• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 410 585 688

Beviljade medel

(tkr) 300 400 500

Bakgrund

Projektet är ett samarbete mellan Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) och Somalian Women In Sweden (SWIS). KRIS har sedan ett par år tillbaka haft god kontakt med SWIS och andra organisationer som arbetat mot drogen khat. Drogen missbrukas företrädesvis av unga män med somalisk etnicitet. Medlemmarna i SWIS har flera gånger önskat ett eget KRIS för deras män och söner, för att få stopp på traditionen att tugga khat.

Huvudproblemet är att det finns en stark tradition i den somaliska etniciteten att tugga drogen khat. Khat fungerar som ett milt amfetamin. Konsekvenserna av missbruket är stora. Familjerna får sociala problem när män och söner ägnar sig åt missbruk och kriminalitet. Missbruket leder också till svårigheter med att arbeta, studera eller engagera sig i fritidsaktiviteter. Integrationen i det svenska samhället försvåras sannolikt på grund

Fakta om KRIS

• Kriminellas Revansch I Samhället, KRIS, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Föreningen bildades 1997.

• Föreningen arbetar för att hjälpa människor att bryta med kriminalitet och/eller droger genom att erbjuda dem ett nytt, hederligt socialt nätverk fritt från droger.

• Grundidén är att KRIS möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Den som friges och är motiverad till förändring behöver stöd och då finns KRIS där.

• Ledorden drogfrihet, hederlighet, kamratskap och solidaritet genomsyrar verksamheten.

• KRIS har idag 18 lokalföreningar på olika orter i Sverige. Medlemsantalet uppgår till cirka 5000 medlemmar varav 900 är stödmedlemmar.

• Liknande föreningar har efter KRIS modell även bildats i Finland, Danmark, Vitryssland och Japan.

55

av khat-missbruket. Det finns undersökningar som visar att upp till 50 procent av männen med somalisk etnicitet missbrukar khat.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet mål är att minska antalet khatberoende somalier i Stockholm samt att bryta traditionen att tugga khat.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att minska antalet khatberoende somalier i Stockholm. -

Delmål Mätbara resultatmål

Skapa kännedom i målgruppen om KRIS. Att kunna aktivera cirka 50 somaliska deltagare i föreningen. Att få 10-15somalier att sluta missbruka khat.

Målgrupp

Målgruppen är personer med somalisk etnicitet som missbrukar eller riskerar att börja missbruka drogen khat.

Metod

Metoden, KRIS-konceptet, har visat sig framgångsrik när det gäller andra former av missbruk och kriminalitet därför tror man att det med viss anpassning även kan fungera mot khat. Metoden, KRIS- konceptet, innebär i korthet:

• Delaktighet i och ansvar för en daglig föreningsverksamhet.

• Självhjälpsprincipen att man genom att hjälpa andra hjälper sig själv.

• Efterlevnad av deviserna; drogfrihet, hederlighet, kamratskap och solidaritet. • Hjälp och stöd 24 timmar om dygnet.

• Deltagande i programverksamhet (i detta fall KRIS- konceptet mot khat).

Planerad verksamhet 2012

Kvalitetssäkra den lokala föreningsverksamhetens framtid genom ökad medlemsrekrytering samt att integrera den somaliska KRIS-verksamheten ännu mer i huvudföreningen KRIS-08 och därifrån rikta verksamhet och aktiviteter till Rinkeby/Tensta, Rågsved, Skärholmen och andra områden där det befinner sig många somalier. Utveckla besöksverksamhet inom Kriminalvården för att kunna erbjuda stöd till

56

de somalier som är intagna på regionens Kriminalvårdsanstalter. Att ha möjlighet att ta emot placeringar av Socialtjänsten/Kriminalvården/Frivården i programverksamheten på KRIS-08 föreningen i Stockholm och även delta i öppenvårdsbehandlingen.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Förändring från projektplanen har skett beträffande samverkan. Samarbetet med organisationen SWIS har tyvärr blivit tvunget att avbrytas. Som skäl anges samverkanssvårigheter med externa parter.

Enligt slutrapport

De rapporterar att projektet skett planenligt men skriver följande beträffande målavvikelse: Att de lyckades nå ut med sin verksamhet till fler än de hoppats på och att de hade gemensamma träffar med både män och kvinnor på föreningen som anordnades av de somaliska medlemmarna.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet har under projekttiden rekryterat totalt cirka 40 medlemmar till KRIS som nu ingår i KRIS normala föreningsverksamhet. De har med deras riktade föreningsverksamhet under projekttiden nått ut till cirka 80-90 stycken somaliska män och kvinnor som på något sätt påverkats negativt av användande och missbruk av droger och framför allt av drogen khat.

Projektet har haft regelbundna medlemsträffar med de somaliska medlemmarna och andra intresserade. De har genomfört föreläsningar och möten med somalier på folkets hus i Rinkeby. De har haft ett flertal träffar med Imamer och andra somaliska ledare med ett gott resultat. De har nått fram med sitt budskap, problemet med khat samt andra droger och även att de kan vara en del av lösningen på detta.

57

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultat

Att minska khatberoende somalier i Stockholm. -

Delmål Mätbara resultat

Att skapa kännedom om KRIS i målgruppen. Att aktivera cirka 50 stycken somaliska deltagare i föreningen. Att ha regelbundna drogfria träffar för somalier. Att få 10-15 somalier att sluta missbruka khat.

Upplevda framgångar med metoderna

Att de lyckades nå ut med sitt budskap och deras verksamhet till cirka 80 - 90 stycken somaliska deltagare, alltså cirka 30-40 fler än de hoppats på. Att de hade gemensamma träffar med både män och kvinnor på föreningen som anordnades av de somaliska medlemmarna. Att flera av de somaliska deltagarna var med och spelade i KRIS-08 Stockholms fotbollslag när de spelade i Korpen.

Att de somaliska deltagarna tillsammans med deras andra medlemmar fick möjlighet att utbyta erfarenheter och även ta del av varandras kulturella traditioner med mat och annat. Det var även somalier som var med och deltog i julfirandet som föreningen hade.

Uppföljning

De låter de somaliska medlemmarna ingå i den vanliga föreningsverksamheten inom KRIS. Tyvärr så märker de att det inte är så stort deltagande från deras sida efter det att projektet är slut.

För mer information om projektet kontakta: RIKSKRIS

Ali Reunanen Telefon: 0702- 83 40 51

58

Kriminellas Revansch I Samhället (RIKS-KRIS): Kunskap om missbruk

Outline

Related documents