• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 510 650

Beviljade medel (tkr) 200 500

Bakgrund

Det fanns en religiös tradition som förespråkade tuggande av khat, med förklaringen att man på så sätt skulle få andlig insikt. Det finns delade meningar kring missbruket med vissa grupper som kallar khat för djävulens planta. På sistone har missbruket spridit sig

från Östafrika till stora delar av Europa. Behovet av utbildning samt hjälp till att sluta missbruka är stort, eftersom khat leder till utanförskap, arbetslöshet och sociala problem.

Varje år kommer tusentals krigsdrabbade människor till Sverige från Somalia. Förekomsten av PTSD (post-traumatic stress disorder) bland somaliska män uppskattas till 40-60 procent. Det är inte ovanligt att, på grund av det stigma som omgärdar psykisk ohälsa, många somaliska män använder khatmissbruk i ett självmedicinerande syfte.

Utanförskapet som många i den svensk-somaliska befolkningen upplever, leder till depression och khatmissbruk, som i sin tur gör att de hamnar ännu mer utanför. Detta påverkar hela familjen inklusive barnen och kvinnorna. Projektet är därför ämnat till att ge förutsättningar för en god hälsa på lika villkor.

Fakta om Somalilands Förening i Malmö

• Den ideella föreningen grundades 1997 av folk från den del av Somalia som heter Somaliland. • Föreningen är öppen för alla somalier. Oavsett vilken region i Somalia man kommer ifrån är

somalier ett folk med samma språk och religion och med en gemensam dröm om fred och frihet. • Föreningen arbetar för att somalier ska integreras i Sverige och bli en självklar del av samhället. • Föreningens målsättning är också att arbeta för ökad kunskap bland svenskar om det somaliska

folket och dess kultur. I föreningen arbetar både svenskar och somalier. Källa: www.somalilandforeningen.se

143 Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet utgår ifrån att somalier hjälper andra somalier. De som lyckats sluta med sitt missbruk ska stötta dem som fortfarande lider. Projektet vill hjälpa missbrukarna och de kriminella tillbaks till samhället genom att hjälpa dem att finna sysselsättning och boende.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

De somalier som slutat med khatmissbruk ska stötta de som fortfarande missbrukar.

Med hjälp av enkäter till målgruppen.

Delmål Mätbara resultatmål

Projektet ska hjälpa missbrukarna och de kriminella att finna sysselsättning och bostad.

Projektet ska mäta antalet som slutat med khat, fått arbete och boende. Mätningen baseras på målgruppens självrapportering i den dagbok projektet gett till deltagarna. Mätningen avser också självdeklarerad attitydförändring, till exempel tackat nej till khat och hur de skriver om sitt nya liv utan missbruk.

Målgrupp

Målgruppen är somalier i Malmö som lider av missbruk. Somaliland förening har ett flertal medlemmar som behöver stöd och vägledning till ett friskare liv utan khat. Projektet jobba också preventivt genom utbildning och workshops med ungdomar som är i riskzonen för att utveckla missbruk.

Metod

Metoden som tillämpas är baserad på NA:s (Anonyma Narkomaner) traditionella koncept enligt 12-stegsprogrammet. För att kunna serva just den somaliska målgruppen, kommer mötena att döpas till Khat Anonymous (KA).

Projektet erbjuder möjligheter för målgruppen att bryta sitt khatmissbruk. Det sker genom samarbete med KRIS, ESF (Europeiska socialfonden) projektet Somalier startar

företag/söker jobb och den somaliske psykologen Yassin Ekdal. KRIS hjälper

projektdeltagare, som avtjänat sitt fängelsestraff för khatinnehav med först gruppboende och senare med permanent bostad. ESF projektet hjälper målgruppen med arbetsmarknadsinsatser som att skriva CV, personligt brev, erbjuda studiebesök och praktik som kan leda till jobb. I vissa fall kan ESF projektet också erbjuda utbildning i hushållsnära tjänster såsom lokalvård. Psykologen utför PTSD-screening och individuella hälsosamtal med deltagarna samt behandlar krigsskadade och traumatiserade somalier som ofta använder khat och lider av PTSD.

144

Deltagarna kommer erbjudas en dagbok, där de själva kan rapportera hur många gånger de tuggat khat, blivit bjudna av vänner, tackat nej och där de skriver allmänt om sitt nya liv utan missbruk.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

Enligt slutrapport

Projektet har inkluderat två nya grupper att arbeta med. De hade inte räknat med ungdomsgruppen och kvinnogruppen som en del av det ursprungliga projektet men kom att bli medveten om behovet av att inkludera dem i projektets målgrupp.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet använder samma metod som 12-stegsprogrammet men med smärre ändringar. De har arbetat med gruppmöten där de diskuterat olika teman såsom familjen, ekonomi, droger, hälsa och social isolering, att leva i exil etcetera.

Gruppen har i stort vart villig att tala om sina problem i jämförelse med tidigare program. De har bland annat reflekterat över det ansvar de har som fäder och den roll som förebilder för sina barn som det innebär.

En del av gruppen har pratat om deras väg till missbruket och om hur deras problem började när de var arbetslösa. Andra deltagare började tugga khat eftersom deras nära vänner tuggade khat och för att de hade fäder som tuggas när de växte upp. När de bad deltagarna att dela med sig av sina livsmål beskrevs några det som en fortsatt cirkel av meningslöshet, eftersom de har förlorat alla sina drömmar och mål och att de känner sig utanför samhället.

145

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att bedöma problemet med khat missbruk och även att nå ut till andra institutioner som arbetar med eller är ansvariga för missbruksfrågor.

Ungdomsgrupperna har bestått av två grupper. De kan se en attitydförändring hos ungdomarnas beträffande deras uppfattning av khat. Manliga gruppen: Resultatet visar att männen hade ett visst motstånd i början men det var 50 procent som fortfarande vill fortsätta med programmet. Kvinnliga gruppen: Ännu mer arbete behöver göras på detta område när det gäller att nå ut. Att nå ut till olika aktörer har varit framgångsrikt och ett intresse finns från Rehab center som vill utveckla en kulturell sensitiv metod med vår hjälp.

Delmål Mätbara resultatmål

Att identifiera personer i riskzonen och de som är beroende av khat.

Vi skapade gruppforum där individer med missbruk kunde känna sig trygga i att diskutera hans eller hennes åsikter. Ett forum där missbruket förklarades för dem och hur det påverkar deras vardagsliv, om de inte söker hjälp. Ungdomar inkluderades i programmet eftersom de anses vara i riskzonen utifrån tidigare erfarenheter av khat.

Upplevda framgångar med metoderna

Metoden har varit framgångsrik. Detta framgår av resultaten från gruppmötena. Syftet är att få en bild av gruppen och dess missbruksproblematik samt att skapa en medvetenhet om problemet både inom den somaliska gruppen och inom olika institutioner samt genom media. Målet var också att ta reda på vilken typ av behandling som finns i Sverige och vilken typ av stöd som finns för personer med khatmissbruk.

Uppföljning

Projektet är pågående och uppföljning planeras att ske nästa år. För mer information om projektet kontakta:

Somalilans förening i Malmö

Muna Mohamud Telefon: 0739- 05 17 50

146

Outline

Related documents