• No results found

Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol och Narkotikafrågor (KSAN): Marknadsföring till flickor, del

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 230 320

Beviljade medel

(tkr) 230 300

Bakgrund

Forskning visar på kopplingen mellan tidig rökdebut och ökad risk för beroendeutveckling av alkohol och andra droger. Enligt flera rapporter är flickor och kvinnor de grupper som röker mest. Flickor och unga kvinnor utgör en sårbar grupp som riskkonsumenter av alkohol. Utseende- och kroppsfixeringen som understöds av den aggressiva marknadsföringen av olika beroendeframkallande preparat utgör ytterligare en risk för att flickor och unga kvinnor kommer i kontakt med preparat för fettbränning eller dopingmedel. Konsumentverket med flera har noterat den lavinartade ökningen av kostnaderna för marknadsföringen och alkoholreklam i Sverige.

KSAN har under tiden 2009-2010 drivit projektet Marknadsföring till flickor med stöd av projektmedel från Statens folkhälsoinstitut och Länsstyrelsen i Stockholms län. Projektet har bland annat producerat nyhetsbrev som spridits till alla medlemsorganisationer samt KSAN:s nationella nätverk för tjejgruppsledare BellaNet, öppnat ett Twitter-konto Flickor i fokus och tagit fram en kort film med tolvåriga skolflickor.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar ytterst till att motverka missbruk och psykisk ohälsa bland flickor och unga kvinnor. Projektet vill öka kunskapen hos nyckelpersoner om tidigt drogförebyggande arbete och nya trender inom missbruksområdet/preparat samt motverka den aggressiva marknadsföringen. Syftet är också att påverka flickors attityder och värderingar om alkohol, tobak och andra droger och främja deras möjligheter att avstå från dessa.

67

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Föra ut nytt metodmaterial för att motverka missbruk. Antal handledarmaterial ges ut och används i ett antal tjejgrupper.

Delmål Mätbara resultatmål

Nå ut till nyckelpersoner. Fyra regionala kunskapsseminarier anordnas.

Nå ut till aktörer utanför KSAN:s egna nätverk. Seminarier genomförs vid Bokmässan och NordANs kvinnosektion. Flickor/unga kvinnor nås och stärks. Ett antal grupper som använt materialet kan redovisas.

Målgrupp

Personal i skolor, fritidsgårdar, föreningsliv, föräldrar och andra intresserade.

Metod och aktiviteter

KSAN avser att i projektet föra ut dokumentationen, handledarmaterialet, Det rosa

monstret, erfarenheter av framgångsrikt och väldokumenterat arbete och arbeta för att

öka antalet som kan använda kunskapsunderlaget och interaktiva drogförebyggande metoder. Detta för att motverka den aggressiva marknadsföringen av bland annat tobaksprodukter, alkohol, legala och illegala läkemedel och dopingpreparat riktad till potentiella nya användargrupper, det vill säga flickor/unga kvinnor. Fyra regionala konferenser anordnas för att lansera materialet med en kunskapsdel om hur ANDT situationen för flickor och ANDT-strategin ser ut. KSAN avser förstärka nätverket BellaNets medlemmar med Det rosa monstret som kan användas direkt i deras pågående tjejgrupper. Materialet ska presenteras på Bokmässan och på NordANs kvinnoseminarium i Malmö i oktober 2012. KSAN:s medlemsorganisationer mobiliseras till aktivitet för att motverka den aggressiva marknadsföringen. Hemsidan används för utåtriktad information och twitter.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Projektet följer i stort planen enligt ansökan.

68

Enligt slutrapport

Ingen rapporterad plan- eller målavvikelse.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

KSAN har i projektet under 2012 gett ut och fört ut brett det nya interaktiva och tidigt drogförebyggande metodmaterialet Det rosa monstret, ett handledarmaterial som vill inspirera tjejer till aktivitet och eftertanke, via regionala kunskapsseminarier i Stockholm, Malmö, Örebro och Luleå. Ett omfattande antal presentationer, workshops, seminarier har hållits för att uppmärksamma den aggressiva marknadsföringen till flickor och unga kvinnor av ANDT-preparat, öka kunskapen om hälsokonsekvenserna av dessa samt för att föreslå interaktiva metoder att motverka detta.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Föra ut nytt metodmaterial för att motverka missbruk. Handledarmaterialet finns och har tillgängliggjorts för en bred användargrupp.

Delmål Mätbara resultatmål

Nå ut till nyckelpersoner. Genomförda kunskapsseminarier, Stockholm, Malmö, Örebro och Luleå.

Nå ut till aktörer utanför KSAN:s egna nätverk. Ovan redovisad respons, nya förfrågningar, twitter, artiklar i olika media. Nordiska ministerrådet.

Flickor/unga kvinnor nås och stärks. KSAN:s tjejläger genomförd. BellaNet-medlemmar använder materialet i sina grupper.

Upplevda framgångar med metoderna

Mottagandet av Det rosa monstret! Ett stort intresse och nytändning för drogförebyggande arbete utifrån ett spännande perspektiv. Kommentarer som getts om materialet är bland annat: Wow vilket fantastiskt fint material ni har arbetat fram i Det

rosa monstret! Vi vill verkligen hjälpa till att släppa ut monstret så att alla får syn på det!

Vi kommer att visa det för alla våra konsulenter i landet på personaldagar. Grattis till ett fantastiskt jobb! Roligt att ni lyfter flickors och unga kvinnors styrka och makt att förändra! Spännande med ett material som inte klär flickor i offerkofta - det här Rosa monstret är empowerment!

Örebro kommun vill ha en utbildningsdag i det nya materialet våren 2013. Västernorrlands Landsting, Tobaksfria Duon, har beställt en Pep talk till den 11 februari

69

2013 när de firar 20 års jubileum med utgångspunkt i Det rosa monstret. Materialet uppmärksammas ute på nätet.

Uppföljning

KSAN:s styrelse har följt upp projektet. Projektet har väckt mycket intresse och lett till ytterligare studiebesök, seminarier och föreläsningar om projektet. Efterfrågan om nya samarbeten finns på grund av att allt flera nya narkotiska preparat kommer ut på marknaden och marknadsförs bland annat som hälsopreparat utan att negativa hälsokonsekvenser redovisas. Vidare står helt andra aktörer än de traditionella för såväl attitydpåverkan, värderingar och hälsoinformation. Till exempel bloggarna som har över en miljon unga besökare/vecka. Dessa nya trendsättare och makthavarna har inte ungas hälsa som första prioritet. Flickors och unga kvinnors ökade nyfikenhet, experimenterande av nätdroger och uppdagad narkotikabrottslighet har uppmärksammats under året och har lett till att KSAN vill vidareutveckla projektet för att aktivt kunna motverka och förebygga narkotikamissbruk och brottslighet bland flickor och unga kvinnor.

För mer information om projektet kontakta: KSAN

Leena Haraké Telefon: 08- 10 10 51

70

Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor

Outline

Related documents