• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 600 780 800

Beviljade medel

(tkr) 350 600 500

Bakgrund

Många barn och ungdomar växer upp i miljöer som präglas av missbruk, psykisk ohälsa, våld och andra former av utsatthet, något som ofta leder till skador för livet. Många av dem hinner bli vuxna, utan att bli sedda. Ibland har de kallats De glömda barnen.

Med utgångspunkt i ett helhetsperspektiv och med fokus på så väl sociala situationer som fysiska och själsliga behov vill Hela Människan förmedla redskap för att möjliggöra en god social tillvaro, ett värdigt liv och framtida gott vuxenskap.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Målet med projekt är att genom ett socialt, andligt och intellektuellt stöd via samtalsfora och varaktiga mötesplatser erbjuda tonåringar och unga vuxna möjlighet att på egna villkor, i samtal och aktiviteter tillsammans med goda medvandrare och mentorer, lära sig se och förstå sin historia, sig själva och sina beteenden. Härigenom skapas förhoppningsvis förutsättningar för alternativ till initiativlöshet, kriminalitet och drogberoende eller andra dysfunktionella beteenden och förutsättningar för en god social

Fakta om Hela Människan

• Hela Människan är en del av Svenska kyrkans och de traditionella frikyrkornas sociala arbete. De vill ge stöd till människor som befinner sig i en utsatt situation och vill vara en resurs, både operativt och förebyggande.

• Hela Människans lokala arbete bedrivs av självständiga enheter på uppdrag av församlingar och finns på ett nittiotal orter i Sverige. Det lokala arbetet går ofta under namnet Ria.

• Uppdraget för Hela Människans riksenhet är att stödja, utveckla och skapa förutsättningar för hela organisationens arbete.

• 2005 bildades Hela Människan i Karlskoga- Degerfors. Källa: www.helamanniskan.se

32

tillvaro, ett värdigt liv och ett framtida gott vuxenskap. Projektet drivs i Karlskoga, Degerfors och Kristinehamns kommuner.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Erbjudanden om ett socialt, andligt och intellektuellt stöd via samtalsfora och mötesplatser där man får möjlighet att lära sig se och förstå sin historia, sig själv och sina beteenden.

275-300 kontakter.

Delmål Mätbara resultatmål

Grupper enligt Dialogmodell för stöd, tanke/idéutbyte och personligt växande på egna villkor.

Minst 2 pågående veckovisa samtalsgrupper á minst 10 träffar med cirka 6-8 deltagare per grupp.

Enskilda samtal på KBT bas för personlig utveckling och revision.

Minst ett 20tal ungdomar i sejourer på 5-12 tillfällen. Förändrat tänkande relaterat till frågor som identitet,

självkänsla, social situation, livsföring, drogvanor med mera.

Mätbart förändrad situation, före och efter, för minst 40 ungdomar.

Målgrupp

Projektet är tänkt för den som är i åldern 15 – 24 år och känner att han eller hon kanske är ett glömt barn eller befinner sig i någon form av utsatthet eller utanförskap, avsett kön, etnicitet eller livshistoria.

Metod

Projektet utgår från ett salutogent förhållningssätt med fokus på KASAM (känsla av sammanhang). Rekryteringen av deltagarna i projektet sker kontinuerligt genom kontakter med myndigheter, olika former av upprop, punktinsatser och fältarbete. MI (Motiverande samtal) används i den inledande kontakten med deltagarna och för avstämning av förändringsprocessen. Genom erbjudande om regelbundna samtalsgrupper enligt Dialogmodell har projektets deltagare ett forum för stöd, tanke- och idéutbyte. Projektet kan erbjuda KBT (Kognitiv beteendeterapi) baserade terapi/ stödsamtal via diplomerad psykoterapeut och kan bistå i själavårdssamtal genom tillgång till pastor, präst och diakon. De erbjuder drogfria aktiviteter, vilka samtidigt kan skapa förutsättning för socialisering och vuxet ansvarstagande. Exempel kan vara vandring, segling, målning, matlagning, hantverk, motoraktiviteter, musikverksamhet med mera.

33 Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller aktiviteter. Utifrån målgruppens behov har planerade fysiska aktiviteterna fått stå tillbaka till förmån för enskilda samtal.

Enligt slutrapport

Ingen rapporterad plan- eller målavvikelse.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har med ett salutogent perspektiv gett unga i social utsatthet kunskap att skapa en stabil tillvaro. De evidensbaserade insatserna har även mål att förebygga alkohol- /drogmissbruk och kriminalitet samt att påvisa alkohol- och drogfrihet som adekvat livsstil. 2012 etablerades cirka 450 kontakter vilka lett till enskilda samtal och dialoggrupper. Projektet har trots stora integritetsbehov, under 2012 genomfört aktiviteter på samtliga projektorter. De kan här utläsa en tydlig förändring av livssituation och förhållningssätt hos deltagarna.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultat

Att i salutogent perspektiv ge unga i social utsatthet kunskap om och tilltro till sin egen förmåga att skapa en trygg, social tillvaro, samt att förebygga alkohol-

/drogmissbruk och kriminalitet och att påvisa alkohol- och drogfrihet som en adekvat livsstil.

Drygt 450 olika kontakter med mer än 100 fördjupade kontakter och ett mätbart förändrat tänkande, se nedan.

Delmål Mätbara resultat

Enskilda samtal. I projektet har vi hittills mött 61 ungdomar i åldern 15 - 23 år, i allt mellan 2 och 38 samtal, (vanligen 10 - 15). Under 2012 har vi mött 29 ungdomar, med just nu 15 pågående sessioner.

Samtalsgrupper Karlskoga, vt 2012 en grupp med 9 ungdomar, ht 2012 en grupp

med 6 ungdomar, totalt 42 samtalstillfällen. I Degerfors två grupper, en för första generationens invandrarungdomar med totalt 11 deltagare, samt en för socialt vilsna tonåringar, med 7 deltagare i sammanlagt 28 samtalstillfällen. I Kristinehamn vt 2012 en grupp för tjejer med bakgrund i eget och/eller anhörigas missbruk och psykiska ohälsa, totalt 12 tillfällen.

34

Upplevda framgångar med metoderna

Arbetet i sin helhet har varit mycket framgångsrikt utifrån att de kontakter de haft, vilka lett till en fördjupad relation och arbetsallians, burit frukt i form av tydligt förändrade förutsättningar i tillvaron hos de ungdomar de mött, även efter avslutade kontakter.

Projektet kan i dag också börja se att de allt mer får en plats i medvetandet hos de ungdomar som finns inom målgruppen, men vilka de ännu inte mött, det vill säga de vet i dag att projektet finns och går att lita på.

Uppföljning

För att kunna säkerställa förändringar i beteende och tänkande utifrån insatserna har de gjort mätningar av välbefinnande, social situation, ekonomi, familj, skola/arbete, med mera så väl före som under och efter insatsen.

Vad de i dag kan se är de facto att ingen av dem de hittills mött i enskilda samtal återgått till den situation de befann sig i före insatsen. De har framförallt stärkts i de delar som gäller socialisering och självkänsla/välbefinnande. Grunden för detta går sannolikt att hitta i insikten om egenmakt och att tillvaron härigenom ter sig mer hanterbar och begriplig.

För mer information om projektet kontakta: Hela Människan Karlskoga Degerfors

Mats Haglund Telefon: 070- 543 11 32

35

Internationella Romska och resande kvinnors forum – COPE/Droger

Outline

Related documents