• No results found

likheter oCh Skillnader inom den momentana Studien

In document stora investeringar i mindre kommuner (Page 195-199)

B. etappvis utbyggnad av bostadsområden

7.5 likheter oCh Skillnader inom den momentana Studien

Inom den momentana studien har nio stora investeringars utformning och genomförande avseende användning av Scope including Scale, Scale och Stage Construction studerats inom fem investeringsområden. Dessa var Skolinvesteringar, Idrottsanläggningar, Handel och Bostäder, Energiinvesteringar samt Vatten- och Avloppsinvesteringar. Inom varje investeringsområde förekom två investeringar utom inom Vatten- och Avloppsområdet där det bara förekom en investering.

194

Skolinvesteringar

Det förekom investeringar i två gymnasieskolor där man i båda fallen använde Scope including Scale som strategi. Vid båda skolorna använde man sig av samarbete/partnerskap som en kompletterande strategi men på olika sätt. I Kungälvsinvesteringen hade man partner för att förenkla finansieringen men också för att erhålla kompletterande know-how vad gällde själva investeringen. I Lidköpingsfallet sker samarbetet med närliggande kommuner och syftar till att höja skalan för att få underlag för fler utbildningslinjer. I Lidköping var utbyggnadsprocessen mer utdragen och man delade in utbyggnaden i etapper. Skälen var både osäkerhet och att underlätta genomförandet.

idrottsanläggningar

Det förekom två idrottsanläggningar i den momentana studien. Dessa var av olika karaktär. Den ena var en arena för issporter och den andra en simanläggning med flera anknytande verksamheter. Vid simanläggningen som var den minsta av studiens stora investeringar använde man sig av enbart Scope including Scale som strategi. Anläggningen var odelbar till sin natur och lämpade sig inte för etappvis-utbyggnad. Vid arenabygget var den tydliga huvudstrategin också Scope including Scale. Man förenade en rad olika sportsaktiviteter och närliggande verksamheter med varandra. Viktigast var bandy. Eftersom bygget var relativt stort etappindelade man själva byggprocessen i på varandra följande etapper. Man använde etappindelning av genomförande skäl.

handel och bostäder

Inom området handel och bostäder förekom två investeringar men av delvis olika natur och som hanterades på olika sätt. Vid utbyggnad av handelscentrum i kombination med resecentrum var Scope including Scale den strategi som präglade investeringen. Man samarbetade med privat entreprenör som svarade för merparten av investeringen det vill säga köpcentret och resecentret. Kommunen stod för den del av investeringen som omfattade de delar som karakteriserades av fallande styckkostnader som va- och avloppsinvesteringar samt gator och andra kollektiva varor. Den andra investeringen inom området Handel och Bostäder karakteriserades av utveckling av bostadsområden. Den naturliga investeringsstrategin var Scope including Scale på grund av de interdependenta varor som präglade ett sådant projekt. Som partners hade kommunen olika byggentreprenörer och kommunala bolag som alla samordnades i och inom etappvisa utbyggnader.

energiinvesteringar

Två energiinvesteringar ingick i studien. I båda fallen byggde man kraftvärmeverk som producerade el och värme. Den naturliga investeringsstrategin var Scope including Scale men i investeringen i Skövde samarbetade man med närliggande kommuner för att höja skalan på input och på sopförbränningsanläggningen så i Skövde använde man sig även av Scale (enbart).

vatten- och avloppsinvesteringar

Inom detta område fanns bara en investering i den momentana studien. Denna investering genomfördes i samarbete med en regional partner (Gryaab) och strategin som användes var Scale (skalförhöjning).

Tabell 7.14 Användning av Scope, Scale och Stage Construction i kommunerna i den Kommun Investerings-område Investerings-typ Scope including Scale Scale (en-bart) Stage Construction Samarbete /partner-skap Skolinvesteringar

Kungälv Gymnasium i kombination med kulturanläggning

X X med

privat en-treprenör Lidköping Gymnasium i kombin.

med kulturanläggn.

X X X X med

närliggande kommuner Idrottsanläggningar

Falköping Simanläggning med även-tyrsbad, friskvårds- och rekreations-anläggning

X

Arena för issporter kom-binerat med kongressan-läggning

X X

Handel och bostäder

Partille Utbyggnad av handelscen-trum i kombination med resecentrum X X med privat en-treprenör Alingsås Stadsbyggnadsutveckling med interdependenta varor och bostäder – i partnerskap

X X X med

privata en-treprenörer

Energiinvesteringar

Mark Biokraftvärmeverk med

sopförbränningsanläggn-ing, skalhöjning genom samarbete

X X

Skövde Kraftvärmeverk med sopförbränningsanläggn-ing, skalhöjning genom samarbete

X X X med

närliggande kommuner

Vatten- och avlopps investeringar

196

kommentarer till tabell 7.14 (kommentarerna följer tabellens rubriker): Scope including Scale

Scope including Scale användes i åtta av de nio investeringarna. Det var endast i vatten- och avloppsinvesteringen som strategin Scope including Scale inte användes. Det är värt att notera att Scope including Scale användes vid de båda investeringarna i kraftvärmeverk. Man delar på gemensamma insatsvaror som bränsle och anläggning och producerar flera output i första hand el och värme.

Scale

Skalförhöjning förekom inom tre investeringsområden, det vill säga Skolinvesteringar, Energiinvesteringar och Vatten- och Avloppsinvesteringar. Att man använder Scale som strategi inom Energiinvesteringsområdet och Vatten- och Avloppsområdet är naturligt eftersom det är områden som präglas av fallande styckkostnader i stora intervaller. Det är däremot mer förvånande att man använder strategin inom skolområdet. Lidköping höjde skalan på investeringen och ökade antalet utbildningslinjer genom att skapa större elevunderlag med hjälp av ett samarbete med grannkommunerna.

Stage Construction

Stage Construction eller etappvis-utbyggnad användes som strategi i fyra investeringar inom områdena Skolinvesteringar, Idrottsanläggningar, Handel och Bostäder samt Vatten- och Avloppsinvesteringar. Strategin användes inte vid Energiinvesteringar. Stage Construction förekom således knappt i varannan investering i den momentana studien. Stage Construction används av genomförande skäl och på grund av osäkerhet kring behov. Detta är särskilt framträdande i den stadsutbyggnadsinvestering som skede i Alingsås, där den etappvisa utbyggnaden var mycket tydlig och sträckte sig över lång tid.

Samarbete/partnerskap

Denna kompletterande strategi användes i Kungälv vid gymnasieinvesteringen för att få hjälp med finansiering och med know-how. I Lidköping och Skövde använde man sig av partnerskap eller samarbete med omgivande kommuner för att åstadkomma skalförhöjning. I Lidköping höjde man skalan på output (fler utbildningslinjer) och i Skövde höjde man skalan på input som sopor och själva anläggningen genom samarbetet om sophanteringen.

användning av flera strategier samtidigt

Användning av mer än en strategi (av Scope including Scale, Scale och Stage Construction) förekom vid fem investeringar. Kombinationen Scope including Scale och Stage Construction förekommer i tre investeringar inom mjuka områden och inom Handel och Bostäder. Scope including Scale och Scale förekom vid investeringen i kraftvärmeverk med sopförbränningsanläggning i Skövde. I en kommun använde man sig av alla tre strategierna samtidigt. Det gällde utbyggnaden av gymnasieskolan i Lidköping. Anledningen torde ha varit att man dels ville ha en flexibel skola, dels vill man kunna genomföra undervisning under utbyggnaden så att man delade in den i etapper och dels ville man åstadkomma skalförstoring för att kunna erbjuda fler utbildningslinjer.

7.6 likheter oCh Skillnader mellan den longitudinella

In document stora investeringar i mindre kommuner (Page 195-199)