• No results found

Urval och avgränsning

4.6 Metod och tillvägagångssätt

4.6.3 Urval och avgränsning

Val av körledare och körer

Med avsikten att försöka belysa en variation av sätt att kommunicera tillämpade jag ett strategiskt urval av de körer och körledare som skulle medverka i studien. För att få en avsedd variation av datamaterialet la jag fokus på körer och körleda-re som jag förutsatte skulle kunna ha varierande karaktär och arbetssätt i sin verksamhet. Därför kan sägas att första steget i det analytiska arbetet var att genomföra en granskning av utbudet av körer och körledare.

I valet av körer utgick jag ifrån kriterierna (a) varierade åldrar på körledare och körmedlemmar, (b) lika många kvinnliga som manliga körledare, (c) varie-rande typer av kör, repertoar och intresseinriktning, (d) varievarie-rande geografisk tillhörighet i de mellersta, östra och västra delarna av Sverige, (e) körer som var nationellt kända och erkända som mycket bra samt (f) varierande bakgrund och erfarenhet hos körledarna. Urvalet utger sig inte för att vara representativt för Sveriges körliv, utan visar endast en liten del av ett ytterst mångfasetterat och variationsrikt körutbud. Studien har därför inte för avsikt att göra generalise-ringar utifrån analyserna av det empiriska materialet, utan mer att öppna upp för reflektioner och diskussioner över hur val av gestaltningssätt kan skapa olika förutsättningar för lärande och musicerande.

Efter att ha granskat utbudet av körledare och körer utsåg jag några tänkbara körledare. Samtliga tillfrågade körledare visade stort intresse för studien ifråga samt var mycket positiva till att medverka tillsammans med sina körer. De slutli-gen utvalda körledarna leder körer som alla är verksamma i några städer i de utvalda delarna av Sverige. Var de olika körerna har sin hemvist är av underord-nad betydelse då syftet inte är att problematisera resultatet i relation till regionala skillnader när det gäller traditioner och konventioner i städernas kör- och musik-liv. Sex körledare och körer valdes ut. Tre av körledarna är män och tre är kvin-nor. Trots mitt val av en jämlik könskvotering i urvalet är inte avsikten att stude-ra mina forskningsfrågor utifrån ett genusperspektiv. Dock kan en variation av genus möjligen ge intressanta aspekter på de frågor som står som grund för min studie. Alla utom en kör är blandade körer bestående av både män och kvinnor. En av körerna har en uttalat kristen grund, dock ej tillhörande någon speciell kyrka. En annan kör är kyrkokör med tillhörighet i den Svenska kyrkan. Två av körerna är kammarkörer och en kör är en universitetskör. En kör består av

en-I mitt urval av körledare har jag försökt att välja sådana ledare som på olika sätt i det svenska körlivet betraktas som framstående körledare, allt från en hög professionell nivå med en i Sverige ansedd hög status, till mindre kända, men ändock professionella ledare. Jag har därför endast frågat körledare som är er-kända och dokumenterat skickliga eftersom jag ville studera körledare som så att säga har lyckats med sin körverksamhet. De olika körernas standard varierar från en mycket hög internationellt erkänd nivå till mycket god kvalitet. De i körerna ingående körsångarnas åldrar sträcker sig från ca 13 till 65 år. Alla körledare har någon form av musikutbildning som har anknytning till röstutveckling och sång, vare sig det är ett yrkesval som musiklärare, sångpedagog, kör- och/eller orkes-terdirigent eller annan form av musik- eller röstverksamhet.

Val av musikstycken

Under den aktuella inspelningsperioden repeterade körledarna på flera olika musikstycken som skulle framföras vid kommande konserter. Ett urval av dessa musikstycken samt av lämpliga videoinspelningstillfällen gjordes tillsammans med var och en av körledarna. När det gäller val av musikstycken ville jag få en variation av olika sorters musik. Detta urval innebar en förhoppning att olika musikaliska särdrag och deras eventuellt tillhörande arbetssätt skulle kunna stu-deras. En månfald av kroppsliga och verbala uttryckssätt hos körledarna skulle därmed kunna belysas, då jag såg det som möjligt att körledare använder varie-rande kommunikationssätt vid arbete med olika typer av musik. Varje körledare visade mig de musikverk de hade planerat att repetera och jag fick välja av utbu-det i den mån utbu-det gick att göra ett val. Jag hade för avsikt att filma körledarnas arbete med endast de utvalda musikverken.

Den musik som videoregistrerades och senare valdes för transkription och analys kom till slut att bestå av (a) Agnus Dei ur Monteverdis Missa in illo tem-pore från 1610, för kör a cappella, (b) Våren av Grieg från 1880, omarrangerad 1993 för flickkör a cappella, (c) Winterwonderland skrivet 1934, arrangerat 1993 för kör och jazzgrupp, (d) sats 6, 7 och 9 ur 10 Poem op. 88 av Sjostakovitj från 1951, för kör a cappella, (e) första satsen ur Roadmap for Peace av Olofsson från 2005, för kör, solister och orkester (f) satserna Kyrie och Sanctus ur Missa Lorca av Margutti från 2005, för kör a cappella samt (g) gospellåtarna I won´t forget och One word, för kör och kompgrupp, inspelade 2004 respektive 2006.

Presentation av körledarna och körerna

Körledare Anna12, som är i 45-årsåldern, är utbildad orkester- och körledare och leder en universitetskör på ca 50 personer i åldern 18 till 34 år. Flera av sångarna kommer från stadens musikklasser och musikskolans körverksamhet. Dock har ingen i kören någon form av högre musikutbildning. Intagningsprov sker till kören i form av provsjungning. Körmedlemmarna är vana och duktiga sångare och kören ses inom Sveriges musikliv som en mycket bra kör. Körens verksamhet är bred, med allt från kända kompositörers stora verk för a cappellakör med tyngdpunkten på 1900-talets musik till samarbeten med olika symfoni- och kammarorkestrar, sång- och instrumentalartister samt olika skådespelare. Den i studien ingående repertoaren består av det jazzbetonade stycket Winterwonder-land, vilket framfördes i samarbete med en jazzgrupp. Repetitionerna genomför-des i en rymlig och vacker universitetssal. Konserten framförgenomför-des i en stor och praktfull konsertsal i den stad kören tillhör.

Berit, som är drygt 30 år, är utbildad logoped och leder en gospelkör med cirka 24 medlemmar. Körmedlemmarnas åldrar sträcker sig från ca 20 år upp till drygt 30 år. Kören har intagningsprov, vilket enligt körledaren resulterar i en kör med stor sångkunnighet. Körens konsertverksamhet har varierat mellan uppträdande vid gudstjänster, vid större framträdanden i olika kyrkor eller andra samman-hang samt som bakgrundskör till stora artister. Kören arbetar alltid tillsammans med musiker på både konserter och repetitioner. Repertoaren i studien består av en lugn gospellåt, One word, samt en med snabbare och svängigare karaktär, I won´t forget. Repetitionerna genomfördes i en kyrka i den stad där kören har sin hemvist. Kören framträdde med dessa låtar på en kvällskonsert i samma kyrka.

Körledare Carina är drygt 30 år, utbildad sångpedagog och musiklärare och leder en flickkör med körsångare i åldern 13 till 21 år. Kören består av barn och ungdomar som går i eller har gått i stadens musikklasser. Det är därför, enligt körledaren, en mycket god kvalitet på kören, med ungdomar som är vana notlä-sare, har goda körsångarkunskaper och som sjunger med utvecklade röster. In-tagning sker genom provsjungning. Körens repertoar består av a cappella-musik med allt från spirituals till folkmusik och klassisk musik. Videoregistreringar



12

gjordes under arbete med det romantiska musikstycket Våren av Grieg, omar-rangerat för flickkör. Repetitionerna tilldrog sig dels i en skolaula dels i en mind-re musiksal i en grundskola. Det studerade musikstycket framfördes sedan i en landsortskyrka under körens årliga vårkonsert.

Körledare David, som är 52 år och utbildad i både orkester- och kördirigering är ledare för en blandad kör med körsångare i åldrarna ca 20 till drygt 60 år. Enligt körledaren är det hög musikalisk standard på kören och många av kör-sångarna är utbildade sångpedagoger och musiklärare. För medlemskap i kören krävs en mycket god körsångarkunskap med notläsningsvana och en röst med hög kvalitet. Körens repertoar består till stor del av a cappella-musik från 1900-talet, men även musik från andra epoker ingår i körens arbete. Repertoaren som är videoregistrerad består av tre satser ur Sjostakovitj 10 Poem op. 88 från 1951. Repetitionerna genomfördes i en liten konsertsal på en högskola för musikut-bildning. Konserten med detta verk gjordes tillsammans med annan 1900-talsmusik i en av stadens kyrkor.

Körledare Erik, som är 50 år, har en musikutbildning på universitetsnivå och leder en kyrkokör i åldern ca 20 till 45 år. De flesta av sångarna har gått i stadens musikklasser samt på musikgymnasiet i samma stad. Några av körsångarna är utbildade sångare, men de flesta har andra yrken. Kören har inträdesprov med krav på hög röstkvalitet och god körsångarvana. Repertoaren består vanligen av mycket kyrkomusik. Videoregistreringar gjordes av en sats i Monteverdis Missa in illo tempore från 1610 samt av den av kören beställda romantiska mässan Miss Lorca av Margutti, skriven 2005. Repetitionerna tilldrog sig i en församlingssal tillhörande den kyrka kören hör hemma i. Konserten med uruppförandet gjordes i samma kyrka med kompositören till det moderna verket närvarande.

Körledare Fredrik är 69 år, utbildad musiklärare och leder en kör där åldern på sångarna sträcker sig från drygt 20 år upp till ca 65 år. Kören består till ca tre fjärdedelar av sångare med något slag av musikutbildning. Kraven för att komma med i kören är att körledaren känner sångarna sedan tidigare, att de ska vara införstådda med körledarens sätt att arbeta samt att de uppfyller de speciella krav som finns i respektive stämma. Körens repertoar är mycket bred med allt från medeltida musik till nutida musik, musik från olika länder samt jazzmusik. Kö-ren arbetar ofta ihop med olika jazzmusiker och musiker med kunnighet i andra länders musiktraditioner. Videoregistreringar har gjorts på första satsen i musik-verket Roadmap for Peace av Olofsson, 2005. Repetitionerna genomfördes i en

musiksal på en högskola för musikutbildning. Musikverket framfördes sedan i en av stadens kyrkor.