• No results found

Rädda Barnen Staffanstorp-Hjärup: Tjej och killcoachgrupper för romska barn/ungdomar i Staffanstorps kommun

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 200 346 360 500 499 500

Beviljade medel

(tkr) 200 340 360 500 500 500

Bakgrund

Staffanstorps kommun har under de senaste 20 åren haft en homogen grupp romer boende i kommunen. Under senare år har det skett en ökning av nya romska familjer. De romska familjernas funktionalitet gentemot myndigheter och skolor har fungerat mindre bra och denna problematik har bidragit till en otrygg miljö för såväl den romska gruppen som för andra boende i kommunen. Inom den romska gruppen finns problem med bristande skolnärvaro, drogmissbruk och kriminalitet. Sedan 2007 arbetar Rädda Barnen tillsammans med företrädare för den romska gruppen, tjänstemän från Staffanstorps kommun samt externa konsulter aktivt med att stödja romska föräldrar och barn. Detta har bland annat skett genom föräldrakurser enligt COPE-modellen (The Community Parent Education Program) där också en betydande del av lektionerna handlat om alkohol- och drogförebyggande metoder samt genom tjej- och killcoach grupper.

I dag har flera av de romska grundskoleeleverna svårigheter att hitta rätt i såväl den romska som i den svenska kulturen. De befinner sig någonstans i ett kulturellt och traditionellt ingenmansland. Romska ungdomar lever i ett svenskt majoritetssamhälle och

Fakta om Rädda Barnen

• Rädda Barnen bildades 1919 och är en religiöst och politiskt obunden folkrörelse. • Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. De väcker opinion och stöder barn i utsatta

situationer - i Sverige och världen.

• Rädda Barnen har 75 000 medlemmar i 240 lokalföreningar och 25 distriktsförbund över hela Sverige.

• Rädda Barnen är en av 29 medlemsorganisationer inom Internationella Rädda Barnen som tillsammans är verksamma i mer än 120 länder.

131

vill därför gärna vara tillsammans med icke romska jämnåriga men de känner samtidigt en solidaritet med den romska kulturen. Detta är ett komplext problem som kan vara svårt att lösa för dem. Det är därför viktigt att romska ungdomar får möjlighet att inom den egna etniska gruppen diskutera frågor som handlar om livsstil, identitet och självkänsla.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektets syfte

• Att förhindra tidig rökdebut hos romska ungdomar för att därigenom minska risken att utveckla alkohol- och andra drogberoenden senare i livet.

• Att verka för en samsyn mellan könen.

• Att hjälpa de romska ungdomarna till ökad medvetenhet, att ta personligt ansvar, att våga framföra och stå för sina åsikter och att fatta beslut.

• Att stödja romska ungdomars integration i majoritetssamhället. • Att verka för en drogfri positiv livsstil.

• Att skapa mötesplatser för romer och en meningsfull fritid.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att få kunskap om tobak, alkohol och narkotika, att inte börja röka, att skjuta upp alkoholdebuten, att inte börja använda droger, att de går ut grundskolan, att de påbörjar gymnasieskolan, att de får en meningsfull fritid.

-

Delmål Mätbara resultatmål

För att kunna mäta detta måste man ha en uppfattning om hur romernas hälsa, levnads- och livsvillkor ser ut i kommunen och hur den sociodemografiska miljön ser ut.

-

Målgrupp

Romska ungdomar i åldern 12-17 år.

Metod

Kvinnliga och manliga romska coacher arbetar med romska barn och ungdomar. Grupperna består av sex-tio barn/ungdomar som träffas i anslutning till skolan tio timmar i veckan under terminen.

132

Metoder som används är värderingsövningar, rollspel och forumspel. Material som kommer att användas under 2012 är COOLT med koll- att arbeta med ungdomars tankar och åsikter. Ungdomarna diskuterar frågor som handlar om livsstil, identitet, självkänsla, att kunna se sina egna möjligheter, att träna sig i handlingsberedskap, att stärkas i sin stolthet att vara romsk och att tränasig i att avvisa kränkningar. En viktig del är att arbeta med uppmärksamhet, uppmuntran och beröm gentemot deltagarna.

Planerade aktiviteter är studiebesök hos bland annat ungdomspolisen som kan främja det brottsförebyggande arbetet. Besök på museum, bio, teater och på bibliotek som ger social integrering, delaktighet i samhället och kulturkunskap. En sommarskola med romsk litteratur, musik och möjligheter att ta del av romska traditioner. Som avslutning planeras ett sommarläger.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

Enligt slutrapport

Ingen rapporterad plan- eller målavvikelse.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

En av de kvinnliga coacherna har fått tjänst som resursperson och är nu också projektledare för sökt projekt. Två tillsvidare tjänster finns i kommunen. Aktiviteterna under 2012 har i första hand riktat sig till de romska barnen/ungdomarna. Coacherna har deltagit i för dem relevanta utbildningar så som SET, Komet, deltagit och föreläst vid internationella Fritidsforums konferens i Stockholm, deltagit i CAN:s drogkurs, Wendelsberg, deltagit i CAN konferens- Att kommunicera med unga om alkohol och droger. Aktiviteter som genomförts är lägerskola, sommarskola, simskola, studiebesök hos polisen, besök på Liseberg tillsammans med fältassistenter och icke romska barn, på ZOO i Köpenhamn, på Tosselilla Sommarland, fiskeutflykter samt inte minst lärt sig åka med allmänna kommunikationsmedel i stället för bil!

133

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att få kunskap om tobak, alkohol och narkotika, att inte börja röka, att skjuta upp alkoholdebuten, att inte börja använda droger, att de går ut grundskolan, att de påbörjar gymnasieskolan, att de får en meningsfull fritid.

För att kunna mäta ovanstående måste man ha en uppfattning om hur romernas hälsa, levnadsvanor – och livsvillkor ser ut i kommunen. Att få fram mätbara resultat när det gäller detta möter svårigheter då data i folkhälsoenkäter och drogvaneundersökningar enbart baseras på vilket medborgarskap du har och inte vilken etnisk minoritet du tillhör.

Delmål Mätbara resultatmål

- -

Upplevda framgångar med metoderna

Genom ökat samarbete mellan de romska coacherna och fältassistenterna har successiv integrering av de romska barnen och ungdomarna i majoritetssamhället kunnat genomföras. I skolorna är numera coacherna en mycket uppskattad grupp personer som respektive skolas personal är mycket positiva till. Inflyttning av tjeckiska romer har skett senare än inflyttningen av den jugoslaviska gruppen. En viss misstänksamhet från den tjeckiska gruppen har funnits men efterhand minskat. Merparten av de tjeckiska romska barnen går numera i skolan och deltar i de olika aktiviteterna. Coacherna har mycket gott renommé i den tjeckiska gruppen.

Uppföljning

Romerna är generellt negativa och misstänksamma att delta i såväl enkäter och som undersökningar vilket kan försvåra en utvärdering. Under projektperioden har emellertid ett förtroende vuxit fram mellan de projektaktiva i den romska gruppen och den icke romska gruppen. Förhoppningen är därför stor att en utvärdering som de två externa metodhandledarna ansvarar för kan genomföras under hösten 2013. Syftet är att lära av erfarenheterna genom att peka på framgångar, eventuella brister och försöka hitta lösningar på de delar av projektet som visat sig var mindre framgångsrika.

För mer information om projektet kontakta: Rädda Barnen Staffanstorp-Hjärup

Ulla-Britt Hedenby Telefon: 0733- 59 58 80 E-post: ulla-britt.hedenby@live.se

Ingrid Bolmgren Telefon: 0709- 52 75 10 E-post: ingrid.bolmgren@swipnet.se

134 Fakta om SAMBA

• SAMBA är en intressegemenskap av organisationer och enskilda personer, som på olika sätt arbetar för och med barn.

• SAMBA vill höja samhällets prioritering av barn och ungdomar, och bidra till att de insatser som görs får så verksamma effekter som möjligt.

• SAMBAs vision är ett samhälle med plats för barnen. Ett samhälle där barnens bästa kommer i första hand vid politiska beslut och där varje barn ges tillräckliga resurser för en god uppväxt. Hur vi tar hand om barnen formar hela vår värld!

Källa: www.samba.nu

Outline

Related documents