• No results found

3. Metod och metodologiska överväganden

4.4 Norrgavel AB

Norrgavel startades 1991 utifrån en vision om att skapa “möbler i rena naturmaterial och av så god kvalitet att de höll länge och vid behov kunde repareras eller kläs om och användas i generationer. Möbler i en utformning som skulle stå utanför tidsbegränsade trender, ett långsiktigt och hantverksbetonat alternativ till snabb omsättning och massproducerad storskalighet” (Norrgavel, 2020a). Företaget har gått från att sälja sina möbler via postorder till att både inneha egna butiker och ha franchisebutiker i Sverige (Norrgavel, 2020a). Företaget har en ekologisk prägel på sin verksamhet och tillverkar sina möbler i Sverige och Europa (Norrgavel, 2020a). Idag är de runt 100 anställda på företaget i Sverige som startades utifrån en persons vision (Marknadschef, Norrgavel).

4.4.1 Beskrivning av syfte

IT-ansvarig beskriver syftet som att Norrgavel vill bidra till ett hållbart samhälle och på en

daglig nivå inreda människors hem så att de får en behaglig miljö där de lever. Marknadschef uttrycker att det handlar om något mer än möbler, en känsla och att kunden ska ha en relation till sin möbel varpå detta arbetet baseras på deras värdegrund. Norrgavel beskriver sin värdegrund kortfattat: “Norrgavels möbler kan karaktäriseras av ord som enkelhet, känsla och närvaro, liksom ärlighet och långsiktighet. Men det är inte primärt möbler vi säljer, utan ett förhållningssätt till inredning, egentligen till livet i stort” (Norrgavel AB, 2020b). Helhetssynen på inredning fångas i företagets värdegrund som humanistisk, ekologisk och existentiell (Norrgavel AB, 2020b). Grundare berättar att:

Vad jag tror slutgiltiga värdegrunden med de här tre delarna [humanism, ekologi och existentialism,] och då sitter den och alla som anställs på Norrgavel har klart för sig att den kompromissar vi inte med och den har vi som ett rättesnöre och en hjälp. (Grundare, Norrgavel)

Tanken kring syftet enligt Grundare är att det måste “finnas med från visionen i företaget, själva DNA:t i företaget och jag måste få med mig arbetskamrater och anställda som förstår det här och som vill jobba i den riktningen”. Även IT-ansvarig uttrycker att syftet finns i företagets DNA och att det är en given del i allt de gör. Syftet är något som finns med i bakgrunden hela tiden, är inbyggt och kan ses som en bas i företaget berättar både Marknadschef och IT-

59 fram syftet i olika situationer. Både Marknadschef och IT-ansvarig menar att syftet styr företaget och Marknadschef uttrycker att det fungerar som en drivkraft. IT-ansvarig säger att “det blir ju en drivkraft att känna att man bidrar med någonting som vi tror är gott” och det är något som de lägger vikt vid snarare än att sälja så mycket som möjligt eftersom det är viktigt att det är meningsfullt. Grundare menar att utmaningen är att hitta ett sätt att gestalta ett modernt bekvämt liv inom ramarna som är värdegrunden. Grundare berättar att det finns “en ambition att göra så bra som möjligt för så många som möjligt” och att företagets syfte hjälper dem att göra bra saker samt att välja bort saker som inte stämmer överens med syftet och

Marknadschef menar att syftet kopplar samman allting. Det finns en långsiktighet i det som

Norrgavel väljer att göra då Grundare menar att de:

Tackar nej till massa saker som vi kortsiktigt skulle kunna öka vår omsättning på men jag säger det passar inte, det anpassas inte in även om vi får bättre resultat det här året och nästa år så står vi det vi står för och våra idéer och vi ska inte hålla på med det. (Grundare, Norrgavel)

Grundare uttrycker att för hen är människorna som arbetar i Norrgavel viktiga, varför de är

där, vad de gör och vad meningen är förutom att Norrgavel ska vara rimligt lönsamt. Värdegrunden genomsyrar verksamheten och det är varför de gör vad de gör och hur de är mot varandra (Grundare, Norrgavel; Marknadschef, Norrgavel) och Marknadschef utvecklar det och säger att värdegrunden är deras syfte men det kan också beskrivas som en känsla av att vilja hjälpa människor att ha det bra och må bra. Därtill hör transparens, att kommunicera varför de gör som de gör både kring fel som uppstår men också kring bra saker (Marknadschef, Norrgavel).

4.4.2 Teknokratisk styrning

Norrgavel som företag är relativt litet och organisationen beskrivs av Marknadschef som platt snarare än av hierarkisk karaktär där förändringar är lätta att genomföra. Grundare berättar att den humanistiska delen i värdegrunden uppkom, genom en insikt som Grundare kom till när denne höll ett föredrag om Norrgavel i New York, som ett uttryck för det som i Sverige många gånger är självklart, såsom “frågor om arbetsmiljö och avtal, löner, anställningsavtal och såna hygiensaker och de är jätteviktiga” och särskilt när det kommer till ambitionen att göra så bra som möjligt för så många som möjligt. Värdegrunden är också något som kan användas när de hamnar i diskussioner, som en bas och som gör att de funderar på om alternativen är i linje med värdegrunden menar Marknadschef. Marknadschef berättar att Norrgavel har policys och menar att “vi flyger ju inte, det står ju uttalat, skulle vi flyga så är det av speciella orsaker att det är svårt att ta sig eller att det tar för lång tid, men det är genomtänkt. Vi åker inte taxi utan vi åker ju tåg", vilket går i linje med vad företaget står för och dess syfte. Marknadschef berättar att samarbeten som inte anses vara i linje med företagets syfte avslutas vilket betyder att det tas beslut som inte alltid gynnar lönsamheten men som samtidigt inte går emot vad företaget tror och står för. Marknadschef ger ett exempel på en leverantör som de startat ett samarbete med men som det senare visade sig inte levde upp till de policys som finns på företaget och att samarbetet därför avslutades. Detta kan även ses i den beskrivning som Grundare ger att Norrgavel har ett aktivt långsiktigt tänk och exempelvis tackar nej till projekt som kan gynna omsättningen kortsiktigt men att det går emot deras syfte långsiktigt. Även IT-ansvarig tycker

60 att det har fokuserats mest på långsiktigheten vilket gör att de inte har varit i framkant med incitament och kortsiktiga styrmedel. De incitament och budgetar som väl sätts görs för att tjäna det långsiktiga tänket som genomsyrar Norrgavel (IT-ansvarig, Norrgavel).

Norrgavel går från vision eller ide till design till tillverkning till försäljning istället för att som designer jobba med en leverantör som sen säljer möblerna via grossist och som sen går via en möbelhandlare och sedan når möbeln kund. Det gör att Norrgavel har insikt i hela kedjan och att allt arbete sker i enlighet med företagets syfte och värdegrund berättar Grundare.

Grundare menar att “vi jobbar absolut med budget och nyckeltal och alla verktyg som är, de

behövs i ett företagande och vi är inte, vi måste fokusera på lönsamhet också absolut”men att dessa inte har någon tydlig koppling till syftet utan mer existerar för att företaget ska kunna fungera. IT-ansvarig säger att deras syfte har varit deras huvudspår och det:

Har kanske gjort att vi inte har varit tydliga eller superduktiga på andra grejer. Så vi kanske inte är mästare på att göra rena budgetar eller ha bästa kollen på lönsamhet och sånt, för det andra spåret har varit vårt viktiga. Sen har vi koll på att vi överlever och så där och att vi inte går under på vägen. (IT-ansvarig, Norrgavel)

Marknadschef beskriver att företagets syfte kan kopplas till budgeten då det tas beslut som är i

linje med syftet som får en påverkan på budgeten i form av att kostnader ökar eller minskar vid val av olika projekt. Grundare menar att det har varit en utmaning att skapa lönsamhet med den kvalitetsnivå de har i Norrgavel och att de vill hålla tillverkningen så nära marknaden som möjligt men samtidigt tycker Grundare att lönsamhet också är något som är viktigt för att skapa utrymme och möjlighet att göra det som de verkligen vill.

Marknadschef berättar att de på Norrgavel “har verkligen utgått från visionen och

värdegrunden och så har det fått, det andra [mål och uppföljningar] har fått släpa efter lite grann men nu börjar vi komma dit” då en omfördelning av fokus skett och ett arbete med att använda mål och uppföljningar av syftet anses har påbörjats. IT-ansvarig beskriver att mål finns på olika nivåer men att fokus är på de gemensamma målen som synliggörs i de olika uppgifterna man har inom sina områden. Marknadschef uttrycker att de har gemensamma mål, att de är väldigt ambitiösa och att målbilderna tenderar att växa över tid. IT-ansvarig tycker att tidigare präglades den finansiella ribban på målen av företagets vision och styrdes utifrån denna, medan nu ser de mer till omvärlden och hur den förändras och sätter målen utifrån detta. Det finns inte heller några tydliga prestationsmätningar i företaget och IT-ansvarig säger att de inte är så bra på att följa upp att syftet eftersträvas.

4.4.3 Socio-ideologisk styrning

Det finns en klar tanke om vad som är viktigt i livet och det är de tankarna som gett upphov till värdegrunden som företaget agerar efter och Grundare menar att om någon känner avoghet eller avståndstagande från värderingarna då är Norrgavel inte rätt företag. “Om det är så att man inte är helt besjälad men känner nyfikenhet så finns det potential och där kan jag känna att många i organisationen befinner sig” berättar Grundare och fortsätter att det är viktigt att

61 ha en nyfikenhet på och förtroende för värdegrunden. Syftet är kopplat till livssyn och livssyn är i sin tur kopplat till mognad, en mognad som har att göra med synen om att den viktigaste uppgiften man har som människa är att utvecklas som människa och att navigera utifrån kärlek och inte rädsla menar Grundare.

Marknadschef beskriver att Norrgavel inte haft:

Någon vanlig företagsstruktur och det får man ju ha med sig hela tiden, utan det här är ju en vision det är ju en person som har skapat en vision och sen som många vill följa eller vara en del av så det har ju varit väldigt visionsstyrt. (Marknadschef, Norrgavel)

IT-ansvarig tycker att det handlar mer om ett mindset och ambition snarare än exakt hur

budgeten ser ut och att huvudfokus är på långsiktighet.

Marknadschef och IT-ansvarig upplever att syftet i företaget stämmer överens med deras egna

värderingar och att värderingarna är viktiga, samtidigt uttrycker Marknadschef att de kan ta sig i uttryck på olika sätt och att det är något som finns hos alla i företaget för annars kanske man hade valt en annan arbetsplats. IT-ansvarig upplever syftet som närvarande i diskussioner, möten och samtal på deras huvudkontor och tänker att det kan vara närvarande på olika sätt i Norrgavels olika verksamhetsområden men att det alltid är något som finns med. För att kunna eftersträva företagets värderingar och för att de ska kunna delas med medarbetarna och de ska kunna eftersträva dem så har de på chefsposition ett högre ansvar för detta berättar IT-ansvarig.

Marknadschef menar att syftet styr företaget och att det fungerar som en drivkraft:

Ja men de gör det, absolut, ja menar absolut, många som söker sig till oss attraheras av just dem värdena, att det är någonting annorlunda, det är inte bara ett vanligt möbelföretag, vi som jobbar, alltså, men jo det känns i hela gruppen, i alltså kontoret är lite som en familj, alltså klart att vi är seriösa också och håller våra roller och gör vår uppgifter och sådär, men väldigt högt i tak, man får vara ledsen och glad, sen ska man ju vara professionell absolut, men jag skulle säga att de genomsyrar mycket av det, eller av mitt, mitt jobb liksom, av mitt arbetsliv. (Marknadschef, Norrgavel)

IT-ansvarig berättar att “det [syftet] är ju förstås en stor del med nyrekrytering” och att

personens inställning till hållbarhet och Norrgavel är viktig samt att personer som söker jobb på Norrgavel verkligen längtar efter att arbeta där. För nyanställda så ingår värdegrunden som en del i utbildningen och redan vid intervjutillfället har de frågor om värdegrunden och hur en potentiell nyanställd ställer sig till den (Marknadschef, Norrgavel). Marknadschef menar att de “förstår att vissa är nyfikna och vissa har kommit längre och vissa är inte alls där men det är ju viktigt att vi redan vi anställningstillfället tar upp frågan. Det berättar ju mycket om vem vi är som företag” och fortsätter att “när man är ny, då går man ju igenom de delar [i värdegrunden], man läser på själv och tar till sig”.

Hur de har kommunicerat externt om deras värdegrund har varierat men den har alltid varit lika närvarande internt i företaget menar Marknadschef. Vikten av att kommunicera syftet externt har förändrats från att de var tvungna att tysta ner miljöfrågan under 90-talet då det sågs som något negativt menar Marknadschef, till att den nu har ökat eftersom omvärlden numera

62 efterfrågar det som Norrgavel strävar efter. Internt är det samma självklarhet som det varit sedan dag ett och syftet är något de pratar mycket om internt också säger IT-ansvarig.

Marknadschef säger att värdegrunden alltid varit viktig för styrningen av företaget och för de

produkter de tagit fram samt att den präglar den inredning som väljs till deras kontor, vilken frukt eller fika som köps in och gemenskapen som finns.

Grundare uttrycker att de traditionella verktygen som finns i näringslivet “är användbara men

det gäller att använda dem med utan att göra våld på grundvärderingarna utan grundvärderingar måste finnas där och de är de vi navigerar utifrån och aldrig, de gör vi aldrig avkall på dem”. På Norrgavel har de gemensamma mål berättar både Marknadschef och IT-ansvarig, och

Marknadschef upplever dem som väldigt ambitiösa och vars målbilder tenderar att växa över

tid samt att det är den där grundkänslan de har som gör att de drar åt samma håll. Marknadschef uttrycker att värdegrunden finns som en grund eller bas i allt de gör, exempelvis väljer de inte de billigaste materialen utan de utgår ifrån vad som är mest miljövänligt. Marknadschef fortsätter att syftet har mycket att göra med varför de gör som de gör och skapar en förståelse och i de idéer de kommer fram till har mycket redan sållats bort, exempelvis olika materialval eller kommunikation. Norrgavel har valt att inte arbeta med influencermarketing som ett led i att de upplever att denna typ av marknadsföring inte överensstämmer med deras värderingar och det är inte heller den typen av konsumtion eller det mönstret de vill uppmana deras kunder att ha menar Marknadschef och tanken är att deras kunder ska vilja att ha möblerna över en lång tid.

4.4.4 Samspel mellan styrformerna

Enligt IT-ansvarig har de försökt att peppa butikerna när det går bra och motivera de anställda genom att till exempel ge säljarna incitament men att det ändå ska tjäna det långsiktiga tänket vilket har gjort att det inte har blivit av stor betydelse för styrningen. Eftersom Norrgavel inte fokuserar så mycket på de hårda kontrollformerna är balansen mellan dessa och de mjukare diffus menar IT-ansvarig och att mer tydlighet hade varit bra. IT-ansvarig säger att “de ena funkar liksom inte utan det andra så som verkligheten ser ut. Eller så det hållbarhetstänket hade vi inte kunnat sträva mot om vi inte samtidigt accepterar att vi måste vara lönsamma och vinstdrivande”. Även Grundare förklarar att de har insett att det måste finnas ett lönsamhetstänk för att driva organisationen framåt vilket Grundare säger att hen kanske tidigare har blundat lite för. Grundare fortsätter att de har verktyg som budget och nyckeltal då de behövs i ett företag men “de är varken onda eller goda utan det viktiga är att det finns en övergripande vision eller övergripande syfte och att vi vet varför vi gör som vi gör”.

Marknadschef beskriver det liknande då hen menar att de tidigare alltid utgått från visionen

och värdegrunden vilket gjort att övriga saker har fått släpa efter lite grann men nu börjar det mer och mer ta plats, såsom mål och utvärdering eftersom det finns en tydlig bas.

63