• No results found

Ett ord som minst 80 % av provdeltagarna klarar att ange rätt svarsalter- nativ till kan betraktas som ett lätt ord, och den gränsen klarar följande tio ord: vulgär 96 %, princip 91 %, offerera 86 %, acklimatisera sig, bedyra och lägga i malpåse 83 %, primus motor och prefix 82 %, ramaskri 81 % samt in- diskret 80 %. Samtliga ord, utom indiskret, förekommer i Språkbankens pressmaterial från 90-talet (flest träffar får princip) och måste betraktas som vanligt förekommande i vardagsliv och medier. Att så många klarat att para ihop det ovanliga ordet indiskret med svarsalternativet taktlös beror kanske på kännedom om motsatsordet diskret, som lätt associeras med takt. Den höga lösningsfrekvensen för offerera, som har mycket få träffar i pressmaterialet, får kanske i stället tillskrivas deltagarnas kun- skaper i engelska, där svarsalternativet erbjuda blir självklart.

Påfallande är att så många av de lätta orden ser främmande ut genom sin härkomst från framför allt det latinska språkområdet. Den förlängda skolgången har antagligen medfört att de flesta människor ser t.ex. prin- cip och primus motor så pass ofta i böcker och tidningsartiklar att man inte längre uppfattar dem som främmande. Till detta bidrar nog också det språk som unga människor möter i radio- och tevenyheterna. Kanske är det deras förtjänst att så många provdeltagare klarar de bildliga och i var- dagslivet användbara uttrycken lägga i malpåse (med svarsalternativen lägga om stil, lägga åt sidan, lägga beslag på, lägga under sig och lägga ansvaret på) och ramaskri (självömkan, glatt tillrop, samvetsnöd, högljudd klagan och dödsångest).

Den genomsnittliga åldern hos dem som svarat rätt på de lätta orden ligger i allmänhet kring 25, medan de som valt fel alternativ oftast är mycket unga, 15–20 år. Ett ord som avviker från detta mönster är prefix; de som vet att detta ord betyder förstavelse har en genomsnittlig ålder av endast 22,77 år, vilket är den lägsta medelåldern för rätt svar i hela mate- rialet. Naturligtvis är det inte bara svensklärarnas grammatikundervis- ning som firar triumfer, utan ordförståelsen får i detta fall kanske också tillskrivas den ökande telefon- och datoranvändningen med behov av ordet prefix i betydelsen riktnummer. Den som i vardagslivet använder prefix i den betydelsen har inga problem med att förkasta svarsalternativ- en förarbete, förutsättning, föraning och förkunskap och välja det som mest påminner om riktnummerfunktionen, nämligen förstavelse. Här är alltså ett exempel på hur ett ord med gammal vetenskaplig användning snabbt slår igenom i ungdomsvärlden när det börjar tillämpas på ett nytt och modernt område. I dag ger ordet prefix över 200 000 träffar vid en sökning på Google.

Svåra ord

Allra svårast av undersökningens 120 ord är avmätt, som endast 15 % av deltagarna kan sammankoppla med svarsalternativet stel (och inte slö som 60 % tror är det riktiga). Med en gräns vid minst 40 % rätt svar pla- cerar sig 12 ord som de svåraste. Förutom avmätt och det tidigare nämn- da avbräck hamnar följande ord på denna lista: fördra 28 %, okynnig 32 %, det glunkas, schattering och assimilera 33 %, implicit 36 %, ciceron och beda- gad 37 %, sinnebild 38 % och fraternisera 39 %. Till skillnad från de lätta or- den består de svåra till en mindre del av latinska lånord. I stället domine- ras listan av tyska lånord, som har funnits i svenska språket sedan 15– 1600-talet. Möjligen har de minskat i användning under de senaste de- cennierna. Det ursvenska ordet okynnig är i dag en så okänd synonym till busig att 68 % av provdeltagarna i stället väljer någon av betydelserna falsk, argsint, rättfram och gladlynt. För okynnig och schattering finns endast enstaka belägg i Språkbankens pressmaterial från 90-talet. Ordet ciceron förekommer desto flitigare, och här kan man undra varför så många som 32 % av provdeltagarna tror att ordet betyder vapendragare. Kanske är det cicerons osvenska stavning som förleder provdeltagarna att gripa efter något som förmodas vara ålderdomligt i valet mellan vapendragare och de mera genomskinliga alternativorden vägvisare, vigselförrättare, välgörare och våldshärskare.

Resultaten på ORD-provet har ett positivt samband med ålder så att antalet rätt stiger med ökande ålder hos deltagarna (Stage & Ögren 2001:18). Genomsnittsåldern för dem som svarat rätt på de svåra orden ligger i allmänhet, precis som för de lätta orden, på 25–26 år, men för några ord, avmätt, det glunkas och fraternisera, stiger den till ca 29 år. Dessa ord ger samtliga mycket få träffar på Språkbankens pressmaterial, och man skulle kunna tro att de är på väg ut ur det aktuella språkbruket. Mot detta talar en sökning på dagens Google, där orden får flera hundra träffar och således är fullt levande på många områden.

Svårighetsgraden för orden avmätt, det glunkas och fraternisera visar sig inte bara i en hög medelålder hos dem som svarat rätt. Man kan också se att genomsnittsåldern hos dem som svarat fel på de svåra orden är betydligt högre än hos dem som svarat fel på de lätta orden. Extremt svårt att träffa rätt alternativ har äldre provdeltagare haft när det gäller uttrycket det glunkas. Det framgår om man jämför resultaten med den mer förväntade fördelningen av svar för det lätta ordet indiskret:

Det glunkas Svarsalternativ valde % med genom- snittsålder år A. det sägs 33 28,92 B. det befaras 20 23,23 C. det väntas 13 23,95 D. det tittas 11 24,02 E. det smusslas 23 23,72 Indiskret Svarsalternativ valde % med genom- snittsålder år A. likgiltig 10 16,71 B. oåtkomlig 5 16,07 C. bekymrad 1 15,26 D. osäker 4 15,09 E. taktlös 80 24,11

Det är viktigt att hålla i minnet, när man betraktar dessa tal, att gruppen provdeltagare på 21 år och yngre är så stor att den omfattar ca 50 % av samtliga (Stage & Ögren 2001:18). I grupperna som anger fel alternativ till betydelsen av det glunkas måste därför finnas många i de högsta åldersgrupperna, för att medelåldern trots det stora inslaget av ungdom- ar ska bli så hög som exemplet visar. Detsamma gäller också de båda övriga svåra orden avmätt och fraternisera. Omvänt gäller resonemanget även för exemplet indiskret, där det stora antalet ungdomar ger en väldigt låg medelålder för de grupper som svarat fel.