• No results found

Mottagande efter gränsen innan legalisering av vistelse

4 Påverkansförhållanden och beroenden mellan samhällsuppgifter

4.3 Mottagande efter gränsen innan legalisering av vistelse

Samordning på lokal, regional, nationell och sektoriell nivå är centralt för ett ordnat mottagande av ett stort antal människor som ankommer till samma geografiska plats under en längre tid.

”Men som det var 2015 var det en enda stor gröt där det inte gick att urskilja vilka som var myndighet och vilka som var från frivilligorganisationer. Det behöver tydliggöras och organiseras bättre […] Det behövs verkligen en organisering av frivilliga insatser.”

Intervju med kommunrepresentant

Vid en händelse där antalet människor på flykt till Sverige ökar kraftigt och där gränspassagerna är många, är det sannolikt att antalet ankomstplatser är högt.

Förhållandena och behoven av samordning vid dessa platser kan skilja sig åt mycket, beroende på bland annat

 tillgången till infrastruktur i form av vägar och transporter

 antalet aktörer som verkar i närområdet

 hälsotillståndet för människorna som anländer

 antalet människor som passerar platsen i vanliga fall.

Förutsättningarna för ett ordnat mottagande vid Malmö central kan skilja sig från förutsättningarna vid resecentrum i Haparanda. Såväl kommun och region som länsstyrelse, frivilligorganisationer och myndigheter kan behöva samordna sina aktiviteter vid ankomstplatserna.

”…Vi mötte upp på centralstationen för att informera och guida.

Sedan var det många frivilligorganisationer som tog ett jättestort

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

ansvar i att informera och guida, sedan blev det kanske inte alltid som man önskade gången skulle vara. Det kanske ska finnas med att vi ska samordna frivilligheten, för de kan vara utförare men styrningen måste komma från Stockholm stad.”

Intervju med kommunrepresentant

4.3.1 Ta emot, informera och guida migranter vid ankomstplatser En ankomstplats är en geografisk plats där många migranter naturligt samlas innan vidare förflyttning. Den kan vara belägen i nära anslutning till en gränskontroll eller längre in i landet, till exempel vid järnvägsstationer eller bussterminaler.

Platsen kan fungera som ett uppsamlingsställe, där aktörer med olika ansvar kan tillgodose eventuella behov hos migranterna. Beroende på sammansättningen av de individer som anländer kan migranterna ha behov av exempelvis information, sjukvård, transport eller förnödenheter i form av kläder och mat. Under 2015 blev tågstationer och färjeterminaler typiska ankomstplatser, där många frivilliga och myndigheter försökte samordna mottagandet. Inledningsvis upplevdes

situationerna ofta som kaotiska, och det var otydligt för migranterna vem som tillhörde vilken organisation eller myndighet.413 Vid en migrantsituation är ett ordnat mottagande efter gränspassage centralt för den fortsatta processen och för individens möjlighet att erhålla sina rättigheter.

”Vi hade önskat att Jernhusen 2015 hade satt ner foten och sagt att de inte ville ha volontärer inne på centralstationen för det försvårade arbetet för såväl kommunen som Migrationsverket.

Samtidigt fick de felaktig information och råd från olika

personer. Vi hade personer som skjutsade människor och andra som tog hem personer innan de hunnit komma i kontakt med myndigheterna. Det fanns flyktingsmugglare på plats som försvårade arbetet.”

Intervju med kommunrepresentant

Vid en störning på uppgiften att ta emot människor vid ankomstplatser kan Polismyndigheten behöva tillsätta resurser, för att minska risken för att ordningsstörningar uppstår på allmän plats – särskilt i samband med att många individer ankommer samtidigt. Likaså behöver den aktör som ansvarar för de fysiska byggnaderna och tillhörande angöringsplatser, om sådana finns, ansvara för att säkerheten upprätthålls där. Om ankomstplatsen är en tågstation kan det

innebära att ytterligare aktörer blir involverade i mottagandet av individer, vilket i sig kan skapa nya utmaningar för samverkan. Trafikverket är ansvariga för perronger vid tågstationer, och den privata aktören Jernhusen äger ofta

413 SOU 2017:12. Att ta emot människor på flykt, Sverige hösten 2015. S. 281.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

stationsbyggnaden. Vid flygplatser äger det statligt ägda företaget Swedavia de flesta lokalerna.

Det är den regionala kollektivtrafikmyndigheten som är ansvarig för kollektivtrafiken i en region. Vid en händelse där ett stort antal individer ankommer till en och samma plats kan det uppstå stora behov på tillgång till kollektivtrafik, eftersom migranter behöver transportera sig till Migrationsverkets ansökningsenheter eller vidare in i landet. Vid platser som redan har ett stort flöde av människor riskerar det att påverka den dagliga ordinarie trafiken.

Möjligheten att tillhandahålla akutsjukvård, upprätthålla smittskydd och genomföra smittspårning vid ankomstplatsen kan försvåras om en lämplig plats eller lokal saknas. Risken är stor att individer fortsätter sin resa in i landet eller vidare till ett annat land innan en första medicinsk bedömning har genomförts, om en störning sker på förmågan att möta upp vid ankomst. En sådan störning skulle även kunna försvåra genomförandet av smittspårning med den medföljande risken att smittade individer rör sig i landet utan att få rätt vård.

Vid en störning kan det även vara svårt att anpassa nivån på sjukvårdsinsatserna, om informationen och rapporteringen om antalet individer som behöver vård inte fungerar eller om felaktig information sprids. Om antalet migranter ökar kraftigt och ankomstplatsen ligger långt ifrån större vårdinrättningar, uppstår en utmaning i att tillsätta resurser. Vid ankomstplatser har de flesta av individerna inte reglerat sin vistelse än. Regionen behöver bedöma om individerna är i behov av

akutsjukvård eller ej. Efter att en individ har reglerat sin vistelse kan en påbörjad behandling behöva utföras av annan region, om Migrationsverket har valt att placera individen utanför den region där behandlingen påbörjades. Följaktligen kan behovet av att dela information mellan regioner bli stort vid en migrantsituation.

Det kan dock bli svårt att överföra medicinsk information till en annan vårdgivare eller region när identifieringen av individen är otydlig eller obefintlig.

”Om exempelvis 15 individer söker vård på 15 olika sjukhus kommer inte informationen fram. Det blir så få på varje ställe.

De kan komma från samma område men hamnat på olika ställen och då blir det inte att betrakta som en större smittspårnings-händelse. Det är ett problem, särskilt om det är lite okända sjukdomar som vi har mindre koll på.”

Intervju med representant från en region Skåne

Krisinformation med allmänheten är en annan uppgift som kan påverka förmågan till ett ordnat mottagande vid ankomstplats. Under 2015 befann sig många volontärer och frivilligorganisationer som ville hjälpa migranter vid dessa platser innan myndigheter och kommuner hade etablerat sig. En störning kan försvåra uppgiften att informera allmänheten om vilka behov som kan uppstå och vilken

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

hjälp som kan efterfrågas vid ankomstplatser. Störningar kan även ha en negativ effekt på förmågan att samverka med och samordna frivilligorganisationer och andra frivilliga.

Figur 13. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften att ta emot, informera och guida migranter vid ankomstplatser. (Blå pil indikerar ett påverkansförhållande.)