• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 1 100 1 100 1 021 939

Beviljade medel

(tkr) 800 800 900 936

Bakgrund

De södra delarna av Sverige har en mer utsatt position än övriga landet vad gäller tillgång och attityder till alla typer av droger, det vill säga ANDT. Delvis beror det på närheten till kontinenten, vilket innebär en ökad tillgänglighet, lägre priser och en mindre restriktiv drogpolitik än den Sverige förespråkar och praktiserar. Därför startade SMART föreliggande projekt 2009 då de såg ett behov av en särskild primärpreventiv nysatsning på barn och ungdomar i regionen samtidigt som efterfrågan om att starta kontraktsverksamhet hade ökat. Kontraktsmetoden finns idag spridd i cirka 90 kommuner i Sverige varav tio kommuner finns i de södra delarna av Sverige.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att förhindra och/eller skjuta upp olika drogdebuter i det utsatta södra Sverige. Genom stabila kontraktsverksamheter vill man förhindra tobaksdebuter samt skjuta på alkoholdebuter bland ungdomar. För att öka ungdomars engagemang och

Fakta om riksförbundet SMART

• Riksförbundet SMART är ett nätverk för alla som arbetar drogförebyggande med hjälp av positiv förstärkning och individuella kontrakt med ungdomar. Målet är att förhindra och/eller uppskjuta olika slags drogdebuter.

• Denna typ av kontraktsmetod har sin bakgrund i hockeyföreningarnas primärpreventiva arbete under slutet av 1980-talet.

• Den första föreningen för kontraktsmetoden som inte initierades av en hockeyklubb var föreningen Tyresö Team Smart som bildades 1994. Riksförbundet SMART bildades år 2001. • Kontraktsverksamhet finns idag i bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Baltikum och

Ryssland.

• SMART Ungdom är en organisation för unga med syfte att samla de ungdomar som har kontrakt.

121

delaktighet arbetar projektet med att sprida Smart Ungdom till de skolor som arbetar med kontraktsmetoden.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Genom spridning av kontraktsmetoden, och Smart Ungdom, skjuta på alkoholdebuter och förhindra tobaksdebuter i målområdet.

Signifikanta minskningar i kommunala drogvaneundersökningar.

Delmål Mätbara resultatmål

Öka antalet nya kontraktsverksamheter i målområdet. Från dagens 11 nystartade verksamheter till 16. Öka antalet Smart Ungdom - klubbar i målområdet. Från dagens 5 klubbar till 11 klubbar. Bidra till minskade tobaksdebuter och uppskjutna

alkoholdebuter i målområdet.

Signifikanta minskningar i kommunala drogvaneundersökningar. Målgrupp

Målgrupp för spridningen av metoden är vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar i sitt arbete, skolsköterskor, lärare, fritidspedagoger etcetera samt beslutsfattare. För metoden är barn och ungdomar (årskurs 4-9 alternativt 6-9) målgruppen. För spridning av Smart Ungdom är högstadielever målgruppen.

Metoder

Den primära metoden är kontraktsmetoden vilket innebär att man arbetar drogförebyggande med hjälp av positiv förstärkning och individuella kontrakt med barn och ungdomar för att förhindra och/eller uppskjuta olika slags drogdebuter.

Nedan beskrivna miniplattform beskriver konceptet med kontrakt och är samtidigt ett minimikrav för nytillkomna verksamheter inom SMART:

• Individuella kontrakt med barn och ungdomar • Minst tobak i kontraktet

• Vårdnadshavarens skriftliga godkännande • Tidsbegränsat medlemskap

• Frivilligt att vara med (eller avstå) och rätt att gå ur • Rätt att komma tillbaka (även efter en avstängning) • Konsekvens vid kontraktsbrott

122

• Positiv förstärkning, uppmuntra det goda (förmåner)

I SMART:s målsättning ligger även att stödja och stärka föräldrar/vårdnadshavare och andra vuxna i deras förhållningssätt till barn/ungdomar kring frågor som det lokala kontraktet berör. Samt att samla in och sprida idéer och erfarenheter från lokala kontraktsverksamheter samt stödja och uppmuntra dessa verksamheter utifrån deras önskemål och behov.

Aktiviteter 2012

Inspirationsdag med externa föreläsare på temat: självkänsla, självförtroende, positiv förstärkning i skolan. Mest för skolsköterskor. Fortsatt arbete med vuxen-, ungdoms- och seniorråden. Skicka ungdomar till den nationella ungdomskonferensen. Stort, attraktivt skolavslutningsevent för kontraktsskrivande ungdomar i hela målområdet. Mässor/konferenser, bland annat World Forum Against Drugs (WFAD), Reflektion kring

prevention och Drogfokus. Dragspelsutformad trycksak om tobak i tiotusentals exemplar.

Följa den moderna forskningen. Arbeta för en framgångsrik utvärdering och serva forskargruppen. Lyssna till SMART:s Vetenskapliga Råd. Genomföra skolbesök.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar av projektplanen har skett vad gäller aktiviteter, tidsplan och personal. Startsträckan för projektet blev längre än planerat då det varit tidskrävande att förankra projektet. Omfördelningar av tjänstgöringsgrader har skett inom personalstyrkan. Som skäl till förändringarna anges personalbrist inom den egna verksamheten och annat.

Enligt slutrapport

Startsträckan för projektet var längre än planerat då det var tidskrävande att förankra projektet, anställa medarbetare (klart oktober 2009) och knyta nya kontakter. Med anledning av detta reviderades projektets resultatmål gällande antalet kontraktsverksamheter och Smart Ungdom- klubbar efter första ansökan. Nu är projektet etablerat i målområdet, och intresset för projektet är stort, arbetet fortskrider utan hinder. Aldrig har så många nya verksamheter varit på gång som nu.

123 Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har under 2012 genomfört en inspirationsdag i Hässleholm, ett mycket stort antal skolbesök, en föreläsning i Landskrona och träffar för aktiva ledare och ungdomar. En hemsida för projektet lanserades i mars 2012, www.smartsyd.se.

Projektet har deltagit i följande mässor/konferenser: Konferens om barnkonventionen i Hässleholms kommun, Skolsköterskekongressen, Reflektion kring prevention, SMART och Smart Ungdoms nationella ungdomskonferens, WFAD, NordAN och Drogfokus.

De har haft samverkansmöten med Vittsjö GIK och fritidsgården Markan i Hässleholm samt möten med barn och ungdomsnämnden i Hässleholm kommun. Ett flertal planeringsmöten med projektgruppen har genomförts.

Sedan senaste ansökan har antalet kontraktsverksamheter ökat från nio till 13 verksamheter inom målområdet. I två kommuner drivs kontraktsverksamhet i kommunens alla högstadieskolor och i sju kommuner drivs den på enskilda skolor. Fem Smart Ungdom- klubbar har bildats.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Genom spridning av kontraktsmetoden, och Smart Ungdom, skjuta på alkoholdebuter och förhindra tobaksdebuter i målområdet.

Det är ännu för tidigt att titta på lokala drogvaneundersökningar, men genom den pågående utvärderingen av Örebro Universitet, kommer vi 2015 att se resultat av det arbete vi genomfört.

Delmål Mätbara resultatmål

Öka antalet nya kontraktsverksamheter i målområdet. 15 nya kontraktsverksamheter i svenska region Syd + ca 100 skolor i Danmark.

Öka antalet Smart Ungdom - klubbar i målområdet. Fem nya Smart Ungdom- klubbar har startats. Fler är på gång nu. Bidra till minskade tobaksdebuter och uppskjutna

alkoholdebuter i målområdet.

Liksom huvudmålet är det ännu för tidigt at avgöra detta, men efter utvärderingen 2015 kommer vi att kunna påvisa resultat av arbetet. Upplevda framgångar med metoderna

Örebro universitet fick 2004 i uppdrag av Socialstyrelsen att utvärdera kontraktsmetoden i Västernorrland län. Dock avbröts tyvärr effektutvärderingen av orsaker utanför Socialstyrelsens och universitetets kontroll, men några delrapporter finns att tillgå. Studien från Västernorrland visar bland annat att kontraktsmetoden underlättar för föräldrarna att prata med sina barn om ANDT och att sätta gränser. Dessutom visar studien, att eleverna själva hävdar att de har haft avgörande hjälp av just kontraktet till

124

att säga nej till bland annat ANDT. Detta har även bekräftats av Örebro universitet i pågående utvärdering av innevarande projekt.

Kontraktsmetodens mest utbredda variant i Sverige, Tobaksfri Duo, har uppvisat näst intill en halvering av rökningen i hela Västerbottens län under en period då rökningen i riket stod stilla i nivå. Tobaksfri Duo är genom en doktorsavhandling utvärderad av Maria Nilsson, med signifikant starka resultat.

Norska staten har deklarerat, att metoden Vaer Röjkfri/FRI! (inklusive kontraktsskrivning) är den enda rekommenderade metoden för tobaksprevention. Danska myndigheter säger i praktiken något liknande i samband med en ny bidragsutlysning gällande X:IT med kontraktsskrivning, en metod som just detta projekt i södra Sverige har initierat i Danmark.

Uppföljning

Forskargruppen från Örebro universitet, under ledning av professor Charli Eriksson, har påbörjat en utvärdering av kontraktsmetoden. I projektområdet genomförs longitudinella studier i interventionsskolor och kontrollskolor. Studier genomförs även i Skövde. En slutrapport kommer att presenteras 2015.

För mer information om projektet kontakta: SMART

Elisabeth Jacobsson Telefon: 0760- 50 04 89

125

Outline

Related documents