• No results found

Riksförbundet Svenskar och Invandrade Mot Narkotika (SIMON): Drog och kulturinformatörer

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 790 550

Beviljade medel

(tkr) 400 300

Bakgrund

Etniska grupper som kommer från andra länder med andra drogkulturer introducerar ibland sin drogkultur i Sverige. Ett exempel på detta är drogen khat. Invandrare och flyktingar är i stort behov av information om Sverige, vilka lagar som gäller, hur normerna ser ut och vem man kan vända sig till om man får problem. Invandrade personer tar i lägre grad än infödda hjälp av sociala och medicinska myndigheter vid drogmissbruk. SIMON har lång erfarenhet av drogförebyggande arbete bland invandrare och flyktingar. Inom SIMON finns en omfattande språk- och kulturkompetens som gör det möjligt att nå ut till grupper som traditionell information kan ha svårt att nå ut till. Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Huvudmålet för projektet är att utveckla en väl fungerande metod för återkommande drog- och kulturupplysning på SFI-utbildningar (Svenska för invandrare), för ensamkommande flyktingbarn samt invandrarföreningar. Ett närliggande mål är att

Fakta om SIMON

• Svenskar och Invandrade Mot Narkotika, SIMON, bildades 1990 av invandrare och svenskar som yrkesmässigt och ideellt arbetade mot droger.

• SIMON är religiöst och politiskt obundet och vill vara en resurs i kampen mot droger och fungera som en bro mellan invandrare, flyktingar och det svenska samhället.

• Förbundet har lokalföreningar runt om i landet.

• Föreningen stöder en restriktiv narkotika- och alkoholpolitik.

• SIMON är en mångkulturell organisation och baserar sin verksamhet på principen om alla människors lika värde och demokrati. Riksförbundet arbetar för att motverka missbruk, främlingsfientlighet och rasism och för en ökad integration i samhället.

116

föräldrar och andra vuxna med invandrarbakgrund ska få ökade kunskaper om alkohol och droger samt om svensk alkohol- och narkotikapolitik. Förhoppningsvis resulterar projektet i ett livaktigt drogförebyggande och opinionsbildande arbete genom de lokala SIMON föreningarna.

Projektets syfte

• Att utbilda personer som har olika kulturkompetenser till att bli drog- och kulturförmedlare.

• Att genomföra föreläsningar och informationsmöten på SFI-utbildningar och invandrarföreningar.

• Att producera informationsmaterial på lätt svenska om droger, drogkulturer och svensk lagstiftning.

• Att översätta informationsmaterial till fem språk, somaliska, persiska, kurdiska, bosniska och engelska.

• Att uppmuntra föräldrar och andra vuxna/ungdomar som deltar i informationstillfällena att själva ta ställning mot droger.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Öka kunskapen hos nyanlända invandrare och ensamkommande flyktingbarn om faror med droger och vart man kan vända sig för att få råd och stöd.

Antal personer som har fått information.

Delmål Mätbara resultatmål

Funktionellt föreläsningsmaterial till drog- och kulturinformatörerna.

Producerat material efter utvärderingskonferens. Samtliga SIMON föreningar har utbildade informatörer. Totalt 75 utbildade informatörer.

Informationsmaterial om droger och vart man vänder sig för att få råd och stöd.

Informationsmaterial på 5 språk. Målgruppen

Insatserna riktar sig i första hand till invandrarföreningar och deltagare på SFI- utbildningar. Målgruppen för informationen är i första hand vuxna och föräldrar.

117

Metod och aktiviteter

Framtagning av utbildnings- och föreläsningsmaterial. Informationsmaterialet översätts till fem olika språk. Min berättelse är en viktig del i föreläsningen/informationen för att göra informationen mer levande och lättillgänglig för åhöraren. Utbildningen kommer att hjälpa varje deltagare att ta fram och beskriva sina egna erfarenheter i möten med droger, kulturkrockar, rasism och främlingsfientlighet samt mötet med det svenska samhället.

Under 2012 kommer deltagarna från utbildningen 2011 inbjudas till kompletterande fortsättningskurs. Fem till sju nya föreningar kommer att erbjudas grundutbildning under hösten 2012 och under våren 2013 kommer övriga föreningar inom SIMON att erbjuds grundutbildning. Under hösten 2013 inbjuds samtliga deltagare till en utvärderings och fördjupningskonferens. Deltagarantalet beräknas till cirka 75 deltagare. Målsättningen är även att få ett antal studenter som genomför C-uppsatser inom projektet.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har gjorts beträffande aktiviteter, metod, tidsplan och personal. Utbildningstillfällen och översättning har skjutits till 2013. Tidsplanen har ändrats då många aktiviteter genomförs på hösten och antalet anställda har förändrats. Som skäl till förändringarna anges ekonomi, tidsbrist och personalbrist inom den egna verksamheten.

Enligt slutrapport

Projektet beviljades cirka hälften av sökta medel och besked om beviljade medel kom i maj månad. Projektet har reviderats och projektmedlen har använts till metodutveckling av metodmaterial och informationsmaterial samt genomförande av utvärderingshelg av metod- och informationsmaterial. Bakgrunden var att projektet 2011 visade att de medlemmar som utbildades till kultur- och droginformatörer från Umeå, Örebro, Kristianstad, Lund och Malmö var i behov av ett strukturerat och färdigt föreläsningsmaterial.

Från den reviderade projektplanen så finns det avvikelser. Originalfoldern på svenska blev klart sent på året, det innebär att översättningen av foldern till flera språk än svenska inte har kunnat genomföras. Vidareutveckling av powerpointmaterialet kommer att göras

118

under våren 2013, för att vidareutveckla de berättande bilderna. Studieplanen till kunskapsmaterialet kommer att omarbetas under 2013.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Det powerpointmaterial och informationsmaterial som tagits fram utvärderades och produktutvecklades vid metodutvecklingskonferensen den 24-25 november 2012. Materialen kommer också att utvärderas under våren 2013, efter att materialen har testats vid SFI och för ensamkommande flyktingbarn. Originalfoldern är producerad och kommer att översättas till fem andra språk under våren 2013.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att utveckla en väl fungerande metod för återkommande drog- och kulturupplysning på SFI-utbildning, för ensamkommande flyktingbarn samt invandrarförening.

Metodmaterialen är framtagna och kommer att testas och utvärderas under våren 2013.

Delmål Mätbara resultatmål

Ta fram föreläsningsmaterial i Powerpoint. Ett Powerpoint material har producerats. Ta fram informationsfolder på minst fem språk. Originalfolder på svenska är producerad.

Ta fram ett kunskapsbaserat material till föreläsarna. Studieplan till det kunskapsbaserade materialet har tagits fram (men kommer att omarbetas).

Upplevda framgångar med metoderna

Projektet har använt beprövade metoder och erfarenheter som grund. Materialen blev inte klara förrän i november och december 2012 och har därför inte utvärderats av en större grupp ännu. Översättningen av foldern till andra språk än svenska har inte varit möjligt på grund av att originalfoldern blev klar så sent på året.

Powerpointmaterialet har tagit längre tid än beräknat. Målet har varit att få fram

berättande bilder, eftersom många i målgruppen för föreläsarna har varit en relativt kort

tid i Sverige.

Uppföljning

Utvärderingshelg i Linköping den 24-25 november 2012. Medlemmar från föreningarna i Örebro, Kristianstad och Malmö deltog. De som deltog har samtliga erfarenheter som föreläsare, arbetar aktivt inom SFI eller med ensamkommande flyktingbarn. Powerpointmaterialet och foldern utvärderades av deltagarna. Materialet

119

produktutvecklades under helgen. Deltagarnas behov och erfarenheter av föreläsningar diskuterades och analyserades.

För mer information om projektet kontakta: Riksförbundet SIMON

Berndt Pettersson Telefon: 08-588 990 51 E-post: simon@simon.org.se Hemsida: www.simon.org.se

Maria Hedqvist Telefon: 08- 588 990 52

120

Outline

Related documents