• No results found

Professionsföreträdarna

In document Bilden av (Page 176-180)

Kapitel 9 Psykiatriområdets nyhetsaktörer

3. Professionsföreträdarna

Professionsföreträdarna är den grupp som oftast intervjuas om psykiatriområdet. Tidigare forskning (Rasmussen & Höijer, 2005) har visat att psykiatriker är vanligt förekommande intervjupersoner i psykiatrinyheter. Så är det också i denna undersökning. Var femte person som intervjuas i Rapport om psykiatriområdet är psykiatriker. Det är ingen annan grupp bland vare sig professionsföreträdarna, samhällsföreträdarna eller privat-personerna som dominerar i liknande utsträckning.

Bland företrädarna för professioner är minst fyra av tio intervjupersoner psykiatriker (Tabell 9.6). Siffran kan till och med vara högre eftersom det bland de övriga läkarna kan finnas någon som är psykiatriker utan att det har framgått17. Knappt var tionde intervjuperson som företräder någon profession kommer från andra yrken inom hälso- och sjukvården, som mentalskötare och sjuksköterskor. Nästan var tionde företrädare för någon profession som intervjuas i psykiatrinyheterna kommer dock från ett helt annat område: juridiken. Advokater och juridiska ombud intervjuas i större utsträckning än psykologer i psykiatrinyheterna i Rapport 1980-2006.

17 För att undersöka förekomsten av psykiatriker i psykiatrinyheterna har läkarnas specialist-kompetens undersöks med hjälp av Läkarmatrikeln 1997 och Läkarmatrikeln 2006.

176

Tabell 9.6 Professionsföreträdare som intervjuas i Rapports psykiatrinyheter 1980-2006 (procent)

Psykiatriker 43

Läkare övrigt 9

Hälso- och sjukvårdpersonal övrigt 8

Psykolog 7 Socionom/kurator/socialarbetare 2 Psykoterapeut 2 Personligt ombud 1 Advokat/juridiskt ombud 9 Annan profession/expert 19 Summa 100 Antal 529

Det ligger i sakens natur att psykiatriker är en yrkeskategori som genom sin position, kunskap och erfarenhet efterfrågas när det gäller psykiatri-nyheter. Men med tanke på att vården blivit alltmer samhällsbaserad och att socialtjänsten fått ett ökat ansvar, är det en rimlig förväntan att socionomer förekommer i allt större utsträckning som intervjupersoner. Så är dock inte fallet. Det är betydligt färre intervjupersoner som tillhör denna yrkesgrupp än som är psykiatriker – och socionomer förekommer inte alls som professionsföreträdare 2002-2006 (Tabell 9.7). Även om socionomer förekommer en del i nyheterna 1988-2001 är det inte så ofta som varje år, medan psykiatrikerna under samma tid förekommer i genomsnitt nästan nio gånger per år. Allra vanligast är psykiatriker som intervjupersoner 1994. Psykiatriker utgör en ungefär lika stor andel under alla tre tidsperioderna med olika högt nyhetsvärde, däremot utgör de en större andel efter psykiatrireformen än tidigare. Övriga läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal utgör en mindre andel under perioderna med varierande och högt nyhetsvärde än perioden med lågt. Hälso- och sjukvårdspersonal utgör, med undantag för psykiatriker, också en mindre andel efter psykiatrireformen än perioden som föregår den.

Socionomer intervjuas inte alls i psykiatrinyheterna 2002-2006, det gör däremot psykologer och de utgör en något större andel bland professions-företrädarna än de gjort tidigare under undersökningsperioden. Andelen jurister ökar efter psykiatrireformen och särskilt under perioden med högt nyhetsvärde, 2002-2006. Men det var också en period då flera rättegångar genomfördes efter våldsdåd, som mordet på Anna Lindh.

Tabell 9.7 Professionsföreträdare som intervjupersoner i nyheter om psykiatriområdet, tre perioder med olika högt nyhetsvärde (procent)

1980-1987 lågt 1988-2001 varierande 2002-2006 högt Psykiatriker 40 44 42 Läkare övrigt 21 6 7 Vårdpersonal övrigt 16 9 3 Psykolog 6 6 9 Socionom/kurator/socialarbetare 1 4 0 Psykoterapeut 1 3 2 Personligt ombud 0 1 0 Advokat/juridiskt ombud 2 8 16 Annan profession/expert 13 19 21 Summa 100 100 100 Antal 83 280 166

Redan i början av år 1984 diskuterades säkerhet och samhällsskydd mot grova våldsbrott. Frågan skulle bli än mer aktuell under året. Ett mycket uppmärksammat våldsdåd inträffade på sommaren med dödsskjutningarna i Falun. I rättegångarna som följde diskuterades vilken påföljd brottet skulle leda till. Lars Lidberg, professor i rättspsykiatri, förekom flera gånger i Rapport angående rättegångarna. Lars Lidberg är en relativt vanlig intervjuperson när det gäller psykiatriområdet i nyheterna på 1990-talet. Minst 24 gånger intervjuas Lidberg, vilket kan ställas i jämförelse med att det endast är 25 intervjuer som gjorts med företrädare för brukarorganisationer och 20 intervjuer med regeringsrepresentanter. Andra kända psykiatriker som återkommer i psykiatrinyheterna är psykiatrikerna Sten Levander, Ulf Åsgård, Tomas Eriksson och Marianne Kristiansson18. Tillsammans med-verkar dessa fem psykiatriker i åtminstone 52 intervjuer; i minst 23 % av intervjuerna med psykiatriker är det någon av dessa personer som medverkar. Många av intervjuerna som gjorts med psykiatriker tycks handla om rättspsykiatri.

Antalet inslag med medverkande psykiatriker är också högt 2003 när flera våldsdåd kopplades till psykisk sjukdom. De följande åren förekommer psykiatriker i mindre utsträckning – liksom färre nyhetsinslag handlar om brott och våld 2005 och 2006. Men psykiatriker kan förekomma i alla typer av psykiatrinyheter. Att det förekommer många inslag där psykiatriker

18 Inledningsvis kodades inte enskilda psykiatriker, tanken föddes när vissa kända återkom. Det finns därför en reservation för att även andra psykiatriker kan återkomma.

178

intervjuas de år då många inslag handlar om brott och våld eller vård och lagstiftning är i sig inte konstigt. Intressantare är att det 1988 förekom förhållandevis många inslag om båda dessa ämnen, medan psykiatriker endast intervjuades fyra gånger. Detta år förekom däremot andra professionsföreträdare, såväl bland övrig vårdpersonal som socionomer och polis – inte minst med andledning av de våldsamheter som skedde mot tjänstemän vid länsstyrelsen i Gävle.

Psykiatriker är alltså den profession som dominerar nyheter om psykiatriområdet. Socionomer förekommer i liten utsträckning. Psykoterapeuter, som i botten skall ha någon annan utbildning (ofta psykologer, socionomer och läkare enligt Socialstyrelsen19), förekommer i samma utsträckning som socionomer. Vanligare är psykologer perioden 2002 till 2006, då i genomsnitt tre psykologer intervjuades per år i psykiatrinyheterna. Andra läkare, än psykiatriker, och övrig vårdpersonal är också förhållandevis vanliga som intervjupersoner. Men det är också advokater och juridiska ombud, vilka förekommer oftare i nyheterna 2002-2006, i genomsnitt sju per år. Jurister förekommer fyra gånger så ofta som socionomer i psykiatrinyheterna 1980-2006.

Var tionde intervjuperson som företräder någon profession är advokat eller juridiskt ombud. År 2002-2006, perioden med högt nyhetsvärde, intervjuades fem juridiska ombud per år och gruppen utgjorde den näst största andelen bland professionsföreträdarna. Den näst vanligaste gruppen professionsföreträdare som intervjuas i psykiatrinyheterna kommer inte från psykiatriområdet utan är advokater eller juridiska ombud.

Men den grupp som dominerar inte bara bland professionsföreträdarna utan bland alla intervjupersoner är psykiatrikerna. Och de utgör en större andel bland professionsföreträdarna efter psykiatrireformen än de gjorde tidigare. Trots att psykiatrin har blivit mer samhällsbaserad är det fortfarande den medicinska disciplinen som dominerar när det gäller vilka professionsföreträdare som uttalar sig i nyheterna om psykiatriområdet.

19http://www.socialstyrelsen.se/Amnesord/utbildning_o_kompetens/legitimationer/Psykot erapeututbildningsgangen.htm

In document Bilden av (Page 176-180)