• No results found

Sammanslagning av revisorsorganisationer – en komplicerad och lång process

Kapitel 8 Organisering av den professionella föreningen I kapitel 7 har vi sett hur organiseringen av revisorsbyråerna förändras både vad gäller storlek

8.2 Sammanslagning av revisorsorganisationer – en komplicerad och lång process

Utvecklingen inom FAR speglar i stort utvecklingen inom de stora redovisnings- och revisionsföretagen. I början av 1990-talet stod FAR för ”Föreningen Auktoriserade Revisorer”. Sedan länge hade man ett samarbete med den andra professionella föreningen i Sverige ”Svenska Revisorssamfundet” (SRS) inom utbildningsorganisationen IREV. De mer ideologiska frågor som ursprungligen skilt de båda föreningarna åt, främst frågan om statlig kontra privat licensiering, var mindre aktuella under 1990-talet. Den stora skillnaden mellan föreningarna var att FAR bara tog emot auktoriserade revisorer som medlemmar, medan SRS organiserade såväl auktoriserade som godkända revisorer. Det innebar att en stor del av de revisorer som var anställda av små revisionsföretag där man framför allt reviderade mindre företag fanns inom SRS. Även de stora redovisningsföretagen hade dock ett antal godkända revisorer anställda och en diskussion om sammanslagning av FAR och SRS startas.

Mer öppet började en sammanslagning mellan FAR och SRS att diskuteras i slutet av 1998. I Balans 1998 nr 10 kan vi läsa att Föreningen Auktoriserade Revisorer och Svenska Revisorssamfundet har uttryckt en viljeförklaring i denna riktning. Det handlar inte endast om en sammanslagning, utan om en helt ny förening som också skulle bereda plats för de högt kvalificerade specialister som blir allt viktigare för revisionsbyråerna. Den nya föreningen skulle bygga på individuellt medlemskap.

På FARs Årsstämma 1998 informerar Klas-Erik Hjort, då ordförande i SRS och Martin Johansson verkställande direktör SRS tillsammans med Ingvar Pramhäll, ny ordförande i FAR, om tankarna på en ny gemensam branschorganisation för auktoriserade och

godkända revisorer och högt kvalificerade specialister i revisionsarbetet (Balans 1998, nr 12) Som ett led i arbetet arrangerade FAR och SRS informations- och debatträffar. Det sammanfattande intryck som redovisas är att sammanslagningen mellan de båda organisationerna inte möter särskilt stora invändningar. Konkurrensen sägs finnas mellan byråerna; inte mellan de olika revisorskategorierna. Man för också fram att det ger en ökad genomslagskraft och trovärdighet gentemot myndigheter och lagstiftare om revisionsbranschen talar med en mun.

Strukturgruppen, som förbereder den nya föreningen, fortsätter sitt arbete och ett beslut ska tas under hösten 1999. Planen är att den nya organisationen ska börja arbeta den 1 januari 2000 (Balans 1999 nr 1). I den nya organisationen tänker man också ta in specialister. En av initiativtagare till detta, före detta ordföranden i FAR Thomas Thiel påpekar att det ute på fältet finns ett antal specialister och experter som direkt eller indirekt arbetar med revision. ”Om FAR med bibehållen auktoritet ska vara branschens talesman måste organisationen vara representativ för alla de grupper som arbetar med revision” (Balans 1999 nr 5). Det var dock en åsikt som inte delades av alla. Till exempel Gunnar Hallén auktoriserad revisor är kritisk. Han menar att:

På sikt kan det leda till att organisationen bygger upp en verksamhet som inte har med revision att göra utan fastmer hur man driver och sköter ett företag. Och det dessutom med FARs goda minne. Det kan öka förväntningsgapet från klienter och samhälle och på sikt hota vår trovärdighet (Balans 1999 nr 5).

Fyra artiklar om den föreslagna nya föreningen finns i Balans 1999 nr 8-9. under följande rubriker ”En ny branschorganisation: lång debatt på SRS-stämma”, ”En ny

branschorganisation: Lugn debatt på FAR-dag”, ”En ny branschorganisation: FAR och SRS i otakt om nya föreningen” och ”En ny branschorganisation: Det kan inte vara för sent”. Ett

diskussionsunderlag angående ny förening har tagits fram av stukturgruppen. Gruppen var enig utom i en fråga: SRS VD Martin Johansson hade reserverat sig i inflytandefrågan. Han ansåg att inflytandet från de små byråerna måste säkerställas. SRS styrelse ställde sig bakom denna reservation, medan FAR var av annan åsikt. Man säger: ”Vi tycker att man ska låta demokratin råda och att det är valberedningens uppgift att finna en väl avvägd sammansättning av ledamöter från små och stora byråer i beslutande organ”. I debatten på SRS-stämman framgick dock att inflytandefrågorna var centrala. Frågor ställdes om varför en ny organisation ska bildas när SRS finns och vad specialisterna, som främst är anställda på större byråer kunde tillföra revisorsföreningen. Efter vidare diskussioner inom SRS skärptes SRS hållning i ett brev till FAR och det stod klart att de godkända revisorerna inte skulle

acceptera förslaget till prospekt och stadgar. I en bifogad kommentar skev SRS att en enig styrelse inte ställde sig bakom förslaget och ett antal avvikande meningar presenterades. Det fanns således problem med att skapa en ny revisorsförening, det skrevs till och med att ”det

kanske inte ens blir något”: Detta bekräftas i ett senare nummer av Balans där man skriver:

Den bedömningen har bekräftats av den senaste månadens utveckling, även om båda parter fortfarande i sina respektive uttalanden talar om att man ändå hoppas kunna fortsätta: FAR har efter styrelsens planeringsmöte den 23 – 24 september beslutat att tills vidare gå vidare på egen hand och kommer att lägga fram ett förslag på FAR-dagen den 26 november.SRS å sin sida meddelar i ett nyhetsbrev att detta är ett ”olyckligt” beslut och informerar där också sina ledamöter att man nu kommer att ”arbeta vidare med full kraft och andra alternativ”.

(Nyheter: Fortsatt svårt att slå samman föreningarna, Balans 1999 nr 10).

FAR gick ensam vidare med sin vision om en ny organisation som avspeglar hela revisorsbranschen ”så som den ser ut idag”. Här ingår bland annat att öppna medlemskap för godkända revisorer och specialister på de större revisionsföretagen. Förhoppningen om att SRS åter ska komma med i arbetet finns dock fortfarande kvar trots den misstänksamhet SRS visat mot ett alltför starkt FAR. Trots allt gör ju medlemmarna i de båda föreningarna ungefär samma arbete (se Balans 1999, nr8-9).

I Balans 2000 nr 1 finns rubriken ”Debatt: Sammanbrott FAR – SRS?! – en splittring

och försvagning av professionen”. Auktor revisor Per Strandin, som skrivit artikeln, är

ledamot i både FAR och SRS. Han menar att som saker och ting har utvecklats ser han följande situation framför sig:

FAR öppnar medlemskapet för godkända revisorer vid de större byråerna och även de medelstora, s.k. "FAR-byråer". Dessutom öppnas medlemskapet för de större byråernas "specialister". Båda de nya kategorierna kommer att tvångsanslutas, om de inte självmant går in i FAR. Medlemskapet i SRS betalas helt privat av dem som vill vara kvar. SRS förlorar i och med detta en mycket stor del av sina nuvarande medlemmar. Kvar blir endast godkända och auktoriserade revisorer verksamma i små byråer med kanske upp till tiotalet anställda.

Strandin menar att ett försvagat SRS och ett förstärkt FAR inte kan vara bra för professionen och han frågar sig vart visionens fagra löfte om ’gemenskap ger styrka’ då tar vägen. Någon större förändring av medlemsantalet i SRS har dock inte märkts menar SRS VD Martin Johansson, däremot att det blivit mer av byråval nu och att de små går till oss och de stora till FAR (Balans 2002 nr 10).

FARs organisation får en ny form och ett nytt namn. ”Föreningen Auktoriserade

Revisorer FAR” blir enligt planerna bara ”FAR” efter en extrastämma den 5 februari 2001 och

tar därefter in både godkända revisorer och specialister bland ledamöterna. Den nye FAR- ordföranden Mats Fredricson menar att det är många inom SRS som beklagar att det inte blev

någon gemensam revisorsorganisation. Visionen finns kvar, dörren är inte stängd och den nya organisationen ska inte ses som någon krigsförklaring mot SRS (Balans 2000 nr 12).

Men av ansvar mot professionen kände vi att vi måste agera. Man räknar med att det kan bli flera hundra godkända revisorer i de stora byråerna som kommer med till en början (”men vi tänker inte bedriva någon hetsjakt för att skynda på”). Och när det gäller specialister är det skattekonsulter och jurister som först ska attraheras till nya FAR(Balans 12 2000).

Hur gick det då för den nya föreningen? De första åren beskrivs i Balans 2003 nr 4 av Anders Malmeby, ny ordförande i FAR, som konstaterar att den inte blivit som man hoppats och att såväl tillväxt som utvidgning påverkats negativt av effekterna av Enronsaffären. 2003 har föreningen 2500 ledamöter och efter en trög start börjar man märka en tillströmning av främst godkända revisorer men också en del specialister. Fortfarande värker det misslyckade fusionsförsöket med SRS. Dan Brännström, ny generalsekreterare i FAR menar i att:

Branschen skulle må bra av att det bara fanns en förening. Det blir effektivare. Och vi har ju redan ett gott samarbete genom löpande samråd, samägande av IREV och många andra gemensamma intressen (Balans 2003 nr 12).

8.2.1 Nya försök

I Balans 2005 nr 10 finns rubriken: ”Noteringar: FAR och SRS för samtal om samgående –

igen.” Det visar sig att ledningarna för Revisorssamfundet SRS och FAR under året som gått

har samtalat om att bilda en gemensam organisation. En övergripande struktur för en ny organisation har tagits fram och ska presenteras i respektive organisation. Förhoppningen är ett beslut om en gemensam branschorganisation framåt sommaren nästa år. För både FAR och SRS gäller att beslutet måste tas på två stämmor. FAR och SRS rekommenderar sina medlemmar att rösta ”ja” till att de båda föreningarna går samman och bildar en ny stark branschorganisation, med större medlemsnytta. En arbetsgrupp tillsätts av FAR och SRS där en första uppgift blir att ta fram förslag till stadgar. Det kommer också att utlysas en namntävling för namnet på den nya organisationen (Balans 2005 nr 11). Vid en extrastämma den 2 februari 2006 beslutade SRS med acklamation om ett ja till samgående. Och FARs extrastämma den 10 februari gjorde detsamma. Nya stämmor som bekräftar besluten ska hållas den 7:e april för SRS och den 24 april för FAR (Balans 2006, nr 4). Om medlemmarna i FAR och SRS säger ja till samgåendet så blir det en gemensam revisorsorganisation verklighet från den 1 september (Balans 2006 nr 3 och 4).

Närmare bestämt 130 medlemmar röstade ja till styrelsens förslag att upplösa SRS och säga ja till samgåendet med FAR. 12 medlemmar röstade nej och 2 hade lämnat in blanka röstsedlar

I diskussionen på mötet deltar såväl SRS ordförande Per-Olof Andersson som Far:s generalsekreterare Dan Brännström. Per-Olof Andersson menade att: ”Vi ska inte skapa ett nytt SRS. Eller ett nytt FAR. Utan en helt ny organisation”. Han hoppades på att den nya organisationen bl.a. skulle bli stark på lokalplanet och han vill gärna se fler kvinnor på olika poster i organisationen. Dan Brännström, förde fram att ”Vi är en utsatt bransch. Ivern att reglera oss har blivit större”. Han räknade upp en rad aktuella frågor där en gemensam organisation ”bättre kan tillvarata branschens intresse”.

Flera inlägg i Balans gällde kulturskillnader i de båda organisationerna och struktureringen i en centraliserad kontra decentraliserad organisation. Lars Träff, ordförande i FAR och Per-Olof Andersson, ordförande i SRS intervjuas i Balans 2006 nr 6-7. De menar å sin sida att utmaningarna för den nya organisationen är att arbeta i medlemmarnas intresse och att följa och påverka utvecklingen, både i Sverige och internationellt och att det finns många frågor t.ex. revisionsplikten, kombiuppdragen, EG:s åttonde direktiv, Svensk kod för bolagsstyrning och internkontroll – och det kommer att komma fler.

För att namnge den nya organisationen utlystes en namntävling och i Balans (2006 nr 8-9) informerar Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare om att över 200 förslag hade inkommit. Förslagen har granskats tillsammans med konsulter. Det går dock inte att komma ifrån att FAR och SRS är inarbetade namn. Beslutet blir därför det nya namnet ”FAR SRS”.

På det första rådsmötet i den nya organisationen FAR SRS (Balans 2006 nr 10) togs upp frågor som att revisorns roll måste bli tydligare, att det måste bli lättare att få in nya i branschen och att de verksamma ska tycka att arbetsuppgifterna är relevanta. Det gäller att synas mer i media och revisorerna måste kunna vara stolta över sitt yrke65. Tankar om fler yrkesgrupper i organisationen framfördes också, exempel borde kanske redovisningskonsulter verksamma i revisionsbranschen beredas plats i FAR SRS.

Vid FAR SRS årsmöte i november 2007 beslutades om stadgeändringar som innebar att FAR SRS blivit en utvidgad branschorganisation – en revisions- och redovisningsbransch. Vad som är nytt är att en redovisningskonsult kan bli medlem i föreningen, även om han eller

65

Nämnas bör att dessa frågor fanns på dagordningen även år 2003. I Balans 2003 nr 4 menar FARs nye ordförande Anders Malmeby att FAR och revisorerna måste bli mer synliga i debatten. Han menar att en stor del av spelplanen definieras av media och det är viktigt att vara med. Skälen är flera. Ett är bl.a. att revisorerna måste synas för att hålla kårens status uppe och det är absolut viktigt för rekryteringen till branschen. Vi måste gå ut med att det är ett spännande yrke, ett yrke som ställer stora krav på sina utövare. Han berättar att sedan en tid tillbaka bedrivs ett arbete inom FAR för någon form av utåtriktad satsning som ska medverka till att göra revisorerna och revisionen mer kända och uppskattade i samhället.

hon är verksam i en redovisningsbyrå utan koppling till ett revisionsföretag. Det innebär att FAR SRS yrkesetiska regler behöver förändras då alla medlemmar inte längre är verksamma inom en revisionsgrupp (Balans 2008 nr 3, se kapitel 4.2.2). Drygt ett år efter det att FAR SRS beslutade att låta redovisningskonsulter bli medlemmar i organisationen har föreningens medlems antal ökat från 4000 medlemmar till cirka 5500 (Balans 2009 nr 1).

I Balans 2009 nr 1 talar Svante Forsberg, ordförande i FAR SRS om vilka de viktigaste frågorna är just nu för FAR SRS:

• Hantera finanskrisen och den kommande lågkonjunkturen. Revisions- och redovisningsbranschen ska skapa förtroende så att inte krisen förvärras

• Hantera de regulatoriska förändringarna. Framför allt revisionsplikten. Vi ska leda processen från lagstadgad till efterfrågestyrd revision och tydligt presentera branschens tjänster och produkter

• Talangjakten – och att förbättra kvalitén på ekonomiutbildningen. Hur gör vi branschen attraktiv för studenterna? Nyanställda har hög allmän kunskapsnivå, men ganska dåliga i redovisning. Ekonomiutbildningen måste få ökade resurser, kanske vi inom branschen i större utsträckning kan ställa upp som lärare

• Branschens ramvillkor. Vi vill inte ha sämre villkor än våra kollegor i andra länder. Därför kommer dialogen med Revisorsnämnden att intensifieras vad gäller behovet att förbättra branschens spelregler.

• FAR SRS version 3.0 Vi ska bygga en komplett branschorganisation. Styrelsen har fattat beslut om att ändra organisationen. Från indelningen: revision, redovisning, skatt och rådgivning till en mer marknadsanpassad indelning: små företag, stora företag,

skatt och rådgivning. På grund av de regulatoriska förändringarna känns det rätt att

göra detta nu. Det visar att vi tittar utåt och framåt mot kunderna/marknaden och inte inåt/bakåt. Det är väsentligt att ha en öppen dialog med medlemmarna, det finns ju alltid de som är rädda för förändringar (Vår kursiv).

Ansvaret för utvecklingen kom i stor utsträckning att ligga på de fyra sektionerna: Skattesektionen, Rådgivningssektionen, sektionen Små företag och sektionen Stora företag. Varje sektion fick en styrgrupp som driver yrkesfrågorna och tillsätter arbetsgrupper för olika projekt. Tidigare kommittéer byter namn till policygrupper. Namnbytet ska tydliggöra dessa gruppers uppgift som standardsättare. För att presentera och lyfta fram medlemmarnas olika professioner planeras en folkbildningskampanj (Balans 2009 nr 5).

Organisationens namn tas åter upp, ett förslag är att FAR SRS blir ”Far”. Ett helt nytt namn skulle kosta uppemot 50 miljoner innan det inarbetats. Men i dagsläget är namnet en öppen fråga (Balans 2009 nr 5). Det nya namnet beslutas dock relativt snabbt och i Balans 2010 nr 4 berättas att FAR SRS har bytt namn till ”Far”. Att Far skrivs med stor begynnelsebokstav och sedan med små bokstäver förklaras av att Far inte är någon förkortning, i motsats till vad FAR respektive SRS var en gång i tiden (Balans 2010 nr 6-7). ”Det nya varumärket ska spegla en tydligare och starkare organisation – till nytta för såväl medlemmar som näringsliv och samhälle” säger Dan Brännström, Fars generalsekreterare. Svante Forsberg, ordförande i Far menar att ”Vi ska vara en stark röst i samhällsdebatten och driva frågor som är viktiga för förtroende och effektivitet i näringsliv och samhälle”. (Balans 2010 nr 4)I februari 2010 har Far 5909 medlemmar. Av dessa var 3669 revisorer, 1928 var redovisningskonsulter och 312 tillhörde kategorin övriga specialister (Balans 2010 nr 5-6).

I Balans 2011 nr 4 diskuteras Fars lokala verksamheter. Lokalföreningarna står inför genomgripande förändringar. Matthias Vidh, ordförande för lokalföreningen Storstockholm ingår i en grupp med uppdrag att se över hur de lokala verksamheterna ska organiseras framöver.

Det förslag som gruppen tittat på innebär att lokalföreningarna och dess styrelser avlastas genom att Far centralt tar över en stor del av det administrativa arbetet. Dessutom vill man att arbetet blir mindre formaliastyrt och att de aktiva medlemmarna blir Fars lokala ambassadörer.

Matthias Vidh förklarar att man på så sätt kommer undan mycket av det tunga arbete styrelserna har i dag på grund av den formalia som styr verksamheten. Mycket tid läggs på pappersarbete, tid som i stället kan läggas på medlemmarna.

– Arbetet med styrelse, valberedning och stadgar kan verka avskräckande. Om de lokala

föreningarna avvecklas och styrelseordföranden och ledamöterna i styrelsen blir regionombud är det inget som hindrar att det kommer fler som vill vara aktiva. En sådan organisation blir enklare samtidigt som vi ökar medlemsnyttan…

Så det är möjligt att vi kommer att se en ny fas av organiseringen av Far. En fas som enligt vår tolkning går i riktning mot en ökad centralisering inom Far.