• No results found

Kostnaderna av att ge upp penningpolitiken så här långt

In document Överlever EMU utan fiskal union? (Page 176-182)

Kostnaden av att ingå i en valutaunion och därmed ge upp en själv­ ständig penningpolitik beror således dels på hur vanligt förekom­ mande det är med asymmetriska störningar (det vill säga hur ofta ett annat nationellt ränteläge än ECB:s hade varit gynnsamt) och dels på hur framgångsrikt man kan hantera den ekonomiska störningen med hjälp av finanspolitik. I mångt och mycket handlar det om hur stora de faktiska olikheterna inom EMU är.

ECB:s överordnade målsättning är prisstabilitet, med ett mål om en maximal inflationstakt på 2 procent. ECB har lyckats rela­ tivt väl med att hålla nere inflationstakten och den har tenderat att

konvergera inom EMU. Figur 1 visar inflationsutvecklingen för en rad EMU­länder. Som framgår av figuren har inflationsgapet mellan EMU-länderna krympt sedan mitten av 1990-talet och är idag rela­ tivt litet. Skillnaden i inflationstakt var 2008 störst mellan Neder­ länderna, som hade den lägsta inflationstakten med en prisökning på 6,57 procent sedan 2005, och Slovenien, som hade den högsta infla­ tionstakten med en prisökning på 13,25 procent sedan 2005.

Om vi däremot studerar olikheterna när det gäller arbetskraftskost­ nader ser situationen annorlunda ut. Figur 2 illustrerar hur arbets­ kraftsindex förändrats över tiden för en rad EMU­länder. Förändras arbetskraftskostnaderna i olika takt och i olika riktning påverkar det givetvis konkurrenssituationen mellan de olika EMU­länderna och kan på sikt innebära att olika stimulansåtgärder behövs sättas in för

Figur 1. Inflationsutveckling inom EMU

Anmärkning: Valet av länder är baserat på de EMU-länder som hade den största spridningen i inflationstakt. Index år 2005=100.

att rätta till obalansen. Figuren visar att olikheterna är relativt stora och vid flera tillfällen går förändringarna i arbetskraftskostnaderna i motsatt riktning för de olika EMU­länderna. Grekland har erfarit stor variation i arbetskraftskostnaderna och har sedan 2007 haft en kraftigare kostnadsökning än många andra EMU­länder. För Frank­ rikes, Tysklands och Österrikes del är spridningen betydligt mindre och förändringar i arbetskraftskostnaderna följs åt.

För att ytterligare få en inblick i olikheterna inom EU kan man studera skillnader i ränteläge mellan de länder som fortfarande kan driva en självständig penningpolitik och de som inte kan det. Storbri­ tannien och Sverige är två gamla EU­länder som inte är med i EMU. Figur 3 visar skillnaden mellan styrräntan i Storbritannien respektive Sverige och ECB:s styrränta. Endast vid två tillfällen har styrräntan i Sverige sammanfallit med ECB:s styrränta och vid tre tillfällen har

Figur 2. Förändringar i arbetskraftskostnadsindex för en rad EMU-länder

Anmärkning: Valet av länder är baserat på de EMU-länder som hade den största spridningen i arbetskraftskostnader. Källa: Eurostat (2010)

Pr

oc

en

tuell f

ör

ändring i inde

x

styrräntan i Storbritannien sammanfallit med ECB:s. Avvikelserna från ECB:s styrränta har vid många tillfällen varit betydande; över en procentenhet. För Sveriges del har styrräntan i princip legat under ECB:s styrränta sedan andra kvartalet 2004. Det går inte att ute­ sluta att medlemskap i EMU påskyndar integrationsprocessen och därmed minskar landsskillnaderna och behovet av avvikande ränta, vilket skulle kunna förklara skillnaderna i räntepolitik. Det kan inte heller uteslutas att anledningen till att Storbritannien och Sverige valde att inte gå med i EMU är att de på något sätt skiljer sig från de EU­länder som valde att gå med, och att det är dessa skillnader som motiverar en avvikande räntepolitik. Men trots detta är det anmärk­ ningsvärt att Storbritannien och Sverige har valt en annan räntesats än den ECB valt för euroområdet de flesta kvartal sedan euron intro­ ducerades 1999.

Figur 3. Ränteskillnader Storbritannien – ECB och Sverige – ECB, sedan 1999

Anmärkning: Ränteskillnaderna anges kvartalsvis sedan 1999. Källa: Eurostat (2010)

Pr

oc

en

tenhet

er

Eftersom finanspolitiken spelar en viktigare roll i stabiliserings­ syfte för EMU­länderna än för de länder som inte är med i EMU bör dessa disponera över ett större finansiellt överskott i de offentliga finanserna för att ha kapacitet att bedriva en expansiv finanspolitik vid ekonomiska kriser. Figur 4 åskådliggör utvecklingen av de offent­ liga överskotten för EMU, EU­länderna utanför EMU samt Sverige sedan 1995. Som framgår av figuren är det inte fallet att EMU-län­ derna har haft ett större offentligt sparande än övriga länder. Innan medlemskapet i EMU 1999 var det offentliga sparandet dock något högre bland de blivande EMU­länderna än bland de länder som inte gick med i EMU. Detta beror sannolikt på de krav på fiskal disciplin som ställdes på länderna för att få gå med i EMU. Sedan 2003 har det offentliga sparandet dock varit högre i de länder som inte är med i EMU. Sverige har, som framgår av figuren, ett i europeiskt perspek­ tiv högt offentligt sparande.

Figur 4. Överskott i offentliga finanser, 1995–2009

Anmärkning: Notera att Sverige ingår i länder utanför EMU och därför driver upp kurvan för länder utanför EMU.

Källa: Eurostat (2010)

Pr

oc

en

t a

v BNP

Har EMU­ländernas blygsamma offentliga sparande, eller avsak­ naden därav, gjort att de haft mindre utrymme för att bedriva en framgångsrik stabiliseringspolitik? Ett sätt att studera hur fram­ gångsrikt ett land är i att stabilisera sin ekonomi är att titta på skill­ naden mellan faktisk BNP och den långsiktigt hållbara BNP­nivån, det vill säga outputgapet. Ett negativt outputgap innebär att faktisk BNP understiger den långsiktigt hållbara. Outputgapet beror givetvis på konjunkturläget, men givet att konjunkturläget varit någorlunda det samma i de jämförda ländergrupperna kan skillnader i outputgap ge en fingervisning om hur effektiv den förda ekonomiska politiken varit. Outputgapet för EMU­länderna, EU­länderna utanför EMU och Sverige illustreras i figur 5 från 1995 till 2011. Från figuren kan man inte utläsa att EMU­länderna systematiskt haft en lägre BNP än den potentiella, även om outputgapet sedan 2003 varit mer negativt för EMU­länderna än för de EU­länder som inte är med i EMU. Man

Figur 5. Outputgapet, skillnaden mellan faktisk BNP och potentiell långsiktig BNP

Källa: OECD, Economic Outlook (2010)

Pr

oce

kan inte dra slutsatsen att EMU­länderna systematiskt missgynnats av att inte kunna föra en självständig penningpolitik.

Det förekommer ekonomiska skillnader inom EMU. Om dessa är så betydande att de kommer att skapa friktioner för EMU­samar­ betet är svårt att avgöra. Än så länge finns det inga tecken på att det gått systematiskt sämre, eller bättre, för EMU­länderna än för de län­ der som stått utanför EMU. Som tidigare påpekats har EMU:s för­ sta 10 år kännetecknats av ett internationellt gynnsamt ekonomiska läge som säkert hjälpt EMU­samarbetet. Kanske det är först nu i och med finanskrisen och dess efterverkningar som problemen med ett monetärt samarbete utan transfereringsmöjligheter börjar göra sig gällande. Frågan är dock om en fiskal union är lösningen.

In document Överlever EMU utan fiskal union? (Page 176-182)

Related documents