• No results found

Andrakammarvalet år 1928 blev en framgång för sKP/Ki. På riksplanet gick partiet fram 2,8 procentenheter, från 3,6 i valet 1924 till 6,4.373 I Hofors gick partiet fram med hela 21,1 procentenheter, från 24,6 procent i valet år 1924 till 45,7.374 Den senare ska jämföras med socialdemokraternas 39,4, vilket var en tillbakagång med 8,8 procentenheter. Återigen var kommunisterna det störs-ta partiet på orten.

I Hofors innebar den allmänna samhällsradikaliseringen och det starka mot-ståndet inom fackföreningsrörelsen mot en arbetsfreds- och kollektivavtals-lagstiftning att kommunisternas genomslag i valet blev särskilt stort.375 Inom Hofors socialdemokratiska arbetarekommun ansågs Gustav Möllers positiva in-ställning till en arbetsfredslagstiftning och Per Albins Hanssons in-ställning i mi-litärfrågan, vara de faktorer som avgjorde valet till partiets nackdel. Ytterligare en förklaring till socialdemokraternas tillbakagång och kommunisternas fram-gång som den kommunistiska arbetarekommunen pekar ut i sin eftervalsdis-kussion var deras framgång i arbetet med att mobilisera sina sympatisörer bland de kvinnliga väljarna. Jämför vi hur stor andel av de röstberättigade kvinnorna i Hofors som röstade i valet år 1924 med dem som röstade i 1928 års val ökade den med över 11 procentenheter.376 Ökningen talar för den socialdemokratiska vala-nalysen. Nu ska det framhållas att även andelen röstande män ökade, men den var långt ifrån så stor som hos de kvinnliga väljarna. Kommunisterna gjorde ing-en uttalad analys av sin framgång i valet, ming-en månaderna före valet förutspådde de att valet skulle bli en stor framgång för deras del, vilket de fick rätt i.377

Trots kommunisternas valframgång går det under år 1928 att skönja en tillfällig försvagning av kommunisternas fackliga position inom metallavdel-ningen och fCO. Från socialdemokratiskt håll igångsattes ett arbete med att

373 SOS 1929 al 2, Riksdagsmannavalen åren 1925–1928, s 85.

374 Ibid, s 191.

375 Arkiv Gävleborg, Svenska Metallindustriarbetareförbundets avdelning 169, a14:1 Verksam-hetsberättelser, verksamhetsberättelser åren 1926–1929; FCO Hofors, a3:1 Verksamhetsbe-rättelser, verksamhetsberättelser åren 1926–1928.

376 SOS 1926 al 2, Riksdagsmannavalen åren 1922–1925, s 128; SOS 1929 al 2, Riksdagsmanna-valen åren 1925–1928, s 191.

377 Arkiv Gävleborg, Hofors Kommunistiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmötes-protokoll 8/7 och 1/9 1928.

••

till förmån för ”fackliga” talare försöka få bort de ”politiska” talarna vid or-tens Förstamajfirande. En strävan som hade udden riktad mot den dominans av vänstersocialdemokratiska och kommunistiska talare som funnits sedan år 1917. Därför hade de socialdemokratiska ledamöterna i fCO-styrelsen, inför re-presentantskapsmötets behandling av talarfrågan, kommit överens om att dri-va igenom ett beslut om att det skulle dri-vara en facklig talare vid 1928 års Första-majfirande och inte en politisk.378 Förslaget antogs av representantskapet.379

Uppdraget att ordna med talare gavs till sågverksarbetarnas avdelning men de fick inte tag på någon varvid uppdraget gick till metallavdelningen och den tog dit kommunisten och Svenska Metallindustriarbetareförbundets an-dre ordförande Oscar Westerlund. När detta meddelades på ett fCO-möte i slutet av april begärde socialdemokraten och exkommunisten Gunnar Käll-berg att avdelningen klargjorde för Oscar Westerlund att talet bara fick berö-ra fackliga frågor.380 Mötet beslutade i enlighet med förslaget. Den socialde-mokratiska begäran att Förstamajtalaren enbart skulle tala om fackliga frågor kan tyckas något märkligt, med tanke på att de fackliga frågor som var aktu-ella under denna period också var de politiskt mest aktuaktu-ella – arbetslöshets-frågan, arbetsfredslagstiftningsfrågan och kollektivavtalslagen. Dessa ämnen kunde med andra ord svårligen beröras utan att de politiska förhållandena tangerades. Kravet om politisk neutralitet hade att göra med att socialdemo-kraterna inte ville ge kommunisterna möjlighet att nyttja Förstamajfirandet i sin partipolitiska agitation, inte minst med tanke på att det var valår.

Andra exempel på fackliga bakslag för kommunisterna i Hofors är metall-avdelningens avslag på den resolution mot högerregeringens arbetsfredskon-ferens som de presenterade på ett avdelningsmöte i slutet av december.381 Fle-ra av de socialdemokFle-rater som yttFle-rade sig i frågan ställde sig försiktigt positiva till konferensen. De menade att det var ett utmärkt tillfälle för fackförenings-rörelsen att till arbetsgivarna föra fram sin syn på de förhållanden som råd-de på arbetsmarknaråd-den. Andra ansåg att läget på arbetsmarknaråd-den, med råd-den

378 Arkiv Gävleborg, Hofors Socialdemokratiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmö-tesprotokoll 17/3 1928.

379 Arkiv Gävleborg, FCO Hofors, a1:1 Protokoll, representantskapsmötesprotokoll 1/4 1928.

380 Arkiv Gävleborg, FCO Hofors, a1:1 Protokoll, representantskapsmötesprotokoll 22/4 1928.

381 Arkiv Gävleborg, Svenska Metallindustriarbetareförbundets avdelning 169, a1:1 Protokoll, av-delningsmötesprotokoll 23/12 1928.

höga arbetslösheten och de många konflikterna, krävde att parterna möttes i en förutsättningslös diskussion. Retoriskt ställdes frågan till kommunisterna ifall de inte tyckte det var bra om arbetsmarknadens parter enades så att indu-strin igångsattes, vilket båda parter hade gott av. Kommunisterna menade att de på kort sikt kunde tänka sig en dialog med ”arbetsköparna”, under förut-sättningen att den skedde på arbetarnas villkor och med fokus ställt på ”dags kraven”, men några samtal med syftet att på lång sikt lösa och komma över-ens med arbetsgivarna om ordningen på arbetsmarknaden tillbakavisades. För dem var det liktydigt med klassförräderi.

Hoforssocialdemokraternas kursändring i synen på arbetsfredskonferensen hörde samman med partiledningens och lO:s ändrade uppfattning i frågan.

Veckan före metallavdelningens diskussionsmöte besöktes den socialdemo-kratiska arbetarekommunen av riksdagsledamoten C J Högström, som del-tagit vid arbetsfredskonferensen. Han redogjorde för sina intryck och sin syn på konferensen.382 Konferensens viktigaste förtjänst, enligt C J Högström, var att parterna börjat samtala med varandra. En uppfattning som den socialde-mokratiska arbetarekommunens medlemmar kom att förfäkta på metallavdel-ningens diskussionsmöte om just konferensen i slutet av december. I mitten av samma månad besökte också förbundsombudsmannen Gunnar Andersson, förutvarande aktiv medlem i metallavdelningen och Hofors socialdemokratis-ka arbetarekommun, metallavdelningens medlemsmöte. Där ombads han re-dogöra för sin syn på konferensen, som i stort visade sig vara positiv.

Av allt att döma spelade mötena med C J Högström och Gunnar Anders-son en stor roll i omformandet av de lokala socialdemokraternas syn på nyttan med en organiserad dialog mellan arbetsgivarna och arbetstagarna om ord-ningen på arbetsmarknaden. Fram till dess hade även de lokala socialdemo-kraterna ställt sig tveksamma till konferensen.

En annan fråga i vilken kommunisterna stötte på patrull och fick metallav-delningen emot sig var avmetallav-delningens antagande av lO:s cirkulär 618. I debatten gick inte minst exkommunisten och socialdemokraten Gottfrid Norbäck till angrepp mot kommunisterna och ”deras fraktions- och splittringsarbete inom fackföreningsrörelsen”.383 Visserligen medgav han att kommunisterna i Hofors

382 Arkiv Gävleborg, Hofors Socialdemokratiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmö-tesprotokoll 18/12 1929.

383 Arkiv Gävleborg, Svenska Metallindustriarbetareförbundets avdelning 169, a1:1 Protokoll, av-delningsmötesprotokoll 23/12 1928.

••

inte bedrivit något ”skadegörande arbete”, men instämde i cirkuläret och yr-kade för ett godkännande av detsamma. Valsverksarbetaren Johan Öberg384, ordförande för den kommunistiska arbetarekommunen tillika ledamot i av-delningsstyrelsen, frågade Gottfrid Norbäck hur deras fraktionsarbete kun-de betraktas som splittrankun-de medan kun-de socialkun-demokratiska fackklubbarna inte ansågs vara det. Syftet med de båda var ju detsamma, det vill säga att fungera som plattformar i arbetet med att stärka det egna partiets ställning inom fack-föreningsrörelsen. Något svar fick aldrig Johan Öberg. Mötet beslutade med röstsiffrorna 57 mot 44 att anta cirkuläret.

Gjutareavdelningen tog upp cirkuläret till behandling på ett medlemsmö-te i slumedlemsmö-tet av november och beslutade, utan diskussion, att lämna cirkuläret därhän.385 Sågverksarbetaravdelningen behandlade cirkuläret i mitten av de-cember. Av diskussionen framkom det att synen bland mötets deltagare på detsamma skilde sig så mycket åt att de inte kunde enas kring en gemensam hållning, därför tog avdelningen inte ställning i frågan.

I sina försök att förmå ortens avdelningar att sända ombud till Enhetskom-mitténs landskonferens i slutet av januari 1929 var kommunisterna inte särskilt framgångsrika. På metallavdelningens möte i slutet av november föreslog de att avdelningen skulle skicka ett ombud, vilket avslogs.386 Av diskussionen och ut-gången av omröstningen att döma ansåg mötesmajoriteten att Enhetskommit-téns arbete givit föga under de år den varit verksam och att ivägsändandet av ett ombud till konferensen bara var slöseri med avdelningens medel. Den kommu-nistiska arbetarekommunens förklaring till det hela var att en ”viss slöhet” hade uppstått bland arbetarekommunens medlemmar vad det gäller besökandet av metallavdelningens möten, vilket innebar ett ökat utrymme för socialdemokra-terna.387 Någon risk för att på längre sikt förlora sin ställning såg man inte. Inte

384 Öberg, Johan (f. år 1889), kommunist 1926–1929, socialist 1929–1941, kommunist 1945–. Ar-kiv Gävleborg, Hofors Kommunistiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmötespro-tokoll 6/2 1927 och 23/2 1929. Johan Öberg omnämns för första gången i arbetarekommu-nens protokoll i början av år 1927, ett år senare väljs han till dess ordförande. Detta ger vid handen att han måste ha varit medlem av den kommunistiska rörelsen relativt långt före år 1927; Hofors Socialistiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmötesprotokoll 16/4 1931 och 30/3 1941; Hofors Kommunistiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, styrelsemötesproto-koll 8/4 1945; Folkets Dagblad Politiken 23/12 1926, s 7 och 24/12 1930, s 7.

385 Arkiv Gävleborg, Svenska Gjutareförbundets avdelning 86, a1:1 Protokoll, avdelningsmötes-protokoll 24/11 1928.

386 Ibid.

387 Arkiv Gävleborg, Hofors Kommunistiska arbetarekommun, a1:1 Protokoll, medlemsmötes-protokoll 23/2 1929.

heller inom den socialdemokratiska arbetarekommunen betraktades detta som en vändpunkt i fråga om partiets ställning inom avdelningen.

Kommunisterna förlorade visserligen omröstningen knappt, 46 röster mot 51, men beslutet var en del av ett brott mot det som fram till nu varit kutym.

Fram till slutet av år 1928 förmådde kommunisterna alltid mötesmajoriteten att rösta för deras förslag, så var icke längre fallet. Kommunisternas ställning inom metallavdelningen tycktes inte längre ohotad. Bakslaget ska enligt min bedömning tolkas som ett tillbakavisande av kommunisternas ultra-vänster-linje. Metallavdelningens majoritet ställde sig helt enkelt inte bakom den. Fle-ra ansåg den för konfliktinriktad och ofFle-ramkomlig. Säkerligen spelade också lO:s allt skarpare ton mot kommunisternas verksamhet inom fackföreningsrö-relsen en viss roll för kommunisternas tillbakagång. Det gick helt enkelt inte att bortse från den samlade fackföreningsrörelsens uppfattning i frågan.

Sammanfattning

Hofors Socialdemokratiska arbetarekommuns val att följa vänsteroppositio-nen in i Sveriges socialdemokratiska vänsterparti vid det socialdemokratiska partiets delning år 1917 var ingen slump. Vänsteroppositionen hade tidigt ett starkt fäste i Hofors. Det var i sig ingenting unikt eller anmärkningsvärt för Hofors. En stor del av arbetarekommunerna i Gästrikland gick vid partidel-ningen med de uteslutna. Det intressanta med Hofors är att när socialdemo-kratin i övriga Gästrikland snabbt efter delningen återhämtade sig politiskt och organisatoriskt samt förpassade vänstersocialdemokraterna, och dess ef-terföljare, till en politisk biroll, var utvecklingen i Hofors den motsatta. Där intog vänstersocialdemokraterna, sedermera kommunisterna den ledande rol-len inom den lokala arbetarrörelsen.

För Hofors del innebar partistriden att de socialdemokratiska organisatio-nerna, arbetarekommunen och ungdomsklubben, gick till vänstersocialdemo-kraterna. Några nya socialdemokratiska organisationer som tog upp kampen om väljarna och de politiskt intresserade inom ortens arbetarklass uppstod först efter några år. Den som ville organisera sig politiskt för arbetarrörelsens sak hade inte mycket annat att välja på än vänstersocialdemokraterna, seder-mera kommunisterna. Våren 1919 återbildades det visserligen en socialdemo-kratisk arbetarekommun på orten men fram till år 1925 förde den en tynande tillvaro. De första sju åren hade den ett litet fackligt och politiskt inflytande.

••

Därtill dröjde det fram till andra hälften av 1920-talet innan det bildades en ny socialdemokratisk ungdomsklubb i Hofors. Vid denna tid var arbetarrörel-sens olika ungdomsförbund viktiga sociala arenor för tidens bruksungdomar och när det som i Hofors under lång tid bara fanns en vänstersocialdemokra-tisk sedermera kommunisvänstersocialdemokra-tisk sådan blev det dit många av ortens ungdomar sökte sig. I en radikal miljö fylld av dans, utflykter, studiecirklar, klubbmöten, basarer, diskussionsmöten fostrades och färgades dessa. Där knöts vänskaps- och lojalitetsband till rörelsen och kamraterna i densamma.

I och med att det dröjde fram till mitten av 1920-talet innan en socialdemo-kratisk arbetarekommun med förmåga att hävda sig ånyo uppstod kunde vän-stersocialdemokraterna, därefter kommunisterna under flera år bygga upp ett för-troendekapital bland ortens innevånare, skapa värdedominans, bli normbildande samt få fackligt och politiskt tolkningsföreträde. De fick tid att konsolidera sin makt och sitt inflytande innan en socialdemokratisk arbetarekommun på allvar kunde utmana dem, vilket var betydelsefullt för deras starka ställning på orten.

Striden inom sKP/Ki år 1924 och den efterföljande delningen av partiet fick konsekvenser för den kommunistiska arbetarekommunen. Den hindra-de kommunisterna från att bli hindra-det största partiet i hindra-den nybildahindra-de kommu-nens kommunalfullmäktige. Tre av dem som valts in i kommunfullmäktige via kommunisternas valsedel lämnade partiet strax efter valet. Detta blev ock-så den öppning som socialdemokraterna behövde för att ock-så småningom bli det största partiet i fullmäktige. De avhoppade kommunistiska fullmäktigeleda-möterna inträdde efter hand i det socialdemokratiska partiet. Den siste av de tre anslöt sig i juni 1926.

Med kommunbildningen uppstod en arena på vilken socialdemokrater-na kunde ta upp kampen mot kommunistersocialdemokrater-na om den lokala värdedomisocialdemokrater-nan- värdedominan-sen. Med kommunalpolitiken som utgångspunkt öppnades en möjlighet för den socialdemokratiska arbetarekommunen att växa som politisk kraft i Ho-fors och på allvar utmana kommunisterna. Denna möjlighet ökade med del-ningen av sKP/Ki och den kommunistiska arbetarekommunens förlust av någ-ra betydelsefulla fackliga och kommunalpolitiska förtroendemän.

I mitten av 1920-talet passerade den socialdemokratiska arbetarekommu-nen den kommunistiska i fråga om antalet anslutna medlemmar. Under år 1925 hade arbetarekommunen en väldig medlemstillströmning. Medlemsan-talet flerdubblades.

Mellan massan och Marx

Partidelningen år 1917 innebar också att vänstersocialdemokraterna, seder-mera kommunisterna, kom att besätta de flesta fackliga förtroendeposterna inom ortens fackliga avdelningar. Visserligen kom socialdemokraterna med tiden att ”återta” en del av dessa. År 1925 var också ett år med några fackliga motgångar för kommunisterna, i och med att majoriteten i fCO:s, metallav-delningens samt sågverksarbetareavmetallav-delningens styrelser förlorades. Redan året efteråt satt de dock i majoritet i såväl fCO:s som metallavdelningens styrelse.

Däremot kom utraderingen av kommunister i sågverksarbetaravdelningens styrelse av allt att döma att bli bestående. Det fanns ytterligare fackliga avdel-ningar på orten som inte berörs i denna undersökning och av detta skäl går det inte säga någonting om hur utvecklingen kom att se ut inom dessa. Men hur den än såg ut ska det hållas i minnet att de var försvinnande små i jäm-förelse med metallavdelningen. De saknade ekonomiska medel för att i det-ta läge spela någon större lokalfacklig roll. Den som behärskade medet-tallavdel- metallavdel-ningen och fCO behärskade ortens viktigaste fackliga maktresurs.

Under år 1928 stötte kommunisterna på patrull i flera viktiga fackliga och po-litiska frågor inom metallavdelningen och fCO, vilket kan ses som anmärknings-värt, dels därför att de aldrig tidigare hade förlorat en enda viktig omröstning inom avdelningen, dels med tanke på kommunisternas starka andrakammarval i Hofors. Möjligtvis kan kontradiktionen mellan valframgång och fackliga mot-gångar förklaras av att det var två olika grupper av människor som fällde avgö-randet inom respektive ”arena”. Valframgången förklaras av att kommunisterna lyckades få en stor del av ortens kvinnliga väljare att rösta på dem. Det minskade stödet inom metallavdelningen för desamma förklaras av att den kommunistis-ka arbetarekommunens fackliga strategi färgades av partiets ultravänsterlinje, vil-ket för deras del fick en negativ effekt för deras ställning inom metallavdelning-en. Detta minskade förtroende var dock tillfälligt och inte särskilt stort, men det finns anledning att anta att kommunisternas ”återställande” av sitt förtroende till en del var knutet till sKP/Ki:s delning år 1929 och den kommunistiska, sedermera socialistiska arbetarekommunens övergivande av ultravänsterlinjen.