• No results found

4. HLAVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU

4.11 ANALÝZA PERSPEKTIVY FRANCHISANTA

Nejčastěji sledovaná měřítka perspektivy franchisanta jsou uvedena v tabulce Tabulka 4.4.

Tabulka 4.4: Nejčastěji sledovaná měřítka perspektivy franchisanta na straně franchisora a franchisanta (n1 = 80, n2 = 80)

Pořadí Franchisor Četnost měření

Pořadí Franchisant Četnost měření

119 Obrázek 4.8 graficky znázorňuje četnosti měřených ukazatelů na straně franchisorů a na straně franchisantů. V grafu na obrázku jsou viditelné nejčetnější varianty (modální hodnoty), které odpovídají ukazatelům s pořadím 1., což jsou na obou stranách finanční výsledky franchisanta.

Obrázek 4.8: Grafické srovnání četností měřených ukazatelů perspektivy franchisanta na straně franchisora a na straně franchisanta

Zdroj: vlastní zpracování autora

Dále bylo zkoumáno, kolik měřítek perspektivy franchisanta firmy sledují. Výsledné hodnoty studovaných charakteristik jsou uvedeny v tabulce Tabulka 4.5.

Tabulka 4.5: Výsledné hodnoty výzkumu počtu měřených ukazatelů perspektivy franchisanta

Proměnná počet měřených ukazatelů perspektivy franchisanta

Franchisor (n1 = 80) Franchisant (n2 = 80)

Minimální hodnota 0 0

Maximální hodnota 7 7

Variační rozpětí 7 7

Průměr 3,81 3,35

Medián 3 3

Modus 6 6

Zdroj: vlastní zpracování autora

120 U perspektivy franchisanta se na obou stranách (franchisoři, franchisanti) objevují jednotky, které neměří žádný ukazatel. Franchisoři i franchisanti shodně nejvíce měří 7 ukazatelů z možných 7. Podobně i medián a modus jsou stejné pro franchisory a franchisanty (3 resp. 6 ukazatelů). Franchisoři měří v průměru 3,81 ukazatele.

Franchisanti měří v průměru 3,35 ukazatelů.

Obrázek 4.9: Grafické srovnání četností počtu měřených ukazatelů perspektivy franchisanta na straně franchisora a na straně franchisanta

Zdroj: vlastní zpracování autora

Komentář k perspektivě franchisanta:

Spokojenost franchisanta

Spokojenost franchisanta lze sledovat ve dvou úrovních – ekonomická a mimoekonomická spokojenost. Spokojenost franchisanta lze vyhodnocovat pravidelným dotazováním a prostřednictvím otevřené komunikace franchisora s franchisanty. Měřit mimoekonomickou spokojenost nějakým konkrétním tvrdým ukazatelem není pravděpodobně možné. Avšak sledovat určité trendy v čase na škálách hodnotících subjektivní spokojenost franchisanta s výsledky, fungováním systému, vztahy v systému apod. je klíčové pro dlouhodobé fungování, úspěch i výkonnost.

121 Spokojenost franchisanta lze hodnotit pravidelně pomocí dotazníků. Dotazník se může týkat např.:

• Přesvědčení franchisanta o vykonávání smysluplnné činnosti;

• Přístupu franchisanta k potřebným informacím umožňujícím plnohodnotné vykonávání podnikatelské aktivity, rovnocenné s aktivitou v provozovnách vlastněných franchisorem;

• Aktivní podpory kreativity19 a iniciativy franchisanta franchisorem;

• Vnímání úrovně podpory franchisanta franchisorem v každodenních aktivitách;

• Vnímání hodnoty značky franchisingové sítě franchisantem;

• Ztotožnění se franchisanta s rozhodnutími franchisora;

• Celkové spokojenosti franchisanta s podnikáním v rámci franchisingové sítě.

Takové dotazování a vypovídací síla jeho výsledků musí být založeny na maximálně otevřené komunikaci a důvěrném vztahu podnikatelského partnerství franchisanta a franchisora. Z odpovědí lze vytvořit index spokojenosti franchisanta a franchisor může porovnávat a hodnotit spokojenost franchisantů mezi sebou a porovnávat toto měřítko s finančními výsledky daných provozoven. Ekonomická spokojenost je na finanční výsledky franchisanta velmi těsně navázána, ale tento ukazatel obsahuje subjektivní pohled franchisanta, nejen objektivní měření v peněžních jednotkách. Ekonomickou spokojenost lze vyjádřit například na škálách spokojenosti či jako procentuální poměr očekávání, která má franchisant od pobočky ve finanční rovině (očekávaná výše zisku, očekávaná doba návratnosti investice apod.) a skutečného výkonu pobočky.

Osobní angažovanost

Osobní angažovanost neboli osobní zapojení franchisanta do každodenních provozních aktivit v podnikání je zmiňována jako klíčový faktor úspěchu pro úspěch franchisingové jednotky. Častá navázanost provozu franchisingové jednotky na osobu franchisanta je zejména v oboru s menšími provozovnami a v oblasti služeb při snížené osobní angažovanosti franchisanta (jako fyzické osoby) v podnikání spojena s vysokým rizikem neúspěchu.

19 Úroveň kreativity se ve franchisingu liší mezi jednotlivými obory podnikání a často je franchisanty vnímána odlišně, než jak ji vnímají franchisoři. Více viz příspěvek autorky Perception of Creativity in International Franchising Business Concepts – Comparison Analysis Between Franchisees and Franchisors, Creative and Knowledge Society, 1/2012.

122 Produktivita franchisanta

Jeden z respondentů uvedl mezi možnými odpovědmi ve variantě „další“ termín

„franchisee´s productivity“, tedy „produktivita franchisanta“. Detailněji nebyl tento termín specifikován. Je zajímavé, že byl tento ukazatel zmíněn pouze jednou. Produktivita franchisanta je velice důležitým ukazatelem a faktorem jeho výkonnosti, avšak pravděpodobně se skrývá u většiny respondentů pod ukazatelem „finančních výsledků franchisanta“ a proto ji zvlášt neuváděli.

Udržení franchisanta

Druhý z dotazníků, který obsahoval odpověď ve variantě „další“ byl termín „franchisee´s retention“ neboli „udržení franchisanta“. Lze předpokládat, že udržení franchisantů bude podobným ukazatelem jako je ukazatel udržení zákazníků v zákaznické perspektivě či ukazatel udržení zaměstnanců v perspektivě učení se a růstu. Udržení franchisanta lze ovlivnit zvyšováním jeho spokojenosti, jak ekonomické tak mimoekonomické.

Ukazatele produktivity franchisanta a udržení franchisanta lze nově zařadit mezi ukazatele perspektivy franchisanta.

Klíčové faktory pro úspěch franchisanta

Z výsledků hloubkových rozhovorů s vrcholovými manažery franchisingových firem, ale i z předešlých výzkumů (např. Watson, 2004) lze vyvodit několik klíčových faktorů pro úspěch franchisingových sítí, které lze též zařadit do nové perspektivy franchisanta:

• Důraz na nábor kvalitního franchisanta;

• Dovednosti a osobnost franchisanta;

• Předchozí zkušenost franchisanta s podnikáním;

• Předchozí zkušenost franchisanta s franchisingovým podnikatelským konceptem;

• Výše počátečních investic franchisanta;

• Všeobecná hospodářská situace;

• Provedení průzkumu trhu;

• Dostatečná délka úvodního tréninku pro franchisanty;

• Průběžné tréninky, školení a vzdělávání franchisantů;

123

• Vytvoření podnikatelských, finančních a marketingových plánů na 3-5-10 let dopředu;

• Implementace systému pro řízení a hodnocení výkonnosti franchisanta.

Tyto faktory lze zpracovat do formy určitých standardů, které se budou sledovat a pravidelně vyhodnocovat v porovnání s optimálními hodnotami a úrovněmi (benchmarky), jelikož jejich odchylky od těchto hodnot a úrovní mohou být důležitým indikátorem (barometrem) pro potenciální neúspěch.

Ukazatele pro potenciální zájemce o franchisovou licenci

V rámci perspektivy franchisanta lze identifikovat i některé ukazatele, které lze vnímat jako vodítka pro potenciální zájemce o franchisovou licenci při jejich rozhodování.

Jsou to zejména:

Počet let fungování franchisingového konceptu (jak ukazují výsledky předchozího výzkumu, dlouhodobější a starší koncepty jsou efektivnější a mají propracovanější systém včetně metodiky pro řízení podnikání a měření výkonnosti).

Hospodářské výsledky celého konceptu i některých vybraných franchisantů, zejména těch, kteří působí na podobném trhu a v podobných sociálních, politických i ekonomických podmínkách (zde se doporučuje provedení PEST analýzy a následná konzultace a zodpovězení otázek franchisorem popř. sdělení zkušeností existujícími franchisanty).

Existence pilotního projektu na novém trhu - počet měsíců testování trhu franchisorem, kdy franchisor sám investoval do pilotní provozovny. Pokud pilotní projekt existuje, lze z jeho výsledku odhadnout potenciál úspěchu, nutná je otevřená debata s franchisorem o slabých a silných stránkách pilotního projektu.

Pokud pilotní projekt neexistuje, doporučuje se dohodnout se s franchisorem o podílení se na financování první pobočky po dobu pilotního provozu.

Rychlost růstu systému – dynamika na jednotlivých trzích, měřeno např. počtem nově otevřených franchisingových poboček v daném regionu či na celosvětovém trhu za rok.

Poradní orgán pro franchisanty – existuje-li takový orgán, doporučuje se zjistit, kolik má zaměstnanců – konzultantů, jaká je jejich vytíženost, počet poboček,

124 za které odpovídá či které konzultuje a pokud jde o placenou službu, jaká je její cena.

Výcvik a vzdělávání franchisanta - délka úvodního tréninku pro franchisanty, frekvence a délka průběžných tréninků a vzdělávacích programů pro franchisanty.

Dovednosti a „osobnost franchisora“ (zde se samozřejmě rozumí osobnost hlavního manažera odpovědného za daný trh, region, kategorii apod.). Tento faktor téměř nelze měřit, jde o velice „měkkou“ charakteristiku, která je zásadně důležitá pro úspěšný start i celé období spolupráce. Proto, i přesto, že nebude nabývat žádných měřitelných hodnot, je jako kritérium tento faktor v perspektivě franchisového vztahu důležitý.

Cena úvodního balíčku – samozřejmě cena není hlavním a jediným určujícím finančním faktorem, ale vedle důležitých finančních ukazatelů rentability je cena prvním možným omezením či určujícím faktorem pro rozhodování, zdali franchisovou spolupráci zahájit.