• No results found

Riksförbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter (RFSL): Alkohol, Hbt kvinnor i riskzon

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 1 675 1 105

Beviljade medel

(tkr) 400 276

Bakgrund

Hbt- personer utgör en riskgrupp för alkoholproblem. Trots detta saknas preventiva insatser och kunskap om gruppens alkoholkonsumtion i Sverige. Detta projekt syftar till att öka kunskapen om målgruppens alkoholvanor och minska gruppens utsatthet. Projektet fokuserar på vuxna hbt- kvinnor från 20 års ålder. Projektet löper över tre år och består av en omfattande kartläggning av vuxna hbt- kvinnors alkoholkonsumtion och ett pilotprojekt för vidareutveckling av en anpassad preventiv metod. Detta är ett svar på forskning som visar att riskkonsumtionen av alkohol bland hbt- personer och i synnerhet hbt- kvinnor är väsentlig.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

RFSL:s tre mål med projektet är att ta fram systematisk kunskap om hbt- kvinnors alkoholkonsumtion; utveckla en insatsplan mot hbt- personers riskabla alkoholbeteende; ta fram riktade metoder för att tillsammans med samverkanspartner kunna arbeta preventivt med hbt- människors alkoholbeteende.

Fakta om RFSL

• RFHSL bildades 1950 och är därmed en av världens äldsta organisationer av sitt slag. RFSL har 30 lokala avdelningar runtom i landet och cirka 4 600 medlemmar.

• RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra.

• Arbetet sker genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter.

105

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Ha en insatsplan mot hbt- kvinnors riskbruk och riktade metoder för att arbeta preventivt med hbt- kvinnors alkoholbeteende.

Insatsplan och metoder.

Delmål Mätbara resultatmål

År 2; Att ha kunskap om hur hbt- kvinnor ser på sin alkoholkonsumtion.

Dokumentation av intervjuer.

År 2; Ha en kartläggning om hbt- kvinnors alkoholvanor. Dokumentation från enkät. Antalet genomförda fokusgrupper, enskilda intervjuer. Antal respondenter som genomförde enkätstudien.

Målgrupp

Projektet fokuserar på unga vuxna och vuxna hbt- kvinnor över 20 års ålder.

Metod och aktiviteter

En kartläggning med hjälp av individuella intervjuer och intervjuer i fokusgrupper. 15 individuella kvalitativa intervjuer med unga vuxna/vuxna hbt- kvinnor i riskzonen för alkoholproblem; fyra fokusgruppsintervjuer med unga vuxna/vuxna hbt- kvinnor om alkoholensbetydelse i deras liv; tiointervjuer med aktörer som har erfarenhet/kunskap om hbt- kvinnorsalkoholvanor. En enkätundersökning bland unga vuxna/vuxna hbt- kvinnor för kvantitativ analys. En översikt över internationell forskning och best practice erfarenheter av hbt- inriktat preventionsarbete om alkoholkonsumtion.

Kombinationen av dessa metoder möjliggör en triangulering, det vill säga att säkerställa analysen genom att jämföra resultaten från de olika metoderna och tolka delresultaten i ljuset av varandra. Att kunna triangulära metoderna är särskilt angeläget eftersom lite vetenskaplig kunskap finns tillgänglig för jämförelse.

Ta fram och publicera rapport samt ta fram en handlingsplan för RFSL:s preventiva arbete med alkoholfrågor. Genomföra ett pilotprojekt med start 2013 baserat på kartläggningen då en metod kommer att testas på en ort.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller

106

aktiviteter och tidsplan. Delmålet, en enkätundersökning bland unga vuxna/vuxna hbt- kvinnor för kvantitativ analys, har strukits och tidsplanen har förskjutits. Som skäl för detta anges ekonomiska skäl och tidsbrist.

Enligt slutrapport

Enkätstudien är bortprioriterad på grund av att projektet inte erhöll ansökta medel. De har inte heller kunnat genomföra 15 individuella intervjuer med unga vuxna/vuxna hbt- kvinnor i riskzonen enligt planen. Detta beror på att projektet har haft mycket svårt att rekrytera enskilda individer till detta. Målet är fortfarande att rekrytera ett antal kvinnor för intervjuer under våren. Arbetet med rekrytering av informanter kommer därför att intensifieras.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

En pilotstudie med enkätundersökning från Pride är genomförd och ett utkast på forskningsöversikt är framtagen. Fyra fokusgruppsintervjuer är genomförda med 25 hbt- kvinnor, i åldern 21-61 år. Analysen runt ett av de uppkomna temana är färdig och ett abstract framtaget. Intervjuer med tio aktörer som har, utifrån sitt yrke, erfarenhet/kunskap om hbt-kvinnors alkoholvanor är genomförda och analyseras för närvarande.

Överkonsumtion av alkohol bland hbt-kvinnor är högre än bland övrig befolkning och kan kopplas till andra hälsoproblem hos hbt-gruppen. Riskfaktorer är exempelvis minoritetsstress. Intervjuerna visar att konsumtion av alkohol beror bland annat på avkoppling, stresshantering, social gemenskap, kontakttagande och sex. Intervjuer med yrkesverksamma visar att hbt-kvinnor är osynliga i befintlig öppenvård. Kunskapen ska användas för utformande av RFSL:s alkoholprevention. Handlingsplanen för RFSL:s preventiva arbete har påbörjats. Kunskapen kommer också att användas i arbetet med metodutveckling.

107

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Ha en insatsplan mot hbt- kvinnors riskbruk och riktade metoder för att arbeta preventivt med hbt- kvinnors alkoholbeteende.

Slutrapport påbörjad, dokumenterad insatsplan.

Delmål Mätbara resultatmål

Ökad kunskap om hbt-kvinnors alkoholkonsumtion. Enkätstudie och utkast på forskningsöversikt.

Fyra genomförda fokusgruppsintervjuer, 10 intervjuer med professionella som i sin verksamhet kommer i kontakt med hbt- kvinnor.

Pilotprojekt med riktade preventionsinsatser. Arbetet påbörjats med att ta fram underlag till detta. Upplevda framgångar med metoderna

Forskningsöversikten gav bra grundkunskap om hbt-kvinnors alkoholkonsumtion och bakgrunden till riskkonsumtion. Resultatet har använts för att utforma intervjuguiderna. Resultat visar att tidigare forskning överensstämmer med deras insamlade kunskap, men även ny kunskap har framkommit. Detta kommer nu att ligga till grund för utformande av specifika preventionsmetoder riktade till hbt-kvinnor.

Fokusgrupperna gav stort djup i svaren och frågorna belystes ur olika perspektiv. Informanterna uppskattade delaktigheten och uppger att intervjun fungerat som en intervention som gjort att de börjat fundera över sina alkoholvanor på ett nytt sätt. Intervjuerna med yrkesverksamma inom bland annat beroendevård/socialtjänst och barpersonal där hbt-kvinnor befinner sig har skapat en stor bredd i underlaget. Ett samarbete med IOGT-NTO och UNF har gett viktiga insikter i normkritiskt arbete mot de starka alkoholnormer som råder allmänt i samhället och specifikt i hbt- communityn.

Uppföljning

Utvärdering och uppföljning kommer att ske i slutet av projektperioden. För mer information om projektet kontakta:

Riksförbundet för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter (RFSL) Suzanna Larsdotter Telefon: 08-50 16 29 00 eller 0735- 30 02 95 E-post: suzanna.larsdotter@rfsl.se Hemsida: www.rfsl.se

108 Fakta om Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

• Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle är en ideell organisation som funnits i över 40 år. • RNS arbetar med opinionsbildning och politisk påverkan för en restriktiv narkotikapolitik med

inriktningar mot bland annat narkotikafri skola, trafik och arbetsplats.

• RNS har sedan 1969 fört fram en mängd olika krav på förändringar på narkotikaområdet som senare legat till grund för ny lagstiftning eller nya rutiner hos myndigheter.

Källa: www.rns.se

Outline

Related documents