• No results found

Sjö- och flygövervakning av gränsen

4 Påverkansförhållanden och beroenden mellan samhällsuppgifter

4.1 Innan Sveriges gräns

4.2.1 Sjö- och flygövervakning av gränsen

Kustbevakningen genomför flyg- och sjöövervakning av den yttre gränsen.

Gränsen bevakas även av Försvarsmakten i syfte att säkerställa att främmande makter inte kränker den. Försvarsmakten delar information till Kustbevakningen, som använder informationen för att ta fram sina lägesbilder. Kustbevakningen arbetar för att Sveriges ska efterleva sitt åtagande att förvalta EU:s gemensamma yttre maritima gräns efterlevs. Kustbevakningen stödjer också Polismyndigheten i arbetet med att genomföra gränskontroller inom Sveriges sjöterritorium, genom att kontrollera handelsfartyg, fritids- och fiskebåtar samt dess besättning och

passagerare. Kustbevakningen förmedlar även civil sjöinformation till berörda myndigheter och samordnar civila behov av sjöövervakning. Civil sjöövervakning kan innebära att Polismyndigheten behöver agera för att förebygga och utreda brott eller att Sjöfartsverket arbetar förebyggande inom miljö- och sjösäkerhet.404

Figur 9. Bilden förklarar sjöövervakningens interna beroenden för att fungera optimalt. En störning på uppgiften sjöövervakning skulle kunna bestå av en störning på någon eller några av delarna.405

Sjöövervakning

Utförare av sjöövervakning (exempelvis patrullering med fartyg, flyg eller genom

övervakningssystem)

Förmedlare av sjölägesinformation

Informationslämnare till sjöövervakning (exempelvis väderdata, mijöatlas,

radar-och AIS-information)

Informationshämtare av sjöövervakningsinformation (exempelvis övervakning av

vrak)

Vid en kraftig störning på uppgiften att bedriva kontrollverksamhet och sjö- och flygövervakning av Sveriges gränser och gränsnära områden, skulle det inte vara möjligt att inhämta och vidareförmedla fullständig information om potentiella fartyg eller individer som befinner sig i sjönöd. Flera aktörer skulle potentiellt bli berörda av en sådan störning. Dessutom skulle Kustbevakningens och

Försvarsmaktens möjligheter att samordna och förmedla sjöinformation begränsas

404 Kustbevakningen. Nationell strategi för sjöövervakning.

https://www.kustbevakningen.se/globalassets/documents/granslos-samverkan/sjoovervakning/nationell-strategi-for-sjoovervakningpdf. Hämtad 2020-01-30.

405 Ibid.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

på grund av avsaknaden av information, vilket i sin tur skulle kunna försvåra beslutsfattandet på departements- och regeringsnivå.

Vid vilken given tidpunkt som helst på dygnet befinner sig cirka 2 000 fartyg i Östersjön, och varje år sker 120–140 olyckor.406 Vid en händelse där antalet migranter till Sverige ökar kraftigt i antal skulle ett potentiellt utfall kunna vara att antalet individer som väljer att försöka komma in i landet via sjövägen ökar.

Antalet fritidsbåtar och andra fartyg som rör sig på havet skulle också kunna öka, om civilsamhället upplever ett behov av att bidra till civil sjöräddning.

Kustbevakningen skulle då behöva tillföra mer resurser för att kontrollera

fritidsbåtar och andra som potentiellt ägnar sig åt brottslig verksamhet, till exempel smuggling.

En möjlighet som Kustbevakningen har är att genomföra gränskontroller vid Sveriges sjögräns i syfte att undersöka om besättning och passagerare uppfyller kraven för in- och utresa i Schengenområdet. Kontrollen av personer kan ske på fartyg i hamn, ombord på fartyget, i särskilda områden som ligger i omedelbar närhet av hamnen samt under färd. Kustbevakningen kan begära hjälp av Försvarsmakten med att exempelvis patrullera och övervaka havsområden och visitera personer, genom så kallad särskild samverkan.407 Om

kontroll-verksamheten till sjöss begränsas kraftigt har det sannolikt en påverkan på kapacitetsbehovet vid gränskontrollerna som utförs vid gräns i land, eftersom fler hamnar skulle kunna bli aktuella för gränskontroll. Om det uppstår en störning på uppgiften att kontrollera sjögränsen kommer det att medföra att Polismyndighetens och Tullverkets förutsättningar att dimensionera gränskontrollerna på land

utmanas. Det skulle kunna ske vid en händelse där antalet migranter på flykt till Sverige ökar kraftigt och där inresevägarna sker via sjövägen i exempelvis privata båtar. Antalet gränskontroller och den geografiska spridningen på dessa skulle i så fall behöva utökas.

406 Kustbevakningen. Om oss. https://www.kustbevakningen.se/om-oss/. Hämtad 2020-01-28.

407 Kustbevakningen. Kustbevakningen och Försvarsmakten stärker banden.

https://www.kustbevakningen.se/granslos-samverkan/nyhetsarkiv/kustbevakningen-och-forsvarsmakten-starker-banden/. Hämtad 2020-01-28.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

”Polisens förmåga kommer att påverka vår förmåga. Men återigen, det kommer inte att komma som en blixt från klar himmel. Sådana bekymmer kommer att hamna väldigt högt, väldigt snabbt. Men man kan säga att hela samhället kommer att påverkas om vi inte kan bedriva vår verksamhet. Till exempel så påverkas hela handeln väldigt snabbt om vi inte kan utföra vårt ordinarie uppdrag. I ett sådant läge kanske vi stänger någon hamn, men vissa hamnar måste hållas öppna för införsel av exempelvis mediciner.”

Intervju med representanter från Tullverket

Möjligheten för Försvarsmakten och Kustbevakningen att upprätta, analysera och dela lägesbilder försvåras om kontrollverksamheten till sjöss begränsas. Beroende på utvecklingen vid en migrantrelaterad händelse skulle det kunna påverka den nationella samlade lägesbilden på så sätt att information om eventuella sjö- och luftfartshändelser reduceras. Det kan i sin tur påverka möjligheten att samordna aktörer inom sjöfartssektorn. En annan uppgift som skulle kunna påverkas är möjligheten att kommunicera eventuella samhällsstörningar eller olyckor med allmänheten.

Figur 10. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften att bedriva kontrollverksamhet samt sjö- och flygövervakning. (Blå pil indikerar ett påverkansförhållande.)

Bedriva kontrollverksamhet samt sjö- och flygövervakning

Vidareförmedla information om båtar och fartyg i sjönöd

Samordna civil sjöinformation

Kontrollera människor vid gräns

Kontrollera varor vid gräns

Upprätta och dela lägesbilder

Samordna aktörer sektoriellt

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER