• No results found

Det initiala mottagandet efter legalisering av vistelse

4 Påverkansförhållanden och beroenden mellan samhällsuppgifter

4.5 Det initiala mottagandet efter legalisering av vistelse

Efter att individen har legaliserat sin vistelse i landet genom att få sin asylansökan registrerad, påbörjas handläggningen av ärendet. Det ordnade mottagandet av individer som väntar på beslut i sin ansökan om uppehållstillstånd kan då påbörjas, och ett flertal aktörsuppgifter initieras som en följd av detta.

4.5.1 Anskaffa, erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder

Migrationsverket har huvudansvaret för att anskaffa, erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder för asylsökande. Kommunen ansvarar för tillfälliga bostäder för

asylsökande barn utan vårdnadshavare.

”Nödprövningen är central då det påverkar tilliten till det offentliga. Om personer sover ute eller far illa sprider det oro och ökar risk för brott. Även internationellt är det allvarligt om vi inte kan följa de internationella konventioner som vi har åtagit. Det handlar om att människor ska överleva.”

Intervju med kommunrepresentant

Vid en störning på förmågan att anskaffa tillfälliga bostäder riskerar aktörerna att försämra förutsättningarna för en god beredskap. Det krävs god förmåga att hantera kraftiga variationer av antalet asylsökande i behov av boende, samtidigt som det finns önskemål från aktörer om en förutsägbarhet och långsiktighet. Om

anskaffningsprocessen inte fungerar finns det en risk att konkurrenssituationer mellan aktörer uppstår, vilket kan leda till höjda marknadspriser. Vidare finns det en risk att bostäder anskaffas ad hoc och utan hänsyn till eventuella prioriteringar, såsom grupper eller mest geografiskt gynnsamt läge.

”Just för ensamkommande är det också oerhört komplext och mycket som ska fungera för den enskilde – men tak över huvudet är centralt även här. Det ökar risken för att barn far illa och dras in i brottlighet med följdverkningar på Polisens arbete, sjukvården och BUP och alla aktörer som behöver involveras om inte tak över huvudet ordnas.”

Intervju med kommunrepresentant

Under 2015 uppstod en situation där Migrationsverket inte kunde erbjuda tillfälliga bostäder till alla asylsökande och därför tvingades prioritera de med störst behov av logi. Det fick effekten att individer som inte kunde ordna eget boende för natten fick sova utomhus.414 En störning i uppgiften att erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder påverkar kommunen där individerna befinner sig, genom att kommunerna

414 SOU 2017:12. Att ta emot människor på flykt, Sverige hösten 2015. S. 15–24 samt RIR 2017:4.

Lärdomar av flyktingsituationen hösten 2015 – beredskap och hantering. S. 139.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

har det geografiska områdesansvaret för de personer som befinner sig inom kommunens gränser. Det påverkar även civilsamhället, frivilligorganisationer och andra som finns representerade i närområdet som ser det som sitt syfte att bistå människor i nöd. I en situation där ansvariga aktörer inte kan genomföra uppgiften att erbjuda tillfälliga bostäder riskerar samhällets skyddsvärden att utmanas, om människors liv och hälsa inte kan garanteras.

Behovet av att upprätta evakueringsboenden och säkra tillgången till förnödenheter uppstår med största sannolikhet i de fall där ansvariga aktörer inte kan tillgodose behovet på grund av att en störning har uppstått.

Det är oklart vem som ansvarar för att anskaffa boenden för de migranter som befinner sig i landet oregistrerade, oavsett om de inte avser att ansöka om asyl eller väntar på att få sin asylansökan registrerad. Under migrantsituationen 2015 var det vissa kommuner som försökte få individer att ansöka om asyl för att

Migrationsverket skulle ta över ansvaret att lösa boendesituationen.415 Vid en migrantsituation kan en sådan uppmaning få stora effekter på uppgiften att legalisera vistelsen. Den kan även ge mer långtgående konsekvenser, till exempel vem som får stå för kostnaderna för tillfälliga bostäder under hela asylprocessen och eventuellt återvändandearbete.

415 SOU 2017:12. Att ta emot människor på flykt, Sverige hösten 2015. S. 15–24 samt RIR 2017:4.

Lärdomar av flyktingsituationen hösten 2015 – beredskap och hantering. S. 368.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

Figur 15. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften att anskaffa, erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder för asylsökande. (Röd pil indikerar ett kritiskt beroende, medan blå pil indikerar ett påverkans-förhållande.)

Anskaffa tillfälliga bostäder för asylsökande

Erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder för asylsökande

Erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder

för asylsökande barn utan vårdnadshavare Ta emot barn utan vårdnadshavare

Erbjuda skola och barnomsorg Erbjuda och genomföra

hälsoundersökningar

Förordna god man Besluta om och betala ut ersättning till regioner och kommuner

Utreda barns behov

Inventera och upprätta evakueringsboenden Besluta om nödprövning

för asylsökande

4.5.2 Ta emot barn utan vårdnadshavare

De kommuner som är ansvariga för att erbjuda tillfälliga bostäder för barn utan vårdnadshavare har ansvar för en grupp som kan innehålla individer med särskilda behov. Det ställer ytterligare krav på aktören, till exempel att leva upp till

åtaganden enligt barnkonventionen – såsom rätt till särskilt skydd och stöd från staten samt rätt till ett alternativt hem.416

”Men rent gällande dokumentationen finns det inget som vi kan skära ner på, utan det är väldigt reglerat. Men sen blev det

andra saker, som kvaliteteten på familjehem, svaga anknytningar etcetera. som inte är uttalat där vi sänkte kvaliteteten.

Omfattningen gör att man blir tvingad att sänka viss standard.”

Intervju med kommunrepresentant

En störning på uppgiften att ta emot barn utan vårdnadshavare kan få konsekvenser för andra uppgifter, utöver möjligheten att tillhandahålla tillfälliga bostäder.

Förmågan att ta emot barn utan vårdnadshavare, oavsett om det är en

vistelsekommun eller anvisningskommun som för tillfället är ansvarig, påverkar flertalet andra uppgifter i en migrantsituation. Förutom att erbjuda tillfälliga bostäder innefattar mottagandet bland annat överförmyndarnämndens förordnande av god man, socialtjänstens utredning om eventuella särskilda behov och skydd

416 Artikel 20 lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

samt transport till boendet. Vid en händelse där en störning uppstår på förmågan att ta emot barn utan vårdnadshavare finns det en risk att delar av verksamheten behöver prioriteras ner. Det skulle till exempel kunna handla om uppföljningen av kvaliteten på familjehem eller omfördelade resurser mellan nämnder.

I flera fall kompenseras kommunen av staten för sitt mottagande av asylsökande och barn utan vårdnadshavare. Bland annat får vistelsekommunerna en

schablonersättning på 3 000 kronor per barn och dygn för tiden de väntar på att Migrationsverket ska besluta om anvisning till en annan kommun. Därutöver får alla kommuner ersättning för asylsökande barn som går i förskola eller deltar i skolundervisning. Alla kommuner får varje år en fast ersättning på 500 000 kronor för beredskap och kapacitet för att ta emot barn utan vårdnadshavare. Dessutom får kommuner varje år en rörlig ersättning utifrån deras tilldelade anvisningsandel det året, som multipliceras med 9 450 kronor. Det är Migrationsverket som

administrerar och fattar beslut om kommuners och regioners rätt till statlig ersättning. Vid en störning på möjligheten att fatta dessa beslut skulle förtroendet för staten samt kommuners och regioners inställning till mottagandet riskera att försämras.

Figur 16. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften ta emot barn utan vårdnadshavare. (Röd pil indikerar ett kritiskt beroende, medan blå pil indikerar ett påverkansförhållande.)

Ta emot barn utan vårdnadshavare

Erbjuda skola och barnomsorg

Erbjuda och genomföra hälsoundersökningar

Förordna God man

Besluta om och betala ut ersättning till regioner och kommuner Utreda barns behov

Inventera och upprätta evakueringsboenden Besluta om nödprövning

för asylsökande Erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder

för asylsökande barn utan vårdnadshavare

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

4.5.3 Besluta om ersättning till asylsökande

Vid ett normalläge beslutar Migrationsverket om ersättning till asylsökande i samband med att asylansökan registreras (i de fall individen har lämnat in en ansökan om dagersättning). Behov av andra typer av ersättningar kan uppkomma under tiden som den sökande väntar på att få sin ansökan prövad. Det kan till exempel röra sig om att ersätta kostnader för resor till utredning och biträden, spädbarnsutrustning eller vinterkläder. Om det uppstår en störning på möjligheten att fatta beslut om ersättning till asylsökande riskerar individen att gå miste om basala ekonomiska rättigheter för angelägna behov. Samma sak gäller barn utan vårdnadshavare, om förordnandet av en god man fördröjs. Andra aktörer riskerar i detta fall att beröras, eftersom barnen tvingas vända sig till andra för att tillgodose sina behov. Det skulle till exempel kunna vara kommunens socialtjänst eller frivilligorganisationer.

Figur 17. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften besluta om ersättning till asylsökande (blå pil indikerar ett påverkans-förhållande.)

Besluta om ersättning till asylsökande Besluta om nödprövning

för asylsökande