• No results found

Turordning för värj e avtalsområde

In document Turordning vid uppsägning (Page 101-104)

Del I Turordning enligt lag

4 Indelning i turordningskretsar enligt lag

4.1.1 Turordning för värj e avtalsområde

Åmanutredningens förslag vad gäller turordningskretsar var att turordningen skulle upprättas bland arbetstagare av samma kategori. Utredningen anlade ett organisatoriskt synsätt såtillvida att den framhöll att den valt beteckningen kategori av arbetstagare i stället för exempelvis yrkesgrupp, därför att det fanns arbetstagargrupper som av annan anledning än själva y rket bildade en egen grupp, exempelvis hemarbetande till skillnad från verkstadsarbetare och

251 SOU 1993:32 s. 492 ff. 1992 års arbetsrättskommitté föreslog vad so m enligt dess me ning var en medelväg, nämligen en indelning efter hur arbetet faktiskt var org aniserat utåt sett.

Eftersom denna faktiska organisation av arbetet påverkades int e bara av arbetsgivaren utan även av kollektivavtal och sedvänjor, skulle den vara en rimlig utgångspunkt för indelningen i turordningskretsar.

252 Turordningskretsarna för företrädesrätt till återanställning ändrades under utskottsbehandlingen av propositionen på så sä tt att de blev d esamma som kretsarna vid uppsägning. Se InU 1973:36 s. 36 ff.

253 Den fackliga organ isationen kan då enligt 25 § 4 st. anställningsskyddslagen liksom enligt 22 § 2 st. 3 p. samma lag besluta om sammanslagning av samtliga driftsenheter på samma ort.

resemontörer till skillnad mot verkstadsmontörer.254 Förslaget hade stora likheter med turordningskretsarna i då existerande förbundsavtal. De turordningskretsar som sedermera infördes i och med 1974 års anställningsskyddslag var emellertid betydligt vidare än dessa.255 I propositionen till 1974 års anställningsskyddslag framhölls att det fanns skäl som talade för att man bestämde turordningen inom en förhållandevis omfattande arbetstagargrupp:

"Att försöka dela upp arbetstagarna i kategorier eller yrkesgrupper eller liknande stöter på mycket stora svårigheter, eftersom förhållandena på arbetsmarknaden är så skiftande. Ett i lag intaget kategoribegrepp, yrkesgruppsbegrepp eller liknande skulle leda till stora tolkningssvårigneter i den praktiska t illämpningen. För min del har jag kommit till den slutsatsen, att man inte bör överväga någon såaan snävare indelning. Jag anser emellertid i nte heller att man bör avstå från varje indelning utöver den som följer av indelning efter driftsenhet eller ort. Mellan arbetstagargrupper som omfattas av skilda kollektivavtal råder oftast så stor a skillnader beträffande bl.a. arbetsuppgifter, att det säkerligen skulle te sig främmande att behandla sådana grupper som en enhet i turordningsnänseende. Jag föreslår därför att turordningen bestäms beträffande varje avtalsområde för sig. De arbetstagare som sysselsätts i arbete för vilket ett och samma kollektivavtal g äller skall alltså behandlas som en enhet i turordningshänseende. En på detta sätt konstruerad turordjyngsregel har den fördelen att den blir förhållandevis enkel att tillämpa."

Turordningskretsen kom därmed att bestå av hela kollektivavtalets giltighetsområde för en kollektivavtalsbunden arbetsgivare. Vad som skall avses med avtalsområdet kan ibland vara oklart. Detta gäller särskilt på det offentliga området, där ofta en rad arbetstagarorganisationer finns representerade men anställningsförhållandena regleras i ett gemensamt övergripande kollektivavtal. I förarbetena till bestämmelserna om indelning i turordningskretsar på det statliga området framhölls att det inte var möjligt att generellt tillämpa metoden med kollektivavtalsområde som avgränsning, eftersom ett och samma statliga kollektivavtal gällde för så gott som samtliga arbetstagare hos en myndighet oavsett deras yrkestillhörighet och arbetsuppgifter m.m.257 Trots oklarheterna i detta avseende har endast en tvist som rör kretsindelning efter avtalsområde nått Arbetsdomstolen. Domen AD 1996 nr 149 gällde bland annat inplacering i turordningskretsar av vissa hemspråkslärare:

254 SOU 1973:7 s. 189 f. Det är att märka att utredningens förslag även utgick ifrån att anställningstiden skulle beräknas bara inom denna kategori.

255 I anställningsskyddslagen infördes emellertid kravet på tillräckliga kvalifikationer som förutsättning för rätt till fortsatt arbete, vilket kan sägas ersätta de kvalifikationskrav som fanns formulerade i de tidigare turordningskretsarna.

256 Prop. 1973:129 s. 158.

257 Se kapitel 2.

Kommunen hade turordnat ett antal hemspråkslärare såvä l enligt BOK 423, vilket var en specialbestämmelse, som omfattade alla lärare, som efter lärarnas speciella behörighet att undervisa i ett visst hemspråk.

Kommunen menade att denna indelning stod i överensstämmelse med 22 § anställningsskyddslagen. Domstolen underkände stadens resonemang och menade att lagtexten i 22 § 3 st. anställningsskyddslagen förmedlade det klara intrycket att med avtalsområde åsyftades kollektivavtalets tillämpningsområde. Särskilt syntes detta framgå av ordsammanställningen "en arbetstagarorganisations avtalsområde".

Domstolen menade att förarbetena gav ett mycket tydligt uttryck för att någon a nnan gruppering av arbetstagarna - utöver indel ningen efter driftsenhet eller ort - än efter kollektivavtalets giltighetsområde inte varit avsedd. I det förevarande fallet skulle turordningsområdet utgöras av

f

iltighetsområdet för det mellan staden och lärarförbundet gällande ollektivavtalet (AD 1996 nr 149).

Det är att märka att även bestämmelser i förhandlingsordningar om gemensamma förhandlingar etc. kan påverka turordningskretsens utseende.

Ett exempel är bestämmelser i Omställningsavtalet, som är ingånget mellan SAF och PTK.259 Enligt detta avtal företräds tjänstemannaorganisationerna inom PTK-området om inte annat avtalas av ett gemensamt organ, PTK-L, i frågor om personalinskränkningar. Denna bestämmelse anses medföra en gemensam turordningskrets.260

För indelningen i turordningskretsar efter avtalsområde har medlemskap i den avtalsslutande organisationen ingen betydelse. Det avgörande för indelningen är att arbetstagarna arbetar med arbetsuppgifter, som avses me d avtalet.261 En gemensam turordning skall följaktligen fastställas för organiserade i den kollektivavtalsslutande organisationen, för oorganiserade och för organiserade i minoritetsorganisationer, som arbetar med arbetsuppgifter som avses med kollektivavtalet. Om det finns kollektivavtal på LO-området men inte för tjänstemännen, menar Lunning att en turordningslista skall upprättas för vardera gruppen av anställda. Han ger förklaringen att kravet på tillräckliga kvalifikationer ofta leder till att olika turordningar far uppställas för skilda yrkesgrupper. Han menar med samma motivering att det även då arbetsgivaren inte brukar vara bunden av kollektivavtal skall upprättas olika turordningar.262 Bylund m. fl. anser tvärtom att en gemensam turordning då skall upprättas för alla anställda inom

258 Prop. 1973:129 s. 158.

259 Se avsnitt 8.3 om turordningsbestämmelser i centrala kollektivavtal.

Enligt 5 § i Omställningsavtalet. Se vidare avsnitt 8.3 om turordningsbestämmelser i centrala kollektivavtal.

2 § 6 st. anställningsskyddslagen. Regeln om indelning i turordningskretsar efter avtalsområde far till följd att en arbetstagare som arbetat inom LO-området och blivit befordrad och hamnat i ett annat avtalsområde, i en arbetsbristsituation inte har rätt till omplacering till sitt tidigare avtalsområde.

Lunning, Anställningsskydd, 1989, s. 365.

driftsenheten.263 Enligt min mening kan man inte på konsekvenserna av tillämpningen av regeln om tillräckliga kvalifikationer grunda några antaganden om turordningskretsarnas utseende. En indelning i turordningskretsar måste grundas antingen på en tolkning av lagens bestämmelser om kretsar eller på kollektivavtal. Detta skulle i vissa verksamheter leda till ett mycket stort antal turordningskretsar och skulle starkt begränsa de arbetstagares rätt till omplacering som händelsevis har kvalifikationer för en omplacering. Bestämmelsen om tillräckliga kvalifikationer som villkor för fortsatt anställning tar sikte på en individuell prövning, medan bestämmelser om turordningskretsar har generell räckvidd.

Som framgår av själva lagtexten är regeln tillämplig också vid tillfälligt avtalslösa tillstånd.264

In document Turordning vid uppsägning (Page 101-104)