• No results found

4 Påverkansförhållanden och beroenden mellan samhällsuppgifter

4.4 Legalisera vistelsen

En migrants vistelse legaliseras genom att Migrationsverket registrerar hens ansökan om asyl. Det är en förutsättning för att andra uppgifter som hör till mottagandet av asylsökande ska kunna ta vid.

4.4.1 Registrera ansökan om asyl

Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för att registrera individens asylansökan. Polismyndigheten kan bistå Migrationsverket i delar av registrerings-processen, främst genom att uppta biometri och omhänderta eventuella handlingar.

Registreringen slutförs vid ett av Migrationsverkets kontor och innefattar ett samtal med individen där hen får lämna och ta emot information.

Vid en störning på asylansökningsförfarandet riskerar individer att bli kvar i evakueringsboenden med sämre förhållanden jämfört med en tillfälligt ordnad bostad, där individer bor i väntan på att få legalisera sin vistelse. Om

registreringsprocessen fördröjs, likt den gjorde 2015, finns en risk att individer försvinner från ankomstplatser och registreringsorter innan registreringen är genomförd. Det kan i sin tur leda till att ett stort antal människor rör sig inom landets gränser med oklar rättslig status. Dessa människor riskerar att utnyttjas av människohandlare och andra personer med tvivelaktigt uppsåt. Dessutom kan

Ta emot, informera och guida migranter vid ankomstplatser

Hantera ordningsstörningar

Säkerställa säkerheten på järnvägsperronger, järnvägsstationer och flygplatser

Samverka lokalt och sektoriellt

Upprätthålla smittskydd och genomföra smittspårning

Transportera migranter till Migrationsverkets asylansökningsenheter

Tillhandahålla akutsjukvård Samordna spontanfrivilliga

Kriskommunicera till allmänheten

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

myndigheter och andra aktörer inte erbjuda det stöd samt den hjälp och kontroll som individer kan behöva, i form av till exempel hälsoundersökningar eller ekonomisk ersättning. Om kommunen upptäcker att många individer är i behov av nödhjälp finns en risk att kommunen behöver omfördela sina resurser, vilket i sin tur kan drabba andra verksamheter inom kommunen. Kommunen kommer också att ha problem med att erbjuda stöd vid ankomstplatser om de inte vet vilken information de ska ge.

En risk som kan uppstå vid en fördröjd eller utebliven registrering är att det blir svårare att identifiera individer som är i behov av boende och annat stöd. Under 2015 hade kommunerna svårt att kontrollera och ta ansvar för alla barn utan vårdnadshavare, eftersom det många gånger var oklart om ett barns asylansökan var registrerad eller inte. Det var även svårt att veta vilken kommun som hade ansvaret för de olika barnen. En orsak var att flera olika aktörer tog ansvaret för att transportera barn från ankomstplatserna till registreringsplatserna. Det

rapporterades om barn som avvek eller följde med okända personer innan deras respektive ansökningar om asyl kunde registreras. När Migrationsverket registrerar en asylansökan tar myndigheten ställning till den uppgivna åldern. Ibland händer det att myndigheten inte har kapacitet till att genomföra detta, eller att det finns svårigheter med att ställa en förfrågan om medicinsk åldersbedömning till Rättsmedicinalverket. I sådana fall kan kommunerna och de aktörer som tillhandahåller tillfälliga bostäder för barn utan vårdnadshavare inte garantera säkerheten på boendet, eftersom barn riskerar att blandas med vuxna. Det bör dock nämnas att kommunen alltid har en möjlighet att placera misstänkt vuxna individer i andra boenden än de boenden där barn placeras. Vidare kommer kommunerna att ha svårt att erbjuda rätt insatser till individer vid en störning.

”När det också blir en fördröjning när det kommer så många individer, att ledtiden från att de kommer till att de får sin

ansökan registrerad så växer ju också kommunens ansvar ganska snabbt och tar resurser från oss. Detta behöver tydliggöras, vi ser inte att det är någon annan än kommunerna som är

jättelämpad för att utföra det. Det är inte det som är problemet, utan att det snarare är resurskrävande.”

Intervju med kommunrepresentant

Att registrera asylansökningar och tillhandahålla tillfälliga bostäder är väsentliga uppgifter för att värna migranters liv och hälsa. En störning eller fördröjning på möjligheten att få sin asylansökan registrerad skapar risker för individens hälsa och rättssäkerhet, eftersom det offentliga åtagandet för dessa individer då är begränsat.

Vid en händelse där de migranter som ankommer består av en stor andel barn utan vårdnadshavare, finns en risk att vistelsekommunen saknar erfarenhet och kapacitet att hantera mottagandet när det gäller personal, transport och logi med mera.

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER

Den erfarenheten och kapaciteten kommer att behövas i en sådan situation, eftersom en registrering krävs för att kunna flytta ansvaret från vistelsekommunen till anvisningskommunen.

Vidare riskerar individer att förlora rättigheter om Migrationsverket inte har kapacitet nog för att ta emot viljeyttringar, eller om uppgiften att registrera asylansökningar fördröjs. Det kan till exempel hända vid situationer med ändrad lagstiftning där det finns ett brytdatum då en ny lag börjar gälla eller då rätten till ersättning enligt LMA fördröjs.

De flesta aktörsuppgifter som följer efter registreringen av en asylansökan påverkas i någon utsträckning om en störning uppstår på registreringen. Exempelvis blir datumet för registreringen av en asylansökan särskilt viktigt för att schablon-ersättningar till kommuner och regioner ska kunna betalas ut skyndsamt och täcka utgifterna för dessa aktörer. Vid en störning på registreringskapaciteten kommer ingen av uppgifterna som följer att kunna genomföras under ordnade förhållanden.

Det ökar i sin tur sannolikheten för att effekter uppstår på andra uppgifter (såsom behovet av att hantera ordningsstörningar).

Figur 14. Förenklad bild över inbördes påverkansförhållanden i uppgiften att registrera en ansökan om asyl. (Röd pil indikerar ett kritiskt beroende, medan blå pil indikerar ett påverkansförhållande.)

Registrera ansökan om asyl

Hantera ordningsstörningar Erbjuda och bedriva tillfälliga bostäder

för asylsökande

Ta emot barn utan vårdnadshavare Erbjuda skola och barnomsorg till

asylsökande

Besluta om ersättning till regioner och kommuner Besluta om ersättning till asylsökande

Erbjuda tillfälliga bostäder för asylsökande barn utan vårdnadshavare

Kriskommunicera till allmänheten

Erbjuda och genomföra hälsoundersökningar för asylsökande

Besluta om nödprövning för oregistrerade migranter

SAMHÄLLSAKTÖRERS UPPGIFTER OCH ANSVAR VID EN MIGRANTSITUATION PROJEKTET SAMHÄLLSBEREDSKAP VID ÖKAT ANTAL MIGRANTER