• No results found

Undervisningen kring Patriks Den mystiska mannen

5.2 Skribenten Patrik

5.2.2 Patriks text Den mystiska mannen

5.2.2.1 Undervisningen kring Patriks Den mystiska mannen

Peter möter klassen måndagen efter det s.k. novemberlovet, vilket föranle- der honom att be dem berätta om vad de gjort under ledigheten. De flesta har sysslat med idrott i någon form. Sammantaget tar denna mjukstart 25 minuter av den 65 minuter långa lektionen som är den sista före lunch. I Introduktion – uppgiftsorientering

Ljudnivån är ganska hög när Peter säger: ”Nu ska vi ha genomgång!” Han skriver ”Direkt och indirekt anföring” på tavlan och uppmanar eleverna att skriva av. Han skriver först ett exempel: ”Tina sa att hon ville gå hem” och frågar om det är direkt eller indirekt anföring. När han fått rätt svar går han vidare och skriver samma mening som direkt anföring. Han frågar även vad skiljetecknet kolon heter. Peter frågar Patrik varför man bör kun- na direkt och indirekt anföring. Patrik svarar att han inte vet, och Peter ger själv en motivering: ”Det är viktigt att kunna återge samtal.” När Peter berör innehållet och syftet med genomgången används främst det instrue- rande registret. Även det reglerande registret kommer till användning då

Peter förutsätter att eleverna vet vad som förväntas av dem, d.v.s. tystnad och koncentration. Denna uppgiftsorientering avviker något från de övriga jag hittills analyserat i så måtto att Peter redan från början ger eleverna talutrymme, inte endast i samband med ”mjukstarten” utan också under själva genomgången. Värt att notera är också hans användning av vi i ”Nu ska vi ha genomgång!”

Introduktion – uppgiftsspecifikation

”Ni ska på fredag få skriva en berättelse utifrån en replik. Vad betyder replik?” frågar Peter. Efter ett tag får han rätt svar och går vidare genom att läsa upp de repliker eleverna kommer att få som utgångspunkt för texten, ”så ni vet vad det handlar om”. Den för eleverna första frågan i skrivsam- manhang ställs genast: ”Hur långt ska det vara?” på vilken Peter inte ger något tydligt svar. ”Först ska vi öva på anföring och skriva i två varianter som på tavlan”, säger han. Det reglerande registret används då Peter anger vad som skall göras och ramarna för detta arbete. Elevernas medvetenhet om detta register blir tydlig då de undrar hur lång deras text skall vara. Att texter skall ha ett visst omfång tillhör den mer eller mindre uttalade norm som ingår i skolans verksamhet. Det instruerande registret är representerat i Peters genomgång av vad det innebär att behärska direkt och indirekt anföring.

Introduktion – själva igångsättandet

Peter delar ut övningar som eleverna börjar arbeta med under ganska livli- ga former. Stämningen är dock positiv. När introduktionen är avslutad bör eleverna ha utökat sitt kunnande med begreppen direkt och indirekt an- föring. Större delen av introduktionen har skett i form av dialog, men lik- som i Vanjas klass finns inget utrymme för förhandling.

II Skrivande – samarbete

När cirka 25 minuter återstår av lektionen verkar alla ha kommit igång. Vissa elever samarbetar, och Peter finns hela tiden bland eleverna för att svara på frågor och förklara. Att indirekt tal medför tempusändring har Peter inte berört i sin genomgång, men en elev tar upp detta problem.

Den onsdagslektion i svenska som eleverna normalt har ställdes in då de skulle besöka Tingsrätten, varför fredagslektionen blir lektion nummer två i momentet direkt/indirekt anföring. Peter säger till eleverna att först slut- föra arbetet med övningarna och sedan skriva en berättelse enligt följande uppgiftsformulering:

Låt en replik vara utgångspunkt för en berättelse. Antingen kan du tjuv- lyssna i affären, på bussen eller i korridoren och ta en replik därifrån eller också kan du välja bland dessa repliker tagna ur några olika böcker. Klockan tre i morgon skall allting vara på plats igen.

Det förvånar mig att han inte stod och väntade på oss vid grinden. Vi ska göra dig kry igen, vänta bara. Vad som helst kan hända bland de här gamla bergen.

Vem är den där karln? Är det någon som vet? Titta dit bort! Det har tagit eld i berget! Det brinner! Mår du inte bra? Du är vit som ett spöke. Mår du illa? Jag höll löftet som jag gav inatt.

Hur kunde du veta vem jag var? Åh, om jag bara kunde komma ihåg.

Peter frågar vad de bör inleda arbetet med och får svaret ”disposition”. ”Och sen?” fortsätter Peter och eleverna gissar, ”börja skriva”, ”lämna in”, ”renskriva”, innan det svar Peter förväntat sig ges: ”Låta en kompis läsa.” Därefter får eleverna motivera varför man skall ge respons och även förkla- ra vad ordet respons betyder. Liksom tidigare undrar eleverna om det ska vara en lång berättelse och vilken tid de har på sig. Peter svarar: ”Det ska vara en rejäl uppsats, kanske 3–4 sidor, och den ska lämnas in om en vecka.” Diskussion om behovet av disposition utbryter, och eleverna klagar: ”På SO:n behöver vi inte göra nån disposition!” Även genren vållar vissa pro- blem: ”Det blir ingen uppsats, det blir en berättelse”, säger en elev. ”Ska det vara typ saga eller action?” undrar en annan. Innan skrivandet av berättel- sen påbörjas skall dock övningarna slutföras. Dessa verkar kräva mycket energi, och många frågor ställs. De som hunnit längst sliter med dispositio- nen: ”Du behöver inte skriva en hel berättelse i dispositionen”, påminner Peter en elev.

Under den kommande veckan påbörjar alla skrivandet eller åtminstone dispositionen. Patrik har gjort en disposition med utgångspunkt i repliken: ”Vem är den där karln? Är det någon som vet?” Han hävdar att en kort disposition räcker, och i en senare intervju förklarar han att om man bara har några få punkter är man friare i själva skrivandet; en detaljerad dispo- sition kan låsa tänkandet.

Det blir pratigt, och Peter påminner om skrivro: ”På en skala 1–10 ligger ni nu på 2” (skall alltså tolkas som att det är alltför högljutt). Skrivuppgiften föranleder Peter att göra flera påpekanden:

Gör en tankekarta!

Försök få in dialoger så att ni övar på direkt anföring! Använd nutid för att förhöja stämningen!

Dispositionen vållar vissa elever stora problem, och även i slutet av den andra veckan finns det elever som ännu inte hunnit påbörja själva berättel- sen. Det innebär att de i stället måste skriva hemma. Stämningen är under fredagslektionen mycket positiv, och skämten flyger över klassrummet. Även läraren ger skämtsamma kommentarer. Jag frågar Patrik om han haft nytta av genomgången av direkt och indirekt anföring då han verkar att lätt kun- na använda den i berättelsen. ”Jo, men jag kunde lite redan innan”, svarar han. Andra elever har större svårigheter.

Eleverna samarbetar kring skrivandet, men samarbetet är även tydligt mellan Peter och eleverna. Dock är eleverna i fokus, det är de som skriver, men Peter har en framträdande roll, vilket kan vara en indikation på att uppgiften innebär vissa utmaningar för eleverna. Läraren är vanligen mera tillbakadragen i detta skede av undervisningen då eleverna kommit igång med sitt arbete. Båda registren används av Peter. Det reglerande registret blir tydligt då han exempelvis måste motivera varför eleverna skall göra en disposition och då han påpekar vikten av skrivro när ljudnivån höjs. Det instruerande registret används bl.a. då han berör innehållet när han besva- rar elevernas frågor.

III Avslutning av uppgiften

Den sista lektionen i momentet äger rum en måndag och ägnas åt elev- respons. ”Man ska säga vad som är mindre bra och vad som är bra”, säger en elev. ”Man ska börja med det positiva och ge förslag till förändringar”, säger en annan. Peter rättar till förbättringar. Ett responspapper, taget ur en lärobok, delas ut och gås igenom. Läraren säger att målet med responsen är att produkten skall bli så bra som möjligt. På onsdagen skall en slutversion lämnas in. Eleverna skall arbeta i par, och några går till ett grupprum, bl.a. Patrik, som ingår i en grupp på fyra. När jag deltar i gruppens responsgi- vande läser Patrik sin text Den mystiska mannen (se avsnitt 5.2.2.2) högt för de andra med varierad och välmodulerad röst. Gruppmedlemmarna lyss- nar andäktigt, och den respons Patrik får är odelat positiv. Patrik själv upp- täcker att han gjort några stavfel. En annan elev i gruppen känner vid läs- ningen att hans egen text är så tråkig att han måste skriva en ny.

Peter avslutar lektionen med att säga att han ser fram emot att få läsa deras berättelser. Han kommer före jul att lämna tillbaka dem med skrivna kommentarer, men någon ytterligare bearbetning äger därefter inte rum. Momentet direkt och indirekt anföring avslutas följaktligen med respons – elevernas muntliga och lärarens skriftliga. Även denna sista lektion har eleverna huvudrollen medan lärarens roll blir mer underordnad. Efter in- ledningen av lektionen ägnar sig Peter naturligt nog mest åt lyssnande. Även i detta skede används båda registren: det instruerande exempelvis då lära-

ren anger syftet och målen för responsgivningen men också det reglerande under genomgången av hur responsen skall genomföras.

5.2.2.2 Struktur

Eleverna har haft en knapp veckas kunskapsmässig och mental förberedel- setid inför uppgiften att skapa en text innehållande direkt/indirekt anfö- ring. Av de repliker eleverna kunde välja mellan valde Patrik således ”Vem är den där karln? Är det någon som vet?” som alltså utgör själva inledning- en till texten. Patriks disposition omfattar fyra punkter: inflyttning, skolan, inbrott och missförstånd. Nedan presenteras Patriks text Den mystiska mannen.

Den Mystiska mannen

– Vem är den där karln? Är det någon som vet det? frågar Kalle sin kompis Johan.

Kalle och Johan är två små glada gossar som går på lågstadiet. En man, i ungefär 50 års åldern, hade just flyttat in i huset bredvid Kalle. Han hade lång svart regnkappa, höga stövlar, långt okammat hår och ett ärr på högra kinden. Han såg väldigt skum ut.

– Han är säkert en mördare eller nåt sånt. säger Kalle. – Nää…… tror du det? Frågar Johan lite skrämt. – Man vet aldrig med såna där. svarar Kalle.

– Ähh ……. nu struntar vi i det. Vi drar ner till fotbollsplanen istället. De två vännerna gick ner till fotbollsplanen och spelade fotboll hela dagen. De skulle njuta så mycket som möjligt av den sista dagen på sommarlovet. För dagen efter skulle de återvända till den gråa vardagen igen.

Dagen efter kom Kalle knappt upp ur sängen, han hade vant sig att sova länge. Efter frukosten tog han på sig kläderna och begav sig till Johan. Han tittade oroligt mot huset bredvid för att se om han såg den nyinflyttade gubben. Men han verkade inte vara hemma. Kalle träffade Johan ett par hundra meter bort. Tillsammans gick de till skolan.

– Välkomna tillbaka allihop. sa lärarinnan och log sig sockersöta, hiskliga leende.

– Har ni haft det bra?

– Jag ska börja med att presentera den nya vaktmästaren. säger lärarinnan. In kliver Kalles nya granne. Han har samma kläder som dagen innan och ser lika hemsk ut.

– Det här är Fritz. säger lärarinnan Han flyttade hit till Umeå från Pajala Han kom hit igår. Något du skulle vilja säga Fritz?

– Ja. Att alla elever som skitar ner och förstör kommer att få straff. sa Fritz och log (lite) hemskt.

Alla barnen i klassen pratade med varandra oroligt efter att Fritz gått. Da- gen tog slut ganska snabbt efter händelsen. Johan och Kalle gick hemåt och pratade med varandra om vaktmästar-Fritz:

– Undrar vad man får för straff om man skräpar ner. sa Johan.

– Han hänger säkert upp barnen i fötterna så får de hänga där och dingla ner från taket. sa Kalle och såg ut som en psykopat.

De två vännerna skiljdes där de brukar träffas på vägen till skolan. Kalle gick hem och berättade för sin mamma om den nya vaktmästaren. Men hon sa att han inte var farlig alls och det köret. men Kalle visste att det var nåt skumt med han. Kalle gick och la sig tidigt den kvällen. Han somnade di- rekt.

Dagarna och veckorna bara flög förbi och en kall dag i februari skulle all- ting förändras.

Kalle och Johan är på väg till skolan när de ser ett blodigt fotspår på den vita snön. De kollar varifrån det kommer och ser att det kom ifrån Vaktmästar-Fritz. Han lunkade iväg framför dem.

– Jag visste att det var något skumt med han. sa Kalle. – Kom. Vi måste gå och se vem han har mördat. fortsatte han. – Men ….. han Johan bara säga.

– Inga men nu. sa Kalle. Vi måste göra det här. Personen kanske inte är död än.

De sprang runt vaktmästar-Fritz hus för att hitta en väg in. Till deras lättnad så hade Fritz glömt att låsa dörren. De två vännerna gick in långsamt och tyst. Allt var mörkt. Ett konstigt ljud hördes från källaren. Kalle och Johan smög mot trappen ner till källaren. Ljudet blev allt högre ju närmre källaren de kom. I slutet av trappan var det en stor ståldörr med hänglås på. Som tur var så hängde nycklarna på en stor gammal rostig spik. Kalle tog ner den rostiga nyckeln. Det var så att han nådde den precis, för Kalle är ganska

kort i rocken. Bara 1.51 m från topp till tå. Han stoppade in nyckeln i låset, men vred inte om.

– Ska vi göra det här? frågar Kalle Johan. Det kanske är värsta offrings- stället där inne. För det luktar ruttet.

– Jag vill egentligen inte. Men vi måste göra det. Så vrid om nyckeln nu. sa Johan.

Kalle tog ett djupt andetag och vred om nyckeln med sin darrande hand. Det hördes ett ”klick” och hänglåset gick upp. Kalle tog bort hänglåset från dörren och la sin hand på handtaget.

– Okej ….. på 3. sa Kalle 1….. 2 ….. 3.

Dörren for upp och Kalle och Johan rusade in i rummet. De möttes först av en förfärligt stark stank som gjorde dem spyfärdiga. Efter det såg dom massa maskiner och stora blodiga bitar som hängde i rep från taket.

– Vad är det här? Frågar Kalle och ser förfärad ut.

– Det är mitt privata slakteri. Hördes en röst säga bakom dem. Det var vaktmästar-Fritz. Han log hånfullt mot de två små pojkarna. – Men vad är det där då? frågar Johan och pekar på köttbitarna. – Det är slaktade grisar från min brors gård ute på landet. sa Fritz. – Åhhh ….. och vi som trodde att du var en mördare. sa Kalle och såg lurad ut.

– Ja du, ni barn tror så mycket ni. svarade Fritz och log ännu mer hånfullt. Men nu måste ni följa med mig, så ska vi ringa era föräldrar.

Så gick dem upp och Fritz ringde Kalle och Johans föräldrar. När de kom var de alldeles vansinniga och illröda av ilska. Gissa om Kalle och Johan fick utegångsförbud.

Som texttyp tillhör även denna text kategorin ”egen produktion”. Patriks text Den mystiska mannen är, liksom de flesta texter profilklassen skrivit, ett exempel på berättande text. Denna gång ingår övandet av ett visst mo- ment, direkt/indirekt anföring.

Dispositionen – inflyttning, skolan, inbrott och missförstånd – får väl närmast betraktas som en mycket grov plan. Patrik har i stort följt det för- lopp dispositionen skissar. Den mystiska mannen är skriven i kronologisk ordning, och den omfattar i tid ungefär ett halvår. De inledande raderna

t.o.m. ”För dagen efter skulle de återvända till den gråa vardagen igen” utgör orienteringen, där Patrik utnyttjar greppet in medias res – läsaren förs rakt in i handlingen. Texten har sedan två tydliga vändningar: den första då Kalles nya granne kliver in i klassrummet och den andra den kalla februaridagen då allt skulle förändras. Höjdpunkten kommer då barnen förstår att de begått ett misstag. Den sista meningen, ”Gissa om Kalle och Johan fick utegångsförbud”, kan betraktas som berättelsens koda då Patrik tydligt signalerar textens slut. Den handskrivna texten är indelad i ett stort antal stycken, men det är oklart om Patrik alltid avsett att påbörja nytt stycke även om det grafiskt kan verka så. De många replikerna har ofta skrivits med en tom rads mellanrum, vilket i min datorutskrift ger intryck av nytt stycke.

Patriks text är temporalt strukturerad med tydliga tidsangivelser: man- nen hade just flyttat in, den sista dagen på sommarlovet, dagen efter, efter frukosten, dagarna och veckorna flög förbi, en kall dag i februari, de möttes först av en förfärlig stank, efter det såg dom, så gick de upp, när de kom. Verben är oftast i preteritum och för handlingen framåt. Det finns endast några få fria satser, exempelvis i inledningen: ”Kalle och Johan är två små glada gossar”, ”[mannen] hade lång svart regnkappa”. Senare sägs ”Kalle hade vant sig att sova länge”. Dessa satser skulle även kunna placeras på annan plats, åtminstone inom samma skede av handlingen, utan att på- verka själva förloppet. Däremot skulle det vara svårt att ändra på de många temporala satsernas följd. Tempus växlar flera gånger. Nästan hela inled- ningen är skriven i presens, och sedan återkommer presens här och var medan texten i övrigt är skriven i preteritum. Det är dock svårt att se om Patrik haft ett syfte med dessa tempusväxlingar eller om de tillkommit av en slump. Pluskvamperfekt förekommer några gånger och då för att signa- lera bakgrund, t.ex.”[Mannen] hade just flyttat in”, ”Till deras lättnad så hade Fritz glömt”.

Patrik använder sig av ett stort antal evalueringar för att föra fram sitt budskap. Han klargör inte hur läsaren skall uppfatta t.ex. poängen, utan han låter snarare läsaren själv dra slutsatser, d.v.s. extern evaluering före- kommer inte. Däremot finns många exempel på inbäddade värderingar i Kalles och Johans repliker, t.ex. klargörs synen på Fritz i bl.a. följande di- rekta anföringar: ”Han är säkert en mördare eller nåt sånt. säger Kalle”, ”Att alla elever som skitar ner och förstör kommer att få straff. sa Fritz och log (lite) hemskt”, ”Jag visste att det var något skumt med han. sa Kalle.” Både Kalle och Johan beskrivs via deras direkta tal. Johans initiala rädsla framgår i repliken: ”Nää ... tror du det?” eller i: ”Undrar vad man får för straff om man skräpar ner. sa Johan.” Likaså framgår att Kalle inlednings- vis är ganska kavat: ”Man vet aldrig med såna där. svarar Kalle” eller i ”Vi

måste gå och se vem han har mördat. fortsatte han.” Senare blir Kalle mera tveksam medan Johan karskat upp sig: ”Ska vi göra det här? frågar Kalle Johan. Det kanske är värsta offringsstället där inne. För det luktar ruttet.” Johan svarar: ”Jag vill egentligen inte. Men vi måste göra det. Så vrid om nyckeln nu.” Läsaren lär således känna pojkarna till stor del genom deras repliker, men ett undantag är uppgiften om att Kalle är kort i rocken, bara 1,51 meter.

Intern evaluering förekommer ofta, främst med hjälp av lexikala mar- körer. Fritz föga attraktiva yttre framgår av följande formulering: ”Han hade lång svart regnkappa, höga stövlar, långt okammat hår och ett ärr på högra kinden. Han såg väldigt skum ut.” Kalle ogillar Fritz redan från bör- jan: ”Han tittade oroligt mot huset bredvid för att se om han såg den nyin- flyttade gubben.” Lärarinnan framställs inte heller i positiva termer: ”log sig sockersöta, hiskliga leende”.

Även i miljöskildringen förekommer interna evalueringar. Hem- och skol- miljön är tämligen anonyma även om staden nämns vid namn, Umeå. Mil- jön i källaren och slakteriet däremot tecknas mera detaljerat: I slutet av trappan fanns en stor ståldörr, nycklarna hängde på en gammal rostig spik, det luktade ruttet, de möttes av en förfärligt stark stank, blodiga bitar