• No results found

DEL IV Innehållslig förnyelse och organisatoriska erfarenheter 2015-

Kapitel 11. Organisatoriska erfarenheter

11.4 Hum sam-områdets ämnesövergripande förnyelsearbete

Under hela den epok, som denna skrift omfattar (1990-talet till 2020-talet) har frågan om forskningens relevans för samhällsutvecklingen varit i fokus. I Mål och strategier antagna av Hum sam-området den 24/9 2015 (avser peri-oden 2016-2019) poängteras att en teologisk, juridisk, historisk-filosofisk, språkvetenskaplig, samhällsvetenskaplig och utbildningsvetenskaplig fakul-tet, är omistliga delar av ett komplett universitet. Men i stället för att falla sönder i dessa fakulteter vill området bidra till att skapa, stödja och prioritera forskningssamarbeten över ämnes- och fakultetsgränser. Detta gäller också utbildningen, som förutom sin vetenskapliga kvalitet, på detta sätt kan bred-das genom samverkansprojekt och skapa rörlighet för studenter och dokto-rander.

Områdesnämndens mål är att stärka den mångvetenskapliga och fakul-tetsöverskridande forskningen genom olika samordningsfunktioner. Impact-programmet är ett exempel på sådan samordning av forskning om religion, rätt och samhälle vid Uppsala universitet. Liknande tankar om samordning lyfter Vetenskapsrådets forskningsagenda 2019 fram. Detta visar hur starkt förankrat det mångvetenskapliga miljötänkandet är inom högskolan.

För att synliggöra mångvetenskapligheten vid Uppsala universitet håller sig Hum sam-området med följande samverkansformer 2019: 1) institut eller centrumbildningar, 2) forumbildningar, 3) plattformar eller nätverk.

På den första nivån finns Institutet för Rysslands- och Euroasiatiska studier

(IRES), Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) och Centrum för

genusvetenskap. Dessa är institutionsliknande med föreståndare eller prefekt

och ett eget kostnadsställe. Till dessa kommer Svenska institutet för Norda-merikastudier (SINAS) och Hugo Vallentin-centrum som finansieras av om-rådets fakulteter gemensamt och är förlagt till historiska institutionen.270

Centrum för forskning om religion och samhälle (CRS) och Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CemFor) är centrumbildningar som återfinns på denna nivå och är förlagda till Teologiska institutionen.

På den andra nivån kommer geografiskt orienterade forumbildningar som

inrättades omkring år 2011 med syfte att synliggöra och utveckla ämnesö-vergripande (internationell) forskning och utbildning inom respektive om-råde.271 Dessa forumbildningar har en institution som värd för verksamheten med en föreståndare. Som exempel kan nämnas Forum för Afrikastudier, som är förlagt till Institutionen för socialantropologi och etnologi (vid histo-risk-filosofisk fakultet) med professor Sten Hagberg som föreståndare. I forumbildningarnas styrelser finns representerar för områdets fakulteter. Dessa forumbildningar utvärderades 2015. Efter en översyn ledd av stf vice-rektor Anna Singer beslutade områdesnämnden år 2017 att Forum för Afri-kastudier ska bli en Centrumbildning med fortsatt anslag på 500 000 SEK per år medan de övriga ska utvärderas på nytt.

På den tredje nivån finns nod, plattformar eller nätverk. Nätverk är den

minst organiserade formen som uppstår kring en dagsaktuell fråga och där medel från området kan leda till kontaktskapande konferenser eller works-hops med syftet att identifiera problem som kan leda till projekt- eller pro-gramansökningar. Ett exempel på nod är SALT som lades ner 2014 och ett exempel på plattform är CIRCUS som inrättades 2017 (se nedan).272

Behovet av att skapa integrerade studier av relationen mellan kultur och samhälle analyserades åren 2015-2018 av Hum sam-området. Inspiration hämtades bl. a. från centrumbildningarna CRASSH, Centre for Research in

the Arts, Social Sciences and Humanities, Cambridge University och

270 Hugo Vallentin-centrum är en tvärvetenskaplig enhet med huvudsaklig inriktning på stu-diet av kulturella, sociala och politiska fenomen och förändringsprocesser relaterade till den etniska dimensionen i mänskligt liv, samt Förintelse- och folkmordsstudier (https://www.valentin.uu.se/). Hämtat 2019-05-05.

271 Detta gäller Forum för Tysklandsstudier, Latinamerikastudier, Sydasienstudier, Afrika- studier, Kinastudier och Turkietstudier. Intervju med stf vicerektor Anna Singer den 7/3 2019.

272 Vid sidan av centrum- och forumbildningar samt plattformar finansierar Historisk-filosofiska fakulteten tillsammans med Hum sam-området och det tekniskt naturvetenskapliga vetenskapsområdet ett tvåårigt forskningsnätverk kring Digital Humaniora (DH): (www.uu.se/en/research/infrastructure/digitalhumaniora/om-oss/ hämtat 2019-05-05).

TORCH, The Oxford Research Centre in the Humanities.273 Den 14/6 2017 beslutade områdesnämnden att anhålla hos rektor om att inrätta CIRCUS (Centre for Integrated Research on Culture and Society) (HUMSAM 2017/18). Projektet är femårigt (2019-2023) och ska utvärderas år 2021 med redovisning senast den 31/3 2022. Beslutet innebär att Områdesnämnden ställer 5 miljoner per år till verksamhetens förfogande, och att rektor bidrar med samma belopp.274

Enligt instruktionen tagen den 20/12 2017, ska CIRCUS 1) utgöra en plattform och en fysisk miljö för initiering och utveckling av problemdrivna och tematiska forskningssamarbeten över ämnes-, fakultets- och områdes-gränser; 2) komplettera den disciplinbaserade universitetsstrukturen inom området och fånga upp och stödja initiativ över ämnesgränser: 3) utveckla kompetens för problemdriven forskning, främja studier av centrala kulturella teman eller samhällsproblem och därmed uppnå potential för att konkurrera om svenska och europeiska forskningsanslag. Medlen ska användas till stöd för organiseringen av workshops, konferenser och mångvetenskapliga nät-verk. Högst 250 000 per nätverk kan sökas vid två utlysningar per år. Verk-samheten inleddes 2019.

Samverkansaspektens betydelse kommer också fram i etableringen av

Uppsala University Innovation som på 2000-talet skapade en plattform för

gränsöverskridande samarbeten mellan akademi och industri. År 2008 lanse-rades en studiedag kallad AIMday med syfte att föra samman specialiserade forskare, inom främst naturvetenskap och teknik, med företrädare för indu-strin på ett välorganiserat sätt.275 Vicerektor Margaretha Fahlgren såg detta behov och projektanställde Martin Rogberg och Sara Jernberg för att utreda frågan 2009. Tanken var att starka forskningsmiljöer, inom Hum sam-området, genom sin expertis, skulle fungera attraktivt i relation till statliga, kommunala eller ideella aktörer.276 Från och med augusti 2010 var Martha Middlemiss Lé Mon anställd på 20 % som samverkansledare inom UUI.

273 CRASSH: http://www.crassh.cam.ac.uk/ och TORCH: https://torch.ox.ac.uk/ hämtat den 2019-03-15. Intervju med dekanus Mattias Martinson 1/3 2019.

274 En föreståndare, Claes-Fredrik Helgesson har tillträtt den 1/1 2019. En administrativ funkt-ion och en projektsamordnare har tillsatts under 2019. Intervju med Claes-Fredrik Helgesson den 3/12 2019.

275 Detta skedde först vid Ångströmlaboratoriet där materialforskningen låg i framkant. Upp-sala University Innovation definierar AIMday som ett strategiskt verktyg för att främja sam-verkan mellan akademiska forskare och privata, offentliga och ideella organisationer. Genom denna samverkan kan frågor från externa organisationer matchas mot de frågor som forskare arbetar med. Detta har skett i samverkan med CRS, se nedan (http://aimday.se/).

276 Hum sam-området anhöll också om externt stöd. Den 3/5 2010 beslutade Tillväxtverket att anslå 2,5 miljoner ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden till projektet: Stödstruktur

för innovationer vid humanistisk-samhällsvetenskaplig fakultet vid Uppsala universitet, SIH-SU 2.0 för perioden 2010-2013 (Beslutsid: 151165, s 2). Projektets syfte var ”att skapa ett

konkret och modellbildande stödsystem för samverkan och innovation inom humaniora och samhällsvetenskap och att bygga upp en särskild kompetens när det gäller att utveckla och etablera samverkansarenor” (s 2). Uppsala universitet motfinansierade projektet med drygt 4,6 miljoner.

Som forskare inom Impact-programmet fick hon en viktig roll i arbetet med att skapa samverkansarenor mellan akademi och privata, offentliga, ideella och religiösa organisationer.277

Uppsala University Innovation har under 2010-talet växt till en omfat-tande verksamhet som signalerar behovet av gränsöverskridande kontakter mellan akademi och näringsliv/samhälle. AIMday har blivit ett koncept som har inspirerat andra universitet till liknande verksamhet och är idag en eta-blerad institution vid Science Park. Vid sidan av AIMday utvecklas nu också

samverkansdagar mellan Uppsala universitet och näringsliv, stat/kommun

och ideella organisationer.278 Denna utveckling kanaliseras genom Uppsala universitets Samverkansråd, som inrättades 2017 med prorektor som ordfö-rande. Medel för verifiering av samverkan med upp till 300 000 SEK delas ut årligen. Martha Middlemiss Lé Mon fick år 2019 anslag till ett projekt där Nya metoder prövas för kunskapsöverföring och attitydpåverkan kring relig-ion och livsåskådning i samverkan med Fredens hus i Uppsala.279

Erfarenheter för framtiden: Områdesnämnden för humaniora och

sam-hällsvetenskap vill genom olika satsningar stärka den mångvetenskapliga och fakultetsöverskridande forskningen. Idén om en problem- eller fokusdri-ven forskning har blivit allt mer viktig i takt med samhällets ökade föränd-ringshastighet och komplexitet. Därför fungerar starka forskningsmiljöer genom sin expertis attraktivt i relation till statliga, kommunala eller ideella aktörer och gynnar universitetets samverkan med det omgivande samhället.

277 Det gäller t ex en AIMday om välfärd 2015 och 2017, om ”Faith-based Organisations and welfare”, om den svårdefinierade frågan om sociala innovationer men också om ”Immigration and Psykological Health” och ”Aging and People”. www.uuinnovation.uu.se/nyheter-och-event/sociala-innovationer/. Hämtat 2018-12-12.

278 Universitetets uppdrag är att långsiktigt och självständigt söka kunskap som utmanar det etablerade och utforskar det okända, men detta ska ske genom en bred syn på samverkan som inkluderar de humanistiska vetenskaperna anser Humtank: https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=4892&area=2,6,16,22,26,27&typ=artikel&lang=sv/. Hämtat 2020-01-15.

279 Rektor har utsett följande ledamöter i Samverkansrådet, t o m den 30 september 2020: prorektor Anders Malmberg (ordförande), professor Mats Edenius, professor Mattias Martin-son, universitetslektor Christel Bergström, professor Stefan James, professor Peter Lindblad, enhetschef Ylva Bäcklund, gruppchef Jenny Nordquist och seniorrådgivare Margaretha An-dersson. Studenterna är representerade i rådet. https://mp.uu.se/web/nyheter/-/ledningsnytt-13-17/. Hämtat den 2019-12-19.

Related documents