• No results found

Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn (DHB): HYFF – För säkerhets skull

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 935 320 771 559

Beviljade medel

(tkr) 250 250 250 300

Bakgrund

Ungdomar med funktionsnedsättningar befinner sig i ökad omfattning i en risksituation för stress, psykisk ohälsa, utsatthet i skolan, övergrepp samt alkohol- och drogkonsumtion. Syftet med projektet är att döva och hörselskadade elever, deras föräldrar, veckohemsföräldrar och boendepersonal ska få ta del av alkohol och drogförebyggande arbete på lika villkor som för hörande. Projektet har som utgångspunkt att allt ska fungera på både svenskt teckenspråk och svenska.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet vill öka kunskap och medvetenhet för och om målgrupperna genom samverkan med andra aktörer. Arbetet går ut på att inspirera och stödja skolor. Grunden är att säkra och anpassa tvåspråkigt material. Det innebär att HYFF arbetar med svenskt teckenspråk och svenska i text och i tal för de som kan använda hörteknik. En del är att utveckla en minikurs i svenskt teckenspråk med glosor om ANDT. En viktig del i projektet är att öka barns, ungdomars och föräldrars delaktighet. På skolorna arbetar HYFF med elevers

Fakta om Riksförbundet DHB

• Riksförbundet DHB är en riksorganisation för döva, hörselskadade och språkstörda barn och deras familjer. DHB bildades på 1940 talet.

• Förbundet DHB består av fem regionala distrikt som bedriver verksamhet inom sin region. Utöver dessa fem finns det två distrikt som är rikstäckande, ett för barn med språkstörning och ett för barn med fler handikapp.

• DHB:s övergripande mål är: Våra barn och ungdomar ska vara fullt delaktiga och jämlika samt ha inflytande i ett tillgängligt samhälle.

100

erfarenheter, upplevelser och tankar genom arbeten kopplade till de estetiska ämnena eller genom forumteater. För föräldrar används ÖPP/Effect. HYFF vill också synas på webben.

Projektets syfte

• Uppmärksamma målgrupperna i skolors, kommuners, myndigheters ordinarie förbyggande arbete.

• Utveckla och stödja tvåspråkighet inom ANDT- området. • Öka kunskaper och delaktighet för elever och föräldrar.

• Utveckla metoder och anpassa material för arbete med döva och hörselskadade barn och ungdomar från årskurs 6 i special- och grundskolan och uppåt.

• Med ÖPP/Effect utveckla material och tillämpning för föräldrar (döva/hsk/hörande) och utifrån olika behov, tillexempel föräldrar som bor långt från skolan samt för veckohemsföräldrar och boendepersonal.

• Nationellt sprida anpassningen av ÖPP/Effect, ANDT- materialet samt erfarenheterna från arbetet med elevernas egna arbeten.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att målgruppen syns i olika planer och arbeten och att aktivt arbete görs på skolor och i kommuner.

Se förändringar i statistiken utifrån enkäterna, Totala antalet deltagande elever och elevarbeten, Totala antalet deltagande föräldrar och ÖPP/Effect presentationer, Totala antalet lektioner och antalet deltagande elever.

Delmål Mätbara resultatmål

Arbete påbörjats med de olika metoderna på skolor. Antal elever som deltar och hur många elevarbeten som görs per skola och riksgymnasium., Antal aktiviteter och deltagare på fritidsgårdar. Antal genomförda ÖPP/Effect presentationer och antalet deltagande föräldrar per skola. Deltagare på minikurs i svenskt teckenspråk. Antal genomförda lektioner med ANDT- materialet per skola och antal deltagande elever.

Målgrupp

Döva och hörselskadade barn och ungdomar samt deras föräldrar. Målgruppen är en riskgrupp på många sätt, det visar flera undersökningar. De hamnar ofta vid sidan om i samhället och då också i ANDT-området.

101

Metod och aktiviteter

• Kreativa aktiviteter på skolor så som att göra egna filmer, teatrar, serier, forumteater etcetera.

• Pröva, anpassa och utveckla olika ANDT-material för undervisning.

• Integrera frågor kring rökning och vattenpipa i projektet. Eventuellt i samarbete med Riksförbundet SMART som arbetar med kontraktsmetoden.

• Forumteater med gymnasieelever. Eventuell samverka med projektet WeSign som drivs av ABF.

• Utveckla samarbetet med fritidsgårdar för döva och hörselskadade. Ett exempel kan vara genom Local Hero som är ett projekt som stöttar ungdomar från 13-19 år och inspirerar till drogfria aktiviteter.

• Utveckla en ordlista och minikurs i svenskt teckenspråk och svenska med glosor som används på området för att stärka föräldrar och veckohemsföräldrar i samtal med barn och ungdomar. Målet är att också göra kursen tillgänglig på webben. • ÖPP/Effect- Fortsätta utveckla och anpassa metoden och materialet.

• Skapa ett internetbaserat forum för föräldrar. Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i liten utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Förändringar i projektplanen har gjorts beträffande målsättning, aktiviteter, tidsplan och personal. Detta på grund av ekonomiska skäl då projektet beviljats betydligt mindre än sökta medel.

Enligt slutrapport

Projektet fick inte det belopp de sökt för år 2012 så de fick anpassa och revidera projektplanen utifrån begränsade resurser. Det har även funnits några samarbetspartner där arbetet inte fortlöpt som planerat.

Projektet har inga mätbara resultat för år 2012 då de påverkats av att den skola de har samarbetat med har gjort egna prioriteringar samt haft sjukskrivning av personal. För att nämna ett exempel så har skolan inte genomfört något föräldramöte under hösten 2012,

102

därmed heller ingen Effektpresentation. Ett annat exempel är att den ungdomsgård de har samarbetat med, lades ner under året. De hade också svårt att få deltagande föräldrar till minikursen.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har anpassat ett ANDT-undervisningsmaterial för målgruppen, där delar har översatts till teckenspråk av elever. Projektet har erbjudit minikurser för föräldrar om ANDT och en kursfolder har tagits fram. Projektet har en blogg, www.hyff.blogspot.se, där möjlighet finns att hämta information. Där hittar man ett bildspel av elevernas utställning. Projektet har arbetat med Birgittaskolan samt Risbergskaskolan där eleverna har skapat estetiska material och filmer om ANDT. Filmerna har texta2ts samt dubbats med hjälp av Örebro Kulturskolans elever, i projektets tvåspråkiga strävan. Filmerna slut produceras i mars 2013 och kan därefter ses på bloggen. Projektet samarbetar med Manillaskolan och Alviksskolan i Stockholm. Personal från båda skolorna ska gå Effektutbildning i mars 2013. Projektet har fortsatt att utveckla sina kontakter inom sitt nätverk.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att målgruppen är synlig i de planer och policydokument samt att aktivt arbete på skolor och i kommuner riktas även till målgruppen.

Se förändringar i statistiken utifrån enkäterna, ökat antal deltagande elever och elevarbeten, ökat antal deltagande föräldrar och Effekt presentationer, ökat antal lektioner.

Delmål Mätbara resultatmål

Arbete påbörjats med de olika metoderna på skolor. Ökat antal elever som deltar, ökat antal elevarbeten per skola, ökat antal aktiviteter och deltagare på fritidsgårdar, ökat antal

deltagande föräldrar och ÖPP/Effekt presentationer, minst 10 deltagare vid kurs i ANDT på svenskt teckenspråk för föräldrar, ökat antal genomförda lektioner med ANDT material.

Upplevda framgångar med metoderna

Det estetiska arbetet och producerande av ANDT-filmer för målgruppen har varit populärt enligt deras elevundersökning. Örebro kommuns fältenhet för målgruppen är intresserade av filmerna och vill använda dem i sitt arbete. De vill också använda undervisningsmaterialet om ANDT som de har språk anpassat. Två grundskolor i Stockholm är intresserade av projektet, som ordnar Effektutbildning för deras personal i mars. De vill också ha tillgång till projektets arbetsmaterial. Riksförbundet DHB har varje

103

år familjeläger för sina medlemmar, där projektet kommer vara med och föreläsa samt hålla minikurs för föräldrar.

Uppföljning

Projektet har samlat och följt dokumentation av olika slag, både egna samt Liv och Hälsa

Ung 2011 (Örebro läns landsting, 2011). Resultaten i den senare har inte förändrats.

Minikursen för föräldrar om ANDT har utvärderats. Projektet har en Effekt föräldraenkätutvärdering från våren 2012.

För mer information om projektet kontakta:

Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn Janne Carlsson eller projektledare Zara Persson

Telefon: 019- 17 08 30 eller SMS 0730- 72 26 72

104

Riksförbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoners

Outline

Related documents