• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 900

Beviljade medel

(tkr) 500

Bakgrund

Alkohol och drogers skadeverkningar i samhället summerar till många tio tals miljarder kronor årligen. Missbruk av alkohol och andra droger bidrar till att många ungdomar hamnar i marginalisering och utanförskap. Projektet bygger på erfarenheter som SAMBA fått i ett stort tre årigt antitobaksprojekt Dizza Tobak, med drygt 400 skolklasser och ungdomsgrupper involverade. Projektet kan liksom Dizza tobak få en nationell spridning och ge nya lärdomar och erfarenheter om hur unga kan påverka andra unga att inte använda alkohol och droger. Det unika med projektet är att det drivs digitalt på nätet från unga till unga. Ungdomar påverkas mer av jämnåriga kamrater än från lärare/vuxna. Ovanifrånperspektivet byts till ett underifrånperspektiv genom att utgå från ungdomarnas egen situation, och ungdomarnas egna erfarenheter och idéer. Projektet är ett samarbete med IOGT-NTO Junis och riksförbundet SMART och planeras att överlämnas till annan lämplig aktör efter tre år för att nå en kontinuitet och varaktighet.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Grundidén är att skapa en plattform och ett sammanhang där målgruppen själva ser sig som en resurs i att förändra sin och andra ungas förhållningssätt till alkohol och andra

135

droger. I samarbete med skolorna erbjuds elever i högstadiet att engagera sig genom att ta fram egenproducerade bild och bildtexter, filmer och andra arrangemang som visar alkoholens och drogmissbrukets negativa effekter för jämnåriga. I samverkan med riksförbundet SMART kommer ett Familjekontrakt att erbjudas målgruppen. Nämnda kontrakt tas fram i samverkan mellan SMART ungdom och SAMBA och blir således unikt för projektet. Familjekontrakt innebär att en ungdom lovar att inte använda droger under en viss tid.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Projektet mål är att starkt bidra till att förebygga och förhindra nyrekryteringen till brukandet av droger och säkra ungdomarnas hälsa och välmående.

Antal inlämnade digitala bidrag. Enkätundersökningar

Delmål Mätbara resultatmål

Delmål 1: Framtagning och digital publicering av målgruppens (elever i årsgrupp sju) bidrag i form av bild med tillhörande text, max 500 tecken med blanksteg. Målgruppens bidrag av bilder publiceras på kampanjens hemsida samt i skolornas egna papperstidningar/skrifter. Vi kommer att utse vinnare och dela ut en summa att användas till exempel till en studieresa.

Antal inlämnade digitala bidrag. Enkätundersökningar

Delmål 2: Produktion av och publicering av målgruppens bidrag i form av filmer. Samma elever som ovan men nu i årskurs åtta. Målgruppens bidrag av egenproducerade filmer publiceras på kampanjens hemsida. Vi kommer att utse vinnare och dela ut en summa att användas till exempel till en studieresa.

Antal inlämnade digitala bidrag. Enkätundersökningar

Delmål 3: Fysiskt ställningstagande i form av

performancekonst, teater och aktioner. Samma elever som ovan men nu i årskurs nio. Manus för performance, teater och aktioner tas fram och framförs live samt dokumenteras i film och bildför presentation på kampanjens hemsida. Vi kommer att utse vinnare och dela ut en summa att användas till exempel till en studieresa

Antal inlämnade digitala bidrag. Enkätundersökningar

Målgrupp

Ungdomar i åldrarna 13-16 år.

Metod

Metoden är att integrera ungdomarna i projekt och bjuda in dem till ett konkret deltagande genom digitala medier. Projektet erbjuder digitala plattformar för verksamheten där unga själva utformar och styr processen.

136 Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Viss förändring har skett i tidsplanen på grund av sent bidragsbesked. Som skäl till förändringarna anges annat.

Enligt slutrapport

Ingen rapporterad plan- eller målavvikelse.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Inledningsarbetet bestod av framtagandet av en digital plattform för deltagarna i projektet. Kampanjmaterial togs fram i samarbete med Södertörn högskola och riksförbundet SMART. Under projektets första sex månader kommunicerades projektidén direkt till drygt 400 rektorer. Projektet presenterades också muntligt för ett antal utvalda skoldirektörer och motsvarande. Marknadsföringen bestod av annonsering i Lärarförbundets, Skolledarförbundets och i Lärarnas Riksförbunds tidning. Under januari 2013 repeterades annonserna i Lärarförbundets båda ovanstående tidningar och en inbjudan sändes till landets 1 539 högstadier. Projektet involverar idag högstadiets alla årskurser med en bred geografisk spridning i landet. De är idag i linje med projektets ursprungliga tidsplan.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Motverka en tidig alkoholdebut och nyrekrytering till riskbruk.

Utvärdering kommer att ske vid projektets avslut.

Delmål Mätbara resultatmål

Text och bild. Utvärdering kommer att ske vid projektets avslut.

Film Utvärdering kommer att ske vid projektets avslut.

Fysiskt ställningstagande. Utvärdering kommer att ske vid projektets avslut. Upplevda framgångar med metoderna

Dizza-konceptet måste betraktas som mycket framgångsrikt. Dizza Tobak har nått många tusen ungdomar och fått dem att aktivt arbeta för att minska tobaksanvändningen. Genom valet av arena - den virtuella världen på internet, de sociala medierna - har

137

ungdomarnas bidrag nått ut inte bara till flera tusentals ungdomar i Sverige utan även utanför landets gränser. Totalt visades tävlingsbidragen 148 356 gånger på internet. Det är här ungdomarna integrerar med sina vänner i de stora nätverk de byggt upp. Än viktigare är kanske den återkoppling som projektet fått från involverade lärare och ANDT-personal inom skolvärlden. Konceptet har också rönt internationell uppmärksamhet och presenterats bland annat på World Cancer Congress (UICC) i Mumbai, Indien och i Shenzhen, Kina 2010 och på European Network Quitlines (ENQ) i Krakow, Polen och i Amsterdam, Nederländerna 2011.

Uppföljning

Utvärderingen är tänkt att genomföras först vid projektets slut. Det ska genomföras med hjälp av kvantitativa och kvalitativa metoder. I samverkan med Södertörns högskola utvecklades en standardiserad enkät ägnad att belysa ungdomarnas inställning till alkohol. Enkäterna samlas in varje år under den treåriga projekttiden. Planerat är även att utvärdera elevernas tävlingsbidrag. Detta sker främst från de digitala plattformar som finns tillgängliga på projektets webbplats och som utgör ett väsentligt stöd till projektets olika moment. Plattformarna är tänkta att skapa kunskapsbanker som kan användas långt bortom projektets tidshorisont. Intervjuer ska genomföras med projektdeltagarna för att belysa hur de uppfattade projektet: om det påverkade deras inställning till alkohol, vad de upplevde som positivt respektive negativt i projektet etcetera. Södertörn högskola har lämnat positivt svar på förfrågan om uppföljning och utvärdering av projektet.

För mer information om projektet kontakta: SAMBA- Samarbete för barnen

Mats Lindkvist Telefon: 0706- 61 78 68

138

Outline

Related documents