• No results found

Tredje observationsplatsen

Carina är bildlärare i en skola som tidigare varit kommunal men som sedan några år är i privat regi och drivs som ett aktiebolag. Hon är utbildad till bildlärare på Konstfack. Carina är relativt nyutbildad och har tidigare arbetat något år på en annan skola. Det här är hennes andra fasta arbetsplats som bildlärare och hon började arbeta på skolan vi läsårets start. Jag observerade Carina under sju veckor när hon undervisade en årskurs nio. Lektionen va-rade i två timmar, totalt var jag med under 840 minuter eller 14 timmar. Alla elever på skolan har en egen dator som de får av skolan. De arbetar därför vid sina laptopar i den ordinarie bildsalen. Carina arbetar vid en stationär dator som är placerad på lärarbordet eller direkt på den interaktiva tavlan. På skolan använder de dataprogram som i stor utsträckning är gratis. Det finns fyra bord att sitta vid och bordet längst fram vid tavlan är det som alltid är fullsatt. Några sitter också vid bordet rakt bakom och en grupp alternerar med att sitta vid något av borden vid fönstret.

Carina som arbetar första året på den här skolan har end-ast träffat klassen en gång tidigare då uppgiften inleddes.

Carina inleder varje lektion med en längre eller kor-tare genomgång. Den första lektion-en är det lektion-en lång genomgång där Carina går igenom olika kulturer samt vad uppgiften går ut på och vilka mål och betygskriterier

som gäller. Andra lektioner kan hon gå igenom olika funktioner i program-met Active Inspire som de arbetar i. Vid genomgången visar hon var de kan hitta fakta eller vad de bör tänka på när det gäller den visuella layouten på presentationerna som ska göras.

Carina behövde inte hjälpa eleverna hela tiden och när någon räckte upp handen kunde hon hjälpa den eleven relativt snart. Om eleverna fick vänta någon längre tid rådfrågade de också kamrater i större utsträckning än ele-verna i exempelvis Annas klass. Detta berodde antagligen på att de i Carinas klass hade grupparbete men också för att de gick i årskurs nio och därmed var mer självständiga till skillnad från Annas sjuor.

Uppgiften

Under de veckor jag observerade arbetade de med ett grupparbete där ele-verna fick välja ett kulturellt område utifrån ett av Carina uppgjorda områ-den. Dessa områden kunde vara till exempel Islams kultur eller vara ett om-råde som innehöll flera länders kulturella uttryck. Det kunde också vara ett land till exempel Japan och deras kulturella uttryck. En del elever valde att arbeta själva medan andra arbetade i grupper om två eller tre personer. Varje grupp skulle presentera sitt arbete med hjälp av en visuell presentation i ett av programmen Active Inspire eller Power Point. Power Point fick användas om Active Inspire ännu inte installerats på elevens dator.

Syftet var att lära sig om flera kulturer och deras visuella uttryck samti-digt som eleverna skulle lära sig att göra en presentation som i form och utförande skulle kopplas till den valda kulturen. I layouten skulle medvetna val göras. En del av de betygskriterier Carina presenterade för eleverna handlade om att ha kunskap om olika kulturer och många kriterier handlade

om kunskaper kring den visuella presentationen. De skulle dessutom lära sig använda presentationsprogrammet Active Inspire. Arbetet avslutades med att varje grupp redovisade sitt område, samt med ett prov med frågor från varje områdes redovisning. Jag var med och observerade många av redovisningar-na, dock inte alla eftersom en del grupper inte blev klara under utsatt tid.

Jag har i detta kapitel visat min metod i studien och hur den har förändrats under arbetets gång. Dels växte min metod för empiriinsamling fram genom olika förstudier och dels förändrades min användning av TPCK eftersom det visade sig vara svårt att sätta in mitt material i en färdig modell. Jag har be-skrivit hur jag delat in mitt material med utgångspunkt i TPCK och hur jag konstruerat mina diskurser samt hur de kombineras med den didaktiska tri-angeln. Jag har också belyst etiska aspekter och forskarens blick i studien. Jag har dessutom beskrivit mina informanter, de klasser jag följt och de salar de arbetade i samt de uppgifter som arbetades med. Därmed avslutas del 1 i avhandlingen.

DEL 2

I del 2 i avhandlingen diskuteras och presenteras mina resultat.

Kapitel 7-9 som består av min analys och tolkning av materialet är relativt omfattande eftersom de interaktioner som visas tydliggör hur arbetet i klass-rummen gick till, och för att läsaren ska ha möjlighet att göra sin tolkning.

I kapitel 7 presenteras den tekniska diskursen som behandlar hur lärare och elever använder datorerna och hur och vad de interagerar kring i det tekniska förfarandet. Kapitel 8 visar min analys och tolkning av arbetet i den visuella diskursen. Jag visar vilka delar lärare och elever samtalar om och hur de samtalar, samt vad de interagerar kring och vad som därmed lyfts fram och vad som utesluts. I kapitel 9 presenteras den arbetsstrategiska dis-kursen som visar hur lärarna hjälper eleverna för att få dem att arbeta på ett visst sätt eller visar hur de kan tänka kring sitt arbete.

I kapitel 10 presenterar resultatet med svar på mina frågeställningar. Av-slutningsvis diskuteras undervisning i bildämnet i relation till bildpedagogik och bildämnets förutsättningar och med inriktning mot visuell kultur i kapi-tel 11.