• No results found

Samverkan med elbolaget i den Östra kommunen

Liknande problem som i den Västra kommunen fanns även i Östra kommunen, vilket beskrevs av säkerhetssamordnaren:

…det här med reservkraft, där började ju vi hjälpa till med ö-drift och det var vårt egna elbolag som hade då kunskap om hur man kunde koppla in ett reservkraft för att driva en halv by till exempel ett antal hushåll […] se-dan var det inte vårat nät, utan vi var ju tvungna att ha ett jättemycket sam-arbete då med dom som ägde nätet, dom hade inte montörer så att det räck-te utan då fick vi använda våra egna från elbolagets sida, att åka ut och koppla in det här, och sedan så hade ju inte elsidan möjlighet att åka ut och tanka dom här, det fick göra i kommunen, vi åkte ut då med egen personal, tankade och egentligen så tog ju elbolagen betalt för det som vi gjorde då, för det tickade sedan på nätet där…

I den Östra kommunen så hade man inte någon särskild utsedd kon-taktperson från elbolaget. Istället fick man själva ta kontakt med både el- och telebolag vid särskilda tillfällen eller använda informella kontakter. Det kommunen gjorde var helt enkelt att själv samman-ställa information om el- och telebortfallet samt prognoser om när

elen och telekommunikationerna skulle komma tillbaka. En hel rad olika källor användes för att sammanställa denna information. När det gällde elen så kunde man använda kommunens egna elbolag som hade specifik och lokal kunskap om Sydkrafts nät i kommunen samtidigt som att kommunens elbolag hade upparbetade kontaktvä-gar in i Sydkrafts organisation. När det gällde telekommunikatio-nerna så användes, enligt säkerhetssamordnaren, informella kontak-ter via en anställd på kommunen för att få lokal information om prognoser:

…där hade ju vi gamla kontakter, vi hade ju en kille som hade jobbat tidiga-re inom telesidan och han kände ju dom killarna som jobbade på olika stäl-len med att laga testäl-lenätet, på det viset fick vi information…

Denna information sammanställdes sedan till en helhetsbild:

Ja, och sedan började vi nåla upp på karta, det området är klart, det området har vi prognosen där och där, så vi hämtade ju in information själva från lo-kala parter som fanns i vår kommun också byggde vi upp en helhetsbild … (Säkerhetssamordnare)

Genom att sammanföra information från flera olika källor så kunde man få fram en bättre bild av vad som hänt. Trots detta arbete så tycks det ha varit svårt att åstadkomma en fullgod lägesbild då elbo-laget inte levererade tillräckligt tillförlitligt underlag, enligt krisled-ningsgruppens protokoll från 2005-01-17:

Ca 1.200 kunder är fortfarande strömlösa. Rent generellt är informationen från Sydkraft mycket bristfällig. Detta måste organiseras på ett bättre sätt i framtiden. Får tas upp med företaget vid kommande utvärdering.

Fortfarande efter nästan två veckor var det problematiskt för kom-munen att ha koll på hur läget egentligen såg ut och vart människor bodde som inte hade någon el. Kommunens analysgrupp, som var en del av kommunens krisorganisation, föreslog att:

Särskild grupp tillsätts för att via GIS-systemet ta fram information om ex-akt var det bor människor som fortfarande inte har någon el. Resultatet ska

användas för att göra riktiga prioriteringar. (Krisledningsgruppen minnes-anteckningar, Östra kommunen 2005-01-20)

Några dagar senare konstaterade kommunens krisledningsgrupp återigen på ett möte att Sydkrafts prognoser hade begränsad tillför-litlighet, men att man hade fått tag på abonnentlistor från Sydkraft och att man tillsammans med GIS-information skulle kunna få fram exakta adressuppgifter på de som fortfarande saknade ström. Arbe-tet beskrevs dock som ”mycket tidskrävande”. (Krisledningsgrup-pens minnesanteckningar, Östra kommunen 2005-01-24)

Kommunen valde, som sagt, att själv sammanställa information ut-ifrån de källor man hade tillgång till och sedan gå ut med denna information till allmänheten. Man drog inte på samma sätt, som i Västra kommunen, slutsatsen att det inte var kommunens ansvar att lämna information om el- och telebortfallet till enskilda. De farhågor som fanns i den Västra kommunen kring att lämna felaktig informa-tion som skulle kunna kan leda till försämrat förtroende för kommu-nens katastrofhanteringsarbete tycks inte på samma sätt ha varit närvarande i den Östra kommunen. Som redan påpekats hade kommunen problem med att få fram relevanta uppgifter om el- och telebortfall vilket också ställde till problem när man skulle lämna informationen vidare till enskilda. Det förekom, enligt informations-samordnaren, att kommunen lämnade prognoser till enskilda som senare inte visar sig stämma:

…vi fick ju regelbundna prognoskartor och prognoser från e-on, åtminsto-ne, inte i det akuta läget fick vi ju inte det, men när det hade ebbat ut lite så kunde vi ju svara, till och med på datumet när strömmen kommer tillbaka, sedan blev det ju inte så i alla fall och då ringde man ju och var besviken och då fick ju vi då som svarade ta det, fast det inte var vårat, men på något vis kändes det ändå bra för oss att …att vara tillgängliga på det viset för många gånger var folk nöjda bara de fick ringa och skälla lite på någon, se-dan var det ju rätt så jobbigt för oss som satt och svarade hela tiden, men vi hjäpte nog några också som inte visste vad de skulle ta vägen någon annan, så det är nog en viktig funktion

Även om enskilda kunde bli upprörda när informationen var felak-tig ibland så fanns en föreställning om att den service kommunen

ändå gav, fyllde en funktion och att de flesta invånare ändå var tack-samma för att kommunen ställde upp:

En del skyller ju allt på kommunen, det kan man väl ärligt säga, men jag tycker nog de allra flesta var tacksamma för att det fick någon att prata med, eller någon att fråga, men som sagt det finns ju alltid dom som tycker allt är kommunens fel, men just när det gäller elen så känner man väl innerst inne att det är inte kommunens fel så nej… (Informationssamordnare)

Att de uppgifter kommunen lämnade inte heller alltid stämde upp-märksammades också i den lokala tidningen, där kommunen påpe-kade att de fel som förekom berodde på att elbolagen inte själva läm-nade korrekt information. (Lokaltidning Östra kommunen 2005-01-15)