• No results found

Samverkan mellan Fondtorgsnämnden och andra

176

rätt i fråga om fondavtal. Regeringen anser dock att myndighetens uppgift, att förvalta premiepensionens fondtorg, redan inrymmer en bevakning av statens rätt i dessa frågor. Av 27 § myndighetsförordningen (2007:515) följer att myndigheten företräder staten vid domstol inom sitt verksamhets-område. Det innebär att Fondtorgsnämnden företräder staten vid eventuell tvist i domstol. En sådan tvist kan inkludera en talan om skadestånd mot fondförvaltaren.

Enligt socialförsäkringsbalken ska skadestånd som någon är skyldig att betala på grund av att fondandelar som Pensionsmyndigheten förvärvat gått ned i värde betalas till Pensionsmyndigheten (64 kap. 32 § SFB).

Pensionsmyndigheten har även rätt att föra en talan om sådant skadestånd.

Det finns även regler om hur betalade skadestånd ska fördelas mellan pens-ionsspararna (64 kap. 36 § SFB). Regeringen förslår ingen ändring av denna ordning.

Såväl Fondtorgsnämnden som Pensionsmyndigheten får således, med regeringens förslag, rätt att föra talan mot en fondförvaltare. Partsför-hållandet i juridisk mening är dock detsamma, eftersom båda myndig-heterna är del av samma juridiska person, det vill säga svenska staten. Det kan tänkas att det i fall där Fondtorgsnämnden avser att föra talan mot en fondförvaltare som har misskött sitt uppdrag även finns grund för att hävda att samma fondförvaltare är skadeståndsskyldig på grund av att fondande-larna gått ner i värde. Om dessa krav skulle drivas i två olika processer, finns risk för att onödiga kostnader uppstår och att statens, och i förläng-ningen pensionsspararnas, intressen inte tas till vara på bästa sätt. Därför bör Pensionsmyndigheten i sådana fall ha möjlighet att låta Fondtorgs-nämnden även föra Pensionsmyndighetens talan om skadestånd. Rege-ringen föreslår därför en bestämmelse som anger detta. Mot bakgrund av den samverkan som kommer att finnas mellan Fondtorgsnämnden och Pensionsmyndigheten, vilket beskrivs närmare i avsnitt 9.4, bör det enligt regeringens mening falla sig naturligt att myndigheterna utarbetar rutiner för kontakter dem emellan i dessa frågor.

9.4 Samverkan mellan Fondtorgsnämnden och andra myndigheter

Regeringens förslag: Fondtorgsnämnden och Pensionsmyndigheten ska lämna varandra de uppgifter som respektive myndighet behöver för sina uppgifter i premiepensionssystemet.

Utredningens förslag överensstämmer delvis med regeringens förslag.

Utöver förlaget om samverkan mellan Pensionsmyndigheten och nämnd-myndigheten föreslår utredningen en reglering av samverkan och uppgifts-lämnande mellan nämndmyndigheten och Finansinspektionen, Konsu-mentverket och Ekobrottsmyndigheten. De regleringar som utredningen föreslår i den delen utgör ändringar i förordningar.

Remissinstanserna: Majoriteten av remissinstanserna kommenterar inte förslaget.

Konsumentverket är positivt till samverkan mellan myndigheterna men ifrågasätter om det finns ett behov av att reglera sådan samverkan särskilt.

177 Ekobrottsmyndigheten tillstyrker utredningens förslag om samverkan

och uppgiftsskyldighet. Myndigheten anser dessutom att det bör föreskri-vas en skyldighet för den nya myndigheten att lämna ut uppgifter enligt förordningen (1980:995) om skyldighet för Försäkringskassan och Pens-ionsmyndigheten att lämna ut uppgifter till andra myndigheter.

Skälen för regeringens förslag

Samverkan mellan Fondtorgsnämnden och Pensionsmyndigheten Fondtorgsnämnden och Pensionsmyndigheten kommer tillsammans att ansvara för förvaltningen av premiepensionssystemet, vilket kräver ett särskilt nära samarbete.

Pensionsmyndigheten kommer till exempel i sin roll som försäkrings-givare för premiepensionen med bland annat ansvar för administration av pensionsspararnas val av fonder och för daglig fondhandel i premiepens-ionssystemet att vara den primära kanalen gentemot pensionssparare och pensionärer. På så sätt får Pensionsmyndigheten till exempel information och synpunkter om fonder som Fondtorgsnämnden i sin tur kan behöva i sitt arbete med förvaltning av fondtorget. Pensionsmyndigheten behöver i sin tur kunna ta del av uppgifter från Fondtorgsnämnden, såsom exem-pelvis information om fonder som upphandlas och förändringar som sker inom ramen för Fondtorgsnämndens avtalsuppföljning.

Regeringen anser därför att ett informationsutbyte mellan Fondtorgs-nämnden och Pensionsmyndigheten är nödvändigt och något myndighet-erna behöver skapa väl avvägda rutiner för där både behov och proport-ionalitet beaktas. Sådana rutiner kommer att kräva att det finns möjligheter att utbyta nödvändig information med varandra, vilket i vissa fall även in-kluderar uppgifter som omfattas av sekretess (se avsnitt 10) och i vissa fall uppgifter som utgör personuppgifter (se avsnitt 11).

För att myndigheterna ska kunna utbyta sådana uppgifter som är nödvän-diga och som respektive myndighet behöver för sin verksamhet inom premiepensionssystemet, även annars sekretessbelagd sådan när så krävs, behöver sekretessen kunna brytas. Av 10 kap. 2 § OSL framgår att sekretess inte hindrar att en uppgift lämnas till en annan myndighet, om det är nöd-vändigt för att den utlämnande myndigheten ska kunna fullgöra sin verk-samhet. Vidare anges i generalklausulen i 10 kap. 27 § OSL att en sekre-tessbelagd uppgift får lämnas till en myndighet om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas har företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda. Ett uppgiftslämnande mellan Fondtorgsnämnden och Pensionsmyndigheten, genom en tillämpning av antingen 10 kap. 2 eller 27 §§ OSL, skulle således kräva en sekretessbedömning och intres-seavvägning i varje enskilt fall. Dessa båda bestämmelser ska tillämpas restriktivt och generalklausulen bör inte användas för regelbundet inform-ationsutbyte.

I 10 kap. 28 § OSL anges att sekretess inte hindrar att en uppgift lämnas till en annan myndighet, om uppgiftsskyldighet följer av lag eller förord-ning. Eftersom myndigheterna kommer att ha nära koppling till varandra och det därigenom finns ett stort behov av kontinuerligt informationsutbyte mellan dessa myndigheter anser regeringen att det inte är lämpligt att upp-giftslämnandet enbart sker med stöd av generalklausulen eller 10 kap. 2 §

178

OSL. Regeringen anser därför att en sådan bestämmelse om uppgifts-skyldighet som avses i 10 kap. 28 § OSL bör införas. Av förarbetena till 10 kap. 28 § OSL framgår att det inte är nödvändigt att bestämmelsen om uppgiftsskyldighet har utformats med utgångspunkt från att uppgifterna kan vara hemliga. Däremot krävs för att bestämmelsen ska beaktas att den uppfyller vissa krav på konkretion. Den kan ta sikte på utlämnande av gifter av ett speciellt slag, gälla en viss myndighets rätt att få del av upp-gifter i allmänhet eller avse en skyldighet för en viss myndighet att lämna andra myndigheter information (prop. 1979/80:2 med förslag till sekre-tesslag m. m, Del A s. 322).

Regeringen anser att samverkan bör ta sikte på myndigheternas upp-gifter avseende premiepensionssystemet och omfatta sådana som respek-tive myndighet har behov av. Eftersom informationsutbytet skulle kunna omfatta sådana uppgifter som omfattas av sekretess hos de båda myndig-heterna (se avsnitt 10 om sekretess) bör bestämmelsen vara sekretessbry-tande. Därför föreslår regeringen att det i lag införs bestämmelser som anger att myndigheterna ska lämna varandra de uppgifter som respektive myndighet behöver för att kunna fullgöra sina uppgifter i premiepensions-systemet. Vad gäller eventuellt behov av utbyte av personuppgifter, se när-mare i avsnitt 11.

Samverkan mellan Fondtorgsnämnden och övriga myndigheter

Finansinspektionen kommer inom ramen för sin verksamhet många gånger att ha tillgång till uppgifter som Fondtorgsnämnden kan ha behov av i sin verksamhet. Finansinspektionen kan till exempel behöva kontrol-lera uppgifter som en fondförvaltare har lämnat i en upphandling. Fond-torgsnämnden kan i sin tur vid granskningen av om en fondförvaltare eller en fond uppfyller villkoren i fondavtalet tänkas få tillgång till uppgifter som skulle kunna föranleda Finansinspektionen att inleda ett tillsynsä-rende. Båda myndigheterna kan således ha fördelar av ett informations-utbyte. Ett sådant informationsutbyte skulle dessutom öka skyddet för pensionsspararna. Utan särskilda sekretessbrytande bestämmelser kan det vara svårt för Fondtorgsnämnden och Finansinspektionen att utbyta rele-vant information. Mot den bakgrunden avser regeringen att se över beho-vet av en reglering av informationsutbytet myndigheterna emellan.

Pensionsmyndigheten, Finansinspektionen och Konsumentverket sam-verkar i dag i syfte att stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter på finansmarknaden, bland annat i premiepensions-systemet. Denna samverkan har bland annat föranletts av synpunkter från pensionssparare om olika fonders marknadsföring på premiepensionens fondtorg. Fondtorgsnämnden bör involveras i denna samverkan. Rege-ringen kommer även avseende sådan samverkan att se över behovet av särskild reglering.

Myndigheternas samverkan för att motverka organiserad brottslighet regleras i lagen (2016:774) om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet. Vilka myndigheter som omfattas av lagens upp-giftsskyldighet regleras i förordningen (2016:775) om uppgifts-skyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet. Ekobrottsmyndigheten anser att det dessutom bör föreskrivas en skyldighet för Fondtorgsnämn-den att lämna ut uppgifter enligt förordningen (1980:995) om skyldighet

179 för Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten att lämna ut uppgifter till

andra myndigheter. Regeringen avser att återkomma angående behovet av att inkludera även Fondtorgsnämnden i ovan nämna förordningar.

10 Sekretess

10.1 Grundlags- och sekretessregleringen