• No results found

IOGT-NTO:s Juniorförbund (Junis): Barn i familj med missbruk verktyg för skolans handlingsplaner

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 495

Beviljade medel

(tkr) 250

Bakgrund

Skolor som har en policy, som berör området utsatta barn, identifierar i större utsträckning barn som lever i familjer med missbruk än skolor som saknar policy. Endast en tredjedel av skolorna har en policy. För att hjälpa skolor med att bedriva ett systematiskt arbete kring barn i familjer med missbruk vill projektet utveckla en handbok tillsammans med skolor och dess personal.

Denna handbok ska sen erbjudas de skolor som vill ha hjälp med att utforma och implementera en policy som tydligt fastslår skolans mål, regler, insatser för elever, fortbildning för lärare och rutiner för upptäckt, hänvisning och samarbete med föräldrar och socialtjänst.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att utveckla en handbok som kan användas för de skolor som vill utveckla en policy för deras arbete kring barn i familjer med missbruksproblem. En tydlig

Fakta om IOGT-NTO:s Juniorförbund (Junis)

• IOGT-NTO:s Juniorförbund är en fristående organisation inom IOGT-NTO-rörelsen för barn och kallas till vardags kort och gott Junis.

• Junis har cirka 13 000 medlemmar och 220 aktiva föreningar runt om i Sverige. • I Junis kan man vara medlem upp till och med 15 år.

• Det finns cirka 1 400 ledare inom Junis i alla åldrar som själva tagit ställning för helnykterhet. Ledarna jobbar ideellt för att ge medlemmarna en trygg, nykter och aktiv fritid.

• Förutom bra verksamhet för barn ”där barn får vara barn” och växa med kul utmaningar och uppdrag, jobbar Junis också med informations- och opinionsarbete för att stödja barn som växer upp i familjer med alkohol och andra drogproblem.

51

policy kan användas som ett styrinstrument och att skolledning tillsammans med elevhälsan och övrig personal driver och utvecklar insatserna för att ge barn och unga i familjer med missbruksproblem adekvat uppmärksamhet, stöd och hjälp.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Fler skolor ska ha en policy för hur de bör arbeta med barn i familjer med missbruksproblem.

Antalet skolor som dels tagit fram, dels implementerat en egen policy i frågorna i den egna personalgruppen.

Delmål Mätbara resultatmål

Producera en handbok för policyarbete. Den färdiga handboken Genomföra workshops på skolor för att utveckla

metoddelarna.

4 stycken skolor ingår i pilotomgången

Sprida handboken genom regionala seminarier. Antal genomförda seminarier, antal deltagande skolor, antal skolor som använder handboken.

Målgrupp

Skolor. I förlängningen barn och unga.

Metod

Utveckla en metod/verktyg för hur skolan kan skapa en policy, såväl vad gäller innehåll, ansvar och avgränsningar men också hur policyn ska implementeras i personalgruppen och följas upp. Junis tar fram en handbok/ett verktyg i samverkan med skolor som får prova metoden i praktiken. Handboken ska testas på skolor genom workshops och dessa skolors erfarenheter och synpunkter ska integreras i den färdiga handboken. Därefter ska erfarenheter och handboken spridas till intresserade skolor i landet. Metoden ska också innehålla inslag av kartläggning och systematisk uppföljning samt nätverksmöjligheter för de som jobbar med metoden.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller tidsplan och samverkan. Hela tidsplanen har förskjutits på grund av sent besked om projektbidrag. Positiva samverkansmöjligheter uppges ha funnits för projektet. Som skäl till förändringen anges ekonomiska och annat skäl.

52

Enligt slutrapport

Tidsplanen har förskjutits på grund av sent besked om projektbidrag. Delmål 1 - en försöksupplaga av handboken är klar Delmål 2- workshops kommer genomföras under våren 2013 istället för hösten 2012 Delmål 3 - regionala seminarier planerar att genomföras hösten 2013.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

En försöksupplaga till handbok för framtagande av policys i skolor har tagits fram. Handboken kommer att testas på tre seminarier i skolor under våren 2013. Den första är en gymnasieskola i Västerås den 22 mars. Därefter en 1-6 skola i Vara och en 4-9 skola i Göteborg. Deltagarnas synpunkter utvärderas och arbetas in i handboken inför färdigställandet (klar till hösten 2013).

En positiv påverkan på projektet är att projektidén ligger rätt i tiden även för Socialstyrelsen och Skolverket. Efter kontakt med dessa så har projektet hittat omedelbara samverkansmöjligheter som vid tiden för insändning av projektansökan ännu inte fanns uttalade.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultat

Fler skolor ska ha en policy för hur de bör arbeta med barn i familjer med missbruksproblem.

Beräknas mätas under projektår 3 (2014).

Delmål Mätbara resultat

Producera en handbok för policyarbete. En försöksupplaga av handboken är klar. Genomföra workshops på skolor för att utveckla

metoderna.

Genomförs i tre skolor mars - maj 2013. Sprida handboken under regionala seminarier. Kommer att genomföras hösten 2013. Upplevda framgångar med metoderna

Framtagandet av utkastet till handbok har varit framgångsrikt. Intresset från skolorna är tydligt. Resten av projektets olika delar återstår att utveckla under projektets andra och tredje år.

Uppföljning

Enkäter, kartläggningsverktyg och självskattningsformulär ingår i handbokens upplägg. Detta för att skolor som använder den själva ska kunna följa upp och utvärdera sitt

53

arbete före och efter implementering av sin policy. Projektet kommer också att använda sig av enkäter för att samla in kunskap och synpunkter från deltagare, skolor och kommuner som deltar vid regionala seminarier och som använder handboken. En större enkät riktad till skolor ska göras under projektår tre för att följa upp förekomsten av policys och hur dessa används i praktiken.

För mer information om projektet kontakta: Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund

Ann-Britt Hagel Telefon: 08-672 60 71, 0733 – 72 62 71 E-post: ann-britt.hagel@junis.org Hemsida: www.junis.se

54

Kriminellas Revansch I Samhället (RIKS-KRIS): Somaliskt KRIS mot

Outline

Related documents