens utvär-dering att stormen aldrig klassades som en extraordinär händelse av kommunen samt att berörda politiker hölls informerade. De beslut som togs kunde göras på tjänstemannanivå.

Planen för extraordinära händelser angav i stora drag hur kommu-nen skulle organisera sig framförallt på operativ nivå vid extraordi-nära händelser, vilket man också till stora delar följde under stormen Gudrun. Det fanns dock vissa skillnader. Planen föreskrev en mer strukturerad och fast stabsmodell där det fanns personer som hade olika roller och som löste av varandra och som höll igång krisled-ningsarbetet. Under stormen Gudrun var krisledningsarbetet mer centrerat till ett antal krisledningsmöten vid olika tillfällen där repre-sentanter för förvaltningar, bolag och även politiker deltog, men där man sedan återvände till sina arbetsplatser och genomförde sina uppgifter utifrån besluten vid mötena. Denna organisationsmodell fick också betydelse i relation till informationsarbetet, enligt informa-tionssamordnaren, eftersom modellen innebar att det blev svårt att föra över information mellan krisledningsgruppen, företrädare för olika förvaltningar och informationspersonalen. Eftersom mötena var centrala kunde det vara svårt för informationspersonalen att hålla sig uppdaterade om kommunens verksamhet och överföringen av information från olika verksamheter.

Ett förslag som fördes fram i kommunens utvärdering av stormen Gudrun var att:

…öka kunskapen kring stabsledning för att vid nästa krishändelse vara förberedd för att kunna utöva kris- och informationsledning ännu bättre. Detta kan ske i olika former av stabsutbildningar.

Synen på ändamålsenligheten och lämpligheten i detta sätt att orga-nisera sig och samordna verksamheten mellan kommunen olika delar var splittrad, särskilt om man jämförde med den Västra kom-munen där det tycks ha funnits en stor enighet om hur man skulle organisera sig. En mer stabsliknande organisation tycks trots att det åtminstone implicit föreslogs i utvärderingen inte ha varit särskilt

enkelt att få gehör för. Säkerhetssamordnaren beskrev sina slutsatser som:

…vi har en organisation, det ska vara olika…en analysdel, en dokumenta-tion/lägesbildsdel, en informationsdel och service del, medan då man tyck-et att ahhh, dtyck-et här funkar väl ändå, vi träffas ledande kommuntjänstemän och så pratar vi igenom det här och sedan är det bra, sedan sitter då dom som ska sköta informationen kvar och jag och några stycken till då i mellan dom här mötena och försöker driva det som ska göras. I en stabsledning så har man ju en annan organisation men man har inte sett vikten av att det kan vara bra att använda sig utav en stabsledning, där vi har en överblick i ett rum, där man kan gå in och ut och avlösa varandra, där man har olika roller, utan man kör lite på halvt om halvt, att det där fixar väl sig ändå, ut-ifrån dom gamla hur man leder i vardagen och det funkar inte riktigt […] när det blir mer akut och det blir mera att man ska göra andra saker och man måste friställas, dom ordinarie personal för att bara jobba med det här och man måste ha hjälp på servicesidan och sådant och det har man inte rik-tigt fått, fick inte under Gudrun på det sättet.

….man vill inte, det finns ett motstånd hos kommunaltjänstemän känner ju jag då, att gå in då i den här militära organisationen, som egentligen kanske kan vara bra i ett sådant här läge men man vill inte gärna göra det… (Sä-kerhetssamordnare)

Informationssamordnaren beskrev krisledningen som i det närmaste kaotisk, men dessa beskrivningar och synsätt skiljde sig från perso-nalchefens bild som visserligen kunde se att arbetet ibland kunde upplevas som förvirrat, men som samtidigt såg andra styrkor:

…vi jobbade ju ganska demokratiskt i här…det finns ju, eller jag kan se andra bilder av på andra ställen där man kanske hade byggt upp det unge-fär som ett …militärt högkvarter…där det var mycket ordergivning och det här men, […] vi jobbade inte på så sätt, utan vi jobbade …där alla samlades, vi gjorde lägesrapporteringar, alla gick igenom så vi hade samlad bild och sedan diskuterade vi åtgärder och så fick man ett uppdrag att jobba med dom frågorna och sedan fick man gå ut och jobba, så vi satt ju inte i ..i det här dygnet runt utan jag tror på söndagen så träffades vi på förmiddagen och gick igenom kanske, ja det gick väl i stort sett hela söndagen för vissa grupper och sedan hade vi en ny samling på eftermiddagen och sedan var det ny på måndag morgon och sedan var det på eftermiddagen så vi jobba-de så egentligen att vi samlajobba-des, lägesrapportering, bestämjobba-de vad vi skulle göra och sedan gick ut och jobbade med frågorna. (Personalchef)

Han menade också att det fanns klara fördelar med detta sätt att arbeta:

…det sker en samstämmighet. Att människor får tala om vad det tycker, se-dan är man ju van när man jobbar i den här typen av organisationer som kommun, att när diskussionen är klar så fattas det ändå ett beslut och ibland så kanske inte alla tycker exakt, men man accepterar beslutet så fun-gerar ju den demokratiska, den kommunala processen och så är vi vana att jobba med…så det tror jag. Jag tror ändå att det här var en styrka. (Perso-nalchef)

Någon direkt samstämmighet om huruvida en mer ”demokratisk” eller ”militär” modell var den som borde ligga till grund för framtida hantering av kriser och samordning mellan kommunens olika delar uppnåddes inte, men en form av kompromiss och förändring skedde ändå. Den mer demokratiska modellen bibehölls, men komplettera-des med tekniska lösningar för att tillgodose behovet av löpande information och samordning mellan kommunens olika delar:

…men det kompenserade vi då genom att använda oss utav WIS och det pratade vi lite om i mellan här att det här Web-baserade informationssyste-met för att få en lägesbild, att vi kan nyttja det då, vi kanske är så i kommu-nen att vi kanske inte kan ha den här som räddningstjänsten har, som mili-tärerna har, en stabslednings på det viset vi kanske inte är funtade på det viset eller det fungerar inte bra för oss, vi kanske måste ha ett annat sätt att tackla det här. (Säkerhetssamordnare)

WIS var ett webbaserat informationssystem där man kopplade sam-man olika delar av den kommunala organisationen (och för den de-len externa aktörer vid behov) och där ny information om åtgärder kunde läggas ut kontinuerligt så att den blev tillgänglig för nyckel-personer i krishanteringen.

När det gällde organiseringen och arbetssättet så var det uppenbart att det fanns olika erfarenheter av krishanteringen och vilket utfall den använda krisledningsorganisationen fick. När det gällde kris-ledningsnämndens inkallande så var detta ett exempel på när erfa-renheten blir negativ genom att beredskapen inte gav den vägled-ning som krävdes för att man skulle kunna handla utifrån den.