• No results found

Psykologer mot Tobak: Kraftsamling rökfria skolgårdar Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Ansökta medel (tkr) 376 379

Beviljade medel

(tkr) 54 379

Bakgrund

En viktig del i arbetet för att minska ungas tobaksbruk är att jobba för att de miljöer där ungdomar vistas är tobaksfria. En sådan central miljö där alla unga nås är skolmiljön. Sedan 1994 förbjuder tobakslagen rökning på skolgårdar, en lag som dock ej efterlevts. Enligt studien Tonåringar om tobak (Statens folkhälsoinstitut, R 2010:20) så röks det på de flesta av landets skolgårdar enligt eleverna. Det behövs en kraftsamling för att förändra detta.

Projektets mål och inriktning enligt ansökan

Projektet syftar till att ge kunskap till vuxna som arbetar i skolor i Sverige om tobaksfrågan i allmänhet och i synnerhet om tobakslagens bestämmelser om barn- och ungdomsmiljöer. Syftet är också att ge kunskap om verksam metodik för att minska ungas tobaksbruk i allmänhet och framför allt på skolgårdar. Utbildningsinsatsen ska inspirera och öka vuxnas egen motivation att ta tag i frågan och deras vilja att gemensamt utveckla metoder för att minska rökningen på skolgårdar.

92

Resultatmål enligt ansökan

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att inspirera och öka den egna motivationen hos vuxna som finns i eller kring skolan att ta tag i frågan om rökfria skolgårdar och deras vilja att gemensamt utveckla metoder för att minska rökning på skolgårdar.

1) Genomförda utbildningar i Sveriges län/regioner under projekttiden.

2) Ökad kunskap om tobaksfrågan hos deltagarna. 3) Ökad kunskap om tobakslagen hos deltagarna. 4) Ökad metodkunskap hos deltagarna.

5) Ökad vilja att jobba mot rökning på skolgårdarna hos deltagarna.

Delmål Mätbara resultatmål

Att under 2011 ha genomfört tre stycken utbildningar i landet med ovanstående huvudmål.

1) Tre genomförda utbildningar 2011 med mätbara resultatmål. 2-5) Enligt ovanstående.

Målgrupp

Målgruppen för utbildningen är personal inom skola, från skolår 6 och uppåt. En särskild ansats kommer att göras för att nå skolledare.

Metod

En landsomfattande utbildningsinsats i form av endagsutbildningar i Sveriges län och regioner. Under utbildningen erhåller deltagarna kunskap i tobaksfrågan, om tobakslagen, om evidensbaserad metodik för att minska ungas tobaksbruk samt om den viktiga roll vuxna spelar då det gäller att arbeta tobaksförebyggande.

Förändringar av projektplanen

Enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Målsättningen att hålla utbildningar i alla län har förändrats utifrån ursprungsplan.

Enligt slutrapport

Projektet har genomförts planenligt, med en mindre ändring. Utbildningar skulle enligt ansökan genomföras i Sveriges län/regioner under projekttiden. Utbildningar har genomförts i 18 av 21 län/regioner under projekttiden, alltså ej i alla. Ett av länen avböjde, ett län var för sent ute för att hinna ordna utbildningen inom projekttiden och ett län kommer istället att genomföra utbildningen i maj 2013 på egen bekostnad.

93

Istället för de utbildningsdagar som ej genomfördes i två län under projekttiden så användes medlen efter samråd med tjänsteman på Statens folkhälsoinstitut till två andra aktiviteter. Dels till två utbildningstillfällen i ett län, dels till att projektledaren föreläste om projektet på en nationell konferens Tobaksfri skoltid som anordnades i november i Stockholm, arrangerad av Statens folkhälsoinstitut och Skolverket. I övrigt har projektet genomförts helt planenligt.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Av 21 län har alla utom tre hållit en utbildningsdag med sammanlagt 972 deltagare (i snitt 54 per län). De flesta som deltog var lärare samt skol-/elevhälsopersonal. Få skolledare deltog trots en särskild satsning på att få dem att närvara. Många tillsynshandläggare deltog trots att utbildningen ej hade dem som primär målgrupp. En enkät genomfördes efter utbildningsdagen för att följa upp projektets resultatmål. Resultatet av utvärderingsfrågorna redovisas i tabellen nedan. Många kommuner/länsstyrelser har inför utbildningarna gjort en särskild skolgårdstillsyn vars resultat rapporterats under utbildningen.

Resultatmål enligt slutrapport

Huvudmål Mätbara resultatmål

Att inspirera och öka motivationen hos vuxna som finns i eller kring skolan att ta tag i frågan om rökfria skolgårdar och deras vilja att gemensamt utveckla arbetet för att minska skolgårdsrökningen.

1) 18 län har genomfört en utbildningsdag. 2) 74 % har fått mycket ökad kunskap om tobak. 3) 59 % har fått mycket ökad kunskap om tobakslagen. 4) 72 % har fått mycket ökad metodkunskap.

5) 92 % har fått mycket ökad motivation att jobba mot rökningen på skolgårdarna.

Delmål Mätbara resultatmål

- -

Upplevda framgångar med metoderna

Utbildningen har fått mycket goda omdömen av deltagarna och kan på så sätt sägas haft framgång. En skolledare från Uppsala skrev på utvärderingen att det nog var den bästa utbildning han någonsin gått på. Att 92 procent av dem som besvarat enkäten säger att de fått mycket ökad motivation att arbeta för rökfria skolgårdar får anses vara ett mycket gott resultat. Utifrån utvärderingsfrågorna är det bara några få individer som uppger att de endast fått lite kunskapshöjning beträffande tobaksfakta, metodik och tobakslagen.

94

Några län och kommuner genomför nu uppföljande lokala utbildningar/nätverksträffar vilket är viktigt för att hålla liv i processen. Genomslaget i media har varit stort; radio, TV och tidningar. På alla ställen där utbildningen genomförts har dagen uppmärksammats; minst i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö men i övriga städer har oftast rapportering skett i flera media. Det inslag som gjordes av lokal- TV i Örebro plockades till exempel upp nationellt i både Aktuellt och Sverige idag.

Uppföljning

Den enkät som deltagarna ombads fylla i innan de gick hem från en utbildningsdag fick en hög svarsfrekvens. Syftet var att få kunskap från deltagarna om hur resultatmål 2-5 uppnåtts. De lokala arrangörerna erbjöds möjlighet att lägga till egna frågor av intresse i enkäten om de så önskade. Efter utbildningarna fick de lokala arrangörer som ville sitt enkätresultat redovisat som feedback på utbildningen.

Avsikten var att deltagarna skulle få fylla i en enkät i början av utbildningsdagen (för att få en utgångspunkt rörande kunskap i fakta och metodik samt kunskap rörande tobakslagen) och att ett urval skulle få en enkät att besvara efter sex månader för att få kunskap vad utbildningen lett till. Enkäten i början av dagen genomfördes vid de tre första pilotutbildningarna. Ett fåtal personer fyllde i den enkäten så den gav inte användbart material. De ombads i enkäten ge sin e-postadress för uppföljning efter sex månader. Det gjordes dock av så få att inte heller det gav användbart material.

För mer information om projektet kontakta: Psykologer mot tobak

Maria Nilsson Telefon: 090- 349 71 74

E-post: gmnilsson@spray.se eller maria.nilsson@epiph.umu.se

95

Psykologer mot Tobak: Tobaksavväjning för unga via Internet och SMS

Outline

Related documents