• No results found

Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol och Narkotikafrågor (KSAN): BellaNet – Nationellt Nätverk för Tjejgruppsledare

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 945 1 250 760 760 950 1 235 1 302 900

Beviljade medel

(tkr) 150 375 243 660 500 500 700 600

Bakgrund

KSAN har sedan sommaren 2005 erhållit drogförebyggande projektmedel för att bygga upp ett nationellt nätverk för tjejgruppsledare. Nätverket önskar samla de cirka 6 000 tjejgruppsledare som sedan mitten av 1990–talet genomgått KSAN:s introduktions- och uppföljningsdagar med utgångspunkt i det förebyggande metodmaterialet Grus och Glitter och Bella Grus och Glitter 2 – för tjejgrupper. Ett mötesforum www.bellanet.se lanserades i december 2006. Forumet togs i bruk 2007 och har idag tusentals besökare varje månad och över 150 aktiva från 21 olika län. 2009 godkändes BellaNet som en drogförebyggande verksamhet av EU-kommissionen som en EAD- aktivitet, European Action on Drugs. I juni 2009 öppnades BellaNets internetforum för internationella medlemmar. BellaNet utgör idag en erfarenhetsbas för europeiskt preventionsarbete med miljoner tonårsflickor i fokus.

Fakta om KSAN

• KSAN är de svenska kvinnoorganisationernas samarbetsorgan för frågor som berör alkohol, narkotika och beroendeframkallande läkemedel. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

• KSAN arbetar främst med förebyggande verksamhet och målgruppen utgörs av flickor och kvinnor i alla åldrar.

• Organisationen bildades 1943 och har 32 medlemsorganisationer och samlar sammanlagt cirka 270 000 kvinnor.

• Bland medlemmarna återfinns politiska kvinnoförbund, invandrarkvinnoorganisationer, läkare, barnmorskor samt kvinnojoursrörelsen.

63 Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att motverka ohälsa och ökat missbruk bland flickor/unga kvinnor. KSAN vill vidareutveckla BellaNet/BellaNet International som ett hållbart verktyg i det genderspecifika drogförebyggande arbetet för att stimulera, stärka och vidareutveckla tjejgruppsarbetet. Även organisera och mobilisera denna stora grupp kvinnor till ett aktivt nationellt, regionalt och lokalt drogförebyggande och opinionsbildande arbete med flickor/unga kvinnor i fokus, främst gällande nätdroger och cannabis 2012.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Stärka, stimulera och vidareutveckla drogpreventivt tjejgruppsarbete.

Nätverket växer nationellt/internationellt.

Delmål Mätbara resultatmål

Nätverket utvecklas metodiskt. 4+4 kunskapsseminarier/utbildningsdagar anordnas och kan redovisas.

Ökad kunskap om skyddsfaktorer/friskfaktorer för flickor. Utvärderingar sammanställs och presenteras från varje aktivitet. Ökad kunskap för ledarna om cannabis och nätdroger. BellaNets medlemmar svarar på frågeformulär som sammanställs.

Målgrupp

Tjejgruppsledare inom BellaNet och BellaNetInternational. Personal inom skola, fritid, ungdomsmottagningar, föreningsliv som har daglig kontakt med flickor.

Metod och aktiviteter

Webbaserat nätverk. Kunskapsseminarier anordnas. Utbilda och handleda i och sprida interaktiva gruppmetoder. Mötesforum www.bellanet.se vidareutvecklas. Mäta flickors självupplevda hälsa med hjälp av EuroQol i ett antal utvalda tjejgrupper/mässor. Opinionsbildning. Forum öppet för internationella medlemmar utgör en unik erfarenhetsbas för metodiskt drogpreventivt arbete med miljoner tonårsflickor i fokus. Nätverket skall ökas och spridning sker närmast på Island, Finland och Baltikum.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Förändring från

64

projektplanen har skett vad gäller aktiviteter då färre utbildningsaktiviteter genomförs på grund av minskat anslag. Som skäl till förändringen anges ekonomiska skäl och annat då projektet fått ett slutanslag.

Enligt slutrapport

Färre aktiviteter än KSAN hade önskat genomföra på grund av slutanslaget. Ytterligare delmål om ökad kunskap om medlemmars aktuella behov.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Ett nationellt nätverk för över 300 tjejgruppsledare förankrat i alla län finns och växer. Nätforumet www.bellanet.se har haft 59 793 besök under 2012, en ökning med över 13 353 från 2011. BellaNetInternational valdes av EU som en av tio Top ten stories 2012. KSAN:s samarbetar med Örebro Universitet i forskningsstudien om tjejgrupper på åtta orter i sju län för att öka kunskapen om genderspecifikt drogförebyggande arbete. BellaNet fyller en viktig funktion för yrkesgrupper som dagligen arbetar med flickor att ställa krav på att få resurser till drogförebyggande arbete. Inom dessa yrken finns stor omsättning på personal och förutsätter att flickors behov behöver hållas kontinuerligt i fokus.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultat

Stärka, stimulera och vidareutveckla drogpreventivt tjejgruppsarbete.

Antalet medlemmar ökar, användandet av nätforumet ökar, kunskap om ANDT-prevention ökar.

Delmål Mätbara resultat

Nätverket utvecklas metodiskt. Utbildningsdagar, nya tjejgrupper startas, alla medlemmar fått del av nytt metodmaterial.

Ökad kunskap om skyddsfaktorer/friskfaktorer för flickor. Enkätsvar från nätverkets medlemmar. Ökad kunskap om medlemmars aktuella behov. 311 enkätsvar analyserats.

Upplevda framgångar med metoderna

Nya medlemmar till nätverket 2012. Nätverket har tagit del av nytt metodmaterial om flickor och ANDT. Minst 260 medlemmar har fått metodmaterialet Det rosa monstret i juli. Utbildningsdagar har anordnats. Mött cirka 800 skolsköterskor varav över 400 fick materialet om Flickor och läkemedel. Rekryterat tjejgruppsledare med tjejgrupper till Örebro universitets Genusstudie på åtta orter i sju län. Uppmärksammandet av KSAN:s

65

långsiktiga arbete med flickor i fokus på den internationella flickdagen fördubblade besöksantalet på bellanet.se. Nått ut till andra utanför BellaNet genom kunskapsseminarier, bland annat i Luleå den 5 december med över 100 deltagare som arbetar med riskbruk. Underlag till vidareutveckling av nätverket finns genom 311 svar från medlemmar. Cirka 300 enkäter till flickor om självupplevd hälsa har genomförts.

Uppföljning

KSAN:s styrelse har följt upp projektet vid varje styrelsemöte under året. Aktiviteterna har avrapporterats skriftligen. Antalet medlemmar följs genom besöksstatistik på bellanet.se. Flickors självupplevda hälsa mättes med hjälp av EuroQol. KSAN:s årsmöte, 25 av 32 medlemsorganisationer får direktinformation.

För mer information om projektet kontakta: KSAN

Britt Fredenman eller Leena Haraké Telefon: 08- 10 10 51 E-post: britt.fredenman@ksan.se

66

Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor

Outline

Related documents