• No results found

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 500 500

Beviljade medel

(tkr) 300 250

Bakgrund

Fake Free är en tankesmedja som löser upp myter kring berusning och alkohol. Fake Free vill synliggöra och luckra upp alkoholnormen i Sverige och granskar alkoholkulturer och antidrogmetoder. Istället för att bara lyfta fram de negativa konsekvenserna av alkohol vill Fake Free istället undersöka fördelarna, myterna, ursäkterna och den sociala konstruktionen kring alkohol. Fake Free vill också förmå fler förebyggande krafter att använda ett mer positivt laddat språk.

Mottagaren av Fake Free-information ska fritt kunna fundera över fakta men också kring beteenden. Vad är egentligen fest och vad är fylla? De menar att berusningen är till största delen en social konstruktion – något som är beroende av sin omgivning. Fake Free har hämtat inspiration från organisationen Adic Sri Lanka vars framgång är att de förändrar beteenden genom att lösa upp myter kring berusning och alkohol.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektets syfte är att synliggöra alkoholnormen genom att belysa berusningsforskning på ett lättillgängligt sätt för att attrahera folk att luckra upp alkoholnormen. Tankesmedjan Fake Free vill få folk att göra aktiva val för att kunna umgås Fake Free, det vill säga att genomskåda den sociala konstruktionen kring alkohol och andra droger. Att genom sina val luckra upp alkoholnormen som i sin tur gör alkohol mer oviktig och ointressant och öppnar upp för mer sköna val, fria från alkohol.

197

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att få folk att göra aktiva val och umgås Fake Free. Fortsätta att planera för långsiktig finansiering, genomföra minst fem större utbildningstillfällen, förankra tankesmedjan separat mellan nykterhetsrörelsen/förebyggandekrafter och allmänheten. Att ha en bra bas av anställda och ideella som har förstått Fake Free- approachen och som har förmågan att föra vidare information på kreativa sätt, samt som har förmåga att vidareutveckla

tankesmedjan Fake Free.

Delmål Mätbara resultatmål

Att synliggöra alkoholnormen. Genomföra modulsatsningen, synas i sammanhang där förebyggande krafter samlas. Skapa ett nätverk av förebilder i media/kultureliten/politiken som kan utbildas och på ett kreativt sätt bidra till att synliggöra och luckra upp alkoholnormen. Att göra berusningsforskning lättillgänglig. Fördubbla antal besök på www.fakefree.se, genomföra minst fem

större utbildningstillfällen, genomföra videosatsningen. Att attrahera folk att luckra upp alkoholnormen. Öka från 610 fans till 700 fans på Facebook, öka i antal delade

länkar, statusuppdateringar och inlägg. Öppna upp mot de som utger alkoholnormen och sätta igång reflektion för att de i sin tur kan luckra upp normen och göra alkohol mer ointressant, genomföra modulsatsningen.

Målgrupp

Ungdomar i åldern 13-25 år. Nykterhetsrörelsen. Externa referensgrupper med unga och unga vuxna.

Metod

Hemsidan ska användas som faktabas för berusningsforskning och utökas med presentationer och videoklipp. Facebook-sidan ska användas som ett aktivt verktyg att nå ut med kunskap på ett interaktivt sätt. Personal och nyckelpersoner inom nykterhetsrörelsen som utbildats under 2011 uppdateras och uppmuntras att fortsätta att sprida budskapet om att luckra upp alkoholnormen. Tankesmedjan granskar pågående kampanjer, existerande material, förebyggande insatser och fungerar som ett bollplank och katalysator för att förbättra förebyggande budskap till unga. Tankesmedjan vill också ha en bred samverkan med andra aktörer.

Arbetet med modul, video och webb fortsätter enligt nedan:

• Modul: En satsning i tre steg som syftar till att skapa nyfikenhet, eftertanke och locka besökare till kampanjhemsidan där man kan fördjupa sig mer. Syftet är att

198

väcka en tanke om alkoholens roll i vårt samhälle och på ett subtilt sätt visa att alkoholens roll är uppblåst och fejkad.

• Video: En onlinevideosatsning med korta filmklipp som gör berusningsforskning tillgänglig. De som skapar videoklippen tar del av berusningsforskningen och förmedlar sedan till andra unga. Humor och kreativitet är ledord för video.

• Webb: Fortsätta vidareutveckla www.fakefree.se till en webbportal där man på ett tilltalande och varierande sätt kan ta till sig Fake Free-approachen, och vara med och engagera sig i arbetet.

Den övergripande metoden för Fake Free kommer fortsättningsvis vara att skapa en organisation som kan kombinera djärvt kreativt nyskapande och effektivt genomförande och som alltid utgår från den forskningsförankrade approachen.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet inte alls fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det angavs i ansökan. På grund av avslag på medel från EAHC (Executive Agency for Health and Consumer- European Commission) har projektet frysts. Förändringar rapporteras beträffande tidsplanen och samverkan. Projektet har inte rekryterat projektledare till MUTE-delen. Som orsak anges ekonomiska skäl, personalbrist inom den egna verksamheten och samverkanssvårigheter med externa parter.

Enligt slutrapport

Projektet blev aldrig beviljade de EU-medel som Statens folkhälsoinstituts projektmedel skulle fungera som egeninsats för. Därför avblåste de projektet helt och kontaktade Statens folkhälsoinstitut. De fick dock inget svar från dem om hur de skulle gå vidare. Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har ej genomförts.

För mer information om projektet kontakta: Ungdomens Nykterhetsförbund

Linnéa Manzanares Telefon: 08- 672 60 61 eller 0703- 20 53 29 E-post: linnea@fakefree.se Hemsida: www.unf.se eller www.fakefree.se

Outline

Related documents