• No results found

Transkribering av videofilmerna

4.6 Metod och tillvägagångssätt

4.7.2 Transkribering av videofilmerna

Samtliga utvalda filmsekvenser har transkriberats, både som korta skriftliga kommentarer i olika typer av malldokument samt som skriftliga beskrivningar i löpande text. I transkriptionerna har de olika semiotiska resurserna och hur de används under repetitionerna synliggjorts och beskrivits. Transkriptionerna kan ses som ingående i den första nivån i den av Halliday formade teoretiska model-len för språkets metafunktioner och vad som sker i en studerad praktik.

Val av fokus vid transkriptionerna

I transkriptionerna valde jag att dela in de resurser som används av körledare och körsångare i (a) spatiala resurser i form av deltagares och olika artefakters

placer-ingar och positionerplacer-ingar i rummet, (b) kroppsliga resurser (visuella, auditiva och kinestetiska) i form av teckensystemen tal, sång, talsång, skratt, hand- och arm-rörelser, blickar, ansiktsuttryck och kroppsrörelser samt i (c) materiella resurser såsom piano, noter och penna. Med dessa uppdelningar blev det möjligt att ur-skilja vad som händer i de olika körerna i arbetet med musiken. I det socialsemi-otiska perspektivet anges inte riktigt hur beskrivningarna ska utföras, utan det är det sönderplockade och detaljerade språkbruket, i kombination med bilder och teckningar, som i sig själv ses som lösningen på representationsproblemet. Hos McNeill (1992, 2000, 2005/2007) finns lite tydligare anvisningar hur transkrip-tioner av gester ska kunna göras. Dock finns inga anvisningar alls runt detaljer kring övriga kroppsuttryck, pianospel, sång eller andra uttryck. I nedanstående avsnitt beskrivs vad jag i de ovan nämnda resurserna har valt att titta på och sedan transkribera till text.

Körernas rumsliga aspekter och positioneringar

Jag har valt att titta på hur körerna organiserar och arrangerar sitt arbete med musiken under repetitionerna och konserterna samt hur deras användning av utrymme ser ut. Utifrån dessa aspekter har jag studerat hur de har valt att placera materiella artefakter såsom pianon, flyglar och stolar, det vill säga om de sitter i rader eller halvcirklar framför och bakom varandra eller om de sitter i hela cirk-lar, om de sitter eller står runt flygeln eller pianot eller om instrumentet är place-rat centralt mitt framför kören. En granskning av hur körledarnas och körsång-arnas positioneringar, placeringar och rörelseutrymme varierar i relation till varandra har också ingått i de analytiska transkriptionerna. Här har jag valt att titta på om körledarna under repetitionerna befinner sig ståendes mitt framför körsångarna, ståendes eller sittandes bakom pianot eller om de rör sig runt i rummet i olika positioneringar. Hur mycket rörelseutrymme körledarna har att tillgå, om körsångarna sitter på fasta bänkar i olika sektioner och höjder med minimalt rörelseutrymme eller om de har friare och omflyttningsbara möjlighe-ter har också nomöjlighe-terats.

Kroppsligt baserade resurser

I transkriberingen av det verbala språkethar jag använt en kombination av Jeffer-sens (1985) och Linells (1994) transkriptionsmodeller. Jag har antecknat vad som sägs, hur det sägs, om vissa ord betonas, om de är utdragna i längd, när det finns

felsägningar, vilken text i sångerna som sjungs samt om jag inte uppfattar vilket ord som sägs.

När det gäller Sången har jag noterat om körledarnas sätt att sjunga är baserat på vanlig sång, talsång, sjunga före, sjunga med, mima, ta ton eller sjunga med olika uttryck. I granskandet av körsångarnas sång har jag lyssnat efter om de härmar körledarens sång, sjunger stämsång, sjunger enstämmigt, om hela kören sjunger tillsammans och om de sjunger med olika musikaliska uttryck. Jag har också försökt lyssna på och notera huruvida de uttrycker tonsäkerhet, snabbhet i lärande, musikalisk uttrycksfullhet, säker samsjungning, samspel samt hur deras röster klingar.

När det gäller gestiken, det vill säga hand- och armrörelser, har jag hos körle-darna noterat olika formeringar av händerna och armarna, olika höjder och svängningar i armrörelserna, utpekande gester, knäpp med fingrarna, klapp med händerna, rytmiska rörelser samt olika former av dynamiska uttryck. Vid dirige-ring av körerna har jag inte i detalj granskat alla rörelser, utan mer noterat karak-tären på rörelserna. Körsångarnas ytterst begränsade gestik har noterats om så varit möjligt att upptäcka den.

Ansiktsuttryck och blickar har bestått av tecken som visar ett leende, skratt, glatt, ledset eller allvarligt ansikte, rynkad panna, uppdragna eller ihopdragna ögonbryn och en hyschande eller öppen mun. Blickarna har i detta material vi-sats som förstorade eller avsmalnande ögon, snabba eller längre ögonkast, långa eller korta ögonfixeringar, upplyfta eller sänkta blickar, olika ögonuttryck samt mycket eller lite ögonkontakt med körsångarna. Alla dessa har jag försökt notera i möjligaste mån. Hos körsångarna har det varit betydligt svårare att titta efter sådana tecken då avståndet till körsångarna har varit långt i filminspelningarna. Förekommande skratt, leenden, gäspningar, trötthetstecken och bristande upp-märksamhet hos körsångare har dock noterats.

Med kroppsrörelser menas här andra kroppsliga handlingar än de ovan be-skrivna, såsom exempelvis hur kroppen som helhet rör sig i rummet eller hur andra kroppsdelar uttrycker sig i relation till musiken. De tecken som jag har noterat hos körledarna är en genom inandning vidgad kropp, en svängande, vaggande eller framåtlutande kropp, sträckt nacke, olika rörelser i axlarna, föt-terna, benen och/eller höfterna samt om körledarna uttrycker olika känslomässi-ga aspekter med kroppen, såsom exempelvis en hand mot hjärtat. Motsvarande noteringar har även i möjligaste mån gjorts av körsångarna.

Materiella resurser

När det gäller körledarnas användning av pianot har jag transkriberat olika handlingar såsom att spela alla stämmor, spela en till flera stämmor, spela ac-kord, spela rytmiskt komp, ta en ton samt ta flera toner. Noteringar har även gjorts om körledaren spelar samtidigt som hela kören sjunger, när någon stämma sjunger ensamma eller om pianospelet sker helt utan någons medverkande sång.

I körledarnas användande av noter har det inte gått att se vad i noterna de tit-tar efter. Däremot har jag själv haft tillgång till noter som gjort det möjligt för mig att följa med både när det talas om olika moment i noterna samt när kören sjunger. Noteringar har dock gjorts när de tittar i noterna, bläddrar i dem, lägger dem åt sidan eller inte använder dem alls. I körledarnas verbala utsagor har no-teringar gjorts om de pratar om notbilden och dess melodier, harmonier, text eller olika musikaliska föredragsbeteckningar.

Noteringar har också gjorts ifall de i studierna ingående körledarna har använt sig av tekniska hjälpmedel såsom CD-spelare eller när de har nyttjat en penna att anteckna med. Några andra tekniska hjälpmedel har inte förekommit.

Transkriptionsmodeller

För att kunna genomföra de avsedda transkriptionerna använde jag mig både av transkriptionsprogrammet InqScribe samt av malldokumenten i Microsofts Excelprogram. I InqScribe kunde jag göra skriftliga transkriptioner av såväl tal som handlingar samtidigt som den aktuella filmsekvensen synkroniserades tids-mässigt med texten. I detta arbete hade jag stor användning av programmets möjligheter att se filmavsnitten i varierande hastigheter, spela dem fram och tillbaka, titta på dem bild för bild samt alltid kunna följa transkriberad text och handling parallellt. I följande exempel visas ett utdrag på 54 sekunder ur en tran-skription av arbetet med Sjostakovitj Poem nr 7.

[00:00:00.00]D: Ta direkt där sidan 31 (1) alltså mycket mycket lättare det är väldigt tungt nu och hitta den här intima väldigt väldigt väldigt svaga vackra som sammet (D står vid notstället, vänder notblad, rör högra armen/handen i cirkelrörelse, för upp handen mot ansiktet, håller bägge händerna mot brös-tet, går sedan mot pianot, lägger noterna på pianots notställ, sätter sig ner på pianostolen)

[00:00:14.13]D: Ehh sidan 31 för att (tittar i noterna) (1) snabbt för att åter-kalla känslan som vi hade i söndags (D vänder kroppen mot sångarna, gör

noterna i vh, reser sig upp och går mot notstället) (2) direkt på sidan 31 en två

[00:00:30.12] K: Notju snova ... gorad abavjom (D dirigerar) [00:00:42.04]K: Utr[am svezjymi ... snova vboj pajdjom

D: [Sss (D gör små lugna pulshållande rörelser med hh, öppen hand-flata utåt som ett stopptecken med vh i början på frasen, sen något utåtriktad handflata med vh)

[00:00:52.08]D: och så till xx och så pianissimo. (ur transkription 1:2, i InqScribe, David)

Parallellt med InqScribe använde jag även Microsoft Excels mallscheman för mina transkriptioner. Jag har i detta systematiska sätt att transkribera inspirerats av både Rostvall och Wests (2001, 2005) metodiska arbetssätt samt av andra liknande multimodala detaljerade transkriptioner (Kress et al., 2001; Norris, 2004). I dessa schematiska uppställningar har jag endast använt mig av textlig översättning av de kroppsliga handlingarna och uttryckssätten. Filmsekvenserna och ögonblicksbilderna lät jag finnas kvar som separata filer i andra mappar i datorn. I Excelprogrammet kunde texterna sättas in i separerata kolumner bred-vid varandra samt med olika rubriker som motsvarade de olika semiotiska resur-ser körledarna och körsångarna använde sig av under repetitionerna och konresur-ser- konser-terna. Dessa rubriker bestod av (a) körledares tal, (b) körledares sång, (c) kör-sångares tal och sång, (d) körledares hand- och armrörelser, (e) körledares blick-ar och ansiktsuttryck, (f) körledblick-ares kroppsrörelser och kroppspositioner, (g) körledares pianospel (och eventuella andra artefakter) samt (h) körsångares hand- och armrörelser, blickar, ansiktsuttryck, kroppsrörelser och rumsliga posi-tioner.

Figur 4.3 visar ett utdrag ur en transkription från samma filmsekvens som i exemplet ovan. Varje nytt yttrande eller ny handling har införts i mallen på en egen rad. Transkriptionsmallen innehåller även en kolumn för tid. Här kan avlä-sas de ord körledaren säger under denna korta filmsekvens. Det går också att avläsa vad körledaren gör med sina händer och armar, blickar och kroppsrörel-ser. Körsångares tal och sång går också att avläsa. På så sätt blir flera samtidiga handlingar synliga parallellt, det vill säga, hur de olika teckensystemen i samver-kan används.

Figur 4.3. Transkriptionsmall 1:2 i Excel, David.

Deskriptioner

För att få en mer överskådlig bild av de sönderdelade och in i detalj synliggjorda komplexa händelserna i dessa transkriberade mallscheman gjorde jag även lö-pande beskrivningar av olika skeenden från varje videosekvens. Dessa fick karak-tären av så kallade täta beskrivningar. Jag fick på detta sätt en mer lättläst version av de annars ganska osammanhängande transkriptionsmallarnas betydligt mer svårlästa uppställningar. Syftet med dessa deskriptioner var att ge en återskapad helhetsbild av skeendena. Nedanstående text är en deskription från samma repe-titionsskede som ovan.

Start-tid

Körledarens tal Körsånga-res sång och tal Körledares hand- och armrörelser Körledares blickar, ansikts-uttryck, Körledares kroppsrörelser, kroppspositioner 0.00.00 Ta direkt där sidan 31 alltså (1) mycket mycket lättare det är väldigt tungt nu och hitta den här intima väldigt väldigt väldigt svaga vackra som sammet

vänder not blad, rör högra armen/handen i cirkelrörelse runt, för upp handen mot ansiktet, håller bägge händerna mot bröstet tittar i noterna tittar upp på kören blickar nedåt, tittar sedan på noterna som ligger på flygeln står vid notstället, håller noterna i v.h., går sedan mot pianot, lägger noterna på flygelns notställ, sätter sig ner på pianostolen

0.00.14 Ehh sidan 31, för att (1) snabbt för att återkalla känslan som vi hade i söndags (2) Direkt på, sidan 31 en två Åhh Mmm Hm cirkelrörelser med händerna i luften, formar händerna till ngt smått, tar noterna i v.h. tittar i noterna, vänder sen på huvudet och tittar på körsångarna

kroppen vänd mot noterna, vänder kroppen mot körsångarna, reser sig upp och går mot notstället 0.00.30 "Notju snova … gorad abavjom" dirigerar, stadig fyrtakt tittar i noterna varvat med blickar upp på körsångarna vid notstället vänd mot körsångarna, vidgar kroppen vid ett litet crescendo

0.00.42 Sss. (2) och så till xx och så pianissimo "Utram svezijymi … snova vboj pajdjom" dirigerar, avvärjande gest riktad med handflatan mot sångarna tittar i noterna varvat med blickar upp på körsångarna vid notstället vänd mot körsångarna

Körledaren står vid notstället framför körsångarna och inleder sekvensen med att säga att körsångarna ska sjunga från sidan 31 igen. Han går till fly-geln, sätter sig ner och säger att sångarna denna gång ska sjunga mycket lät-tare, intimare och väldigt, väldigt svagt, vackert som sammet. Körledaren vi-sar med hjälp av både hand och arm hur han vill att sången i fortsättningen ska sjungas. Vid tal om vackert som sammet lägger han bägge händerna mot bröstet. Han säger också att körsångarna ska försöka återkalla den känslan som de hade när de sjöng sången vid en tidigare repetition. Körledaren reser sig upp, går fram till notstället och gör rörelser som visar att sångarna ska börja sjunga. Han dirigerar med både stora och små rörelser när kören sjunger. Under tiden som sången sjungs ger han kommentarer till sångarna att de ska sjunga tystare samt att det är pianissimo.

(ur deskription 1:2, David)