• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 1 580 1 580 1 580

Beviljade medel

(tkr) 400 900 900

Bakgrund

Flera olika studier och undersökningar visar på att missbruk av Anabola Androgena Steroider, AAS, orsakar omfattande beteendestörningar. Missbruket ökar på ett signifikant sätt aggressivitet, irritabilitet, humörsvängningar, våldsamma känslor och fientlighet.

Under 2009 har ett pilotprojekt, Ställ upp mot dopning och våld, genomförts i Västra Sverige med stöd från Statens folkhälsoinstitut. Utvärdering av projektet visar på att utbildningsinsatserna varit lyckosamma och att vald metod fungerar som förväntat. Projektet utvidgas nu till att omfatta hela Sverige.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Syftet med projektet är att arrangera utbildningsdagar för det professionella nätverket i kommunen, om risker och konsekvenser av missbruk av anabola androgena steroider. Projektet vill åstadkomma en kommunal mobilisering som innefattar kartläggning, kvalitetssäkring av rena gym, preventionsinsatser, behandling och repression.

Fakta om Svenska Narkotikapolisföreningen

• Svenska Narkotikapolisföreningen, SNPF, är en ideell förening för poliser, tullare, åklagare och andra anställda inom rättsväsendet.

• SNPF, bildades 1987 och har cirka 3 200 medlemmar.

• Föreningens syfte är att främja sådan utbildning och forskning inom narkotikabekämpningens område som är till nytta för rättsväsendets verksamhet.

• SNPF skall verka för att överbrygga hinder mellan olika verksamhetsgrenar inom rättsväsendet, öka förståelsen för faran med droger och förstärka kampen mot narkotikabrottslighet.

160

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att bygga upp ett fungerande nätverk kring AAS där nyckelpersoner från olika strategiskt utvalda organisationer och arbetsgrupper skall vara grundstommen i nätverket.

Berörda kommuner har en kommunal policy och en fungerande handlingsplan kring AAS-frågan.

Delmål Mätbara resultatmål

2012 Öka kunskapen i målgruppen. Påbörja implementering.

Samarbete mellan olika arbetsgrupper, policy handlingsplan hos medverkande friskvårdsanläggningar.

2012 Medvetenheten om AAS finns inom arbetsgrupper i kommun och landsting.

Påbörjade behandlingsstrategier inom sjukvård och socialtjänst. Preventionsarbete där dopingfrågan får en betydelse i ANTD- arbetet. Dopingfrågan är aktualiserad i skolans drogpolicy. 2013-2015 Samarbete fungerar på alla nivåer och en

fungerande prevention,kontroll och behandlingskedja är etablerad.

Via kommunens hemsida och de olika arbetsgruppernas verksamhetsberättelser.

Målgrupp

Det professionella nätverket i kommunen. I det nätverket innefattas lokala länssamordnare, drogsamordnare, sjukvård, socialtjänst, polis, fritidssektor, friskvårdsanläggningar och ideella organisationer.

Metod

Utbildningsinsatser genomförs i utvalda kommuner enligt följande: En första utbildnings- och planeringsomgång för kommunens nyckelaktörer, det vill säga Folkhälsosamordnare, drogsamordnare, representanter för gym som vill medverka i antidopningsarbetet, skola, sjukvård, idrottsrörelsen, socialtjänsten, barn och fritid, polis med mera.

Därefter genomförs specialdesignade utbildningar riktade till fyra olika gruppsammansättningar: personal på friskvårdsanläggningar, sjukvård och socialtjänst, skolpersonal tillsammans med barn och fritid och idrottsrörelsen samt polis och rättsvårdande myndigheter, räddningstjänst, brottsofferjour och kvinnojour.

Genom utbildning av nyckelpersoner vill projektet skapa förutsättningar för en kommunal mobilisering som syftar till en fungerande handlingsplan för hantering av AAS i respektive kommun. Genom direktkontakter och utbildningsinsatser av nyckelaktörer och arbetsgrupper vill de skapa en fungerande implementering av projektet även efter utbildningsdagarna. Planerade återträffar och regelbunden kontakt via telefon och internet ökar förutsättningarna för att arbetet kan fortsätta även efter utbildningens avslutande.

161 Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

Enligt slutrapport

Verksamheten har genomförts enligt planerna men ej kunnat slutföras då projektet inte beviljats fortsatt stöd som organisationen uppfattat att Statens folkhälsoinstitut utlovat vid projektets start.

De har vid projektets start satt upp ett flerårigt mål och plan utifrån att Statens folkhälsoinstitut utlovat mångårigt stöd. Då detta stöd uteblir från och med 2013 kan de inte fortsätta med projektet i den form de önskat. Projektet hoppas att aktörerna själva tar vid och att de fortsätter på det sätt som de kan.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har träffat och utbildat kommunens nyckelaktörer det vill säga drogsamordnare, gym, skola, friskvård, sjukvård, idrottsrörelsen, socialtjänst, behandlingshem, barn och fritid, polis med flera som vill medverka i antidopingarbetet. Genom att använda de kanaler som redan finns i närområdet har de hjälpt till att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt arbete. Via denna mobilisering av det lokala nätverket kan kommunen med ganska små styrmedel få en fungerande prevention inom de områden som är väsentliga för att nå framgång. För en fungerande implementering kan den lokala nätverksgruppen initiera ett efterarbete där de olika arbetsgrupperna fått möjlighet att diskutera lämpliga åtgärder och långsiktiga strategier.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Vägledning till preventionsarbete och kommunal mobilisering kring AAS.

Vi har fått nyckelpersonerna från hälsa- sjukvård, socialtjänst, skola, gym, polis med flera att samverka på våra utbildningar för ett gemensamt mål.

Delmål Mätbara resultatmål

Utbildningar Vi har under 2012 genomfört totalt 55 utbildningar med mycket

162

Upplevda framgångar med metoderna

Via det lokala nätverket har de kontinuerligt uppdaterat medverkande kommuner med lokala utbildningar, ny forskning, förändringar i lagstiftning och nya erfarenheter etcetera. På så sätt har de bidragit till att arbetet kan fortgå även efter de inledande utbildningsinsatserna. Syftet med dessa åtgärder är att berörda kommuner på sikt skall kunna permanenta insatserna med det material och den uppföljning som projektet erbjudit. Projektet anser att de har levererat en metod som svarat upp mot mottagarens behov.

Uppföljning

De har i projektet varit noggranna med uppföljning av de olika aktörerna genom uppföljningsmöten, e-post och telefonkontakter med alla inblandade aktörer.

För mer information om projektet kontakta: Svenska Narkotikapolisföreningen

Mikael Martinsson Telefon: 031- 707 59 55 E-post: mikael.martinsson@snpf.org Hemsida: www.snpf.org

163

Outline

Related documents