• No results found

Tjänstemannaområdet inom den privata sektorn

In document Turordning vid uppsägning (Page 113-117)

Del I Turordning enligt lag

4 Indelning i turordningskretsar enligt lag

4.2.1 Tjänstemannaområdet inom den privata sektorn

Varslet på DATAB gällde bara tjänstemännen. Den enda diskussion som fördes om turordningskretsar på arbetsplatsen gällde avtalsområdet. Mellan tjänstemän och kollektivanställda fanns grå zoner: De som arbetade med till exempel mottagningskontroll och reparationer av datautrustning var kategoriserade som direkt personal av arbetsgivaren men var medlemmar i SIF. Det rådde en gammal motsättning mellan Metall och SIF om vem som skulle organisera dem och därmed om vilken turordningskrets de skulle tillhöra. SIF försökte få över dessa befattningar till sin turordningskrets.290

På DATAB var tjänstemännen organiserade i SIF och CF. Dessa två förbund ingick i PTK, Privattjänstemannakartellen, vilken år 1994 ingick avtal med SAF om rikdinjer för personalminskningar, det s.k.

Omställningsavtalet. Förhandlingarna om driftsinskränkning inleddes strax efter det att Omställningsavtalet hade ingåtts. CF:s företrädare hade varit

Genom att dra in dessa befattningar till sin turordningskrets ökar organisationen omplaceringsmöjligheterna för arbetstagare inom det egna avtalsomradet, vilkas arbetsuppgifter har försvunnit.

osäker på om det var möjligt att tillämpa avtalet, eftersom det hade antagits så nyligen.291 Omställningsavtalet innehöll en föreskrift om att de olika arbetstagarorganisationerna skulle företrädas av ett gemensamt organ, PTK-L.

I och med att förhandlingarna skulle föras gemensamt, kom alla de i PTK ingående organisationerna att ingå i samma turordningskrets. Arbetsgivaren och CF hade varit positiva till avtalet, men SIF hade inte välkomnat det. SIF:s företrädare menade att Omställningsavtalet nästan krävde att parterna upprättade en avtalsturlista. CF:s företrädare menade att en strikt tillämpning av anställningsskyddslagen skulle ha varit ofördelaktig såväl för de egna medlemmarna som för arbetstagarna över huvud taget och för företaget.

Hänsyn måste tas till kompetens och begåvning för en befattning. CF:s medlemmars medelålder var betydligt lägre än de övrigas -70 procent av medlemmarna var under 35 år och de hade korta anställningstider.(CF).

Personalchefen menade att det var förvånande att CF inte hade brutit sig ur kartellen.

Enligt Omställningsavtalet kunde företaget träffa överenskommelse med varje tjänstemannaorganisation för sig, om tjänstemännen inte kunde uppträda gemensamt genom PTK-L.292 CF:s representant menade att konsekvenserna av denna regel var svåröverskådliga, eftersom bestämmelsen måste innebära att medlemmarna i varje organisation i sådana fall skulle utgöra en turordningskrets för sig, samtidigt som CF:s och SIF:s medlemmar i viss mån innehade samma befattningar. Om CF undertecknade en överenskommelse om turordningen och därmed räddade några av sina medlemmar, var det då oberoende av SIF:s beslut? Frågan skulle kunna uppstå även på andra områden. Det hade till exempel tidigare funnits en klar skiljelinje mellan arbetare och tjänstemän, men så var inte längre fallet.(CF)

Knowhovu IT ingick i en koncern och en fusion hade nyligen genomförts med ytterligare ett bolag. De bolag som sedan tidigare hade tillhört koncernen slogs ih op till en gemensam turordningskrets inom orten, medan det uppköpta företaget fick utgöra en egen turordningskrets. De olika enheterna i Stockholm slogs ihop till en gemensam turordningskrets och de fackliga organisationerna hade även försökt slå samman Malmö-Lund-området till en gemensam krets, men arbetsgivaren hade motsatt sig detta.

På Knowhow IT innehade alla anställda befattningar som tjänstemän och de fackligt organiserade arbetstagarna tillhörde SIF eller SACO. Systemerare och programmerare tillhörde oftast SACO, medan administratörer inom

DATAB skulle, eftersom Omställningsavtalet tillämpades på arbetsplatsen, kunna redovisas under kapitlet om indelning i turoraningskretsar enligt avtal. Att det redovisas här hänger samman med att inget lokalt avtal ingicks, utan arbetsgivaren tillämpade lagens regler.

292 Omställningsavtalet § 5.

ekonomin, växeln, receptionen, assistenter och sekreterare samt vaktmästare tillhörde SIF. Alla dessa yrkesgrupper ingick i samma turordningskrets oavsett avtalsområde.293 Bara ett fåtal arbetstagare var oorganiserade.

Sammanslagningarna till stora turordningskretsar fick motsägelsefulla effekter.

För det första innebar de stora organisatoriska enheterna att arbetsgivaren vid bemanningen av organisationsplanen fick tillgång till dem som ansågs mest kvalificerade inom ett mycket omfattande område. För det andra innebar den att genomslaget för anställningstid och ålder i princip ökade, eftersom omplaceringsmöjligheterna vidgades. För det tredje innebar den vidsträckta turordningskretsen att frikvotsregeln, som även den kom till användning, fick en mindre betydelse än den hade kunnat få med mindre turordningskretsar.

För de båda arbetstagarorganisationernas del blev resultatet att en något mindre andel av SACOrs medlemmar än av SIF:s medlemmar blev uppsagda.

Verksamheten på Försäkringsbolaget skulle från och med årsskiftet komma att delas upp på olika bolag: "Liv" och "Sak" skulle komma att bli skilda bolag och därmed skulle de anställda också hamna i olika turordningskretsar. Detta innebar att det i framtiden skulle komma att bli klara gränser mellan bolagen vad gällde turordningslistorna och att omplaceringsmöjligheterna skulle komma att minska.294(FTF) Vid de aktuella uppsägningarna ingick emellertid

"liv" och "sak" i samma bolag och de båda enheterna kom därför att ingå i samma turordningskrets.

På Försäkringsbolaget blev skillnader i kvalifikationer och anställningstider mellan medlemmarna i en nybildad SACO-förening och medlemmarna i den allmänna tjänstemannaorganisationen, Försäkringstjänstemannaförbundet, FTF, ett tvisteämne. För FTF och SACO-föreningen, vars medlemmar mestadels hade lång anställningstid, gällde olika kollektivavtal. Vid indelningen i turordningskretsar drev FTF igenom separata turordningslistor för de båda organisationerna, vilket medförde att FTF:s medlemmar inte kunde bli utkonkurrerade av SACO-medlemmarna.(SACO) Den lokala SACO-organisationen, som var en liten organisation och vars medlemmar hade både längre anställningstider och högre kvalifikationer än FTF:s medlemmar, hade ursprungligen velat ha en gemensam lista.(SACO) SACOrs ombudsman hade emellertid ansett att organisationen inte borde ta strid i frågan, eftersom SACO:s medlemmar generellt sett förlorade på en gemensam lista på grund av sina kortare anställningstider. Den lokala organisationen beslöt då att acceptera det alternativ som den menade generellt gynnade

293 Såvitt SAC O: s företrädare kände till, gällde inte något särskilt turordningsavtal för arbetsplatsen.

294 Med omplacering avses, när inget annat anges, omplacering enligt 22 § anställningsskyddslagen.

organisationen, d.v.s. separata listor. (SACO) Beslutet fick till exempel som konsekvens att en tidigare chef som var medlem i SACO och numera arbetade med enklare arbetsuppgifter "med alldeles för hög lön" och hade velat bli omplacerad till tjänster som tillhörde FTF:s område, inte kunde få bli det på grund av den nya kretsindelningen, (ag) Även de oorganiserades ställning påverkades av indelningen. De hamnade av hävd på den största organisationens turordningslista, i detta fall på FTF:s lista. SACO ansåg att oorganiserade arbetstagare som arbetade med akademikeruppgifter borde placeras på SACO:s lista, men så hade det inte blivit. FTF ville enligt SACO:s representant ha kvar de oorganiserade arbetstagarna i sin krets, för att kunna matcha sina medlemmar mot dem.(SACO) Slutresultatet vad gäller uppsägningar för de olika organisationerna var emellertid att antalet uppsagda i varje organisation stod i proportion till antalet medlemmar. De oorganiserade blev uppsagda i något högre grad än de organiserade. FTFrs företrädare menade att det i fråga om en oorganiserad arbetstagare skulle ha gått bättre i förhandlingarna om han hade varit organiserad.

Hos Grossisten hade delar av verksamheten tidigare tillhört kooperationen och tjänstemän och arbetare hade tidigare varit organiserade i samma fackliga organisation. Den gemensamma fackliga organiseringen hade emellertid försvunnit i och med försäljningen till ett privat bolag. Tradingbolaget ville enligt HTF:s företrädare inte förhandla med "det gamla konsumfacket", eftersom 90 procent av de anställda i bolaget var medlemmar i HTF. När två driftsenheter på samma ort slogs ihop, kom turordningskretsen därför att inkludera tjänstemän från såväl båda driftsenheterna som båda organisationerna. HTF:s företrädare motiverade sammanslagningen med att det var önskvärt att arbetstagarna visste att alla blev lika behandlade.(HTF)

Hälsovårdscentralen hade enheterna A och B belägna på samma ort och av dessa hade enheten A förlorat sitt kontrakt och måste läggas ned. Alla anställda på enheten A skulle följaktligen ha kunnat sägas upp. I stället slog man emellertid ihop avtalsområdena på enheterna inom orten, d.v.s. de båda centralerna, till samma turordningskrets och därefter tillämpades frikvotsregeln. På detta sätt kunde arbetsgivaren välja vilka arbetstagare han skulle behålla inom var och en av de mycket små turordningskretsar som uppstod. Sammanslagningen fick stor betydelse för vilka arbetstagare som blev uppsagda.295

Se kapitel 7 om frikvotsregeln.

In document Turordning vid uppsägning (Page 113-117)