• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 500

Beviljade medel (tkr) 300

Bakgrund

Det finns stora drogproblem inom den somaliska minoriteten. Det mest omfattande missbruket bland somalier är missbruk av kath. SWIS menar att de svenska myndigheterna inte prioriterar insatser mot kath. SWIS vill öka intresset för att bekämpa missbruket av kath och få samhället att öka insatserna samtidigt som förening kan nå ut med information. Polisen måste motverka och aktivt bekämpa langningen, vilket inte borde vara svårt eftersom kath är både skrymmande och langas öppet. Socialtjänsten måste erbjuda vård och behandlingsinsatser. Fler tvångsingripanden måste göras för att statuera att det svenska samhället inte accepterar missbruk. Idag får många missbrukare till och med socialbidrag vilket kan leda till att de upprätthåller missbruket! Det är hänsynslöst mot alla kvinnor och barn som drabbas av våld och förtryck som ofta är en konsekvens av missbruk. Målet är att få polisen att agera mot langningen och socialtjänsten att erbjuda vård frivilligt om möjligt, tvång om nödvändigt.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att motverka missbruk av kath samt förebygga rökning och bruk av vattenpipa. Projektet kommer att arbeta för stärkande av SWIS lokala arbete mot kath i Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö.

Fakta om SWIS

• SWIS är en somalisk kvinnoorganisation och är en del av Somaliska kvinnors riksförbund vilket bildades 1996.

• Föreningen har till uppgift att bedriva sociala och kulturella verksamheter för somaliska kvinnor genom folkbildningsarbete och aktiviteter.

• Organisationen som verkar för att förbättra somaliska kvinnors situation i samhället har drygt 100 medlemmar.

139

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Motverka missbruk av kath. Deltagare, minskat kathmissbruk.

Delmål Mätbara resultatmål

Deltagare på seminarier. Antal deltagare.

Deltagare på sommarläger. Antal deltagare.

Målgrupp

Barn och unga samt unga vuxna och personer med riskbruk.

Metod

SWIS anser att det är viktigt att föräldrarna ges grundläggande utbildning i att motverka drogdebut bland ungdomar och därför kommer COPE-utbildningar i samtliga fyra lokalavdelningar, Stockholm, Växjö, Göteborg och Malmö, att genomföras. Genom föreläsningar, konferenser, studiematerial och andra insatser ökas kunskaperna om skadorna vid rökning av exempelvis vattenpipa, samt kathmissbruk i den somaliska gruppen.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

Enligt slutrapport

Projektet kom igång senare än beräknat då de väntade på beslut/pengar. Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Projektet arbetar med att förebygga missbruk av kath. De arbetar långsiktigt med att utbilda föräldrar med metoden COPE. Metoden är väl dokumenterad och utvärderad. Stina Thorell, vid Uppsala Universitet, har gjort en specialstudie hur COPE fungerar just med den somaliska gruppen. Projektet driver verksamheten i enlighet med slutsatserna i denna utvärdering. Under hösten 2012 utbildades sex nya COPE-ledare från de orter där

140

de inte hade detta, det vill säga Malmö, Göteborg och Växjö. De har kommit igång med verksamheten på alla fyra orterna Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö.

De genomför tio möten inom varje kurs och har mellan åtta till tjugo föräldrar i varje grupp. Mötena är oftast på lördagar och pågår hela dagarna. De har barnpassning och bjuder på måltid under dagen. När själva kursen är genomförd på lite drygt två till tre timmar så blir det social samvaro, oftast med musik, sång och berättelser ur böcker. Då COPE finns på somaliska förs alla diskussioner på det språk som alla kan. Kunskaperna i svenska är ofta mycket dåliga, speciellt hos kvinnorna. För de lite äldre barnen erbjuds läxhjälp under COPE-dagarna och ibland speciella föreläsningar som riktar sig till ungdomar. De följer alla manualer som finns för COPE mycket noga, men anser att de har utvecklat verksamheten genom att sätta in COPE i ett vidare socialt sammahang.

Totalt har 54 föräldrar deltagit i COPE-kurserna men då de fick pengar så sent under 2012 har inte mer än en grupp blivit klar med tio möten. De anser att COPE ger föräldrarna verktyg att upptäcka och förebygga eventuellt missbruk hos sina barn.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Arrangera COPE-verksamhet. Vi har nått planerat antal deltagare.

Delmål Mätbara resultatmål

Motverka missbruk av kath. Ökad kunskap om risker med missbruk.

Sprida kunskap om kath. Artiklar, flygblad, med mera.

Sprida kunskaper om tobak, vattenpipa med mera. Foldrar och föredrag. Upplevda framgångar med metoderna

De anser att projektet är mycket framgångsrikt. De frågar alltid om föräldrarna blivit erbjudna föräldrastöd eller föräldrautbildning genom exempelvis skolan. Förra året hade de en förälder som hade uppfattat en sådan inbjudan - hon var lärare! Detta betyder att somaliska föräldrar står utanför den omfattande verksamhet som samhället bedriver. Vad detta beror på vet de inte säkert. Språket är säkert en förklaring men det beror nog också på att de inte läser eller litar på information från myndigheter. Många somaliska föräldrar går alltid på barnens föräldramöten i skolan. Informationen verkar dock inte nå fram!!

141

Uppföljning

Projektet skriver dagbok och sammanfattningar av alla COPE-sammankoster i enlighet med ansökan.

För mer information om projektet kontakta: SWIS

Samira Ismail Telefon: -

142

Somalilands Förening i Malmö: Nytt liv – somalier bekämpar sitt

Outline

Related documents