• No results found

Trädgårdsarbete kräver motivation

Några av handledarna och deltagarna använder sig av en alternativ tolknings-repertoar som kontrast till den ideologiska tolkningstolknings-repertoaren, nämligen naturen gör oss lyckliga. Informanterna argumenterar för att det viktiga med natur- baserade aktiviteter handlar om intresse och motivation för uppgifterna. Handledare F kan också tänka sig att några av deltagarna kan må gott av aktiviteter i naturen men:

Handledare F – Och jag tror säkert att ett trädgårdsarbete eller vara i växthuset för vissa deltagare kan vara fullständigt frustrerande!

Mariella – Hm...

Handledare F – Omotiverande, tråkigt... klippa häcken – ’hur mycket skall vi klippa?’ Alltså svårt att se det konkreta.

Mariella – Ja.

Handledare F – Och tungt, tungt! (intervju)

Arbete i trädgård och i växthus kan vara väldigt tråkigt, frustrerande och tungt för några av deltagarna men senare i intervjun hävdar dock handledaren att:

Handledare F – Men också att miljön här och det som finns här är motiverande i sig (intervju).

Handledaren lägger inte helt fokus på deltagarnas motivation utan även miljön lyfts fram som en påverkansfaktor och tillskrivs en motiverande kraft. Motivationen kan då tolkas som både en förutsättning för och ett resultat av naturbaserade aktiviteter.

De terapeutiska effekterna som den första gruppen handledare lyfter fram ”biter” av någon anledning inte på alla. Flera av deltagarna har inte intresse för trädgårds- eller naturbruksarbete, menar handledare K:

Mariella – Ja, men när det gäller själva trädgårdsarbetet, vad har man märkt där? Finns intresse eller?

Handledare K – Ja, intresset är ju inte så jättestort, det är ju inte det, jag kan ju bara bedöma de deltagare jag haft, och jag undervisar ju inte i trädgård själv, utan det är mitt intryck av vad deltagarna säger och det jag ser.

Mariella – Ja.

Handledare K – Intrycket är ju det att, jo, men det är kul och trevligt att vara ute och greja, men kratta löv är tråkigt och klippa gräsmattan är tråkigt, men klart får man den stora maskinen att klippa med, då är det roligt. Det är inte det gröna i sig, utan det är kanske maskinparken, eller ja, odlingen, att odla det gör våra deltagare lite grann, men inte så jättemycket. Och jag vet ju någon som tycker det är fantastiskt kul, men i det stora hela så är det inget speciellt med trädgård (intervju).

Handledare K:s intryck är inte att deltagarna har så stort intresse för trädgårdsarbete. Enligt utsagan är det de olika redskapen och maskinerna som väcker det största intresset och glädjen med aktiviteterna. Att delta i naturbaserade aktiviteter kan ge tillfälle att få använda maskiner men det betyder inte att naturen har ett speciellt värde i sig.

Kalle visar stort intresse för maskiner av olika slag. Det han inte tycker är lika roligt har han ett helt annat förhållningssätt till. Han har varit på praktik hos en lantbrukare men visar sig inte helt nöjd med placeringen:

”dåligt, tycker inte om det. Jag trivdes inte, inte roligt där”. Handledare G frågar vad han fick göra och Kalle svarar – ”göra en jävla massa grejer. Jag är trött”. Handledare G kontrar då med – ”man blir trött av att arbeta”. Det går inte att få ur Kalle riktigt vad det var som gjorde att han inte trivdes. Lite senare samma dag frågar jag Kalle om varför han inte trivdes på praktiken. Kalle säger att han bara fick hålla på med djuren och det tycker han inte om. Han vill hålla på med utearbete, säger han (fältanteckning).

Kalle använder begrepp som dåligt och inte roligt. Man kan tolka innebörden som att det finns ett ointresse för uppgifterna, även om Kalle själv inte använder de begreppen. Deltagarna diskuterar sällan i samma termer som handledarna. De säger att det är roligt eller tråkigt respektive att de gillar djur. Sussi sökte till naturbruksgymnasiet för att hon gillar djur.

Sussi – Jag gillar hundar och katter (intervju).

Att det är viktigt att deltagarna har intresse för aktiviteterna anser handledare G.

Handledare G – Och det är ju en klar fördel om man har intresse av djur, eftersom det är en djurverksamhet.

Mariella – Hm.

Handledare G – Vi tog in en deltagare som var jätteintresserad av djur och jobbade med det jättemycket första åren. Sen valde hon bort det helt nästa året, det gick inte alls med några som helst metoder alltså att få henne att närma sig djuren, och då när vi jobbat länge med henne på det viset gjorde vi en speciallösning förra året med en estetisk verksamhet för hennes del då.

Mariella – Hm.

Handledare G – Så beslöt vi, tillsammans med föräldrarna, att hon söker en annan verksamhet. För här tar hon ju plats för deltagare som vill jobba med djuren och det. Så det är ju en fördel när de söker hit att de tycker om djur (intervju).

Denna deltagare antogs på utbildningen för att hon var jätteintresserad av djur men efter ett år valde hon bort aktiviteter med djur. Varför hon tappade sitt intresse vet vi inget om. Men hur är det bland de deltagare som befinner sig i den dagliga verksamheten? Är alla verkligen intresserade av trädgårdsarbete?

Mariella – Tror du att det hos några av dem finns ett genuint träd-gårdsintresse?

Handledare A – Neej, det är ju vi som ha skapat det för dem. De hade ju inte det innan (intervju).

Denna handledare tror inte att deltagarna egentligen har ett ursprungligt intresse för trädgårdsarbete. Innan trädgårdsgruppen och trädgårdsutbildningen som projekt startade, arbetade deltagarna med andra sysslor inom den dagliga verksamheten. De som ingår i trädgårdsgruppen har inte specifikt sökt dit, utan det var handledarna som ändrade verksamhetsinnehållet för dem genom

att skapa trädgårdsgruppen. Trädgårdsutbildningen har deltagarna däremot fått söka till. Begreppet motivation används enbart i gymnasiesärskolan; både i gymnasiesärskolan och i den dagliga verksamheten används begreppet intresse. Förklaringen till att motivationsbegreppet inte används i den dagliga verksamheten finns i dess kulturella tradition och funktion. Daglig verksamhet som institution är i första hand en sysselsättningsverksamhet, även om den i denna studie är ett projekt med ett tydligt lärandeperspektiv. Tolkningsrepertoaren kräver att intresse eller motivation finns. Detta gör värdet av naturen relativt. Bara den som är intresserad eller gillar djur finner glädje i naturbaserade aktiviteter.