• No results found

5.1 Metod í undersökningens uppläggning och

5.1.1 Undersökningen bland lärarna

Undersökningen bland lärarna är utförd i samarbete med Malmö högskolas lärarutbildnings partnerskolor och genomfördes under två så kallade kick-off-dagar i augusti 2001. Under dessa dagar deltog 109 personer från tre olika skolor i samma kommundel: tre skolledare, 49 lärare i årskurs F-5, 52 lärare i åk 6–9 och fem lära- re på särskola i årskurs 6–9. Tio av deltagarna var män. Skolorna är belägna i ett medelklassområde i södra Sverige. En del lärare

hade jag i samband med fortbildning träffat tidigare. Det faktum att en del kände till mig och också mitt intresse för elevernas situa- tion i skolan kan eventuellt ha inverkat på att lärarna accepterade att medverka. Urvalet av bilder skedde enligt följande.

Från bildsamlingen gjorde jag ett urval av sammanlagt 65 bilder, där alla kategorier från min analys i delstudie 1 finns representera- de. Från varje kategori valde jag ett antal så att olika åldrar var jämt representerade i urvalet.

Bilderna monterade jag upp på vikväggar av vit wellpapp. Avsik- ten var att det skulle vara enkelt att frakta bilderna och visa upp dem på ett lättillgängligt sätt. Dessutom hade jag lånat sex band- spelare från lärarutbildningen i Malmö som också togs med.

Jag formulerade frågor som deltagarna individuellt och skriftligt skulle besvara efter att ha tagit del av och reflekterat över bilderna. Frågorna kan benämnas halvstrukturerade frågor (se Alvesson & Sköldberg, 1994). Frågorna var:

x Hur är det att vara elev i dagens skola om man utgår från des-

sa bilder? Beskriv dina reflektioner utifrån elevernas bilder.

x I vad mån överensstämmer elevernas bilder av skolan med din

uppfattning?

x Beskriv den bild som mest fångar din uppmärksamhet.

Jag formulerade också några frågor som skulle utgöra stöd för de friare reflektioner och samtal som skedde i grupp:

x Vilken kunskap om skolan och elevernas skolsituation får vi

genom elevernas bilder?

x Hur kan vi eventuellt förändra vårt arbete med hänsyn till vad

som framkommit i elevernas bilder av skolan?

x Fria reflektioner.

Dessa ”frågeformulär” togs med tillsammans med bildskärmar och bandspelare och delades ut på konferenssorten. Under dessa kick- off-dagar skulle lärarna bo tillsammans i stugor med fyra personer i varje. Förutom att medverka i min undersökning skulle de i sina arbetslag diskutera vissa övergripande mål i Lpo 94 som ett led i skolornas förändringsarbete.

Lärarna skulle också tillsammans samtala utifrån bilderna och inför denna uppgift delades deltagarna in enligt hur de bodde – i ”stuggrupper”. Detta gjordes dels för att det skulle vara praktiskt för dem att kunna diskutera i stugorna och dels för att jag tyckte arbetslagen bestod av alldeles för många personer (vanligtvis 10– 12 personer). Jag ansåg också att det var viktigt att alla skulle kunna få komma till tals.

Tillsammans med de tre skolledarna bestämde jag att dessa skul- le ta emot de besvarade frågeblanketterna samt att pricka av lärar- na från deltagarlistan – detta för att jag av erfarenhet vet att det är svårt att få tillbaka den här typen av uppgifter.

Jag repeterade undersökningen och dess syfte för de samlade lä- rarna och meddelade att ingen mer än jag skulle få lyssna på ban- den och läsa deras reflektioner. Lärarna var motiverade och posi- tivt inställda till att delta.

Slumpvis delade jag ut de sex bandspelarna till sex olika stug- grupper och frågade om de var villiga att medverka. En grupp av- böjde och en ny grupp fick ersätta. Bilderna placerades i hotellets reception, direkt i anslutning till restaurangen. På grund av detta kunde lärarna se bilderna varje gång de gick in eller ut genom re- ceptionen. Bildskärmarna var uppsatta och tillgängliga för lärarna (och för den intresserade hotellpersonalen) under alla konferensda- garna. Lärarna kunde när som helst arbeta med uppgiften och blanketten lämnades in till skolledarna strax före hemresan. Det- samma gällde för bandspelarna och det inspelade materialet.

Kontextens betydelse i betraktandet av bilder är stor. I detta fall var omständigheterna gynnsamma. Det var lärarnas första arbets- dagar för terminen efter ett långt sommaruppehåll. Lärarna var på utflykt tillsammans, utanför sin ordinarie arbetsplats. De befann sig i en frizon. Jag ser det som ett tecken på intresse och positiv välvilja att så många lärare faktiskt organiserade sig så att de också utförde de av mig önskade uppgifterna. Även bandinspelningen av samtal och diskussionerna i grupper genomfördes trots vissa tek- niska problem. Under dagarna höll jag mig på avstånd, men hade ändå bra uppsikt över bilderna. Jag dokumenterade också med stillbildskamera när lärare ensamma eller tillsammans betraktade bilderna. Detta gjorde jag enbart som dokumentation för mitt eget minne.

Vem som reflekterar, dennes bakgrund, kön m.m. har betydelse för vad man ser. Men jag har valt att inte identifiera dessa lärare med ålder, kön och med vad de arbetar, eftersom jag lovade att de skulle vara anonyma. Med sådana uppgifter skulle det annars på de aktuella skolorna ganska lätt gå att identifiera vem som sagt vad.

Den tid som lärarna använde för att betrakta och reflektera över bilderna var framförallt första dagens eftermiddag och kväll samt hela den dag alla skulle åka hem. 98 av de 109 personerna lämna- de in sina individuella reflektioner och sex bandinspelade samtal samlades in. För mig som bildlärare var det fantastiskt att se så många lärare som aktivt betraktade elevers bilder om skolan. Flera lärare återvände flera gånger till bildskärmarna för att titta och diskutera med kolleger. Även under avresedagen fick jag möjlighet att (direkt före hemresan) besvara vissa frågor som kommit upp under dagarna. Intresset för bilderna hade växt under dagarna och lärarna hade diskuterat bilderna från och till hela tiden vilket ledde till nya frågor.

I analysen av hur lärare reflekterar individuellt utifrån bilderna utgår jag från de halvstrukturerade frågor som jag ställt och som lärarna var och en för sig skriftligt reflekterat över och ”besvarat”. När jag analyserar lärarnas samtal utgår jag från utskrifter av de bandade samtalen.