• No results found

Nätverket De glömda barnen i Göteborg, via Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland: Dags för De Glömda barnen i Göteborg!

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 450 430 440

Beviljade medel

(tkr) 200 200 200

Bakgrund

Det finns idag omkring 385 000 barn som växer upp i familjer där någon vuxen konsumerar alkohol i en omfattning som utgör en risk för föräldrarnas egen hälsa, så kallat riskbruk, enligt Statens folkhälsoinstituts rapport. Antagligen finns det fler med tanke på att mörkertalet är stort eftersom beroendeproblematiken är något som oftast hålls hemligt. Dessa barn har under många år kallats De glömda barnen. De har under lång period varit bortglömda, såväl i behandling som i samhällsdebatten. Numera räknas också bland annat barn, vars föräldrar har psykiska funktionshinder, barn i våldsamma hemmiljöer eller barn där någon förälder sitter i fängelse, till denna grupp. Behovet av

Fakta om Nätverket De glömda barnen i Göteborg

• Nätverket De Glömda Barnen i Västra Götaland består av organisationer, studieförbund och kommuner som tillsammans vill uppmärksamma och verka för att glömda barn får hjälp och stöd.

• Syftet med nätverkets arbete är att så många glömda barn som möjligt skall stärkas som individer och därigenom må bättre.

Fakta om Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland

• Länsnykterhetsförbundet är en samarbetsorganisation för ett stort antal organisationer och kristna samfund som arbetar för en alkohol och narkotikafri livsstil.

• Länsnykterhetsförbundet ingår i Nätverket De Glömda Barnen i Västra Götaland.

• Deras huvuduppgift är att driva ett utåtriktat förebyggande arbete kring alkohol och andra droger i bred samverkan med andra.

• Organisationen erbjuder kunskap, metoder och arbetssätt i det alkohol- och narkotika förebyggande arbetet, utbildningar och seminarier i aktuella ämnen, stöd och kontakter vid genomförande av folkhälsoprojekt samt kunniga och engagerade medarbetare, ideella organisationer och lokalt aktiva medlemmar.

83

stöd till dessa barn är mycket stort. Detta projekt är ett samarbete inom Nätverket De Glömda Barnen.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att nätverket ska verka för att så många glömda barn som möjligt skall stärkas som individer och därigenom må bättre.

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Nätverket vill erbjuda De Glömda barnen vuxenrelationer som ger dem närhet, trygghet, kärlek och uppskattning som leder till framtidstro, social förmåga, självförtroende med mera.

Vi vill öka kunskapen om De Glömda Barnens situation. Vi tror att arbetet med att utbilda stödgruppledare kommunalt kommer att avlasta arbetet för de lokala grupperna för det är alltid tidsmässigt och ekonomiskt krävande att hitta en fortbildning för

stödgruppsledare.

Delmål Mätbara resultatmål

Att öka kunskapen om De Glömda Barnens situation. Flera fungerande lokala arbetsgrupper i Göteborgs stad, för att få kontinuitet i arbetet och kunna hålla frågan aktuell om De Glömda Barnen.

Att det ska finnas ett starkt och fungerande nätverk i Göteborg stad med representanter från vård, kommun och ideella för att få kontinuitet i arbetet och kunna hålla frågan aktuell.

Flera stödgruppsverksamheter för De Glömda Barnen ute i stadsdelar i Göteborg.

Att det i Göteborgs stad på flera håll ska finnas pågående stödgruppsverksamhet. (Dessa stödgrupper leds av utbildade ledare och erbjuder alla barn som behöver/önskar hjälp att bearbeta situationen att växa upp med föräldrar med beroendeproblematik, psykiskt funktionshinder med mera)

Skapa en elektronisk samlingsplats för Göteborgs olika föreningar som bedriver stödgruppsverksamhet för utsatta barn och därmed nå ut till fler vuxna och barn.

Målgrupp

De Glömda barnen samt vuxna som finns i dessa barns närhet. Metod och aktiviteter

Utbilda ledare från frivilligorganisationerna, stödgruppsledare, skolpersonal, politiker, kommunanställda med flera. På detta sätt kommer nätverkets verksamhet fungera som ett alternativ till kommunens insatser. Nätverket De Glömda Barnen vill erbjuda vuxna i barnens närhet kunskapsinhämtande och opinionsbildade aktiviteter. Genom Vara Vettig

Vuxen kurser ge målgruppen ökad kunskap och förförståelse för att hantera

problematiken kring De Glömda Barnen. Genom Ögonöppnarseminarier öka kunskapen om De Glömda Barnens situation. Genom att erbjuda stödgruppsledare, som arbetar med

84

utsatta barn, fördjupningsdagar bidra med påfyllnad och kraft. I samverkan med det regionala nätverket önskar de också erbjuda en vidare fördjupningsdag/steg 2, inom området för att möjliggöra för utveckling och nytänkande.

Genom att skapa en hemsida/portal, med länkar till olika stödgrupper för barn hoppas de informera allmänheten om vilka verksamheter som finns och nå barnen på ett effektivare sätt. Genom att rikta mer fokus mot politikerna kunna engagera fler kring De

Glömda Barnen.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller aktiviteter på grund av ekonomiska skäl då man beviljade mindre medel än sökt belopp. Planen på en elektronisk samlingsplats för olika stödgrupper inte kunnat förverkligas.

Enligt slutrapport

I stor utsträckning kunde projektplanen genomföras enligt planerna. Tidsplanen för projektet har förskjutits och nätverket kom igång senare med planeringen av de olika aktiviteterna då beslut från Statens folkhälsoinstitut för projektåret 2012 kom senare än väntat. Större delar av projektet kom att genomföras under hösten 2012 samt en mindre insats under senvåren 2012. Då nätverket De Glömda Baren i Göteborg beviljades mindre än det sökta beloppet, beslöt nätverket att genomföra projektet i mindre omfattning och valde att genomföra vissa prioriterade aktiviteter/insatser i projektplanen.

Målen med projektet har till stor del kunnat uppnås. Detta trots att nätverket på grund av mindre ekonomiskt anslag från Statens folkhälsoinstitut fick prioritera bort delmomentet som handlade om att skapa en elektronisk mötesplats. Delmomentet som innefattade en stödgruppseladarutbildning den 6 dec 2012 fick kortas ner till en halvdags utbildning istället för som planerat en heldag. Detta för att kursansvarig, Barbro Henriksson, inte kunde ta sig ner från Stockholm till Göteborg på grund av snöoväder. Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Under verksamhetsåret 2012 har nätverket, via projektverksamheten, utbildat och stöttat viktiga vuxna i barnens närhet. Deltagarna har varit från kommun, vård, skola och ideell sektor och de har fått ökad kunskap om De Glömda Barnens situation. Allt detta i ett led

85

att stärka stödet kring de glömda barnen och ge dem de förutsättningar de behöver för att få en stark självkänsla i vuxenlivet. Ju fler vuxna som kan se och stötta dessa barn, desto större nytta kan göras för att minska risken för att dessa barn hamnar i eget riskbruk.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Nätverket vill erbjuda De Glömda barnen vuxenrelationer som ger dem närhet, trygghet, kärlek och uppskattning som leder till framtidstro, social förmåga, självförtroende med mera.

Nätverket har under 2012 utbildat och stöttat 60 stödgruppsledare. Dessa har även erbjudits fördjupningskurs för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete med att erbjuda De glömda barnen goda och trygga uppväxt villkor.

Delmål Mätbara resultatmål

Att öka kunskapen om De Glömda Barnens situation. Under projektåret 2012, och de olika aktiviteterna som genomförts, har vi nått cirka 500 lärare, politiker, föräldrar, stödgruppsledare, vårdpersonal, förskolelärare med flera och på så sätt ökat kunskapen om dessa utsatta barn.

Att det ska finnas ett starkt och fungerande nätverk i Göteborg stad med representanter från vård, kommun och ideella för att få kontinuitet i arbetet och kunna hålla frågan aktuell.

Nätverket De Glömda Barnen i Göteborg har under 2012 haft 8 nätverksträffar. Där de olika föreningarna, kommunen och vården stöttar varandra genom erfarenhetsutbyte, informationspåfyllning och hittar olika beröringspunkter.

Att det i Göteborgs stad på flera håll ska finnas pågående stödgruppsverksamhet. (Dessa stödgrupper leds av utbildade ledare och erbjuder alla barn som behöver/önskar hjälp att bearbeta situationen att växa upp med föräldrar med beroendeproblematik, psykiskt funktionshinder mm.)

Genom det starka nätverket av föreningar, kommun, vård som arbetar med barn i utsatthet, som finns i Göteborgs stad så har vi arbetat för att lyfta frågan om dessa barn på agendan och stötta att fler verksamheter startar för att kunna erbjuda barn trygga vuxenrelationer och stöd, för att ge dem bättre förutsättningar längre fram i livet.

Upplevda framgångar med metoderna

Genom olika informations och utbildningsinsatser så har projektets delmål och slutligen huvudmål uppnåtts. Se ovan redovisade resultatmål.

Uppföljning

Efter varje insats/delmoment i projektet har deltagarna fått fylla i utvärderingar som sedan sammanställts. Förslag på förbättringar eller fortsatt verksamhet har inkommit via utvärderingarna, som nätverket har tagit med sig i det fortsatta arbetet med att nå målet att skapa trygga uppväxtvillkor för dessa utsatta barn.

För mer information om projektet kontakta: Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland

Ninve Düzgün Khelil Telefon: 031- 348 07 82, 070- 659 26 08 E-post: ninve@lansnykterhetsforbundet.nu Hemsida: www.lansnykterhetsforbundet.se

86

Outline

Related documents