• No results found

Datainsamlingsprocessen

4.6 Metod och tillvägagångssätt

4.6.5 Datainsamlingsprocessen

Insamlingen

Inspelningarna av repetitionerna skedde vid två tillfällen för vardera kör, en vid första repetitionen av 1-2 musikstycken, en vid en senare repetition av samma musikstycken. Dessutom videoinspelades körernas respektive konserter där de i studien ingående musikstyckena framfördes. Sammanlagt består empirin av inspelningar av tolv repetitioner och sex konserter. Anledningen till att jag valde att besöka körerna vid olika tillfällen var att jag förmodade att körledarna skulle kunna tänkas arbeta på olika sätt vid olika tidpunkter i arbetsprocessen. Jag hade inte för avsikt att följa själva processen i arbetet, utan var mer intresserad av olika sätt att arbeta och uttrycka sig på. Jag videofilmade repetitionerna när körerna arbetade med de överenskomna musikstyckena. Dock valde jag att, då det fanns tid och möjlighet, även videoregistrera andra musikstycken. Jag fann det rimligt att, när jag ändå befann mig plats, även registrera repetitioner på andra musik-stycken ifall jag senare skulle anse att de överenskomna verken inte gav mig till-räckligt med material.

Vid besöken hos de respektive körerna antecknade jag förhållanden om den miljö körerna befann sig i under repetitionerna och konserterna, vilka och hur många som var närvarande samt mina egna upplevelser av skeendena. Fältan-teckningarna inkluderade i första hand sådana aspekter av den omkringgärdande miljön som videokameran inte kunde registrera. Dock fanns det inte tid för mer ingående anteckningar då det var ett tidsödande arbete att sköta videofilmningen

För att en analys av både körledarna, körsångarna samt interaktionen dem emellan skulle kunna genomföras, valde jag att använda två videokameror vid mina besök. Kamerans position blev viktig då den oundvikligen skulle komma att fokusera på särskilda delar av kommunikationen och interaktionen och ex-kludera andra. Den ena kameran, en Sony digitalkamera, placerades bakom själ-va kören och riktades mot körledaren så att denne fokuserades rakt framifrån, nästan i helbild. Kameran stod på stativ och manövrerades av mig under delar av inspelningstiden. Jag kunde på detta sätt zooma in körledaren och även följa dennes rörelser och handlingar vid eventuella förflyttningar i rummet. Den andra kameran, en Panasonic digitalkamera, med vidvinkellins för högsta möjli-ga upptagning på bredden, också ståendes på ett stativ, var vid alla tillfällen rik-tad mot nästan hela kören. Den placerades några meter antingen till höger eller vänster om körledaren, beroende på var det fanns mest plats, och riktades där-med snett mot kören. Det var dock en omöjlighet att i de lokaler repetitionerna tilldrog sig kunna fånga upp alla körsångare. Kameran mot kören var för det mesta fast inriktad, men även med denna kamera zoomade jag någon gång då och då in de olika stämmorna i kören om de var så att de tillfälligt och vid korta moment övade separat utan de andra stämmornas medverkan. Vid en av körer-nas bägge repetitioner fanns hela tiden ackompanjerande musiker närvarande, vilka jag försökte fånga upp med kameran när och om det var möjligt. Vid två av de andra körernas repetitioner tillkom musiker vid den andra videoinspelade repetitionen. Vid en av körernas bägge repetitioner var tonsättaren närvarande. Han satt dock på en sådan undanskymd plats att jag inte lyckades fånga upp honom alls med kameran.

Under vårterminen 2005 och höstterminen 2006 videoinspelade jag samman-lagt tolv körrepetitioner samt fem konserter. Den sjätte och sista konserten gjor-des under våren 2007. Att en av körerna spelagjor-des in betydligt tidigare än de andra beror på att den körledaren och kören också utgjorde en del av materialet i min tidigare pilotstudie. Jag valde att ta med den kvinnliga körledaren från pilot-studien då hon på alla plan motsvarade de kriterier för urval jag hade på avhand-lingsstudien. Jag fann det lämpligt att använda detta material även av den anled-ningen att pilotstudien hade samma fokus som avhandlingen.

Vid alla utvalda repetitionstillfällen satt körerna för det mesta samlade och re-peterade alla tillsammans. Dock rere-peterades och framfördes satserna ur renäs-sanstonsättarens verk av endast en dubbelkvartett ur kören. Varje körledare

spelning jag gjorde vid varje tillfälle. Konserttiden för de respektive musikstycke-na och satsermusikstycke-na tog ca 5-10 minuter, med undantag för det större nutida verket vars första sats tog ca 45 minuter. Totalt blev det sammanlagt ca 26 timmars inspelning om jag räknar videobanden på både körledare och körer.

Kontexten vid insamlingsprocessen

Körledarna var mycket positiva till mitt forskningsprojekt och tyckte att det skulle bli väldigt intressant och roligt att få medverka. En del visade sig också stolta och överraskade över att ha blivit kontaktade. I vissa av körerna blev jag väldigt väl mottagen även av somliga av körsångarna. De välkomnade mig, visade intresse för mitt arbete och verkade glada att jag var där. I andra körer visades litet eller inget som helst intresse.

Jag känner inte de i studien ingående körledarna annat än att några av dem är eller har varit kollegor till mig inom samma kommun eller arbetsplats. Jag har av den anledningen inga personliga band till körledarna som skulle kunna påverka våra förhållningssätt till varandra. Trots resonemangen om påverkan och frånva-ron av så kallade sanna handlingar och verbala uttalanden försökte jag ändå förhålla mig försiktig och neutral i min roll som forskare. Jag ville i min observa-tionsroll störa så lite som möjligt vid videoinspelningarna och lyssna så mycket som möjligt vid de korta intervjuerna. Om de observerade körledarna och kör-sångarna förändrade sitt beteende för att de visste att de var observerade är mycket svårt att uttala sig om. Min närvaro och videokamerornas placering tyck-tes inte nämnvärt störa vare sig körledare, körsångare, musiker eller tonsättare. Dock la jag märke till att en viss bristande koncentration ibland kunde märkas hos körsångarna samt att de ibland tittade in i videokameran vid inspelningarna. Körledarna tycktes ibland vara väl medvetna om att de blev inspelade och vid flertal tillfällen tittade några av dem under korta ögonblick rakt in i kameran. Möjligen kan tänkas att de justerade eller la tillrätta vissa handlingar och verbala utsagor för att komma i en så bra dager som möjligt hos mig som forskare. Det kan också vara möjligt att de, eftersom de visste syftet med min studie, försökte anpassa sina handlingar och uttryck utifrån hur de uppfattade mina avsikter med min forskning. Dock fanns det, enligt min mening, i körledarnas åtaganden så mycket att genomföra och tänka på under repetitionerna att den inverkan som jag som forskare möjligen skulle kunna ha ändå blev väldigt minimal på grund av den normalt kravfyllda situationen (något som också Bryman, 2004, skriver om).

möjligen ha lett till att körledarna blev ”vana” vid att bli observerade och därför inte upplevde forskaren som störande eller kontrollerande. De studerade körle-darna är dessutom erfarna och vana att agera i situationer där de befinner sig i centrum.

4.7 Bearbetning av data

Under denna rubrik presenteras val av tillvägagångssätt vid bearbetningen av data. Bearbetningen skedde i flera olika steg i form av registreringar av videofil-mer, urval av videosekvenser, transkriptioner av dessa videosekvenser samt ana-lyser.