• No results found

Mothers Against Drunk Driving Sweden (MADD) och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF): Protecting You / Protecting Me

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 1 761 625 400 550 400 400 380

Beviljade medel

(tkr) 400 350 400 300 250 300 380

Bakgrund

Protecting You/Protecting Me, PYPM, är ett amerikanskt preventionsprogram kring alkohol, droger, mediciner och trafik och har skapats av MADD i USA tillsammans med den moderna hjärnforskningen. Syftet med programmet är att förebygga genom tidiga påverkansinsatser och därmed skapa skyddsfaktorer för kroppens viktigaste organ – hjärnan. Målsättningen är att genom den pedagogiska plattform som programmet vilar på, hjälpa till att skjuta upp alkoholdebuten hos unga människor. Programmet är utformat så att huvudmålgruppen utgörs av barn mellan sju och tolv år, alltså barn i grundskolan. Barnen undervisas av coacher – lärare som kan bestå av gymnasieelever eller studenter från universiteten. Det amerikanska materialet som är utgångspunkt för projektet har utvärderats av forskare vid University of Texas at Austin med gott resultat avseende effektmätning.

Fakta om MADD och MHF Sweden

• MADD, Mothers Against Drunk Driving, är världens största frivilligorganisation mot rattfylla. MADD startades i USA 1980 av en förtvivlad mamma som mist sin trettonåriga dotter till följd av rattfylleri.

• MADD:s idé har spridits över hela världen och sedan 2003 samarbetar MADD Sweden med MHF i Sverige.

• MADD Sweden har som mål att dels stoppa rattfylleriet, dels stödja de drabbade och även hindra minderåriga att dricka alkohol.

• MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation med trafiknykterheten som hjärtefråga och med det övergripande målet att minska rattfylleriet i Sverige.

• Förbundet har cirka 30 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och cirka 285

79 Projektets mål och inriktning enligt ansökan

MADD och MHF har tagit den amerikanska metoden PYPM till Sverige. Projektet syftar till att slutföra påbörjat flerårigt projekt avseende översättning, kulturell och pedagogisk anpassning samt färdigställande av utbildningsmaterialet PYPM utifrån genomförd försöksverksamhet med materialet i ett antal klasser i årskurserna 1-5. Arbetet sker i nära samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar samt grundskolor i Kalmar kommun.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Säkerställa skyddsfaktorer för barn i låg och mellanstadiet. Mätning av kunskapsnivå hur man skyddar hjärnan hos målgruppen.

Delmål Mätbara resultatmål

Planering av långtidsutvärdering. Mätbara analyser tas fram i samverkan mellan Örebro universitet och Linneuniversitetet i Kalmar.

Tryckning slutgiltigt material. Slutgiltigt färdigställd manual för samtliga åk, används i förberedande övningar för nya coacher.

Revidering av manual för åk 4 och 5. Kunskapsförståelse via observationer och diskussioner med målgrupp.

Målgrupp

Barn i grundskolan årskurs 1-5, föräldrar, skolpersonal och i förlängningen gymnasieelever som utbildas till coacher för de yngre barnen.

Metod

PYPM är en amerikansk evidensbaserad metod för att stärka barns förmåga att på olika sätt skydda sig mot riskfyllda situationer och beteenden. PYPM är manualbaserad och barnen utbildas på skoltid i årskurs 1-5. I varje årskurs hålls åtta lektioner och hela programmet innehåller 40 lektioner.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

80

Enligt slutrapport

Ingen rapporterad plan- eller målavvikelse.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har nu enligt plan genomfört försöksverksamhet med materialet i ett antal klasser i fyra av fem årskurser i ett noga utvecklat pedagogiskt program. Under 2013 ämnar projektet säkerställa årskurs 5.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Skapa starka skyddsfaktorer för barn kring alkohol och droger genom att utgå från kroppens viktigaste organ, hjärnan och därmed skjuta upp debutåldern för användandet av till exempel alkohol.

Mätbarheten ligger i jämförelse mellan de som får kunskapen via programmet och de som inte får den och utvärdering/mätning sker enligt beskrivning under rubriken dokumentation.

Delmål Mätbara resultatmål

Kunskapshöjande effekter i målgruppen barn. Projektaktiviteterna dokumenteras fortlöpande och omfattar även intervjuer av barn och lärare samt rapportskrivning och

processutvärdering. Vi planerar också att via Linnéuniversitetet genomföra en professionell och vetenskaplig utvärdering av materialet och de genomförda försöksutbildningarna, en utvärdering som skall genomföras för samtliga årskurser och sammanställas med mätbara resultat i anslutning till projektets slutförande.

Utvärderingen omfattar en effektmätning i deltagande klasser samt jämförelse med ej deltagande klasser.

Upplevda framgångar med metoderna

Metodiken grundar sig på en hög kunskapsnivå kring hjärnan och hur den påverkas av olika riskfaktorer. Detta pedagogiseras via lek, berättelser och rollspel samt ett aktivt arbetande från målgruppen den unga människan mellan 7-12 år. Materialet är manualbaserat varför projektgruppen lagt ned åtskilliga timmar på att kulturanpassa vissa delar, utan att för den skull eliminera delar i materialet. Översättningen av materialet genomgår efter genomförda lektioner en kritisk granskning, som också står i paritet med de observationer i elevgruppen som sker vid och under varje lektion. Projektgruppen reviderar efter varje årskurs läroplan och genomförande, materialet och gör ånyo anpassningar som då kan komma att krävas.

81

Uppföljning

Utvärdering har på ett djuplodande sätt ej genomförts ännu, då pilotprojektet har en varaktighet av fem år. Detta femte år är nu 2013, då den sista årskursen, åk 5 ska genomföras och slutföras. Däremot görs kontinuerligt under lektionerna observationsmätningar och noteringar för varje lektion. Diskussioner har förts med Örebro Universitet att i samverkan med Linnéuniversitetet i Kalmar genomföra en utvärdering innefattande mätning av resultat och kunskaper med start 2014. Efter utvärdering av hela projektets femåriga process genom effektutvärdering och kontrollskolor, har projektet ambitionen att anknyta till grundskolans läroplan med ett väl genomarbetat utbildningsmaterial med preventionsinriktning. I och med att materialets totala tidsåtgång endast utgörs av 42 timmar utslaget på fem år, ser de inom projektet en stor möjlighet till integration i den nya läroplanen för grundskolan samt de lokala arbetsplanerna.

För mer information om projektet kontakta MADD Sweden

Lars Lewerth Telefon: 08- 555 765 57, 070- 592 93 93 E-post: lars@lewerth.biz Hemsida: www.madd.se

82

Nätverket De glömda barnen i Göteborg, via Länsnykterhetsförbundet

Outline

Related documents