• No results found

Jakobs film – Nyckeln till Frihet (1995)

3.1.3 ’Cultural ignorance’

Grupp 2: ’Blandad grupp’

5.5.8. Jakobs film – Nyckeln till Frihet (1995)

Jakob

Jakob är 27 år och han är uppvuxen på landsbygden i västra Sverige som den yngste av fem syskon. Pappan försörjde familjen på ett litet jordbruk och mamman skötte hem och barn. Jakob är på väg att avsluta sin utbildning och har flyttat tillbaka till sin uppväxtort och bor där med sin flickvän. Han växte upp i ett frikyrkligt hem där han fick följa med sina föräldrar till gudstjänsten i missionshuset i närheten. Som vuxen har han dock inte följt föräldrarnas trosinriktning utan Jakob har valt att inte engagera sig i något kyrkligt sam- manhang även om han ser vilket värde det har haft för sina föräldrar. Han hade inga problem med att välja en favoritfilm då denna film tydligt sticker bland alla filmer han har sett och han betraktar Nyckeln till frihet som den bästa film han någonsin sett och den enda film han sett till att se på bio två gånger.

Handlingen i filmen Nyckeln till Frihet (1995)

Filmen handlar om en banktjänsteman Andy Dufresne, som oskyldig döms till livstids fängelse för det brutala mordet på sin fru och hennes älskare. Inne i fängelset visar den gänglige banktjänstemannen prov på integritet och ovanligt karaktärsstyrka och lyckas bemästra det synnerligen nedbrytande livet bland internerna. Genom starka vänskapsband med den svarte fången Red lyckas Andy efter 19 år med intelligens, kurage och uppfinningsrikedom fly från anstalten och gillrar samtidigt en fälla för den korrupte anstaltsche- fen och lurar honom på de svarta pengar Andy under årens lopp tvingats hjälpa till att tvätta. Andys motståndare besegras och bäste vännen Red kommer slutligen ut ur fängelset och de två vännerna återses vid en liten kustort i de varma vindarna från Stilla Havet.

Fråga 1: Existentiella frågor

Vilka existentiella frågor aktiverar den valda filmen? Jakob gick direkt in på det intryck filmen gjorde på honom, ”just det här att han blåste dom onda” (Jakob: 3). Detta gjorde huvudrollen Andy i filmen vid ett flertal tillfällen. Jakob fick en riktigt skön känsla i kroppen när fängelsedirektören blev ditsatt och när Andy ordnade öl till alla sina vänner. ”Då blir han ju hjälte direkt,

liksom. Sen är han ju det resten av filmen” (Jakob:4).

Han dröjde vid Andys hjältekaraktär så som det som bar genom filmens hela berättelse med hans osjälviska offervilja som smittade av sig på de andra personligheterna i filmen. Jakob diskuterade varför Andy hade en så- dan dragningskraft på honom och menade att det har att göra med hans osjälviskhet och att han framstod som en väldigt bra människa med en för- måga att behålla hoppet i en mycket pressad situation. Andy var en psykiskt mycket stark, uthållig och envis person trots att han fysiskt inte framstod som särskilt imponerande. ”Inombords är han ju stark. […] Det är ju därför

han klarar sig så bra som han gör” (Jakob: 5). Jakob hade en nyanserad bild

av Andys karaktärsstyrka där han vid flera tillfällen redovisade sin bered- skap att agera osjälviskt och ”offra sig själv för sina kompisar” (Jakob: 6).

Jakob funderade över detta att vara en person som var beredd att sträcka ut en hand och hjälpa andra. Man vann på det i längden menade Patrik även om man inte alltid fick tillbaka när man gav. Det kan ju uppfattas som en variant av själviskhet också eftersom man enligt Jakob mådde bra av att vara osjälvisk men också kunde räkna med att själv bli hjälpt när man hamnar i situationer då andra behövde ställa upp för en själv.

I resonemanget om filmen Nyckeln till Frihet berörde Jakob i första hand föreställningar om vad som var gott och ont, där han diskuterade huvudper- sonen Andys karaktär med personliga ideal och en moralisk hållning i livet som handlade om utgivande och osjälviskhet. Andra ideal som Jakob lyfte fram hos Andy var hans envishet och tålamod. Jakob nämnde en annan ka- raktär i filmen som heter Red och som var Andys bästa kompis i filmen. Även Red hade drag som Jakob lade märke till och som han lyfte fram som något han själv ville försöka leva efter då han betecknade Red som en pålit- lig person. ”Det är en man kan lita på. […] Han håller sitt ord” (Jakob: 19).

Fråga 2: Tolkningsschema

Genom vilket tolkningsschema hanteras frågorna och på vilket sätt? Inled- ningsvis hanterade Jakob Andys karaktär enligt ett personschema när han diskuterade huvudrollens många personlighetsegenskaper. Filmsamtalet med Jakob var ett av dem som tydligast fokuserade på en hjältefigur som en stark norm och förebild. I den diskussionen kom vi in på huruvida Jakob identifie- rade sig med Andy. Jakob var dock tvekande inför denna fråga då Andy porträtterades som alldeles för bra för att man ska kunna identifiera sig med honom, men ”till viss del så kan jag nog det i alla fall” (Jakob: 11).

Här förde Jakob ett resonemang som illustrerade hur självschemat skulle kunna omfatta nyanserade och fruktbara dubbla perspektiv på det egna jaget, dels den egna personlighetens faktiska kapacitet att göra eftersträvansvärda saker samt idealföreställningar som personen omfattar som positiva att för- söka efterleva. Jakob identifierade sig med Andy i följande bemärkelse:

Ja, alltså, det här med idealet att vara osjälvisk, vare sig jag lever upp till det eller inte. […] Sen så lite det här med att han ändå inte ser så himla mörkt på saker och ting. Det kan jag känna själv ibland med mig själv att jag lyckas ta det lugnt och inte hetsa upp mig i onödan alla gånger (Jakob:11).

Jakob identifierade också drag som han såg att Andy hade som han själv önskar att han hade i högre grad, såsom tålamod och uthållig envishet, även om Jakob också visste att han kunde vara envis, men kanske inte så envis som Andy i filmen. Också Reds pålitlighet fick en plats i detta resonemang.

Självschematiska och personschematiska reflektioner dominerade med händelseschematiska kompletteringar när Jakob resonerade om hur det onda straffades och hämnden utmättes.

Fråga 3: Extra-textualisering

Vilka referenser görs mellan filmens värld och individens eget liv, dvs. mo- mentet extra-textualisering? När Jakob tolkade filmen gick han i första hand in på filmens skildring av det godas seger över det onda och att det onda fick riktigt på nöten så att det kändes bra i hela kroppen.

Jakob gjorde spontana referenser till tidsandan av idag. Jakob menade att den hållning som Andy uttryckte borde vara någonting han själv och andra i vårt samhälle skulle vinna mycket på att ta efter, ”man borde tänka lite mer

så” (Jakob: 7). Jakob reflekterade över hur svårt det var att hitta utrymme för

den sortens moraliska hållning i vår tid, hur vårt samhälle blivit alltmer ego- trippat och på väg åt fel håll och att i den konkurrensanda som råder fanns allt mindre utrymme att vara osjälvisk. Jakob själv sympatiserade helt och hållet med denna moraliska hållning och Andy var en förebild för honom.

Ett resonemang växte fram kring en något laddad konflikt runt kristen tro och de goda värderingar som Andy förkroppsligade – och som Jakob själv identifierade sig med – utan att för den skulle vara hänvisade till en kristen verklighetsförståelse. Jakob tog fram sin uppväxt i ett hem på den svenska landsbygden där föräldrarna tog honom till missionshuset varje söndag. Han förknippade osjälviskhetens ideal starkt med sin mamma och delvis med sin pappa. Detta har han haft med sig som viktiga värderingar från sin uppväxt menar han även om han inte som vuxen har kommit att dela sina föräldrars bekännelse och tro.

Även om jag inte har tagit det till mig på det viset att jag går i kyrkan och så där så har man ju det alltid med sig. […] Jag tror inte det handlar om det här att tro på Gud och det som står i bibeln och så där. Det är inte så jag har

tagit det till mig i alla fall. Det handlar mer om att tänka lite på andra och så

(Jakob: 13).

Å ena sidan pekade Jakob på ett konstruktivt arv från sin familj när det hand- lade om hans grundvärderingar beträffande hur han ser på moraliska ideal. Å andra sidan menade Jakob att kyrkan idag också representerade destruktiva sammanhang som de katolska prästerna i USA som dömts för pedofili som allt mindre förknippats med traditionellt goda värderingar. Jakob ville lyfta fram att även de som inte haft en kristen fostran mycket väl kan omfatta dessa värderingar om att vara en bra människa. Han menade att det inte var så enkelt som att värderingarna av det slag som han byggde sin personliga moral på skulle härstamma från en specifik kristen miljö även om det kunde bidra i hans fall.

Jakob ville utveckla en annorlunda tro utifrån det han uppfattade som en grundtanke med all religion nämligen att man skulle leva efter vissa värde- ringar och en tro på sig själv och sin egen förmåga. Jakob gjorde parallellen till Andy i filmen som var sin ”egen Jesus” (Jakob: 15). Jakob formulerade sitt credo på följande sätt. ”Just det att ska man tro på nånting så kan man

mycket väl tro på sig själv liksom” (Jakob: 18).

Fråga 4: Kognitiv förändring

Hur förändras den internaliserade kognitiva repertoaren konfronterad med en vald favoritfilm? Jag uppfattade det som att Jakobs möte med filmen Nyck-

eln till frihet för några få år sedan bekräftade och fördjupade vissa tanke-

gångar redan etablerade hos Patrik, dvs. exemplet ’tuning’.

Själva filmsamtalet utvecklades dock i en riktning som väckte frågor hos Jakob som stått i viss spänning till varandra. Filmen formulerade en proble- matik som Jakob blev alltmer varse under samtalets gång nämligen ett poten- tiellt spänningsförhållande mellan formellt formulerad kristen tro och en osjälviskhet livshållning förkroppsligad av en mänsklig hjältegestalt utan religiösa anspråk. En tanke som mer funnits i bakgrunden lyftes fram och fick allt tydligare konturer och kom i förgrunden. Med ett schemaanalytiskt perspektiv kan det beskrivas som att olika kognitiva tankeelement hanterades i en omdisponering, av vad som var ett dominerande respektive underordnat perspektiv för Jakob.

Till dessa aspekter tillkommer själva filmsamtalet som sådant mellan en forskare och en filmkonsument. En både teoretisk och metodologisk fråga handlar om på vilket sätt själva intervjusamtalet mellan mig och en film- åskådare skapat ett forum inom vilket en intervjuad individ fick tillfälle att fördjupa sin filmupplevelse. Vissa uttalanden från Jakob under intervjun pekade i den riktningen. Under intervjuns gång gjorde jag en kort summe- ring av det Jakob ditintills hade berättat.

Intervjuare: Filmens budskap stämmer med ganska stor utsträckning över-

ens med det du själv tänker om livet?

Jakob: Ja. Alltså, inte minst nu när vi har diskuterat… Intervjuare: Ja.

Jakob: …så alltså blir det ju ännu mer uppenbart (Jakob: 21).

Jakobs kommentar berör en större teoretisk fråga kring samtliga intervjuer. Har intervjusamtalet identifierat något som slumrat hos den intervjuade eller konstrueras dessa dimensioner i själva samtalets möte mellan mig som fors- kare med en viss förförståelse och filmkonsumenten som tolkande subjekt? I Jakobs fall blev frågan om kognitiv förändring mycket komplex.

Fråga 5: Film som resurs

Går det med ett schemateoretiskt analysverktyg se tecken på att en vald fa- voritfilm kunnat fungera som en resurs för förändring/förstärkning av indivi- dens syn på livet och upplevelse av tillvaron? Filmen Nyckeln till frihet be- rörde Jakob mycket. Jakob uppehöll sig från början kring huvudpersonens personlighet och hjälteaura med hans moraliska hållning genom hela filmen och den psykiska styrka och integritet som ledde till att Andy förmådde dra det onda vid näsan på ett gruvligt och njutbart sätt på slutet.

I centrum stod livsideal som Jakob ville omfatta på ett normativt sätt. Filmen Nyckeln till frihet bekräftade och lyfte fram en i grunden moralisk livshållning som för Jakob var en viktig och central del av hans självbild. Jakob gav ett exempel på hur en film kunde hjälpa till att formulera en per- sonligt utformad livsgrund som visserligen till en del redan var utformad och slumrande men vars konturer blev allt skarpare i medvetandet hos Jakob.

Tabell 31. Jakobs profil

Kognitiv schemakategori

Existentiell fråga: Person Själv Roll Händelse Rum Story

Varför vi lever och dör X

Livsuppgift och mening X X

Skuld och ansvar X X X X

Verklighetens väsen

Människans väsen X

Kärlekens väsen

Guds väsen

Vad är rätt X X X

Gott och ont X X X X X