• No results found

3. Metod och metodologiska överväganden

3.2 Urval

3.2.1 Urval av fall

Urvalet baserades huvudsakligen på att lämpliga företag uttryckt ett definierat syfte eller något som författarna ansåg snarlikt ett syfte. Med snarlikt syfte användes Henderson och Van den Steens (2015, s. 327) definition om att syftet är “ett konkret mål eller avsikt för organisationen som sträcker sig utöver vinstmaximering” för att se om det gick att finna ett syfte även om företagen inte explicit uttrycker att detta är ett syfte. Detta syfte skulle också vara externt kommunicerat samt att syftet framstod som en komponent när det kommer organisationens funktion. Med komponent menas att syftet kan ses som grundläggande, som en drivkraft och att det är en mittpunkt i kompassen i de syftesdrivna organisationerna (Ready & Truelove, 2011). Det innebär att urvalet av fallen gjordes utefter 1, att företagen antingen uttrycker ett syfte eller något som överensstämmer med Henderson och Van den Steens (2015) definition, 2 att syftet eller det snarlika syftet kommuniceras externt och 3 att syftet kan ses som viktigt för organisationens funktion.

Sökprocessen efter lämpliga fallföretag till studien gjordes genom att genomföra en sökning på olika företag som författarna trodde kunde passa in på ovan beskrivning samt genom att leta efter liknande företag som förekom i litteraturen om syftesdrivna organisationer och sedan studerades deras hemsidor för att se om och hur de externt uttryckte sig relaterat till sitt syfte. Detta betyder att urvalet inte baserades på huruvida fallföretaget är syftesdrivet eller inte utan på hur de kommunicerar sitt definierade syfte externt med en koppling till organisationens funktion. Denna typ av urval kan liknas vid hur Merriam (2008) samt Bryman och Bell (2017) beskriver ett kriterierelaterat urval som innebär att uppställda kriterier eftersöks. Samtidigt har urvalet gjorts efter målet med studien, att förstå hur syftet kan inverka på organisationen genom styrningen vilket kunde sammankopplas med ett målstyrt urval som innebär att urvalet görs för

33 att förstå så mycket som möjligt (Merriam, 2008). Urvalet baserades också på tillgänglighet från de fallföretag som medverkar, vilket innebär att det är möjligt att fler företag kunde passa in utifrån de uppställda kriterierna. Det fanns också en förståelse från författarna att deras syn på ett definierat syfte eller vad dessa ansåg är ett externt kommunicerat syfte kan skilja sig från vad en annan skulle uppfatta som ett syfte och därför har utgångspunkt tagits i Henderson och Van den Steens (2015) definition av syfte i en organisatorisk kontext när lämpliga fall eftersöktes.

De olika fallföretagen skiljer sig åt vad kommer till storlek, bransch, struktur och ålder vilket var något som var ett medvetet val från författarnas sida för att senare eventuellt kunna dra en mer generell slutsats om hur företagets formulerade syfte inverkar på organisationen genom styrningen. Några av fallföretagen är verksamma i flertalet länder men har en landbaserad organisationsstruktur inom koncernen och av den anledningen valdes endast respondenter från de svenska landsorganisationerna. Detta i en ambition att öka jämförbarheten mellan fallföretagen, vilket också innebar att studien inte kunde säga något om hela koncernen i de fall landsorganisationen ingick i en sådan utan endast eventuellt kring den svenska landsorganisationen. Författarna var medvetna om att styrningen i dessa olika fallföretag kan skilja sig åt vilket inte ses som en negativ aspekt utan snarare som något som kunde användas när de olika fallföretagens styrning jämfördes med varandra. I nedan tabell 4 ses en sammanställning av de fallföretag som medverkade i studien, vilken bransch de tillhör och hur de uttrycker sig kring vad som tolkats och uttrycks som deras syfte på deras hemsidor. En grundläggande beskrivning av de medverkande företagen gjordes även som komplement till insamlade empiriska data och inleder respektive empiriskt avsnitt om de olika fallföretagen. Tabell 4. Sammanställning av medverkande företag och dess uttryckta syfte.

Företag Bransch Syfte

RSM Stockholm AB Revision och konsultbranschen Vi levererar The Power of Being Understood till våra kunder och medarbetare och är därmed det självklara valet för små och medelstora företag, genom

engagemang, förståelse samt idéer och insikt. (RSM Stockholm AB, 2020c). Svenska Handelsbanken AB Bank- och finanssektorn A bank with a decentralised way of

working and a strong local presence. (Svenska Handelsbanken AB, 2020b).

Telia Company AB Telekombranschen Bringing the world closer

Our purpose is why we exist. Everything we do should be a reflection of our purpose. (Telia Company AB, 2020d).

Norrgavel AB Möbel- och inredningsbranschen Norrgavels möbler kan karaktäriseras av ord som enkelhet, känsla och närvaro, liksom ärlighet och långsiktighet. Men det är inte primärt möbler vi säljer, utan ett

förhållningssätt till inredning, egentligen till livet i stort. Denna

34

helhetssyn på inredning har vi försökt fånga i beskrivningen av värdegrunden som humanistisk, ekologisk och existentiell. (Norrgavel AB, 2020b).

3.2.2 Urval av respondenter

Valet av respondenter gjordes genom att kontaktpersonen på varje fallföretag vidare rekommenderade lämpliga personer som deltagare i studien baserat på önskemål från författarna gällande att en variation i respondenternas befattningar och olika organisatoriska nivåer skulle fås och därav baserades respondenterna på ett snöbollsurval (Bryman & Bell, 2017). Urvalet av kontaktpersonerna gjordes genom ett bekvämlighetsurval. Urvalsnivåerna som gjorts har baserats på studiens eftersträvan att fånga insikter på flera organisationsnivåer och inte endast på en högre ledningsnivå, detta för att ett bredare perspektiv på hur styrningen fungerar i organisationerna skulle erhållas. Respondenternas representation av olika delar av respektive organisation bidrog till att fler perspektiv på styrningen fångades upp. Urval från andra än författarna medför en risk att respondenterna valdes för att framställa fallföretaget på ett visst sätt, dock så efterfrågades respondenter på olika hierarkiska nivåer och befattning vilket torde göra att olika infallsvinklar medfördes. I fallet Telia Company AB, har en av författarna anställning på företaget och urvalet gjordes då av författarna genom att kontakta respondenterna direkt. Även med fallet Svenska Handelsbanken AB kontaktades två av respondenterna direkt.

3.2.3 Urvalet som helhet

Urvalet av fall och urvalet av respondenter har gjorts i en ambition att de tillsammans ska åskådliggöra en bild av de medverkande fallföretagen som kunde användas för att förstå hur dessa fallföretag använder styrmekanismer som ett led i att vara en organisation som tar utgångspunkt i deras syfte. De olika fallföretagen som medverkade i studien skiljer sig markant från varandra, dels i storlek men också i vilken bransch de tillhör, däremot förenas de i att de alla är svenska företag som huvudsakligen verkar på den svenska marknaden. Studien var inte heller branschspecifik av anledningen att det inte är alla företag som aktivt använder sig av ett syfte i sin verksamhet och studien syftade till att förstå hur syftet inverkar på organisationen genom styrningen. Respondenterna som medverkade arbetar också i den svenska delen av de koncerner som finns på flera marknader vilket gjorde att det möjligtvis kan finnas en överförbarhet från studiens resultat till andra svenska organisationer som även de aktivt använder sitt syfte i verksamheten eller för organisationer som önskar gå en liknande väg. Den spridning som finns i de respondenter som medverkade från varje fallföretag, berodde av den ambition som fanns om att skapa sig en mer övergripande bild av de olika fallföretagen. Därför valdes inte enbart personal från en enskild avdelning eftersom de inte hade bidragit till samma överblicksbild och på så sätt eftersträvades också en slags helhetsbild av de olika fallföretagen. Anledningen till att flertalet fallföretag medverkade är också för att kunna säga något mer generellt om hur syftet inverkar på styrningen i organisationer med ett formulerat och externt kommunicerat syfte.

35