• No results found

Delstudiernas viktigaste resultat

Här följer i påståendeform en sammanfattning av de viktigaste resultaten från de tre delstudierna. Sammanfattningen är tematiskt strukturerad under de rubriker som härefter följer och svarar mot frågorna: Vad kännetecknar musikproduktion i utbildningssammanhang och som professionell verksamhet? Hur beskriver musikproducenter och lärare i musikproduktion den professionella kompetens de behöver i sina respektive yrken?

7.1.1 Musikproduktion i utbildning och som professionell verksamhet

Musikproduktion handlar primärt om att gestalta medieburen musik. Det är en uppfattning som återkommer bland undersökningsdeltagarna i de olika delstudierna. Resultatet av musikproducenters arbete är musik som är inspelad på ett eller annat sätt och därför är musik och inspelningsteknik centralt ämnesinnehåll. En musikproducent måste dock inte av nödvändighet vara en skicklig musiker eller kunnig tekniker. Däremot förutsätts en musik-producent ha musikaliska visioner.

Kännetecknande för musikproduktion är att de verktyg som används i produktionsverksamhet är föränderliga, och de kan förändras snabbt.

Eftersom programvarubaserade musikproduktionsverktyg med enkla medel kan uppdateras sker med jämna mellanrum förändringar av verktygen. Ofta

är sådana uppdateringar motiverade av tillverkarna med att nya funktioner införs eller att det är fråga om prestandahöjningar. Det kan också vara mjukvarans användargränssnitt som struktureras om. Oavsett vilket blir konsekvensen att lärare, musikproducenter och andra som arbetar med musikproduktion måste ha i beredskap att verktygen som används för musikproduktion är föränderliga.

Musikproduktion är en pedagogisk verksamhet. Resultaten visar att musikproducenter utövar ett ledarskap och ungefär som lärare kan vinna mycket på att utveckla ett sinne för psykologi och pedagogik. En musikproducent ska ha förmåga att som ledare fatta beslut och även vara framåt, drivande och kreativ samt socialt kompetent och ha förmåga att samarbeta med andra, gärna med ett ödmjukt och personligt förhållningssätt.

En viktig egenskap hos lärare som undervisar i musikproduktion är att de har intresse för elevernas lärande. Lärares pedagogiska förmåga är väl så viktig som avancerad ämneskunskap. Egen erfarenhet av musikproduktion kan ha stort värde för lärare i ämnet.

Undersökningen visar också att musikproduktion skiljer sig från andra musikämnen. Vid sidan av rent musikaliska kunskaper ställs det andra krav på de lärare som undervisar i musikproduktion jämfört med dem som undervisar i traditionella musikämnen. Lärare i musikproduktion måste klara av att hantera utrustning och programvara för musikproduktion samt förmåga att omsätta sådana tekniska kunskaper i en pedagogisk kontext.

När musikproduktion etableras som ämne vid exempelvis en kommunal musikskola kan ämnet utgöra ett hot mot annan verksamhet. Det kan handla om att vissa ämnen får minskade resurser som en konsekvens av nyetableringen. Ett problem kan också vara att traditionella musiklärare ofta har vaga kunskaper om musikproduktion och om hur dagens musik skapas och distribueras. Därför kan många lärare ha svårt att förstå nyttan med musikproduktionsämnet. I en god lärandemiljö kan dock musikproduktion bidra till att elevers intresse för annan musikundervisning ökar och att de traditionella musiklärarnas kännedom om och förståelse för den aktuella musik- och ungdomskulturen förbättras. Numera använder dessutom allt fler musiklärare och musikhögskolelärare datorer i sitt vardagliga arbete, både för administration och i sitt eget musicerande och detta kan resultera i en större acceptans för musikproduktion som utbildningsämne bland lärare som arbetar med andra musikämnen.

7.1.2 Kompetenser hos musikproducenter och lärare i musikproduktion

Musikproducenter och lärare i musikproduktion är multikompetenta.

Resultaten visar att musikproducenter är mångsysslare som växlar mellan många olika sysslor. Det kan handla om att vara talangscout, artist,

kompositör, arrangör, ljudtekniker, designer eller kanske marknadsförare.

Detta gör att gränserna mellan gamla traditionella yrkeskategorier allt mer håller på att suddas ut. Lärare i musikproduktion ställs inför många olika utmaningar av såväl musikalisk som teknisk karaktär. En sådan utmaning kan vara att guida vilsna elever när de ställs inför alla de valmöjligheter som moderna musikproduktionsmjukvaror erbjuder. Lärare i musikproduktion bör alltså vara väl förtrogna med hur operativsystem, mjukvara och annan teknisk utrusning för musikproduktion fungerar. Eftersom ämnet är teknikberoende är det viktigt att teknisk support sköts bra, annars riskerar undervisningen att haverera. En annan utmaning för lärare i musik-produktion är bristen på undervisningstraditioner och läromedel utvecklade för ämnet. Lärare i musikproduktion måste också vara beredda på att göra arbetsuppgifter som innebär administration eller installation och skötsel av teknisk produktionsutrustning, alltså uppgifter som normalt inte brukar räknas in i en pedagogs arbete.

Yrkesverksamma musikproducenter använder sig av särskilda lyssnar-strategier så att de snabbt kan växla mellan att lyssna på detaljer i musiken och att lyssna på helheten. Sådan förmåga kan beskrivas som en viktig kompetens för musikproducenter.

Musikproducenter är kunniga om aktuell musik- och ungdomskultur. Att väl känna till vad det är för musik som människor gärna lyssnar till och att ha förmågan att kunna förutspå vad som kommer att gå hem hos lyssnarna i framtiden är en nyckel till kommersiell framgång för musikproducenter.

Undersökningens resultat tyder också på att lärare i musikproduktion i sin undervisning kan vinna fördelar om de är väl orienterade i den aktuella musikkulturen. Även aktuell kännedom om andra kulturyttringar som film, dataspel, television och nya medier som Internet kan vara av stort yrkesmässigt värde för musikproducenter och lärare i musikproduktion.

Upphovsrätt och juridik är viktigt för musikproducenter. Det som särskilt gör upphovsrättsliga frågor viktiga i samband med musikproduktion är att upphovsrättsliga ersättningar kan komma att bli en än mer väsentlig inkomstkälla för musiker och musikproducenter i framtiden. En problematik i detta sammanhang är spridningen av piratkopierat upphovsrättsligt skyddat material som kan få negativa konsekvenser för rättighetsinnehavarna.

Musikproducenter är entreprenörer. I framtiden kommer framför allt att arbeta som frilansare och bör som sådana kunna företagsekonomi, marknadsföring samt ha förmågan att driva egna företag. För musikproducenter finns i entreprenörskapet också utmaningen att nå balans mellan ekonomiska mål och produktionsverksamhetens konstnärliga och kreativa inriktning.

7.1.3 Aspekter på lärandemål i musikproduktion

Musikproduktion i den högre utbildningen kan ha många lärandemål.

Undersökningsdeltagarnas uppfattningar om vad som är viktig kunskap och förståelse, färdighet och förmåga, värderingsförmåga och förhållningssätt för en nyutbildad musikproducent, eller lärare i musikproduktion varierar mycket. Generellt är dock att de flesta svaren har varit riktade mot pedagogisk förmåga, ledarskap, musik, teknik, juridik, etik eller entreprenör-skap och har innefattat element av såväl kunentreprenör-skap och förståelse som färdighet och förmåga och värderingsförmåga och förhållningssätt.

Resultaten spänner alltså över dessa tre typer av kunskapsformer. Därför kan högre utbildning i musikproduktion ha olika inriktning beroende på vad av det ovan nämnda ämnesinnehållet som fokuseras.

Teknisk utveckling påverkar ungdomars musikaliska kompetens. En viktig förändring är att utvecklingen av informations- och kommunikations-teknologi har förändrat ungdomars musikaliska kompetens och inställning till musik. Dagens ungdomar är medvetna som lyssnare och nyfikna på och kunniga om olika musikstilar och genrer. Millenniegenerationens förändrade medievanor har fått konsekvenser för musikundervisningen. De elever och studenter som växt upp med Internet och datormusikskapande visar andra musikaliska förmågor jämfört med tidigare generationer. Dessa förmågor omfattar bland annat sådant som rytmisk kompetens, genre- och repertoar-kännedom och färdigheter i orkestrering.

Med datorer kan allt fler producera musik men samtidigt styr tekniken den musikaliska gestaltningen. De senaste årens tekniska utveckling inom datorområdet har dramatiskt förändrat förutsättningarna för musikskapande.

Den tekniska utvecklingen kan också ses som en demokratifråga eftersom teknik som tidigare var exklusiv för en liten skara producenter nu snabbt har blivit tillgänglig för väldigt många människor. Med en vanlig dator och enkel mjukvara kan man idag genomföra musikproduktioner som låter utmärkt. Men även om teknik och tekniskt kunnande är mycket viktigt för musikproduktion, både i undervisning och i professionell verksamhet, är teknikens roll är att vara ett verktyg för att nå musikaliska mål.

Ett möjligt problem med den medieburna musiken kan vara att producenter, medvetet eller omedvetet, anpassar musiken efter tekniken och därmed begränsar det musikaliska uttrycket. Verktygen, alltså till exempel vilken musikproduktionsmjukvara man väljer för att göra en produktion, påverkar det musikaliska resultatet mycket. Dessutom kan det vara så att vissa musikproduktionssystem låser fast kulturella konventioner om hur populärmusik bör låta. Undersökningsresultaten visar en medvetenhet bland såväl musikproducenter som musiklärare om att verktygen påverkar hur musiken låter.

Sammanfattningsvis kan musikproduktion ses som en pedagogisk praktik som syftar till att gestalta musik i medieburen form. Musikproducenter

beskrivs som multikompetenta entreprenörer med god kunskap om aktuell musikkultur. Musikproduktion skiljer sig från andra musikämnen eftersom det kräver såväl teknisk som musikalisk och pedagogisk kompetens av undervisande lärare. Musikproduktionsverktygens föränderliga karaktär, och den snabbhet med vilken denna förändring sker, innebär också en stor pedagogisk utmaning för dem som undervisar i musikproduktion.

De elever och studenter från millenniegenerationen som deltar i musik-produktionsundervisning har tack vare sin förtrogenhet med informations-och kommunikationsteknologi informations-och sin medieanvändning utvecklat avancerade musikaliska förmågor. Dessa aspekter är viktiga att överväga när lärandemål formuleras för utbildningar i musikproduktion och musiklärar-utbildning med inriktning mot musikproduktion.