• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 381 180

Beviljade medel

(tkr) 75 180

Bakgrund

Det finns ett behov av att intensifiera och bredda det tobaksförebyggande arbetet riktat mot barn och unga. Att involvera tandvården i tobakspreventionen har visat sig framgångsrikt i Västerbottens landsting där man arbetat med metoderna Tobaksfri Duo (kontraktsmetod) och Motiverande samtal, MI. Projektet vill sprida de goda erfarenheterna och den framgångsrika modellen till övriga landet.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Att stärka tandvården i det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Med den primära målsättningen att minska tobaksbruket bland barn och unga, vilket på sikt kommer att bidra till en bättre hälsa i befolkningen. Att genom denna utbildningssatsning ge tandvården motivation, kunskap och viktiga verktyg i det förebyggande arbetet. Att sprida den evidensbaserade metoden Tobaksfri Duo till att bli en nationell metod där kommunens skolor och tandvården samverkar och har ett gemensamt förhållningssätt. Ett arbete som ska ske genom utbildningssatsningar i landet och spridning av ett riktat och lättillgängligt material för professionen.

Fakta om Psykologer mot Tobak

• Psykologer mot tobak är en ideell förening som vill öka förutsättningarna för psykologer, socionomer, folkhälsovetare och andra beteendevetare att aktivt stödja de människor de möter i sitt dagliga arbete till ett tobaksfritt liv.

• Målet är att öka kunskapen och påverka attityder hos deras yrkesgrupper för att stimulera till ett tobaksförebyggande arbete.

• Psykologer mot tobaks viktigaste uppgift är att tillhandahålla information och utbildning om verksamma metoder för att öka förutsättningarna för beteendevetarnas tobaksförebyggande arbete.

87

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Utbildningssatsningar för tandvårdens personal. Målet med antalet genomförda utbildningar är nått.

Delmål Mätbara resultatmål

Tandvården samverkan med kommun och skolor i arbetet med Tobaksfri duo.

Antalet tandvårdskliniker som samarbetar med skolorna har ökat.

Ökad kunskap om tobak och metoden Tobaksfri Duo hos tandvårdspersonal.

Nått kunskapsmål mäts via enkät efter varje utbildningstillfälle. Minskat tobaksbruk bland barn och unga (egentligen ytterst

primärt mål).

Via levnadsvane- och drogundersökningar.

Målgrupp

Barn och unga. Folktandvårdens personal i hela landet.

Metod och aktiviteter

Regionala utbildningar för tandvårdens personal i metoden Tobaksfri Duo, med fokus på att ge tandvården verktyg och kunskapsbas i metoden för att minska tobaksbruk bland målgruppen barn och unga. Baskunskaper om tobak, i kombination med samtalsmetodik kopplat till de olika delarna i metoden ingår i utbildningarna som erbjuds regionalt och lokalt. Att för informationsspridning och till utbildningarna ta fram kompletterande material till det som redan finns. Handledning för arbetet med Tobaksfri Duo och MI inom Tandvården. Våren 2012 planeras fem utbildningstillfällen, samt fortsatt informationsspridning om utbildningarna. Hösten 2012 planeras fem till åtta utbildningstillfällen.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller målsättning, aktiviteter och uppföljning. Målsättningen att nå samtliga län i landet har minskat något vilket påverkat aktiviteterna. Utvärderingen har kompletterats med några tandvårdskliniker som piloter, där ett material kommer att testas. Som skäl till förändringarna anges tidsbrist.

88

Enligt slutrapport

Verksamheten och aktiviteten har i stort sett genomförts enligt planerna, med någon tidsfördröjning fortsätter informationsspridning och utbildningssatserna på olika orter i landet. Antalet genomförda utbildningstillfällen har varit färre än de som angavs i den ursprungliga projektplanen. Där arbetet påbörjats görs långsiktiga satsningar i spridnings- och implementeringsarbetet.

Förutom utbildningstillfällena har många handledningstillfällen via telefon och mail genomförts i samband med att verksamheter startat upp. Den totala informationsspridningen har varit större i och med deltagande på flera nationella konferenser för tandvård- och landstingspersonal men också till andra personalgrupper inom kommunal verksamhet och frivilligorganisationer som arbetar med förebyggande arbete riktat mot unga. Tandvården efterfrågar tillgång till det tryckta materialet, varför projektet beslutat att trycka upp mer material för spridning.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Ett kompletterande materialet till arbetet med Tobaksfri Duo har tagits fram för att stärka Tandvårdens tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga och deras vårdnadshavare. Materialet har med stöd av olika experter utvecklats till fem delar, affisch, manual och checklista som stöd för tandvårdens personal, en vuxenfolder till föräldrar och bokmärket Osmart och ovärt, till unga. Materialet har förevisats vid flera nationella konferenser för landstings- och tandvårdspersonal. Utbildningsdagar för tandvårds- och skolpersonal för att starta Tobaksfri Duo med tandvården som en stödjande aktör har genomförts i fem län, Jämtland, Kalmar, Gävleborg, Norrbotten och Västernorrland. Tobaksfri Duo finns idag i 64 kommuner. Materialet följs upp på några pilotkliniker under våren 2013.

89

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Stärka tandvårdens roll som en viktig aktör i det tobaksförebyggande arbetet.

I fem län har sex utbildningstillfällen genomförts, samt föreläsningar och information på ett flertal konferenser och via utskick.

Delmål Mätbara resultatmål

Spridning och nyttjande av materialet Tala om tobak. Tala om tobak materialet har skickats ut till landets alla

tandvårdenheter, och har introducerats och spritts i de fem län där utbildningarna genomförts, dessutom följer vi några pilotklinikers arbete med materialet.

Samverkan med skolor och kommuner i arbetet med Tobaksfri Duo.

64 kommuner arbetar idag med Tobaksfri Duo, en ökning med drygt 20 procent under året.

Ökad baskunskap inom tobaksområdet och Tobaksfri Duo hos deltagarna på utbildningarna.

Enkäten som genomförts i samband med utbildningarna, visar på nöjda deltagare, som uttrycker ökad kunskap och motivation att arbeta med tobaksfrågan och unga.

Upplevda framgångar med metoderna

De metoder som använts i projektets genomförande har prövats tidigare och fungerar vid denna typ av metodspridning och information. Vid vissa utbildningstillfällena har projektet bjudit in både skolans, kommunens och tandvårdens personal, detta för att initialt bygga på lokalt arbete och samverkan. På andra orter har i stort sett bara tandvårdens personal deltagit.

Utbildningarna har innehållit basfakta om tobak, motivationsarbete, samtalsmetodik och de olika metoddelarna och arbetssätt med Tobaksfri Duo och tandvårdens material

Tala om tobak. Att flera nya Tobaksfri Duo verksamheter startats i ytterligare tolv

kommuner under året och att samverkan med tandvården ökat är en viktig framgångsfaktor.

Uppföljning

Vid utbildningstillfällen har en enkät delats ut till deltagarna för att ta del av deras åsikter om utbildningens innehåll och materialet. De flesta har varit nöjda eller mycket nöjda med utbildningarna och fått ökad kunskap och motivation att arbeta med tobaksfrågan. Flera kommuner har fått ett ökat samarbete med tandvården under projekttiden. Projektet har också spridit materialet till de kommuner som redan arbetar med Tobaksfri

Duo och har ett samarbete med tandvården. De följer några pilotkliniker som

90 För mer information om projektet kontakta: Psykologer mot tobak

Ywonne Wiklund Telefon: 070- 648 73 15

91

Psykologer mot Tobak: Kraftsamling rökfria skolgårdar

Outline

Related documents