• No results found

7.4 Följdändringar

7.4.1 Socialförsäkringsbalken

148

7.4 Följdändringar

7.4.1 Socialförsäkringsbalken

Regeringens förslag: Följande bestämmelser i SFB som rör Pensions-myndighetens hantering av fondavtal ska upphävas:

– bestämmelserna om att Pensionsmyndigheten ska ingå fondavtal samt granska fondförvaltare och fonder,

– bestämmelserna om att fondavtal ingås efter ansökan hos Pensions-myndigheten,

– bestämmelserna om innehållet i Pensionsmyndighetens fondavtal, – bestämmelserna om villkoren för att Pensionsmyndigheten ska bi-falla en ansökan om fondavtal,

– bestämmelserna om att Pensionsmyndigheten får bestämma det högsta antal fondavtal en fondförvaltare får ingå, och

– bestämmelserna om att Pensionsmyndigheten får ta ut avgifter för handläggning av ansökan om fondavtal och granskning av fonder och fondförvaltare.

Bestämmelsen om att vissa bestämmelser i förvaltningslagen ska til-lämpas vid rättelse, ändring och överklagande av Pensionsmyndig-hetens beslut ska inte längre omfatta beslut om att bifalla ansökan om fondavtal och beslut om uttag av avgifter för handläggning av ansökan och granskning av fonder och fondförvaltare.

Upplysningsbestämmelserna i SFB om regeringens föreskriftsrätt för fondavtals villkor om affärsmodell, strategier och riktlinjer och för ansökningsförfarandet avseende fondavtal ska upphöra att gälla liksom bemyndigandet för regeringen att meddela föreskrifter om ansökan om fondavtal.

Bestämmelsen om att Pensionsmyndigheten ska föra över medel till värdepappersfonder eller fondföretag ska ändras så att myndigheten i stället ska föra över medel till fonder som omfattas av fondavtal. Övriga bestämmelser om att Pensionsmyndigheten ska kontrollera fonder innan myndigheten placerar medel i dem ska upphävas.

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens förslag.

Remissinstanserna: Ingen remissinstans har yttrat sig om förslaget.

Skälen för regeringens förslag

Bestämmelser om Pensionsmyndighetens fondavtal

I 64 kap. SFB finns det flera bestämmelser som behandlar Pensions-myndighetens fondavtal. Regeringens förslag till regelverk för upphand-ling av fonder till premiepensionens fondtorg innebär att det fortsättnings-vis ska vara en ny myndighet som ska ingå fondavtal med fondförvaltarna och som ska granska att fondförvaltarna och fonderna uppfyller avtalsvill-koren. Som en konsekvens av detta måste de bestämmelser i 64 kap. SFB som behandlar Pensionsmyndighetens fondavtal upphävas eller ändras.

Det gäller följande bestämmelser:

– Bestämmelsen som anger att Pensionsmyndigheten ska förvalta premie-pensionsmedlen genom att ingå fondavtal med fondbolag, fondföretag

149 eller förvaltningsbolag enligt 1 kap. 1 § lagen (2004:46) om

värdepappers-fonder (fondförvaltare) bör upphävas.

– Bestämmelsen som anger att Pensionsmyndigheten ska granska att fond-förvaltare och fonder löpande uppfyller villkoren i fondavtalen och att fondförvaltare löpande uppfyller vissa krav som ska vara uppfyllda för att Pensionsmyndigheten ska bifalla en ansökan om fondavtal bör upphävas.

Istället föreslås, som framkommer i avsnitt 7.2.4, att den nya myndigheten ska granska att fondförvaltare och fonder uppfyller villkoren i fondavtalen.

– Bestämmelserna som anger vad Pensionsmyndighetens fondavtal ska innehålla samt bestämmelser om ansökan om fondavtal bör upphävas.

Vissa av de informationskrav som i dag gäller ansökan om fondavtal före-slås dock införas i den lag som reglerar upphandlingen av fonder.

– Även upplysningsbestämmelser om regeringens föreskriftsrätt när det gäller avtalsvillkor och ansökningsförfarandet bör upphävas.

– Bestämmelsen som anger att Pensionsmyndigheten får bestämma ett högsta antal fondavtal som en fondförvaltare får ingå bör upphävas. I stället föreslås att en bestämmelse som innebär att Fondtorgsnämnden får bestämma detta införs i lagen som reglerar upphandlingen av fonder (se avsnitt 7.3.18).

– Bestämmelser om att Pensionsmyndigheten ska ta ut avgifter från fond-förvaltare för att täcka myndighetens kostnader för handläggning av ansö-kan om fondavtal och granskning av fondförvaltare och fonder bör upp-hävas. Istället föreslås att den nya myndigheten ska ta ut avgifter från fond-förvaltare för att finansiera myndighetens arbete med upphandling och för-valtning av fondtorget (se avsnitt 9.2).

Som en konsekvens av att regeringen föreslår att 64 kap. 17 c § SFB ska upphävas, bör 113 kap. 41 § SFB, som innehåller bestämmelser om rättelse, ändring och överklagande av bland annat Pensionsmyndighetens beslut som rör ansökan om fondavtal, ändras på så sätt att bestämmelsen inte längre omfattar nämnda slag av beslut.

Särskilt om ansökan om fondavtal

I 64 kap. 17 c § SFB anges de krav som i dag ska vara uppfyllda för att en ansökan om att ingå fondavtal ska bifallas. Regeringen anser att det inte finns behov av att i lag ställa upp motsvarande krav vid ett upphandlings-förfarande. Det ankommer i stället på Fondtorgsnämnden att säkerställa att de fonder som upphandlas är lämpliga för premiepensionssystemet och att de uppfyller kraven i fråga om kostnadseffektivitet, hållbarhet, kontrol-lerbarhet och hög kvalitet. Detta kan myndigheten uppnå genom de krav man ställer i upphandlingarna och genom de villkor man tar in i fondav-talen. Om myndigheten som ett led i detta anser att fondförvaltarna behö-ver uppfylla krav på behö-verksamhetshistorik (64 kap. 17 c § andra stycket 1) samt att fonderna behöver uppfylla krav på avkastningshistorik (64 kap. 17 c § andra stycket 7) och minsta tillåtna förvaltat kapital utan-för premiepensionssystemet (64 kap. 17 c § andra stycket 8), kan myndig-heten ställa upp sådana krav vid upphandlingarna och i de fondavtal som sedermera kommer att ingås. Om sådana krav uppställs, måste de givetvis vara såväl relevanta som proportionerliga.

Vad gäller sådana informationshandlingar som en fondförvaltare, för att en ansökan om fondavtal ska bifallas, i dag ska åta sig att lämna till

150

ionsspararna (64 kap. 17 c § andra stycket 3) erinras om att fondavtalen enligt regeringens förslag ska innehålla de villkor som krävs för att upp-rätthålla god sed på premiepensionsområdet. I god sed ligger att fondav-talen bland annat bör innehålla villkor om korrekt och tillräcklig inform-ation till pensionsspararna.

Vad därefter gäller nuvarande krav på att en fondförvaltare, för att en ansökan om fondavtal ska bifallas, ska åta sig att inte ta ut vissa avgifter (64 kap. 17 c § andra stycket 4 och 5) saknas det behov av motsvarande lagkrav vid ett upphandlat förfarande. Vilka avgifter som accepteras kommer nämligen att regleras i fondavtalet och bör dessutom återspeglas i form av krav vid upphandlingarna (till exempel krav på att fondförval-taren inte tar ut några avgifter för inlösen av andelar).

Vad gäller kravet att fondförvaltare ska lämna information som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 av den 27 november 2019 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (64 kap. 17 c § andra stycket 2) föreslås i avsnitt 7.2.3 att denna informationsskyldighet ska införas i den nya lagen som reglerar upphandlingen av fonder till fondtorget.

Vad slutligen gäller nuvarande krav på att en fondförvaltare, för att en ansökan om fondavtal ska bifallas, ska åta sig att lämna viss information om kostnader till Pensionsmyndigheten (64 kap. 17 c § andra stycket 6) sak-nas det behov av motsvarande bestämmelser vid ett upphandlat förfarande.

Myndigheten får i stället säkerställa att fondavtalen innehåller villkor om den information som myndigheten anser att den behöver för att kunna ut-föra sitt uppdrag. Av avsnitt 7.3.17 framgår att regeringen även föreslår att fondavtalen ska innehålla villkor om samarbetsskyldighet med Pensions-myndigheten.

Med hänsyn till det anförda bör bestämmelserna i 64 kap. 17 c § upp-hävas.

Placering av premiepensionsmedel

I 64 kap. SFB finns även bestämmelser om Pensionsmyndighetens place-ring av premiepensionsmedel hos fondförvaltare. Bestämmelserna reglerar bland annat under vilka förutsättningar Pensionsmyndigheten, för pens-ionsspararnas räkning, får placera premiepensionsmedel i fonder.

Enligt regeringens förslag ska Fondtorgsnämnden ingå fondavtal med fondförvaltarna och förvalta fondtorget. Pensionsmyndigheten kommer på så sätt att tillhandahållas ett färdigt fondtorg. Det kommer vidare att vara en uppgift för Fondtorgsnämnden att granska att fondförvaltarna och fonderna löpande uppfyller villkoren i fondavtalet. Av den anledningen behöver de bestämmelser i SFB som reglerar under vilka förutsättningar Pensionsmyndigheten får placera premiepensionsmedel i fonder hos fond-förvaltare ändras eller upphävas. I 64 kap. 18 § första stycket SFB anges att Pensionsmyndigheten, när pensionsrätt för premiepension har fast-ställts, ska föra över medel som motsvarar pensionsrätten samt avkast-ningen på dessa medel till förvaltning i 1) värdepappersfonder eller fond-företag som avses i 64 kap. 19 §, eller 2) fonder som förvaltas av Sjunde AP-fonden enligt lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder). Enligt 64 kap. 19 § SFB får överföring enligt 18 § första stycket 1 göras till en fond, om fondförvaltaren och fonden uppfyller villkoren i

151 fondavtalet, och fondförvaltaren uppfyller vissa angivna krav som också

måste vara uppfyllda för att en ansökan om fondavtal ska kunna bifallas.

Regeringen anser att bestämmelserna i 64 kap. 18 § första stycket 1 bör ändras på så sätt att det i stället anges att Pensionsmyndigheten ska föra över medel som motsvarar pensionsrätten samt avkastningen på dessa medel till förvaltning i fonder som omfattas av fondavtal.

Som konstateras ovan ankommer det på den nya myndigheten att säker-ställa att de fonder som upphandlas och som således kommer att erbjudas på premiepensionens fondtorg utgör sådana fonder som premiepensions-medel får placeras i samt att fondförvaltarna och fonderna löpande upp-fyller avtalsvillkoren. Pensionsmyndigheten behöver således inte göra några kontroller i detta avseende innan premiepensionsmedel placeras i en fond som erbjuds på fondtorget. Som en konsekvens av detta bör 64 kap. 19–21 §§ SFB upphävas. Dessa bestämmelser anger under vilka förutsättningar och till vilka fonder premiepensionsmedel i dag får över-föras.

I 64 kap. 20 § första strecksatsen SFB anges att premiepensionsmedel inte får placeras i fonder som, enligt de för fonden gällande bestämmel-serna, kan dela ut medel till andra än andelsägarna. Regeringen föreslår i avsnitt 7.3.2 att sådana fonder inte ska få upphandlas till fondtorget.

7.4.2 Undantag från vissa bestämmelser i